TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán novemberben is. Ahogy azt már megszoktuk, a hónap nyertesei a vegyes és az abszolút hozamú alapok voltak. A növekedés dinamikája féléves csúcsra ugrott.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 101 milliárd forinttal, azaz 2,3 százalékkal növekedett novemberben, döntően az új befektetéseknek köszönhetően. A kezelt vagyon a zártkörű alapok esetében csökkent, a tőkevédett alapoknál stagnált, de minden más kategóriánál növekedett.

Tőkekiáramlást a zártkörű alapoknál és a részvényalapoknál tapasztalhattunk, de egyik esetben sem volt számottevő - írja a BAMOSZ. A többi kategória esetében viszont jelentős tőkebeáramlást tapasztalhattunk, köszönhetően a növekvő lakossági megtakarításoknak.

Ebben a hónapban összességében 85 milliárdnyi friss tőke érkezett az alapokba, ezen belül a legtöbb tőke az abszolút hozamú alapokhoz, a kötvény és a vegyes alapokhoz áramlott, mindhárom esetben 20 milliárd forint feletti összegben. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 4 535 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A befektetési alapokba, lakossági betétekbe, lakossági állampapírokba összesen 165 milliárd forintot helyeztek el októberben, ennyi az év egyik hónapjában sem folyt be korábban. Honnan került elő ennyi pénz? Korábbi összeállításunk >>

 

Egy kis vegyes, egy kis abszolút - ébredeznek az ingatlanalapok

A nyilvános nyíltvégű „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (66 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 2,1 százalékkal nőtt.

A pénzpiaci alapokon belül érdemes megemlíteni, hogy a hazai likviditási alapokban nagyobb visszaváltás volt, mintegy 8,3 milliárd áramlott ki. Ezzel szemben az egyéb pénzpiaci alapokba 17,9 milliárd friss tőke áramlott. Az eredő összességében pozitív, hiszen a pénzpiaci alapokba 9,6 milliárdnyi nettó értékesítés volt. Az eredmény: 0,8%-os vagyongyarapodás a hozamokkal együtt.

A kötvényalapok továbbra is népszerűek, bár a növekedés dinamizmusa némileg csökkent. A vagyongyarapodás 3% volt és 22,1 milliárdnyi friss tőke áramlott a kötvényalapokba.

A magyar tőzsdeindex a világpiaci trendekkel nem volt összhangban, stagnált. A részvényalapokból mindössze 0,5 milliárdnyi tőke távozott, amit ugyanakkor a hozamok ellensúlyozni tudtak. Összességében részvényalapok vagyona 0,8%-kal növekedett.

A tőkevédett alapokba átlagos mennyiségű tőke áramlott, ami megközelítette az 5 milliárdot. A kategória nettó eszközértéke azonban a hónap folyamán csak stagnálni tudott.

Az abszolút hozamú alapok esetében a már megszokottá vált kimagasló eszköznövekedés ebben a hónapban ismét megmutatkozott. A tőkebeáramlás 23 milliárdot tett ki, ami a legnagyobb a hónapban. A kategória vagyongyarapodása a hozamokkal együtt 7,2%-os volt, ami a második legmagasabb érték.

Kijelenthetjük, hogy  nyilvános ingatlanalapok magukra találtak. Az elmúlt hónapban már az átlagot meghaladó növekedést tapasztalhattunk és a tőkebeáramlás folyamatos. A friss tőke nagysága 8,7 milliárd az elmúlt hónapban. A tőkebeáramlás és a hozam együttesen 2,6 %-os pozitív vagyonváltozást hozott.

A vegyes alapokba jelentős mértékű, 20,5 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban, ami a harmadik legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 8,1%-kal növekedett, ami a legnagyobb növekedés a kategóriák versenyében.

Az árupiaci alapokba 0,4 milliárdnyi friss tőke érkezett. Bár a hozamok még nem hálálták meg a bizalmat, a nettó eszközérték így is 2,5%-kal növekedett.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb tőkekivonást tapasztalhattunk ami meghaladta a 4,6 milliárdot. A vagyoncsökkenés mértéke 1,2%.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Friss
hírlevél