1p
Javában tart a második negyedéves (illetve első féléves) gyorsjelentés-szezon. A CIB szakértői ezúttal a Richter, az Egis és a Magyar Telekom házatáján néztek körül.
Javában tart a második negyedéves (illetve első féléves) gyorsjelentés-szezon. A CIB szakértői ezúttal a Richter, az Egis és a Magyar Telekom házatáján néztek körül.

Richter

Árbevétel

A hazai piacon az előző negyedévi jelentős visszaesést követően a tárgynegyedévben gyakorlatilag stagnálás következhetett be, azonban a negyedéves 7,08 milliárd forintos érték éves szinten 11%-os árbevételzuhanást mutathat. A figyelem ismét a FÁK térségre szegeződhet, ami feltehetően ismét kiválóan teljesített.

Az össz exportbevétel elérheti a 231 millió USD-t, ami éves szinten 39 millió dollár körüli bővülést mutathat. Az éves szintű 20%-os, míg negyedéves 11%-os növekedést a tovább gyengülő dollár jelentősen mérsékelhette, így forintban kifejezve az export bevétel 36,5-37,0 milliárd között alakulhatott szemben a 2007 második negyedévi 35,5 milliárd forinttal.

Költségek

A Cashline elemzése szerint drasztikus átértékelődés indulhat el a Richternél, ami nagyon gyorsan és fájdalmasan véget vethet a 30 ezerrel kezdődő korszak uralmának - részletek>>
A CIB elemzése szerint az üzemi tevékenység eredménye 8,3-8,6 milliárd forint között alakulhatott. A pénzügyi eredményt most is óriás bizonytalanság jellemezheti, azonban tény, hogy a devizás tételek átértékelésén várhatóan igen jelentős veszteség keletkezhetett, amit pedig határidős pozíciók nyereségével lehetett volna mérsékelni. A továbbra is igen tekintélyes mértékű kamat-, illetve osztalékbevétel számottevő mértékben csökkenthette a pénzügyi veszteséget, azonban pénzügyi veszteség akár még az 5 milliárd forint feletti szintet is elérhette, így a nettó eredmény akár 3,1 és 3,5 milliárd közzé is zuhanhatott.

Várható reakciók

Markánsan 44,0 milliárd forint alatti árbevétel, 8,5 milliárd alatti üzemi, illetve 5,0 milliárd alatti nettó eredmény kiábrándítóan hathat a részvényesek számára, míg 45 milliárd forint feletti árbevétel, 9,3 milliárd feletti üzemi, illetve 6,0 milliárd forint körüli nettó profit semleges piaci reakciót várhat ki. Amennyiben a Richter nem konszolidált nettó profitja valóban bőven 5 milliárd forint alatti lenne, úgy az egyszeri hatás ellenére érdemi eladói hullámra lehet érdemes felkészülni.

Egis

Árbevétel

A hazai piacon a Társaság 2008 második negyedévben 7,1 és 7,4 milliárd forint közötti bevételt realizálhatott, ami az előző év hasonló időszakához viszonyítva jelentős csökkenésnek (7-9%) felelhet meg, míg negyedéves szinten 7 és 9% közötti bővülés következhetett be. Mindez kisebb optimizmusra adhat okot a hazai piaccal kapcsolatban, azonban egy negyedév adatából feltehetően még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

Az exportpiacok összbevétele az elemzés szerint 22,7-23,3 milliárd forint lehetett - ez év/év alapon és negyedév/negyedév alapon is 5% százalékos visszaesést jelent.

Költségek

Az üzemi eredmény összességében 2,1-2,3 milliárd forint között alakulhatott. A pénzügyi eredmény a kapott kamatok, illetve osztalék (kb. 0,5 milliárd forint) és a határidős ügyeleteken elért igen jelentős nyereség következtében +0,1 és +0,3 milliárd forint között alakulhatott, az Egis esetében is várhatóan tekintélyes átértékelési veszteség ellenére is. Utóbbi feltehetően bőven meghaladta az 1 milliárd forintot. Mindezek következtében a nettó eredmény 2,2 és 2,4 milliárd forint között lehetett.

Várható reakciók

A piac feltehetően bőven 23 milliárd forint alatti árbevételre, illetve 2,0 milliárd forintnál gyengébb üzemi, illetve nettó profitra eladásokkal, míg 2,5 milliárd forintot számottevő mértékben meghaladó üzemi, valamint nettó eredmény esetében érdemi vételekkel reagálhat.

Fontos kiemelni, hogy a befektetők számára a Társaság FÁK és a lengyel − Anpharm faktor − piaci értékesítése, illetve a 2008-as célkitűzések pontosítása bírhat még érdemi árfolyammozgató erővel, így a jelentést követő szokásos sajtótájékoztató jelentősége most sem tűnik elhanyagolhatónak.

Telekom

Árbevétel

A Telekom második negyedéves jelentése feltehetően most is a megszokott csendes üzletmenetet tükrözi majd vissza. Az árbevétel jelentős változására továbbra sem érdemes számítani, az előző negyedév tendenciái ugyanis nagymértékben érvényesülhettek a tárgynegyedévet illetően is.

A belföldi kimenő forgalmi bevételek év/év alapon drámai mértékben (17-20%) tovább zsugorodhatnak, amit ugyan az internet szolgáltatás bevételeinek (8-10%) növekedése részben ellensúlyozhat, azonban az egyéb, illetve az előfizetési díjakból származó bevételek összességében vett folyamatos stagnálása, illetve erodálódása következtében a vezetékes üzletág összbevétele (74,7 milliárd forint) negyedéves szinten 0,1 milliárd forintos növekményt, míg éves szinten 4% körüli visszaesést mutathat.

A mobil üzletág éves szinten 2-3% közötti mértékű növekedést érhet el, a Rendszerintegráció év/év alapon egyszámjegyű bővülést produkálhat, így az összbevétel mindezek, illetve az erősödő forint következtében feltehetően 166,5-167,0 milliárd között alakulhatott, ami év/év alapon 0,5 milliárd forintos mérséklődésnek felelhet meg.

Költségek

A költségek esetében a szokásos szigorú költségkontroll most is érvényesülhetett. Az előző negyedévek során több költségsoron is pozitív fejlemények bontakoztak ki, ami több milliárd forintot kitevő költségcsökkentésben öltött testet. Az EBITDA 69,8-67,3 milliárd közé várható, ami 13% körüli év/év alapú növekedésnek felelhet meg. A pénzügyi műveletek eredménye csupán 3,8-4,3 milliárd forint közötti veszteséget mutathat, köszönhetően a jelentősen erősödő forintnak.

A Társaság adófizetési kötelezettsége feltehetően jelentősen felülmúlhatja az előző negyedévi igen kedvező szintet, azonban ennek ellenére a Magyar Telekom második negyedéves nettó eredménye feltehetően 24,0 és 24,5 milliárd forint közzé eshet.

Várható reakciók

A piaci szerepelők nagy valószínűséggel a fentebb leírt folyamatokkal tökéletesen tisztában vannak, így számottevő piaci hatásra most sem érdemes számítani. Árfolyamemelkedést nagy valószínűséggel 70 milliárd forintot jelentősen meghaladó EBITDA, valamint 24 milliárd forint feletti nettó profit okozhat, míg 68 milliárd forint alatti EBITDA és 22 milliárd forintot lényegesen alulmúló nettó profit képes lehet kisebb mértékű eladási hullámot generálni.

Az esetlegesen kedvező második negyedéves eredmények következtében a Társaság elképzelhető, hogy enyhén felfelé módosítja idei várakozásit, ami ha valóban bekövetkezne, úgy akár komolyabb vételi nyomás is kialakulhatna átmenetileg a Telekom részvényeinek a piacán - olvasható a CIB Bank elemzésében.

Milliárdos mínusz a PannErgy-nél
Zwack: nincs okuk keseregni 
Véget ér a Richter 30 ezres korszaka? 
Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG