5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az új BMW gyár rendesen megmozgatja a piacot, a korábbi példák alapján jelentős áremelkedés várható a lakáspiacon. A multik már tanultak korábbi hibáikból, így az ipari ingatlanoknál kevésbé várható változás, az albérletet kínáló tulajdonosok azonban most jól járhatnak. A korábbi várakozásokkal szemben hosszabb folyamat lesz az árak felfutása, az utolsó három hónap viszont még tartogathat meglepetéseket.

Ahogy arról korábban már írtunk, a BMW Debrecent választotta új beruházásához, ezzel pedig számos ágazatot befolyásol a városban és környékén. A német autógyártó július végén jelentette be a hírt, ami ugyan az ipari ingatlanok helyi piacán nemigen hoz változást, míg a lakáspiacon emelkedni fognak a négyzetméterárak és drágulnak az albérletek is az ingatlanpiaci szakértő szerint – derült ki a Házbank.hu elemzéséből.

Tapasztalhattunk már hasonló folyamatokat régebben, például a Győrben és Kecskeméten bejelentett és megvalósult beruházások hatására is. Kecskeméten a Mercedes gyár hatására például 2012-ben a lakások átalagos négyzetméterenkénti reális ára 230 ezer forint volt, ami 2017 végére 282 ezer forintra nőtt, míg mára 305 ezer forintra nőtt az eladási ár. Az albérlet árak négyzetméterenként a 2010-es 1500 forintról 2017 végére 1850 forintra nőttek, idén augusztusban pedig már a 2000 forintot is elérték.

Nem futnak fel olyan gyorsan az árak

Győrben 234 ezer forintról, öt év alatt, 2017-re 316 ezer forintra nőttek a reálárak, míg napjainkban meghaladják a 325 ezer forintot. Az albérlet árakat itt kevésbé érintette a beruházás, mivel már nyolc évvel ezelőtt is jelentős volt a kereslet – a 2013-as 1830 forintról öt év alatt 2000 forintra, illetve napjainkban 2050 forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

Debrecenben a lakóingatlanok négyzetméter ára öt év alatt mintegy 20 ezer forinttal emelkedett, és 2017 végén átlagosan 295 ezer forint volt egy négyzetmétert. Egyetemi városhoz híven itt az albérletárak markánsabban nőttek, 2017 végére meghaladták a 2000 forintot négyzetméterenként, idén augusztusban már 2120 forintot tettek ki, szemben a 2010-es 1400 forinttal. A debreceni lakáspiacon a bejelentés előtt négyzetméterenként 330-340 ezer forint volt az átlagár, majd a hír követően a jobb helyeken lévő lakásoknál néhány nap, egy-két hét alatt elérte a 360-370 ezer forintot is. Az emelkedés azonban még nem jellemző a piac minden szegmensére, így várhatón lassabban emelkednek az árak, mint azt korábban több szakértő és előre jelezte.

A BMW Group leendő új gyárának helyszíne Debrecen határában. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az utolsó hónapokban jön az igazi hajrá

Ahogy arról korábban írtunk, az első kimutatások szerint akár 20-30 százalékkal is emelkedhetnek a lakásárak a következő két-három évben, a 320 milliárd forintos beruházás kezdetben kb.  ezer munkahelyet teremt a régióban, ami előbb-utóbb az ingatlanokat is középpontba helyezi. Győr és Kecskemét példáját követve az újszerű lakások árai 340 ezer forint körül mozognak négyzetméterenként.

Ki fog itt dolgozni? Újabb részletek a debreceni BMW-gyárról

Bár külföldiek is fognak dolgozni a debreceni BMW-gyárban, nem rájuk épül majd a gyártás. Részletek >>>

Kövesdi Marcell, a Házbank.hu tulajdonos-ügyvezetője szerint a következő egy év alatt mintegy 5-7 százalékos emelkedés várható a debreceni lakáspiacon, de úgy véli, az árrobbanás az üzem megnyitása előtti 3 hónapban várható, amikor már elindul a próbatermelés és a munkavállalók számára lakást kell találni, ami hosszabb távon is hat majd az albérletek árára.

Leginkább azok a tulajdonosok járnak jól, akik jó helyen lévő, nagy és magas színvonalú lakásokkal rendelkeznek, ezeket ugyanis a felső szintű vezetőknek bérli majd a BMW és sok pénzt kifizet értük. Úgy vélte, nagy, jó helyen lévő, felújítandó lakásokba még most is érdemes befektetni, mivel jelentős haszonra lehet szert tenni. Kecskeméten például az albérlet árak 25 százalékkal, Győrben 20 százalékkal emelkedtek ilyen okokból.

Az ipari ingatlanok nem változnak

Bár régebben még előfordult, hogy egy beruházó bejelentése nagy boomot hozott egy-egy területen és a multinacionális vállalat csak drágán tudott területet vásárolni magának, ma már más a helyzet: amikor egy multinacionális cég egy nagy beruházás bejelent egy országban, városban, már előtte kiválasztja a megfelelő nagyságú ipari területet, és azt valamilyen módon leköti nemcsak a saját, hanem a várható beszállítók területi igényeinek megfelelően is.

A BMW debreceni beruházásáról már számos cikkünk megjelent, ezeket itt találod >>>

Az ingatlantulajdonosok részéről csak akkor van esély jó üzletre, ha esetleg bennfentes információra tesznek szert, és tudják, hol várható jelentős fejlesztés vagy a multi elszámolta magát, és kisebb területet kötött le, mint amekkorára végül szüksége lesz.

A szakértő elmondta: más a helyzet a lakás és albérletpiacon, amelyeken mindenképpen emelkedni fognak az árak. Az építkezés ideje alatt a munkásokat nagy valószínűséggel munkásszállásokon helyezi el a kivitelező. Ezek minden bizonnyal konténerszállások lesznek, amik könnyen mozgathatók, s majd csak az autógyárban dolgozó munkások kereslete hat érdemben az albérletpiacra.

Mutatjuk, hol vannak a legdrágább és legolcsóbb vidéki lakások

A legdrágább vidéki lakások Sopronban vannak, de Győr, Debrecen és Kecskemét árai is vetekszenek a külső pesti kerületekével. A nagy autóipari cégek fejlesztései egyértelműen növelik a lakások értékét: Kecskeméten kétszeresére nőttek az árak hét év alatt, a debreceni lakásárakat pedig a BMW-beruházás húzza majd. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A NER és a mini-Dubaj mindent felforgatnak Zuglóban
Mester Nándor | 2024. május 8. 18:42
A kormány és a NER úthengerként halad Zuglóban. Már parlamenti jóváhagyás is van a mini-Dubajra és ütemesen zajlik a Bosnyák téri óriásberuházás, amit a NER egyik oszlopos tagja, a Bayer Construct végez. Mindkettő jelentős hatással van az egész ingatlanpiacra, benne a lakásokéra is.
Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
Ingatlan "Szivacsházakban" fogunk lakni?
Buksza blog | 2024. április 26. 16:16
Európa boldogabb felén olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyek megváltoztatják a lakóházakról alkotott képünket és új szintre emelik a víz felhasználását.
Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG