<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Új korszak következik jövőre a tőzsdén? Mit tanulhatunk 2018-ból? Ez az év nagyon más volt, mint az előzőek, és alighanem újfajta gondolkodásra lesz szükség. A részvénypiac teljesítménye várhatóan elmarad majd az elmúlt évekhez képest. De nem kell félni a kötvénypiactól, az árupiactól, és az ingatlanpiac is felülteljesítő maradhat – mondja az egyik legnagyobb brókercég.
(Fotó: Pixabay.com)

Nagyon furcsa éven van túl a tőzsde, míg az amerikai részvények még erősek voltak, a németek már csak szenvedtek, és a magyar papírok is kalandos utat tettek meg – kezdte webináriumát a KBC Equitas vezető elemzője, Cinkotai Norbert. A kockázatok felerősödtek, az idei év érezhetően más volt, mint a tavalyi, különösen nehéz, és lehet, hogy egy új korszak kezdődött, ami még sokáig eltarthat.

Több izgalom volt az idén, mint hozam, míg 2017-ben több hozam, mint izgalom. A Lehman-válság után éveken keresztül mentek fel a részvényárfolyamok, a piaci szereplőknek pedig fogalmuk sem volt, meddig fog ez tartani, hol lesz a csúcs.

Ez az év azonban úgy tűnik, megadta a választ, az év elején minden látványosan elromlott, “volt egy méretes zakó”. A piacok azóta is leginkább szédelegnek az ütés után – mondta az elemző. Új csúcsok pedig most nincsenek a láthatáron.

Trumpnak volt szerepe

A  BUX index durván ott van most is, ahol tavaly, a német DAX mintegy 15 százalékot esett az idén. Már 2011 óta nem volt olyan rossz év a részvénypiacokon, mint az idei. Elszállt a VIX index, a “félelemindex”, összeomlott a bitcoin, megrendültek a FAANG-részvények (a nagy internetes óriások), mészárlás volt a felkapott marihuána-részvényeknél is. A 2017-es év viszont abnormálisan nyugalmas volt.

Az amerikai S&P 500 index TR (total return, osztalékokat is tartalmazó) változata és a német DAX (amely szintén TR típusú), a válság mélypontja, 2009 március 9-e óta (Grafikon: Stockcharts)

Az elemző szerint azonban összeomlásra sem igazán lehet számítani. A Trump-féle adócsökkentések miatt ugyanis a vállalati nyereségek, az egy részvényre jutó profit szintén szépen növekedett. Azért nem tudott ennek ellenére sem emelkedni az idén a részvénypiac, mert a befektetők óvatosabbak lettek, és nem hajlandóak “elszállt árazással”, magas értékeltséggel részvényeket vásárolni.

Merkel és Macron meggyengült

A részvények értékeléséhez használt mutatók csökkenése azt is jelentheti, hogy a részvénypiac olcsóbb lett, de azt is, hogy a befektetők kockázatkerülőbbek lettek. Mi lenne az a katalizátor, ami tovább húzhatná a részvénypiacot? Ezt most senki sem tudja.

Az amerikai adócsökkentési hatás jövőre már nem lesz, Donald Trumpnak már nincs túl sok mozgástere az időközi választások után. Az európai választások bizonytalanságot okoznak, a francia és a német elnök pozíciója gyengült. A részvénypiacok gazdaságilag gyengébb időszakot áraznak. A nagy amerikai internetes óriásoknál trösztellenes törvények és más szabályozások várhatók.

Az amerikai S&P 500 index TR (total return, osztalékokat is tartalmazó) változata és a német DAX (amely szintén TR típusú) (Grafikon: Stockcharts)

A piac előbbre jár, mint a hírek

Mindezek miatt a brókercég szerint a következő öt-tíz év részvénypiaca más lesz, mint amit az utóbbi tíz évben megszoktunk. “A részvénypiacok nem mindig csak felfelé mennek, ahogy a fák sem nőnek az égig” – hangsúlyozzák. Bármikor jöhet megálló, lejtmenet.

De nemcsak a fundamentális szempontok számítanak, a tömegpszichológia is. A részvénypiac rendszerint 6-12 hónapra előre tekint, erre koncentrálnak a legtöbben a befektetők közül. Eközben a pénzügyi média általában arról számol be, ami történt, vagy történik, kevéssé arról, ami történni fog.

Amerikai kötvény, magyar arany

Cinkotai Norbert szerint a részvénypiactól nem lehet túl jó hozamokat várni mostanában, legalábbis elmaradhat a teljesítményük az elmúlt évekhez képest. Eközben nem kell félni a kötvénypiactól sem, lehet, hogy már nem is lesz komolyabb hozamemelkedés. A részvénypiactól eltérően pedig az államkötvényekkel garantáltan pozitív hozamot lehet elérni, ha lejáratig tartjuk azokat.

Egyes árupiaci termékekben is lehet még fantázia, az olaj korábban az év során ezt bizonyította. De az arany sem fest most rosszul. A magyar jegybank, úgy tűnik, jó érzékkel, jókor töltötte fel aranykészletét. Az ingatlanpiac is felülteljesítő maradhat.

A remény rabjai

Vesztes lehet a részvénypiacon, aki a múlt hozamainak bűvöletében él, aki a “buy and hold” (vedd meg és tartsd) stratégia rabja marad. Akinek nincsen konkrét terve, aki nem használ stop losst, aki nem diverzifikál – mondta az egyik legnagyobb hazai brókercég szakembere.

A KBC Equitas "befektetési ötletei".

Rázósabb útszakasz következik, a játékszabályok időnként változnak, most ez bekövetkezett. Alkalmazkodni kell ehhez – mondta. A befektetési alapok nem olcsók a rejtett költségek miatt, de nem szabad félni tőlük. A kockázatok megosztása, csökkentése érdekében megérheti a vásárlásuk.

Négy részvény a láthatáron

Olvassunk sokat, pénzügyi médiát, tanuljunk, de ne ijedjünk meg mindentől – hangzik a vezető elemző  másik végkövetkeztetése. A brókercég “nyitott kereskedési ötletei” jelenleg négy papírra, a Duna House, a Magyar Telekom, a Bayer és a GameScop részvényeinek vásárlására vonatkoznak.

(A tőkepiacokon jövőre várható folyamatokról írtunk tegnap itt is.)

Az egyes részvénypiacok teljesítménye az utóbbi tíz évben, évente külön-külön.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19250 18900 19250 +2,26% 0 0 4 829 270 365 Ft 2021-10-26 17:05:05
MOL 2746 2720 2764 -0,07% 0 0 1 488 934 774 Ft 2021-10-26 17:12:48
MTELEKOM 428 428 433 -0,35% 0 0 104 485 150 Ft 2021-10-26 17:05:20
RICHTER 8610 8590 8800 -1,32% 0 0 2 164 291 160 Ft 2021-10-26 17:05:29
OPUS 238 238 242 -0,42% 0 0 41 919 325 Ft 2021-10-26 17:05:14
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A nyugat-európai tőzsdék alatt teljesítettünk
MTI | 2021. október 26. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,29 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel, 55 191,91 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Kit érdekelhet az új bitcoin-ETF? A családi ezüstbánya jobb az ezüstnél?
Eidenpenz József | 2021. október 26. 17:07
A napokban indult új amerikai bitcoin-ETF-et történelmi lépésnek tartják, de vajon kinek jó, van-e hasonló Európában? Az utóbbi egy-két év árupiaci fellendülését osztalékot is fizető, nyereséget termelő bányarészvényekkel érdemesebbnek látszik meglovagolni, mint magukkal az árucikkekkel. De a megfelelő cégek kiválasztása nehéz. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Megvan a billió dolláros Tesla, akkumulátor-fémekért ölik egymást a bányászok
Eidenpenz József | 2021. október 26. 12:08
A Tesla nagy ugrása komoly szerepet játszott a tegnapi új történelmi rekordokban, egy hatalmas megrendelés mellett más jó hírek is érkeztek a vállalatról. Ma is kitart a tőzsdék emelkedése, itthon az OTP húz és magas szinten ugyan, de stabilizálódott az euró/forint. Nagy harc folyik a jövőben is ígéretes fémekért a bányavállalatok között.
Részvény / Deviza / Áru Szakad a forint, esett a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 18:17
A magyar fizetőeszköz hétfőn újabb gyengülést követően korábbi történelmi mélypontja közelébe esett. Egyelőre nem látszik, hogy mi tudná megállítani a gyengülést?
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz a magyar inflációval? Miért nem drágul az arany ekkora pénzromlástól?
Eidenpenz József | 2021. október 25. 12:10
Enyhe emelkedéssel indult az európai tőzsdék nagy része, miközben a vártnál rosszabb német hangulatindex érkezett, de remekelt egy brit bank. Bajban van az MNB, az infláció tartósan magas szinten maradhat az egyik alapkezelő szerint. További jegybanki lazaság híján megakadhat az arany áremelkedése, de más eszközöké is.
Részvény / Deviza / Áru Mibe fektessünk, ha kettészakad az eurózóna? Matolcsy György is kommentelt
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 06:57
Eric Knight befektetési szakember korábban azt fejtegette, az eurózóna kettészakadására is sor kerülhet a kialakuló adósságválság miatt. A befektetőknek azt javasolja, keressék az igazi értéket teremtő reáleszközöket.
Részvény / Deviza / Áru Fizet az Evergrande, a félelem falán kúsznak felfelé az árak
Eidenpenz József | 2021. október 22. 13:06
A tegnapi amerikai történelmi csúcs után Európában is jó a hangulat, de nem tudni, hogy ez az USA-ban is ki fog-e tartani. A Molra két célár-javítás is érkezett, de vásárlásra nem, csak tartásra ajánlják. Fizetett az Evergrande, de lehet, hogy csak időt akar nyerni. Tovább szakad a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Jócskán felülteljesített ma a pesti börze
MTI | 2021. október 21. 17:51
Jó napja volt a Mol-nak és OTP-nek is. 
Részvény / Deviza / Áru Megjött az új bitcoin-rekord, a Tesla lehet a rendőrlámpa-koalíció nyertese
Eidenpenz József | 2021. október 21. 11:40
A tőzsdéken mára elromlott a hangulat, megint a kínaiak ijesztettek rájuk. Az euró/forint 364 is volt, majd éles fordulat következett. A bitcoin történelmi csúcsot döntött, de már az ether sincs ettől messze. Remekelt a Tesla, mégis esik.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom: hogyan teljesített szerdán a budapesti parkett?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 36,74 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 54 393,63 ponton zárt szerdán.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos