BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2018. december 15. 08:51

Új korszak következik jövőre a tőzsdén? Mit tanulhatunk 2018-ból? Ez az év nagyon más volt, mint az előzőek, és alighanem újfajta gondolkodásra lesz szükség. A részvénypiac teljesítménye várhatóan elmarad majd az elmúlt évekhez képest. De nem kell félni a kötvénypiactól, az árupiactól, és az ingatlanpiac is felülteljesítő maradhat – mondja az egyik legnagyobb brókercég.

(Fotó: Pixabay.com)

Nagyon furcsa éven van túl a tőzsde, míg az amerikai részvények még erősek voltak, a németek már csak szenvedtek, és a magyar papírok is kalandos utat tettek meg – kezdte webináriumát a KBC Equitas vezető elemzője, Cinkotai Norbert. A kockázatok felerősödtek, az idei év érezhetően más volt, mint a tavalyi, különösen nehéz, és lehet, hogy egy új korszak kezdődött, ami még sokáig eltarthat.

Több izgalom volt az idén, mint hozam, míg 2017-ben több hozam, mint izgalom. A Lehman-válság után éveken keresztül mentek fel a részvényárfolyamok, a piaci szereplőknek pedig fogalmuk sem volt, meddig fog ez tartani, hol lesz a csúcs.

Ez az év azonban úgy tűnik, megadta a választ, az év elején minden látványosan elromlott, “volt egy méretes zakó”. A piacok azóta is leginkább szédelegnek az ütés után – mondta az elemző. Új csúcsok pedig most nincsenek a láthatáron.

Trumpnak volt szerepe

A  BUX index durván ott van most is, ahol tavaly, a német DAX mintegy 15 százalékot esett az idén. Már 2011 óta nem volt olyan rossz év a részvénypiacokon, mint az idei. Elszállt a VIX index, a “félelemindex”, összeomlott a bitcoin, megrendültek a FAANG-részvények (a nagy internetes óriások), mészárlás volt a felkapott marihuána-részvényeknél is. A 2017-es év viszont abnormálisan nyugalmas volt.

Az amerikai S&P 500 index TR (total return, osztalékokat is tartalmazó) változata és a német DAX (amely szintén TR típusú), a válság mélypontja, 2009 március 9-e óta (Grafikon: Stockcharts)

Az elemző szerint azonban összeomlásra sem igazán lehet számítani. A Trump-féle adócsökkentések miatt ugyanis a vállalati nyereségek, az egy részvényre jutó profit szintén szépen növekedett. Azért nem tudott ennek ellenére sem emelkedni az idén a részvénypiac, mert a befektetők óvatosabbak lettek, és nem hajlandóak “elszállt árazással”, magas értékeltséggel részvényeket vásárolni.

Merkel és Macron meggyengült

A részvények értékeléséhez használt mutatók csökkenése azt is jelentheti, hogy a részvénypiac olcsóbb lett, de azt is, hogy a befektetők kockázatkerülőbbek lettek. Mi lenne az a katalizátor, ami tovább húzhatná a részvénypiacot? Ezt most senki sem tudja.

Az amerikai adócsökkentési hatás jövőre már nem lesz, Donald Trumpnak már nincs túl sok mozgástere az időközi választások után. Az európai választások bizonytalanságot okoznak, a francia és a német elnök pozíciója gyengült. A részvénypiacok gazdaságilag gyengébb időszakot áraznak. A nagy amerikai internetes óriásoknál trösztellenes törvények és más szabályozások várhatók.

Az amerikai S&P 500 index TR (total return, osztalékokat is tartalmazó) változata és a német DAX (amely szintén TR típusú) (Grafikon: Stockcharts)

A piac előbbre jár, mint a hírek

Mindezek miatt a brókercég szerint a következő öt-tíz év részvénypiaca más lesz, mint amit az utóbbi tíz évben megszoktunk. “A részvénypiacok nem mindig csak felfelé mennek, ahogy a fák sem nőnek az égig” – hangsúlyozzák. Bármikor jöhet megálló, lejtmenet.

De nemcsak a fundamentális szempontok számítanak, a tömegpszichológia is. A részvénypiac rendszerint 6-12 hónapra előre tekint, erre koncentrálnak a legtöbben a befektetők közül. Eközben a pénzügyi média általában arról számol be, ami történt, vagy történik, kevéssé arról, ami történni fog.

Amerikai kötvény, magyar arany

Cinkotai Norbert szerint a részvénypiactól nem lehet túl jó hozamokat várni mostanában, legalábbis elmaradhat a teljesítményük az elmúlt évekhez képest. Eközben nem kell félni a kötvénypiactól sem, lehet, hogy már nem is lesz komolyabb hozamemelkedés. A részvénypiactól eltérően pedig az államkötvényekkel garantáltan pozitív hozamot lehet elérni, ha lejáratig tartjuk azokat.

Egyes árupiaci termékekben is lehet még fantázia, az olaj korábban az év során ezt bizonyította. De az arany sem fest most rosszul. A magyar jegybank, úgy tűnik, jó érzékkel, jókor töltötte fel aranykészletét. Az ingatlanpiac is felülteljesítő maradhat.

A remény rabjai

Vesztes lehet a részvénypiacon, aki a múlt hozamainak bűvöletében él, aki a “buy and hold” (vedd meg és tartsd) stratégia rabja marad. Akinek nincsen konkrét terve, aki nem használ stop losst, aki nem diverzifikál – mondta az egyik legnagyobb hazai brókercég szakembere.

A KBC Equitas "befektetési ötletei".

Rázósabb útszakasz következik, a játékszabályok időnként változnak, most ez bekövetkezett. Alkalmazkodni kell ehhez – mondta. A befektetési alapok nem olcsók a rejtett költségek miatt, de nem szabad félni tőlük. A kockázatok megosztása, csökkentése érdekében megérheti a vásárlásuk.

Négy részvény a láthatáron

Olvassunk sokat, pénzügyi médiát, tanuljunk, de ne ijedjünk meg mindentől – hangzik a vezető elemző  másik végkövetkeztetése. A brókercég “nyitott kereskedési ötletei” jelenleg négy papírra, a Duna House, a Magyar Telekom, a Bayer és a GameScop részvényeinek vásárlására vonatkoznak.

(A tőkepiacokon jövőre várható folyamatokról írtunk tegnap itt is.)

Az egyes részvénypiacok teljesítménye az utóbbi tíz évben, évente külön-külön.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
Részvény / Deviza / Áru Többet kéne tenniük az államoknak a válság ellen, 350 alatt volt az euró
Eidenpenz József | 2020. május 19. 19:18
A Fed ugyan mindent megtesz az amerikai gazdaság élénkítése érdekében, de az eszköztárának hatóereje véges, csak egy részét tudja elhárítani a károknak – erre célzott a Szenátus előtt Jerome Powell. A beszéd így nem volt túl erős, és csak szerény pluszt tudott előidézni a tőzsdeindexekben. Az európai tőzsdék nagyon vegyesen teljesítettek, a BUX emelkedni tudott. A forintnak különösen jó napja volt, 350 alatt is volt az euró.
Részvény / Deviza / Áru Kevés a Merkel-Macron páros 500 milliárd eurója, de a BUX tartja magát
Eidenpenz József | 2020. május 19. 12:01
Angela Merkel és Emmanuel Macron 500 milliárd eurós gazdaságfejlesztési programról állapodtak meg tegnap a koronavírus által különösen sújtott gazdaságok számára. Ez azonban csak harmada annak, mint amit az EKB korábban szükségesnek vélt, így a tőzsdék ma csalódottnak tűnnek. A BUX viszont tartja magát az OTP-nek köszönhetően, és a forint is erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Egy nap két oltóanyagról is jó hír jött, száguldanak a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 18. 19:03
Délelőtt egy brit, délután egy amerikai cég közölt biztató híreket a készülő oltóanyagáról. Ezen kívül a Fed elnökének tegnapi interjúja és az olajár emelkedése is pozitív hatású volt a tőkepiacokra. A kínai olajkereslet állítólag már elérte a járvány előtti szintet. Szépen drágult az OTP és a Mol is, valamint erősödött a forint.
Részvény / Deviza / Áru Jövő év végéig húzódhat a normalizálás, sok kormányzati segítség kell még
Eidenpenz József | 2020. május 18. 11:40
A tőzsdék szépen emelkednek ma, aminek fő oka a javuló vírusstatisztikákban és a Fed-elnök interjújában keresendő. Az elnök egyrészt ugyan pesszimista volt, szerinte jövő év végéig is eltarthat a gazdaság normalizálása. Másrészt viszont újabb kormányzati beavatkozásokat, likviditás-bővítést tartott szükségesnek. Az OTP és a Mol Európával együtt száguld, a nemesfémek ára is robbant.
hírlevél