<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Tízből hét lakás rendelkezik biztosítással, ezek 53 százalékát ugyanakkor több mint öt éve kötötték, 42 százalékuk esetében pedig nem éltek rendszeresen a biztosító által évente felkínált értékkövetéssel – derül ki a Genertel legutóbbi felméréséből. Nem csupán az alulbiztosítottság miatt érdemes időről-időre ellenőrizni a meglévő lakásbiztosítást: az újabban megjelent módozatokkal ugyanakkora díjért gyakran szélesebb körű fedezet érhető el.

A hazai lakástulajdonosok között végzett felmérés tanúsága szerint az ügyfelek többsége ma is hosszú távra köt lakásbiztosítást: a szerződések 54 százaléka öt évnél régebbi, további 14 százalékuk köttetett 3-5 éve. Az összes lakásbiztosítás mintegy harmadát kitevő, 3 évnél újabb szerződések egy része szintén nem a kedvezőbb feltételek miatt, hanem a tulajdonviszonyok változása miatt született, illetve lett megújítva.

Ha nem követjük az értékváltozást, magunkkal tolunk ki

A hosszú évek óta fennálló lakásbiztosítások esetében gyakori probléma, hogy nem követik az időközben bekövetkező értékváltozásokat. Az ingatlan értékét jelentősen növelheti egy-egy bővítés vagy korszerűsítés, az ingóságok értéke is könnyen megugorhat egy nagy értékű televízió, vagy a családtagok birtokába kerülő informatikai eszközök (laptop, iPad, okostelefon, stb.) beszerzésével. De a helyreállítás költségeinek folyamatos növekedése is szükségessé teszi, hogy a fedezet összegét folyamatosan növeljük. Ha ez nem történik, meg, az ingatlan alulbiztosítottá válik, vagyis kár esetén a biztosító csak arányos mértékben, értéken alul tudja a kárt megtéríteni.

A megkérdezettek csupán 50 százaléka bizonyos abban, hogy lakásbiztosítása kár esetén megfelelő fedezetet nyújt. Míg további 32 százalék ezt csak valószínűsíteni tudja, 18 százalék erről egyáltalán nincsen meggyőződve. Mindez annak is köszönhető, hogy az adatok szerint az ügyfeleknek csak 58 százaléka él évente a biztosító által felkínált értékkövetéssel, további 9 százalék nyilatkozott úgy, hogy ezt csak időnként teszi meg, 33 százalékuk pedig visszautasítja az indexálást. Ezzel hosszú évek során jelenősen leértékelik lakásbiztosításukat.

Több extra - ugyanannyi pénzért

„További lakásbiztosítási ajánlatokat akkor is célszerű időnként megvizsgálni, ha a meglévő biztosítás teljesen rendben van. A piaci verseny hatására ugyanis az elmúlt években a lakásbiztosítások egyre okosabbá váltak – hívja fel a figyelmet egy további szempontra Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – Jelentősen bővültek például a balesetbiztosítási (lakáson kívül is érvényesíthető) valamint a felelősségbiztosítási elemek, és számos új lopáskár-térítési elem is beépült az új módozatokba. Ma már ugyanakkora díjért jóval szélesebb körű fedezetet érhetünk el, mint néhány éve.”

Csikós Dániel: érdemes élni az évenkénti értékkövetésselArra a kérdésre, hogy milyen káreseménytől tartanak leginkább, az ügyfelek első helyen a tűzkárt említették (21 százalék), de egyéb elemi károk, így a villámcsapás okozta közvetlen vagy közvetett hatások (14 százalék), illetve különféle viharkárok (jégverés, szél) is a lista elején szerepelnek. A nem elemi károk közül leginkább a csőtöréstől (17 százalék), illetve a különféle lopáskároktól (15 százalék) tartanak a lakások tulajdonosai.

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG