Hirdetés
Hirdetés

Nem drágák a magyar részvények, védekezz infláció ellen

Eidenpenz József, 2018. december 14., 11:01

“Trendetlen” piacokat látunk mindenfelé, de nem mondhatjuk, hogy a részvények ára, árazása el van szállva az Amundi Alapkezelő szerint. A régióban és Magyarországon is pozitív meglepetést okoztak a tőzsdei cégek, így a részvények árazása historikusan is alacsony. Az inflációs meccs nincs lejátszva, a pénzromlás ellen nem árt védekezni.

A gazdasági növekedés miatt bővültek a vállalati nyereségek a fejlett világban az utóbbi időben. Ám a tőzsdéken az árfolyamok emelkedése miatt a P/E ráták is megemelkedtek. Mi várhatóa  részvénypiacoktól egy ilyen “(t)rendetlen piacon”? – tette fel a kérdést Kocsi János, az Amundi Alapkezelő részvényportfólió-menedzsere.

A Fed politikája, az erősebb dollár alapvetően nem jó a tőzsdéknek. A pénzmennyiség bővülésének vége, enyhe szűkítés várható. Így vége a jegybankok által teremtett aranykornak, de összeomlást sem várnak. Ez a szűkülés ugyanis nem lesz nagy mértékű, és a Fed is érezhetően óvatosan bánik a piacokkal.

Hirdetés

Drasztikus lépések helyett óvatosságot lehet tőle várni. Míg a Lehman-válság előtt gyorsan emelte a kamatot, most fokozatosan teszi. Ennek üteme kellően lassú ahhoz, hogy ne okozzon komoly piaci válságot.

Lesz még növekedés

Lesz gazdasági növekedés jövőre is, főleg Amerikában, és főleg az év első felében. A növekedés mindhárom motorja be van kapcsolva: elég magas fordulatszámon pörög a fogyasztás, intenzív a kormányzati költekezés és erősek a beruházások is.

Kocsi János, részvény portfólió menedzser - Pioneer Alapkezelő
Kocsi János

“Make America great again" azaz "Tegyük ismét naggyá Amerikát" - Trump jelmondata egyben azt is jelenti, hogy tegyünk másokat kisebbé. (“Make others small again".) Ez az amerikai eszközök felértékelődését eredményezte az utóbbi 1-2 évben.

Átlagosan drágák a részvények?

Az amerikai vállalatok nyeresége év/év alapon 23 százalékkal nőtt az utóbbi egy évben, többek között Trump adópolitikájának következtében. Ezt sokan megismételhetetlennek tartják, például az adócsökkentés már nem jön elő újból. De tíz százalékos eredmény-bővülést sokan a következő évben is elképzelhetőnek látnak.

A részvények így még mindig többet hozhatnak, mint a kötvények, de a különbség csökkenhet a korábbihoz képest. Ez év elején joggal hangoztatták, hogy drága az amerikai piac, 19-es P/E-vel, most azonban már nincs szó túlárazottságról az elemző szerint. Inkább átlagos árazáson forognak az amerikai részvények, 14-15-ös P/E között.

Sáv alján vagyunk, vegyünk!

Milyen stratégia mellett, mely cégeket érdemes vásárolni? Ha van korrekció a piacon, azt az alapkezelő szerint érdemes megvenni (buy the dips). Egy sáv kialakulása látszik, e sáv alján érdemes vásárolni, most éppen ott vagyunk. A különböző erők ugyanis eléggé kiegyenlítik egymást, a sáv várhatóan megmarad.

Az Amundi azért alapvetően a vedd és tartsd (“buy and hold”) stratégia híve. Kedvelik a minőségi vállalatokat, amelyeknek jelentős a versenyelőnye, és amelyek várhatóan egészségesen növelik majd az eredményüket, és várhatóan osztalékot is fizetnek.

Felpattanás a fejlődőknél?

A feltörekvő piacok nagy kálváriát éltek át idén, a részvények majdnem 30 százalékkal estek vissza, részben Trump politikája miatt. A fejlődő piacok gazdasága azonban tovább roboghat, évi 4,7 százalékkal bővülhet, még akkor is, amikor pár év múlva a fejlett gazdaságok várhatóan lelassulnak majd. Emiatt a fejlődő részvénypiacokon valószínűsíthető egy komolyabb felpattanás.

A kereskedelmi háború elhúzódhat, de a végén valószínűleg kétoldalú megállapodásokat kötnek a felek. Nem valószínű egy igazán tartós és komoly kereskedelmi háború. Ha mégis így lenne, akkor az nagy károkat okozna. Az USA is négy százalék feletti GDP-visszaesést könyvelhetne el, mások még nagyobbat. “De ezt Trump is tudja, ez a forgatókönyv nem valószínű” – mondta az elemző.

Ez sem Európa éve lesz?

Kína évtizedekig a bolondját járatta a világgal a protekcionizmusán keresztül, így a kereskedelmi háború célja legitim. Az eszköze azonban nem biztos, hogy a legszerencsésebb, az ilyen ügyet a WTO (Világkereskedelmi Szervezet) előtt kellene rendezni, nemzetközi összefogással.

Európában érik egy komolyabb reformcsomag, ami még nem érkezett meg. Ám ha lesz egy válság utáni felpattanás, annak a lendülete 10-15 évig is kitarthat. Így várhatóan 2019 sem Európa éve lesz – hangzott el.

A nyugalom szigete maradhatunk

Kontinensünk gazdaságának lassulása a vállalati eredményekben is visszatükröződik. A német cégek öt százalékos negatív meglepetést okoztak a legutóbbi negyedévben. Az európai papírok árazása semlegesnek tekinthető, nem gondoljuk, hogy ez jó beszállási pont, de shortolásra sem kedvező – mondta Kocsi János.

Kelet-Európa rekordnövekedést szállított az utóbbi években, a várakozások szerint ez a régió is lassulni fog, de szintén csak fokozatosan. Ez után is növekedni fog a gazdaság, csak kisebb mértékben, mint korábban, tehát recesszió nem várható. “A régió a nyugalom szigete maradhat” – mondta a menedzser.

Mit vegyünk a régióban?

A régió eladósodottságáért sem kell aggódni, a deficit nem fog elszállni. Nálunk ugyan még mindig magas, de lassan tovább csökkenhet. Az olajár esése miatt most fellélegezhet a lengyel és a magyar jegybank, amelyek eddig nem emeltek kamatot, mert csökkent az inflációs veszély.

A régióban az Amundi főleg bankrészvényekbe, esetleg telekom-cégekbe fektet, különösen, ha azok még jelentős osztalékot is fizetnek. A régiós cégek az elemzői várakozásokat legutóbb 17 százalékkal verték meg, ennek is köszönhető, hogy felülteljesítették szinte az összes többi részvénypiacot. A részvények árazása historikusan is alacsony.

A csillagok ritka kedvező együttállása

A BUX index ismét csúcsközelben van, a vállalati eredmények szépen fokozatosan javultak, így lufiról nem lehet beszélni. Az index értéke nem szakadt el a vállalatok eredményességétől, sőt, elmaradt attól, így még mindig olcsó a magyar részvénypiac. Nem nagy mértékben, de enyhén a historikus átlag alatt forognak a magyar papírok.

Kedvező üzleti környezetben működnek a magyar blue chipek, “a csillagok ritka kedvező együttállásának örvendenek” – mondták. Egyszerre nő a volumen és a marzs, több árut adnak el magasabb haszonkulcs mellett. A magyar GDP növekedése várhatóan csökkenni fog, de így is viszonylag magas marad.

Védekezz az infláció ellen!

Az alapkezelő számára vonzóak még az amerikai államkötvények, amelyek hozama évi három százalék körül van. “Vonzó elemet jelentenek bármely portfólióban. Már van a részvényeknek alternatívája” – mondják. Főleg az 1-7 éves lejáratokat ajánlják, három százalékos dollárhozammal, ami nagyon jónak számít. (Magasabb, mint a hasonló magyar kötvények hozama forintban – a szerk.)

Nyersanyagcégeket, infrastruktúra-befektetéseket, ingatlancégeket tartanak jó vételnek, amelyek az infláció ellen védelmet nyújtanak. Az inflációs meccs még nincs lefutva, különösen Kelet-Európában, ahol különösen feszített a munkaerőpiac.

Olaj, bánya, ingatlan

Az olaj vagy az olajhoz kapcsolódó részvények nem rossz beszállási ponton vannak. Ha az olaj nem is megy fel a korábbi csúcsokra, 15-20 százalékos emelkedés könnyen elképzelhető.

Főleg minőségi, magas osztalékfizetési képességű vállalatokat érdemes vásárolni, minden piacon, különösen Kelet-Európában. Ezen kívül alternatív befektetésekbe, mint az olaj, a nyersanyag vagy a private equity érdemes beszállni – összegezte az alapkezelő.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Matuzsálemkötvények: nem kéne Magyarországnak is kibocsátania ilyesmit?

Matuzsálemkötvények: nem kéne Magyarországnak is kibocsátania ilyesmit?

Egyesek nevettek, mások szörnyülködtek rajta két évvel ezelőtt, amikor Ausztria és Argentína száz éves lejáratú államkötvényeket bocsátott ki. A vészmadarak nagy veszteségektől óvták a vásárlókat. Azóta viszont 70-100 százalékkal felment az osztrák kötvények ára, és felére esett a másiké. Kinek van még ilyenje? Nálunk miért nincs?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?