1p
A Carion Alapkezelő bejelentette, hogy az általa kezelt Mag Ingatlanbefektetési Alap finanszírozója, az FHB érvényesíteni kívánja jelzálogjogait, és június 22-én az alap több ingatlanát elárverezteti. Az ármeghatározás feltehetőleg nem a piacon elérhető legmagasabb árat eredményez majd, ezért az alapkezelő igyekszik megakadályozni az árverést. Az alap egyik legnagyobb tulajdonosa a nyugdíjpénzek miatt az állam.

A Mag Ingatlanbefektetési Alap kezelője, a Carion Befektetési Alapkezelő bejelentette, hogy az alap finanszírozója, az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. az alap Dunaújvárosban, Polgárban,  Kaposváron, Csopakon, Albertirsán és a budapesti I. kerületben levő ingatlanok esetében jelezte biztosítékai érvényesítése iránti igényét. Vagyis élni kíván jelzálogjogával, és az ingatlanok tulajdonjogát az Árverezőház Szolgáltató és Árverező Zrt. útján árlejtéses nyilvános árveréssel értékesítené június 22-én.

A jó ég tudja, mi lesz a befektetési jegyek értékével

Az alapkezelő szerint „a hitelintézet által az alternatív értékesítés során érvényesíteni kívánt ármeghatározás feltehetőleg nem szolgálja az érintett ingatlanok piacon elérhető legmagasabb áron történő értékesítését. Ennek megakadályozása érdekében az alapkezelő jelenleg vizsgálja a lehetséges és szükséges jogi lépéseket a befektető-védelmi szempontok szem előtt tartásával.”

Mindez a Mag Ingatlanbefektetési Alap nettó eszközértékében bizonytalanságokat eredményezhet, emiatt kezdeményezték a befektetési jegyek tőzsdei kereskedésének felfüggesztését a tőzsdén. Az értékpapír egyébként eléggé ritka vendég a parketten, az utóbbi egy évben árfolyama körülbelül a felére esett.

Drága euró mellett forintosították a hiteleket

Ha megnézzük az alap tavalyi éves jelentését, akkor azt látjuk, hogy a felsorolt hat ingatlan az alap 3,256 milliárd forintos ingatlan-portfóliójának 86 százalékát teszi ki, 2,813 milliárd forint értékben. Ezek azonban bruttó értékek, piaci értéken csak 2,527 milliárd, illetve 2,190 milliárd forint ez a két összeg. Ezzel szemben állt december végén mintegy 1,48 milliárd forintnyi kötelezettség, a hosszú lejáratúakat is röviddé minősítették át. Az árverésre nem bocsátandó ingatlan egy szombathelyi építés alatt levő objektum, amelynek fejlesztésére a jelentés szöveges része szerint nincsen forrás.

A hitelek euróban álltak fenn, egy részüket már forintosították, decemberben 312,58 forintos euróár mellett. Mindezt súlyosbítja, hogy százmilliós nagyságrendű adóvitájuk van az adóhivatallal is. Az alap gyakorlatilag hónapok óta csődben van, saját tőkéje 2010 vége és 2011 vége között majdnem pontosan kétmilliárd forintról egymilliárd forintra esett a mérleg szerint, az egy jegyre jutó nettó eszközérték pedig szintén körülbelül felére esett.

A könyvvizsgáló sem ért egyet az értékeléssel

A legutóbbi nettó eszközérték már csak 869 millió forint, de már az éves jelentés is felhívja a figyelmet arra, hogy az ingatlanok várható kényszer-értékesítése miatt bizonytalanná válhat a vagyonelemek értéke. A könyvvizsgáló pedig visszautasította a tavalyi mérleghez a záradék megadását, nem nyilvánított véleményt arról, hogy a mérleg helyes-e. Utalt arra, hogy tavaly év végén értékvesztést kellett volna elszámolni az ingatlanokra, mert a könyv szerinti érték és a piaci érték között akár jelentős különbség is lehet, az értékbecslés még a „normál piaci körülményekre” készült, nem a „megváltozott értékesítési körülményekre”.

Így tehát egyáltalán nem biztos, hogy a befektetési jegyek tulajdonosai akárcsak közelítőleg is megkapják a kimutatott 869 millió forintos vagyont a jövőben. Az éves jelentés szerint az alap 34,3 százaléka az ÁKK-nál van, ami az Államadósság-csökkentő és Nyugdíjreform Alapban levő államosított nyugdíjvagyont jelentheti. További 46,6 százalék egyéb intézményeknél (nyugdíjpénztárak, más befektetési alapok, esetleg biztosítók tartozhatnak ide), 19,1 százalék pedig magánszemélyeknél, vállalatoknál.

Vér, verejték, alacsony vételi árak

Akik 2007 márciusában jegyeztek a befektetési jegyekből, azok befektetése most elvileg az eredeti 44 százalékát érné, ha sikerülne a nyilvántartási értéken eladni az ingatlanokat. (Egy egy forintos, de lejárat előtt vissza nem váltható befektetési jegy értéke 0,44 forint.)

 

 

Csakhogy az április végi dátumú éves jelentés nem éppen optimista kilátásokat vázol fel: „Az ingatlanok kényszer-értékesítése szükségessé válik… befektetői környezet hiányában erős alkupozíciók várhatók az esetleges potenciális befektetők részéről, így alacsony vételi ajánlati árak várhatók. Az alap likviditásán kis mértékben javít, amennyiben az üres telkek hasznosításra kerülnek. Az ingatlanok hasznosítása lokációjuknál fogva nehézkesen oldható meg. Új jegyzések hiányában a fejlesztési projektek elindítása nem várható.”

Az alapot eredetileg a Macrogamma Alapkezelő kezelte, a Nap nevezetű, felszámolás alatt levő alappal együtt, azonban tevékenységét megszünteti.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17480 17350 17550 +0,34% 0 0 3 243 140 930 HUF 2024-06-18 17:14:35
MOL 2814 2810 2840 +0,14% 0 0 804 131 804 HUF 2024-06-18 17:07:40
MTELEKOM 1028 1018 1028 0,00% 0 0 343 333 276 HUF 2024-06-18 17:05:20
RICHTER 9325 9275 9375 +0,05% 0 0 600 388 275 HUF 2024-06-18 17:06:05
OPUS 426 417 429 -0,47% 0 0 249 380 930 HUF 2024-06-18 17:05:14
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Rengeteg pénz vándorolt a látra szóló bankbetétekből a befektetési alapokba
Csabai Károly | 2024. június 17. 15:01
Tíz díjat - három elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Befektetési Alapkezelő. Ennek apropóján beszélgettünk a cég vezérigazgató-helyettesével, Turner Tiborral.
Befektetési alapok Sávban mozoghat a forint, menedék maradhat a kötvényalap – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 12. 15:07
Az év végéig sávozhat a forint, az MNB politikája támogatja az árfolyamot. A részvények és a kötvények is jól teljesítettek az utóbbi időben, kérdés, mi lesz az inflációval, a kamatokkal és a gazdasági növekedéssel. A kötvényalapok befektetői helytelenül általában a múltbeli hozamok alapján tájékozódnak, de van célravezetőbb módszer is. Interjú Kiss Péterrel, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Gyurcsik Attila: Ha úgy hozza a sors, akkor valami ellen is fogadhatok
Vég Márton | 2024. június 10. 19:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvények maradhatnak a kisbefektetők kedvencei
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:06
Nagyon szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, nagyon ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenleg hét százalék közelében levő állampapírhozamok még mindig nem éppen alacsonyak, így a kötvénybefektetések is vonzóak maradnak. A forint is viszonylag erős maradhat, mert az inflációs cél eléréséhez nem engedhető meg a korábbi, trendszerű leértékelődés. Bebesy Dániel, az Erste Alapkezelő senior portfóliómenedzsere lapcsoportunk műsorában, a Klasszis Podcastban beszélt a kötvénypiacról.
Befektetési alapok Móra Máté: Nem biztos, hogy örülnünk kell, ha eljön a kamatvágások ideje!
Vég Márton | 2024. június 4. 15:01
A Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett a Generali Amazonas Latin Amerika Részvény Alap a Privátbankár.hu Klasszis 2023-as szavazásán. Ennek apropóján beszélgetett Móra Mátével, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A trendi részvények nélkül is lehet jó hozamokat elérni
Csabai Károly | 2024. június 3. 18:56
Kis túlzással állítható, hogy a Hold Alapkezelő tarolt lapunk idei szavazásán, a szakmai szavazatok alapján ugyanis négy első, valamint egy-egy második és harmadik helyet érdemelt ki. Köztük az Év Alapkezelője lett a Hold, illetve a legjobb közép- és kelet-európai részvényalappal is büszkélkedhet. Alapvetően e két cím apropóján beszélgettünk Cser Tamással, a Hold Alapkezelő részvénystratégiáért felelős vezetőjével, partnerével és Orosz Gergővel, a cég szenior portfóliókezelőjével.
Befektetési alapok Egyre kevesebb pénzt hagynak pihenni a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. június 2. 14:07
Látványosan csökkent az elmúlt egy évben a készpénz és a betétek aránya a háztartások megtakarítási portfóliójában. A befektetési jegyekbe viszont ömlik a pénz, az állampapírok iránti lelkesedés ugyanakkor kissé alábbhagyni látszik.
Befektetési alapok Az idén a rövid lejáratú pénzpiaci eszközök még jól teljesíthetnek
Csabai Károly | 2024. május 30. 18:44
Az egy évvel korábbinál dupla annyi, négy díjat is elhozott a K&H Alapkezelő a befektetési alapkezelők Privátbankár Klasszis 2024-es szavazásán. Három kategóriában második lett, a K&H Válogatott Iram Alapok Alapja rendszeres sorozat viszont a Legjobb Dinamikus Vegyes Alap lett. Ez utóbbi apropóján beszélgettünk Bánhalmi Gábor vezető stratégával.
Befektetési alapok Klasszis 2024: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 15:46
A befektetési alapok vagyona tovább nőtt tavaly, meghaladta a 14 ezer  milliárd forintot, ami bő 50 százalékos emelkedés. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2024 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője a HOLD Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Gyurcsik Attila, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Tóth István lett.
Befektetési alapok Húszéves lett az egyik legismertebb befektetési alap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 12:09
A konzervatív befektetési politikának és az árfolyam stabil alakulásának köszönhetően a legnagyobb hazai ingatlanalappá nőtte ki magát az idén húszéves Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. A hazai ingatlanalapok közül elsőként ESG minősítést szerző alap nettó eszközértéke az indulás óta csaknem a hétszázszorosára nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG