1p
Az Európai Központi Bank kamatemelése után kissé erősödött ugyan a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, de nem tudott tartósan 20 ezer pont fölött maradni
A BÉT kis, nyitott piac, a külföldi befektetők pánikhangulata miatt esnek a részvényárak. Annak ellenére is, hogy a magyar cégek nem érintettek a válságban

Az Európai Központi Bank (EKB) 25 bázispontos kamatemelési döntése után kissé erősödött ugyan a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, de nem tudott tartósan 20 ezer pont fölött maradni napközben, a BUX kétéves mélypontra süllyedt csütörtökön.

A nap végére az index ismét átlépte a lélektani határt

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 124,94 pontos, 0,62 százalékos csökkenéssel, 20.091,75 ponton zárt csütörtökön, de napközben két éves mélypontján, 19.817 ponton is járt.
A részvénypiac forgalma 19,16 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz viszonyítva.

Illés László, a QUAESTOR Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy a nap legjelentősebb eseménye az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntése volt, a pénzintézet negyed százalékponttal 4,25 százalékra emelte az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. Hozzátette: a döntés leginkább a pénzügy szektort sújtotta, az OTP napközben 6.000 forint alá süllyedt, de a kereskedés végére a korrekció hatására kevéssel nyitó értéke fölé emelkedett. Illés László szerint a Mol csütörtöki osztalék bejelentése nem hatott az olajpapír kereskedésére, a nap közepétől tapasztalt emelkedés csupán nagyobb vételi ajánlatokkal magyarázható.

Blahó Levente, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője úgy vélekedett, hogy a Mol csütörtöki kereskedésére vonatkozóan a papír alacsony - 2,57 milliárd forintos - forgalma miatt messzemenő következtetéseket levonni nem lehet.
Hozzátette: szinte csak az OTP iránt mutatkozott érdeklődés, a bankpapír a következő napokban is folytathatja esését. Az elemző szerint a BUX csütörtöki csökkenését a magas olajár és a kedvezőtlen amerikai foglalkoztatottsági adatok is befolyásolták.

Csaknem két dollárral 145,85 dollárig emelkedett az olaj tőzsdei jegyzése csütörtökön New Yorkban. Az amerikai gazdaság mezőgazdaságon kívüli ágazataiban júniusban 62 ezerrel csökkent a foglalkoztatottság, a munkanélküliségi mutató 5,5 százalék volt. Az elemzők a munkanélküliséget 5,4 százalékon várták az előző havi 5,5 százalék után, a foglalkoztatottságnál csak 55 ezer fős csökkenést valószínűsítettek az előző havi, felülvizsgált, ugyancsak 62 ezres csökkenést követően.

Az OTP részvények ára 68 forinttal, 1,11 százalékkal 6.032 forintra esett, forgalmuk 11,7 milliárd forintot tett ki.
A Mol árfolyama 100 forinttal, 0,49 százalékkal 20.200 forintra csökkent, 2,57 milliárd forintos forgalomban.
A Magyar Telekom 5 forinttal, 0,70 százalékkal 724 forintra erősödött, a részvények forgalma 983 millió forintot ért el.
A Richter árfolyama 280 forinttal, 0,86 százalékkal 32.200 forintra csökkent, forgalma 1,59 milliárd forint volt. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 15.400 forinton zárt, ez 100 forintos, 0,65 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 39,18 pontos csökkenéssel 2.201,98 ponton zárt, ez az előző napi záráshoz képest 1,75 százalékos gyengülés.

Mélypontos is volt az index

Az index utoljára 2006. június 26-án zárt 20 ezer pont alatt, akkor az index 19.744,96 ponton állt záráskor. Délután 15 óra után ismét 20 ezer pont fölé kapaszkodott az index értéke, mivel a részvénypiacok pozitívan fogadták az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki, 25 bázispontos kamatemelését követő elnöki helyzetértékelést. Ebben a várakozásokhoz képest nagyobb hangsúlyt kaptak a gazdasági növekedés lassulási kockázatai, és így mérséklődtek a további kamatemeléssel kapcsolatos várakozások. Délután 16 órakor azonban a BUX ismét 20 ezer pont alá süllyedt.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője szerint kizárólag a pesszimista nemzetközi hangulat, az amerikai másodrendű jelzálogpiaci válsággal elinduló kockázati étvágycsökkenés, az emelkedő olaj- nyersanyag- és élelmiszerárak okozzák a BÉT gyengélkedését. Hozzátette azonban, hogy ez nem magyar jelenség, világviszonylatban zuhantak a tőzsdeindexek és az egyes vállalatok sokkal jelentősebb veszteségeket kénytelenek leírni, mint például amennyi hitelt a válságban nem fizettek vissza az ügyfelek.
 
A BÉT kis, nyitott piac, a külföldi befektetők pánikhangulata, menekülése, esetleg érdektelensége miatt esnek a részvényárak. Annak ellenére is, hogy a magyar cégek nem érintettek a válságban és fundamentálisan is erősek - mondta a kereskedő.

Sőre Balázs szerint lassan elfogynak az eladók, óriási szabad pénz halmozódott fel, amely majdnem egy időben áramolhat a tőzsdékre, ezzel az indexek nagyobb felugrását eredményezheti. Ez azonban csak akkor lehet tartós az üzletkötő szerint, ha az olajár csökkenésnek indul.

Két évvel ezelőtt szintén a nemzetközi hatások játszották a főszerepet a BUX esésében. A részvénypiacokat sújtó, több hétig tartó tőkekivonás után azonban a negatív irányba hatottak a kormány bejelentett megszorító intézkedései is, továbbá az, hogy a Standard and Poor,s hitelminősítő intézet 2006 júniusában a közepes befektetői "BBB plusz" sávba sorolta vissza Magyarország adósbesorolását az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról.

BÉT: nincs optimizmus, csak korrekció
Eurós szigor: az elemzők szóltak előre

MTI

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG