Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az új BMW gyár rendesen megmozgatja a piacot, a korábbi példák alapján jelentős áremelkedés várható a lakáspiacon. A multik már tanultak korábbi hibáikból, így az ipari ingatlanoknál kevésbé várható változás, az albérletet kínáló tulajdonosok azonban most jól járhatnak. A korábbi várakozásokkal szemben hosszabb folyamat lesz az árak felfutása, az utolsó három hónap viszont még tartogathat meglepetéseket.

Ahogy arról korábban már írtunk, a BMW Debrecent választotta új beruházásához, ezzel pedig számos ágazatot befolyásol a városban és környékén. A német autógyártó július végén jelentette be a hírt, ami ugyan az ipari ingatlanok helyi piacán nemigen hoz változást, míg a lakáspiacon emelkedni fognak a négyzetméterárak és drágulnak az albérletek is az ingatlanpiaci szakértő szerint – derült ki a Házbank.hu elemzéséből.

Tapasztalhattunk már hasonló folyamatokat régebben, például a Győrben és Kecskeméten bejelentett és megvalósult beruházások hatására is. Kecskeméten a Mercedes gyár hatására például 2012-ben a lakások átalagos négyzetméterenkénti reális ára 230 ezer forint volt, ami 2017 végére 282 ezer forintra nőtt, míg mára 305 ezer forintra nőtt az eladási ár. Az albérlet árak négyzetméterenként a 2010-es 1500 forintról 2017 végére 1850 forintra nőttek, idén augusztusban pedig már a 2000 forintot is elérték.

Nem futnak fel olyan gyorsan az árak

Győrben 234 ezer forintról, öt év alatt, 2017-re 316 ezer forintra nőttek a reálárak, míg napjainkban meghaladják a 325 ezer forintot. Az albérlet árakat itt kevésbé érintette a beruházás, mivel már nyolc évvel ezelőtt is jelentős volt a kereslet – a 2013-as 1830 forintról öt év alatt 2000 forintra, illetve napjainkban 2050 forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

Debrecenben a lakóingatlanok négyzetméter ára öt év alatt mintegy 20 ezer forinttal emelkedett, és 2017 végén átlagosan 295 ezer forint volt egy négyzetmétert. Egyetemi városhoz híven itt az albérletárak markánsabban nőttek, 2017 végére meghaladták a 2000 forintot négyzetméterenként, idén augusztusban már 2120 forintot tettek ki, szemben a 2010-es 1400 forinttal. A debreceni lakáspiacon a bejelentés előtt négyzetméterenként 330-340 ezer forint volt az átlagár, majd a hír követően a jobb helyeken lévő lakásoknál néhány nap, egy-két hét alatt elérte a 360-370 ezer forintot is. Az emelkedés azonban még nem jellemző a piac minden szegmensére, így várhatón lassabban emelkednek az árak, mint azt korábban több szakértő és előre jelezte.

A BMW Group leendő új gyárának helyszíne Debrecen határában. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az utolsó hónapokban jön az igazi hajrá

Ahogy arról korábban írtunk, az első kimutatások szerint akár 20-30 százalékkal is emelkedhetnek a lakásárak a következő két-három évben, a 320 milliárd forintos beruházás kezdetben kb.  ezer munkahelyet teremt a régióban, ami előbb-utóbb az ingatlanokat is középpontba helyezi. Győr és Kecskemét példáját követve az újszerű lakások árai 340 ezer forint körül mozognak négyzetméterenként.

Ki fog itt dolgozni? Újabb részletek a debreceni BMW-gyárról

Bár külföldiek is fognak dolgozni a debreceni BMW-gyárban, nem rájuk épül majd a gyártás. Részletek >>>

Kövesdi Marcell, a Házbank.hu tulajdonos-ügyvezetője szerint a következő egy év alatt mintegy 5-7 százalékos emelkedés várható a debreceni lakáspiacon, de úgy véli, az árrobbanás az üzem megnyitása előtti 3 hónapban várható, amikor már elindul a próbatermelés és a munkavállalók számára lakást kell találni, ami hosszabb távon is hat majd az albérletek árára.

Leginkább azok a tulajdonosok járnak jól, akik jó helyen lévő, nagy és magas színvonalú lakásokkal rendelkeznek, ezeket ugyanis a felső szintű vezetőknek bérli majd a BMW és sok pénzt kifizet értük. Úgy vélte, nagy, jó helyen lévő, felújítandó lakásokba még most is érdemes befektetni, mivel jelentős haszonra lehet szert tenni. Kecskeméten például az albérlet árak 25 százalékkal, Győrben 20 százalékkal emelkedtek ilyen okokból.

Az ipari ingatlanok nem változnak

Bár régebben még előfordult, hogy egy beruházó bejelentése nagy boomot hozott egy-egy területen és a multinacionális vállalat csak drágán tudott területet vásárolni magának, ma már más a helyzet: amikor egy multinacionális cég egy nagy beruházás bejelent egy országban, városban, már előtte kiválasztja a megfelelő nagyságú ipari területet, és azt valamilyen módon leköti nemcsak a saját, hanem a várható beszállítók területi igényeinek megfelelően is.

A BMW debreceni beruházásáról már számos cikkünk megjelent, ezeket itt találod >>>

Az ingatlantulajdonosok részéről csak akkor van esély jó üzletre, ha esetleg bennfentes információra tesznek szert, és tudják, hol várható jelentős fejlesztés vagy a multi elszámolta magát, és kisebb területet kötött le, mint amekkorára végül szüksége lesz.

A szakértő elmondta: más a helyzet a lakás és albérletpiacon, amelyeken mindenképpen emelkedni fognak az árak. Az építkezés ideje alatt a munkásokat nagy valószínűséggel munkásszállásokon helyezi el a kivitelező. Ezek minden bizonnyal konténerszállások lesznek, amik könnyen mozgathatók, s majd csak az autógyárban dolgozó munkások kereslete hat érdemben az albérletpiacra.

Mutatjuk, hol vannak a legdrágább és legolcsóbb vidéki lakások

A legdrágább vidéki lakások Sopronban vannak, de Győr, Debrecen és Kecskemét árai is vetekszenek a külső pesti kerületekével. A nagy autóipari cégek fejlesztései egyértelműen növelik a lakások értékét: Kecskeméten kétszeresére nőttek az árak hét év alatt, a debreceni lakásárakat pedig a BMW-beruházás húzza majd. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan A zöld építkezés lesz az évtized biznisze, ha a magyar kormány is ráfordul
Mester Nándor | 2021. január 22. 05:39
Januártól az új épületek csak közel-nulla energiaigénnyel kapnak használatbavételi engedélyt. Sok ezer új lakásra fognak építési engedélyt kérni, több új vagy felújított középületet is átadnak és a lakásfelújítás is meglódulhat. Ám még nagyon messze vagyunk az épületállomány érezhető javulásától. A legnagyobb baj, hogy nincs átfogó Zöld Biznisz koncepció, pedig több ágazatot is megtolna, ha lenne végre egy sok évre kiterjedő kormányzati stratégia. Legalább 3000 milliárd forintról van szó, ekkora pénzt tudna megmozgatni és a lakosság mellett vállalkozások százainak tenne jót. Megnéztük, milyen állapotban van 2021 elején az ország ingatlanállománya és mik a legfontosabb teendők.
Ingatlan Gyorsabban kelnek el a családi házak, mint eddig bármikor
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 11:29
Ütemesen növekszik a családi házak ára a budapesti agglomerációban és egyes nagyvárosaink közvetlen környékén. A tavalyinál akár 5-8 százalékkal magasabb áron tudják eladni a tulajdonosok az ingatlanjaikat – emelte ki a lakáspiac ezen szegletének fejleményeit munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM műsorában. 
Ingatlan Gyorsabban szakad szét Magyarország, hiába erőlködik a kormány
Mester Nándor | 2021. január 18. 16:59
Magyarországon nem Pannónia és az Alföld között vannak a törésvonalak. Sokkal rosszabb a helyzet. Felerősödött az ország különféle térségeinek egymástól való elszakadása. Budapest és agglomerációja, a középdunántúli és az északnyugati körzetek kiemelkedtek, de az ipari erőközpontokban a város és a vonzáskörzet közötti különbség is nőtt. Mindez lenyomatot hagy a lakásárakban, a drágulás minden településtípust érintett, sok tízezer embert vándorlásra kényszerítve. Az ipari-szolgáltatási beruházások ráerősítettek ezekre a folyamatokra és a különbségek további növekedését vetítik előre továbbá azt is, hogy a belső vándorlás miatt a végképp leszakadó körzetekben egyre kevesebb lesz a forgalomképes ingatlan. A kormány megpróbál milliárdokat pumpálni a kisebb körzetekbe is, de a számok alapján látható: ezzel sem tudja megakadályozni az ország sok részre szakadását.
Ingatlan Most dől el milliónyi magyar élete, csak még nem tudnak róla
Mester Nándor | 2021. január 17. 15:34
Akkora pofont adott a járvány a cégeknek, hogy nem győzik kiheverni. Nehéz is eldönteni, hogy miből legyen több egy munkahelyen: kanapéból vagy íróasztalból. Életek múlhatnak ezen. Mármint cégek élete. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk: ez lesz 2021 legfontosabb dilemmája sokszáz magyar vállalat számára. És milliónyi honfitársunknak is. 
Ingatlan Költségek lakásvásárláskor - mi változott januártól?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 7. 18:08
Több könnyítést is hozott 2021. 
Ingatlan Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének exvezére belevágott az ingatlanbizniszbe
Csabai Károly | 2021. január 7. 05:39
Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető személyek bábáskodásával ingatlanos profilú vállalkozás jött létre, most pedig egy újabb ilyen fókuszú cég elindítására bukkantunk, amely alapítóinak egyike, Gál Miklós a Mészáros Csoportnál dolgozik.
Ingatlan A 2008-as válság óta nem látott lakásfelújítási kedv lett úrrá a magyarokon
MTI | 2021. január 5. 06:22
A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és -korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.
Ingatlan Az év kérdése: áldás vagy átok Donald Trump a floridai ingatlanpiacnak?
Mester Nándor | 2021. január 3. 06:07
Még pár nap és elhagyja hivatalát az amerikai elnökválasztást elveszítő Donald Trump. Érdemes megnézni, mi vár rá a korábban siker bizniszének számító ingatlanpiacon és főleg New Yorkban, ahol erős pozíciókat épített ki. Talán újjáéled, méghozzá kedvenc államában, Floridában.
Ingatlan Ez az egyetlen bevásárlóközpont-fajta, aminek tényleg bejött az idei év
Mester Nándor | 2020. december 27. 18:02
Idén a vesztes oldalon voltak a plázák, a tavalyinál is jobban muzsikáltak a diszkontláncok, de az igazi nyertes a földszintes bevásárlópark a kiskereskedelmi ingatlanok piacán. Annyira népszerű lett a befektetők körében, hogy már vadásznak rájuk Magyarországon is. Egy őrült év summája következik.
Ingatlan Most akkor van vagy nincs lakásáfa-hiány?
Mester Nándor | 2020. december 17. 06:34
Nehéz értelmezni Matolcsy György azon kijelentését, hogy az új lakásokra 2019-ig alkalmazott 5 százalékos áfa 27 százalékra emelése 0,5-0,6 százalékkal csökkentette a GDP-t. Valójában arról van szó, hogy az áfakiesést soha nem lehetett pontosan meghatározni.
Friss
hírlevél