1p
Mivel a jelenlegi becslések szerint legkésőbb 100 év múlva lényegében kimerülnek a mostani fosszilis források, akár komoly átrendeződés is végbemehet a felhasznált energiaforrások típusát illetően. A technikai lehetőségek és a rendelkezésre állás alapján várhatóan néhány évtized múlva a megújuló energia és az atomenergia elégíti majd ki a világ elszabaduló energiaigényének túlnyomó részét. Az Equilor megvizsgálta, hogy a befektetők milyen módon részesülhetnek az atomenergia piac esetleges fellendüléséből
Mivel a jelenlegi becslések szerint legkésőbb 100 év múlva lényegében kimerülnek a mostani fosszilis (kőolaj, földgáz, szén, stb.) források, akár komoly átrendeződés is végbemehet a felhasznált energiaforrások típusát illetően. A technikai lehetőségek és a rendelkezésre állás alapján várhatóan néhány évtized múlva a megújuló energia és az atomenergia elégíti majd ki a világ elszabaduló energiaigényének túlnyomó részét. Mindezek fényében, valamint a magyar atomenergia iparág aktualitásai miatt az Equilor Befektetési Zrt. megvizsgálta, hogy a befektetők milyen módon részesülhetnek az atomenergia piac esetleges fellendüléséből. Az elemzés kitér arra is, hogy a magyar atomenergia ipar egyedüli szereplőjének, az MVM-nek a tőzsdére lépése milyen hatással lenne a tőkepiacra

Az áramszolgáltatás nukleáris energián keresztüli biztosítása kivétel nélkül minden országban nemzeti hatáskörbe tartozó kérdés és nemzeti érdek is egyben. Az atomerőművek kapacitásának bővítése mindig politikai jóváhagyás függvénye. Erre az egyik legfrissebb példa éppen Magyarország: a törvényhozás 2009. március végi elvi hozzájárulása lehetőséget teremt a paksi atomerőmű bővítéséhez, amely 2000 megawattal bővíti ki a már meglévő 2000 megawattos kapacitást. Ez a lépés illeszkedik Magyarország középtávú energiastratégiájába, amely 2025-re a magyar energiafelhasználás komolyabb növekedésével számol.

Fontos aspektusa az atomenergia és a politika összefonódásának, hogy az atomenergia alkalmazása egyben lehetőség arra is, hogy az energiahiányos országok csökkentsék kiszolgáltatottságukat. Az európai országok és ezen belül is Magyarország például különösen erősen függ Oroszországtól az energiaellátás terén. A 2009. januári gázkrízis is felhívta arra a figyelmet, hogy mind hazánkban, mind az Európai Unió más országaiban is szükség van a földgáz-függőség csökkentésére, a beszerzési források diverzifikálására. Ennek jegyében az EU egy olyan új stratégiát hirdetett meg, amelynek középpontjában érthető módon a megújuló energiák népszerűsítése áll, azonban az „oldalvizeken” az atomenergia is komolyabb szerephez juthat.

A közelmúltban elvégzett közvélemény-kutatások szerint például a magyar lakosság körében 70 százalék feletti az atomenergia támogatottsága, és ez az arány a paksi atomerőmű bővítése esetében kétharmados. Ez persze ”csupán” Magyarország, azonban más európai uniós felmérések szerint is az emberek több mint kétharmada gondolja úgy, hogy az energiaellátás szempontjából a jövő egyik záloga az atomenergia alkalmazása lehet.

Az atomenergia szektor felosztása

Az atomenergia-iparág szegmensekre bontható aszerint, hogy az egyes társaságok az energia-előállítás és -hasznosítás folyamatában, az ellátási láncban milyen szerepet töltenek be. A statisztikák szerint a 2000-es években fokozott kereslet mutatkozik az atomerőművek iránt és ez a kereslet várhatóan a jövőben csak nőni fog.
Az atomreaktor beszállítók piaca – az orosz mellett – három nagy szereplőre redukálódott az elmúlt évek konszolidációs hulláma nyomán. Az orosz atomenergia-piacon kizárólag teljes mértékben állami tulajdonban álló társaságok (Pl.: Rosatom, Energoatom, Atomenergoprom, Atomstroyexport) működnek. Rövidtávon nem számolhatunk azzal, hogy bármelyik cég akár csak egy része tőzsdei jegyzésre kerüljön, mivel Oroszországban stratégiai érdeknek tekintik azt, hogy a jelentősebb energetikai vállalatok – egy-két kivétellel – ne kerüljenek magánkézbe. Hosszabb távon azonban az orosz gazdaságpolitika nyugati értékrend felé közeledésével a fókuszba kerülhet egyes nukleáris energetikai cégek tőzsdére vezetése is a fejlettebb piacgazdaság elérése érdekében.

Az atomenergetikai szektorban érdekelt társaságok második szekcióját azok a cégek alkotják, amelyek portfoliójában általában résztevékenységként az atomerőművek működtetése is szerepel. Ezek között találhatóak - a teljesség igénye nélkül - a Siemens, az EDF, a CEZ, a British Energy, az E.ON, az RWE és a GDF.

Az atomenergia költségei

A világon működő 436 atomreaktor működéséhez éves szinten 64.080 tonna uránra van szükség. A főbb nyersurán források földrajzi eloszlása szempontjából Európa igencsak szegény, ebből következően importfüggő. Az uránnal jelen pillanatban két módon lehet kereskedni. Az egyik alternatíva a kétoldalú, prompt szerződés, míg a másik a hosszú távú, nyilvános határidős szerződések megkötése. Az urán piacán 2004-től komoly drágulás figyelhető meg, mely a kitermelés sajátosságai miatt az ezredforduló előtti évekre vezethető vissza. 2000 előtt ugyanis az urán világpiaci ára tartósan esett, aminek hatására számos bányában leállították a kitermelést. Mivel egy uránbánya újbóli beindítása a technikai adottságok miatt akár 10 évig is eltarthat, így a bányatársaságok még csak részben voltak képesek lereagálni az elmúlt évek drasztikus drágulását. Az urán azonnali szállítású ára 2007 közepén tetőzött 135 dollár környékén. Azóta jelentősen lefelé korrigált a jegyzés az 50 dolláros szintek környékére.

A második fontos költségkategóriát az atomenergetikai vállalatok számára az üzemeltetési és karbantartási költségek jelentik. Ezen belül is külön kiemelkednek a nukleáris hulladék kezeléséből származó ráfordítások, melyek alkalom adtán komolyan megemelhetik a villamos energia ezen előállítási módjának összesített költségvolumenét.

Az atomenergia termelésének folyamatában azonban nem az urán ára és nem is a veszélyes hulladék kezelése képezi a legnagyobb költségtényezőt a nukleáris energetikai társaságok életében, hanem egyértelműen az atomreaktorok megépítése jelenti a legnagyobb terhelést a cégek számára. Ennek mértéke komoly eltéréseket mutathat az alapján, hogy milyen reaktortípusról van szó.

Az Equilor kereskedési ajánlása

RWE

Tekintve, hogy az atomenergia szektor egy olyan iparág, melyben a projektek megtérülései ideje több évet, évtizedet vesz igénybe, az értékalapú befektetők figyelmébe ajánlható. Mindazonáltal a közepes, néhány hetes, hónapos távon befektetni vágyóknak az Equilor szakértői a német RWE társaság részvényeit ajánlják.

Az ajánlás szerint, tekintve, hogy egy kevésbé hírérzékeny szektorról van szó, fundamentális alapú 9,14-es P/E mutatójával (árfolyam/nyereség arány) az RWE az átlagos részvénypiaci P/E mutatókat vizsgálva a középmezőnyben helyezkedik el drágaság szempontjából, azonban főbb versenytársaihoz képest jóval olcsóbb (E.ON: 28,41-es P/E, EDF: 20,14-es P/E).  Az RWE mellett szól továbbá, hogy a szektorban tapasztaltakhoz képest kiemelkedően magas a közkézhányad, ami magas likviditást feltételez. Az RWE az elmúlt években is stabilan fizetett osztalékot, méghozzá kimagaslóan nagy osztalékfizetési ráta mellett. Az elmúlt három év osztalékfizetési rátái 51%, 66% és 95%. Az utolsó 2008-as üzleti év után tehát majdnem a teljes nyereséget kifizette a cég a részvényeseknek. Az osztalékhozam 2006-tól 4,2%, 3,3%, illetve 7,1% volt sorrendben.

PKN ETF

A PKN egy tőzsdén kereskedett befektetési alap (ETF) a 62 céget tömörítő WNA Nuclear Energy Index-et követi egyelőre meglehetősen alacsony likviditás mellett. Összesen 1,8 millió ”ETF jegy” van forgalomban.  Május végi állapotok szerint pedig az elmúlt 60 nap átlagos forgalma 7.061 darab részvény volt. Likviditás szempontjából tehát rizikós befektetési terméknek minősül a PKN, azonban befektetési stratégiájának köszönhetően tökéletesen leképezi az atomenergia szektorban érdekelt társaságokat globálisan. Így megfelelő választás lehet annak, aki nem egyedi nukleáris energetikai társaságokba kíván befektetni, hanem az iparág egészének teljesítményéből szeretne részesülni.
Magyar Villamos Művek – a BÉT majdani szereplője és megmentője?

Magyarország energiastratégiájának súlyponti eleme az atomenergia villamos energia előállításban történő hasznosítása. Ebben a stratégiában kiemelt szerep juthat a Magyar Villamos Művek Zrt-nek (MVM), mely a hazai villamosenergia-piac domináns, integráltan működő résztvevője, egyben a Paksi Atomerőmű Zrt. 100 százalékos tulajdonosa.

A magyarországi villamosenergia-termelés és áramszolgáltatás szempontjából betöltött domináns szerepét erősíti, ha figyelembe vesszük, hogy 2007-es adatok szerint az MVM Csoporthoz tartozó cégek adták a magyar áramtermelés közel felét. Az MVM Zrt. ugyanis a Paksi Atomerőmű mellett a Vértesi Erőmű Zrt-ben is kizárólagos tulajdonos, valamint a Mátra Erőmű Zrt-ben 25,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik.

Az MVM által közvetített jövőkép kulcselemei a vállalat tulajdonosi és piaci értékének növelése, illetve a régiós pozíciók javítása mellett a tőzsdeképesség elérése. Mindazonáltal az MVM tőzsdére vezetésének esélyeit egyelőre gyengíti a jelenlegi piaci környezet és hangulat is, mivel ezek nem támogatják egy nagyobb volumenű tőzsdei kibocsátás sikeres lebonyolítását. Amennyiben mégis sor kerül a kibocsátásra, akkor várhatóan a társaságnak csupán egy kisebbségi részét ajánlják majd fel megvételre,abból a megfontolásból, hogy az MVM továbbra is többségi állami tulajdonban maradjon. Példaként itt is a francia EDF hozható fel, amely 85 százalékos mértékben a tőzsdei bevezetése után is állami tulajdonban maradt. Az MVM esetleges tőzsdei bevezetésének azonban politikai vonzatai is vannak. Egyrészt az MVM megjelenésével a Budapesti Értéktőzsdén a kormány azt demonstrálná, hogy elkötelezett a magyar tőkepiac fejlődése iránt. Másfelől viszont, amennyiben a bevezetés nem valósul meg a 2010-es parlamenti választásokig, az egész koncepció is megkérdőjeleződhet, mivel kérdéses, hogy az új kormány is azonos állásponton lesz-e az MVM tőzsdére vezetésével kapcsolatban. Kérdőjelek tehát bőven vannak.

Az viszont nem kétséges, hogy a társaság bevezetésével ismét némi életet lehetne lehelni a magyar részvénypiacba, amely az elmúlt időszak eseményei folytán lassan egyszereplőssé olvad az OTP révén. Egy nagyobb horderejű bevezetés ugyanis felkelthetné olyan nemzetközi vagyon- és alapkezelők figyelmét, akik például defenzív stratégiát követve többek között nagy kapitalizációjú közszolgáltatók részvényeibe fektetik a kezelt vagyont. Ebből tehát nemcsak az MVM profitálhatna, de közvetve a BÉT is megérezné jótékony hatását - olvasható az Equilor Befektetési Zrt. elemzésében.

Nem lesz energiánk - kell az atom?
Mi lesz az E.ON veszteségével?
Bolgár atomerőmű: az oroszok kifizetik majd az egészet
A magyarok szél- és naperőművet akarnak
A forint drágítja a nukleáris energiát is
Épülhet új atomerőmű 
Akár egy új atomerőmű is elférne Pakson

Privátbankár

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG