5p
Mit jelent az, hogy a tőkepiacokon bekapcsolták a porszívót? Lesz-e még mindig emelkedés a világ részvénypiacain? Mely alapokat preferálják a hazai kisbefektetők? Tovább gyengül-e nálunk a forint és csökken-e a kamata?

A fejlett világ gazdaságai jól teljesítenek, a feltörekvők gyengélkednek. Bekapcsolták a porszívót, azaz a fejlődő országokból a fejlettek felé áramlik a tőke a fejlett térség kamatemelkedésének következtében. A feltörekvő országok jegybankjai kénytelenek kamatot emelni. Kezdte Brazília még tavaly, Törökország és Oroszország pedig például az utóbbi időben volt kénytelen lépni – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója újságíróknak.

Mi lesz veled, növekedés?

A szűkebb és drágább likviditás miatt a feltörekvő országoknak le kell küzdeniük az adósságproblémát. A magasabb kamatok ugyanis elszívják a hitelezésre, fogyasztásra fordítható pénzeket, lassul a gazdasági növekedés, ahogy az nálunk is ismerős probléma. A gyengülő feltörekvő devizák viszont segítik az alkalmazkodást.

Míg az elmúlt években Magyarország sereghajtó volt, most több tényező segíti a növekedésünket. Például itt a Növekedési Hitelprogram, élénkül a háztartások kereslete, a külső adósságállomány csökken, de még mindig nagyon magas. Emiatt sebezhetők vagyunk, ha nem is annyira, mint 2007-2008-ban. Magyarország versenyképessége viszont az utolsó 1-2 évben romlott a World Economic Forum listája szerint.

(Forrás: K&H Alapkezelő)

Sokáig alacsony maradhat a kamat

Az ukrajnai helyzet hatása Magyarországra, hogy az egész régiónk kockázati megítélése romolhat, így a kötvénybefektetők itteni befektetési kedve is visszaeshet, tőkekivonás történhet. A régióban jelen levő bankok kockázatviselő képessége, hajlandósága is lecsökkenhet. Komoly reálgazdasági kockázat, hogy hogyan jutna el hozzánk az orosz kőolaj és földgáz, ha a helyzet romlana.

(Forrás: K&H Alapkezelő)

A piaci elemzők konszenzusa már az év közepétől-végétől kamatemelkedést vár Magyarországon. A K&H Alapkezelő szerint azonban a jegybank 2,5 százalékig fogja vágni a kamatot, és azután sokáig ott maradhat, csak nagyon komoly külső sokk esetén mozdulhat el onnét. A feltörekvő piacok gyengesége számunkra gyenge forintot jelent.

A bikapiacok kitarthatnak

Horváth István Sir John Templetont idézte, aki szerint „a bikapiacok pesszimizmusban születnek, szkepszisben fejlődnek, optimizmusban érnek és eufóriában halnak meg.” Ami a nemzetközi részvénypiacokat illeti, az optimizmus a fejlett világban általános, a részvények értékelése a hosszú távú átlag fölé emelkedett. Ám még messze nem tartunk az eufória állapotánál, van még tere ennek az emelkedésnek. A kedvező növekedési számok és a jegybankok támogató politikája is segítik a piacokat.

(Forrás: K&H Alapkezelő)

Az alapkezelő előrejelzése szerint itthon marad a gyenge forint az idén a világgazdasági folyamatok miatt, a hosszú kötvényekben is hozamemelkedés várható az év végéig. A nemzetközi tőkepiacok az év egészében pozitívan fognak alakulni, ezen belül azonban a feltörekvők gyengébben, a fejlettek erősebben fognak húzni.

Tanulnak a kisbefektetők

A csökkenő kamatkörnyezetben csökken az érdeklődés a betétek iránt, és nő a befektetési alapok felé – mondta el Zobor Zsuzsanna, az alapkezelő vezérigazgatója. A részvényalapokat továbbra sem kedvelik, inkább a vegyes és az abszolút hozamú alapokat választják, ami még mindig egy viszonylag óvatosabb magatartás. A kisbefektetők ugyanis ezzel lényegében a szakemberekre bízzák a döntéseket, amikor aktívan kezelt alapokba teszik a pénzüket.

Sok kisbefektető most találkozik először a befektetési alapokkal, amelyek sokkal aktívabb szemléletet követelnek meg, mint a betétek. Egyfajta tanulási folyamaton mennek át a kamatcsökkentések hatására, tapasztalatokat szereznek.

A vegyes alap lett a sláger

Most a K&H Alapkezelő szerint az „árfolyamvédett vegyes alapok” jelentik a slágert, tavaly 80 milliárd forint áramlott ezekbe a bankcsoportnál. Ezen újabb generációs vegyes alapok lényege, hogy évente egyszer egy évre előre egy meghatározott árfolyamot szabnak meg, amely védelmére törekszik az alapkezelő. Ez általában az aktuális árfolyam 90-95 százaléka.

(Forrás: K&H Alapkezelő)

Ehhez egy automatikusan működő matematikai modellel szabályozzák a részvények, kötvények, pénzpiaci eszközök arányát. A részvényeken, kötvényeken belül alkalmaznak csak aktív vagyonkezelést. A legrégibb ilyen konstrukció, a 2007-ben indult K&H Vagyonvédett Portfólió December pályafutása alatt évi 7,2 százalék körüli hozamot ért el. Az alapkezelő szerint ennek az alapfajtának van most jövője és van rá érdeklődés.

Minden ötödik hajlandó kockáztatni

A befektetőknek Magyarországon körülbelül 20 százaléka hajlandó kockázatosabb megoldásokat választani. Ennyi legalábbis azok aránya, akik a Mifid szabvány szerinti négy kockázati kategóriából a felső kettőbe tartoznak – mondta el Zobor Zsuzsanna.

K&H Vagyonvédett Portfólió December Alap (Forrás: K&H Alapkezelő)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18605 18605 18890 -1,48% 0 0 8 794 808 045 HUF 2024-07-24 17:10:26
MOL 2828 2828 2864 -0,91% 0 0 740 429 530 HUF 2024-07-24 17:12:23
MTELEKOM 1074 1056 1090 -1,10% 0 0 346 055 376 HUF 2024-07-24 17:05:55
RICHTER 9945 9770 9950 +1,02% 0 0 1 441 409 270 HUF 2024-07-24 17:08:54
OPUS 439 436 439 +0,69% 0 0 61 521 852 HUF 2024-07-24 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Ne törje a kobakját, melyik állampapírt válassza – gyűjtse őket!
Eidenpenz József | 2024. július 22. 05:40
Megállni látszik az idő, a forint sávozik, a kamatok és az infláció stagnál, az irányok nem világosak. Az egyik állampapír a magas inflációra, a másik a csökkenő kamatokra és alacsonyabb inflációra, a harmadik a forintgyengülésre, a negyedik a kamatemelkedésre gyógyír. De semmi akadálya, hogy többet is vásároljunk egyszerre.
Állampapír / Kötvény Melyik állampapír most a legjobb?
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 14:16
Az állampapírok várható kamata, hozama között jelenleg eléggé csekély a különbség, az inflációtól, kamatoktól és a forint árfolyamától is függ a megtérülés. Így egyes esetekben az egyik, máskor a másik előnyösebb. A kisbefektetők leginkább használt kriptovalutája pedig nem a bitcoin, nem is az ether, hanem a solana. Erről beszélt a Trend FM rádió reggeli műsorában Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa.
Állampapír / Kötvény Amikor az inflációkövető kötvény is csődöt mondhat
Privátbankár.hu | 2024. június 24. 16:01
A 2022-2023-as nagy inflációs sokk bebizonyította, hogy van, amikor az inflációkövető kötvény sem segít, ha túlságosan nagy késéssel kullog a pénzromlás után. De mi segíthet még pénzünk reálértékének megőrzésében? Miért csorognak lefelé a kriptovaluták, és miért nem valószínű, hogy nyáron csúcsot döntsenek? A Trend FM rádióban Eidenpenz Józsefet, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársát kérdezték.
Állampapír / Kötvény Itt az új állampapír, de érdemes egyáltalán vásárolni?
Eidenpenz József | 2024. május 31. 05:48
A jövő héttől új Magyar Állampapír Plusz-sorozatot lehet kapni, amelynek a legfőbb újdonsága elődjéhez képest a magasabb kamata. De milyen szituációkban érdemes ezt vásárolni, és mikor valamilyen másikat? A kép egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint korábban. Lehet, hogy akkor járunk a legjobban, ha ebből is veszünk egy kicsit, meg abból is.
Állampapír / Kötvény Marad a MÁP Plusz, de magasabb kamattal
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 16:01
Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt, amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható, ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt.
Állampapír / Kötvény Állampapír helyett ETF-et is lehet vásárolni
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 17:05
A hagyományos állampapírok és befektetési alapok egyik alternatívája lehet a tőzsdén kereskedett alap, amelyekből hatalmas választék áll rendelkezésre Nyugat-Európában, köztük alacsony kockázatú kötvényalapokból is. Ha valaki nem mer nagyot kockáztatni a kriptovalutapiacon, de mégis érdekli, akkor játszhat ingyenes játékokat, feltöltheti művészi fotóit, játszva tanulhat.
Állampapír / Kötvény Felejtsd el a múltat, ha állampapírról van szó
Eidenpenz József | 2024. április 29. 14:55
Lenne három alternatíva is, de… Hiába volt magasabb az állampapírok kamata régebben, ha egyszer most nincs jobb ezeknél, mert vagy az adó, vagy a kockázatok nyomják agyon a lehetséges versenytársakat. A kriptovaluták egyre inkább egy új eszközosztályt jelentek a befektetések világában. Erről beszélt a Trend FM reggeli műsorában Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa.
Állampapír / Kötvény Van-e alternatívája a lakossági állampapírnak?
Eidenpenz József | 2024. április 29. 05:39
Banki kötvények kontra lakossági állampapírok – vannak, akik rá tudnak ígérni az államilag támogatott magas kamatokra? De mennyi marad abból adók levonása után? Hogyan kerülhető el az adó? Mennyivel nagyobb a banki kötvények kockázata, mint az állampapíroké?
Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG