<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A katasztrófavédelem szerint csak lakóházak sérültek meg a hajnali földrengésben, üzemekben és közműszolgáltató létesítményekben nem keletkezett kár. Nemcsak a hatóság, a biztosítók is elkezdték a károk felmérését.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közlése szerint senki sem sérült meg a hajnali, a Richter-skála szerint 4,8-es erősségű földrengésben. Ugyanakkor több száz lakóház rongálódott meg, viszont veszélyes üzemekben, szolgáltató létesítményekben, közműellátóknál és az árvízzel érintett területen a gátakban nem okozott károk a földmozgás.  

Bakondi György, az OKF főigazgatója elmondta: az eddigi összesítések szerint a Heves megyei Tenk településen keletkezett a legtöbb kár, ott több száz lakóépület fala megrepedt vagy megsérült, megrogytak a kémények és leestek a tetőcserepek. Átányban is legalább száz lakás sérült meg - tette hozzá. Egyetlen épület sem dőlt össze, nem vált lakhatatlanná, senkit nem kellett kitelepíteni - hangsúlyozta Bakondi György.

Megjegyezte, Heves megye tizenhárom településéről érkeztek bejelentések az éjszakai földrengés okozta károkról a katasztrófavédelem műveletirányítási központjához. Épületsérüléseket jeleztek Petőfibányáról, Füzesabonyból, Erdőtelekről, Tarnabodról is, jellemzően repedéseket okozott a földmozgás.

A biztosítók is dolgoznak

A Generali Biztosító közleménye szerint az előzőekben említett településekről várják a legtöbb bejelentést. A biztosító munkatársai már elkezdték a kárfelmérést az érintett településeken, szükség esetén a kárszakértők átcsoportosítására is sor kerülhet.

Magyarországon évente 100-120 kisebb földrengés történik, bár ezek közül sokat nem is lehet érezni. Legutóbb 2 éve, 2011 februárjában volt nagyobb földrengés Oroszlány körzetében. Akkor 30 település volt érintett, összesen csaknem 100 lakossági bejelentés érkezett a Generalihoz. A legtöbb kár ilyenkor repedésekből, a vakolat sérüléséből keletkezik.

Ezt érdemes tenni, ha reng a föld

Igazán veszélyes földrengések hazánkban csak 15-20 évente történnek, de nyaralás közben könnyebben találkozhatunk a jelenséggel, mivel több kedvelt úti cél fekszik erre hajlamos területen - figyelmeztet a biztosító. Éppen ezért nem árt tudni, mi a teendő földrengéskor

- Célszerű ilyen esetekben az asztal alá bújni, vagy olyan helyre húzódni, ahol nem eshet ránk semmi. Ne menjünk ablak közelébe!

- Ha épületben vagyunk, akkor azonnal zárjuk el a gáz és vízfőcsapot.

- Ha a szabadban vagyunk, akkor földrengéskor lehetőleg menjünk messzebb az épületektől, fáktól és villanyoszlopoktól. Így kisebb eséllyel zuhanhat ránk törmelék.

- Amennyiben épp autót vezetünk, lassítsunk le és próbáljunk olyan helyen megállni, ahol lehetőleg nincs körülöttünk semmi, ami a járműre dőlhet.hirdetés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló