<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Orbán Viktor régóta kivetette volna az illetéket a belterületbe sorolt ingatlanok eladására, de valami mindig közbejött. Most viszont egy életre megkapjuk.
Gulyás Gergely a 2019. április 4-i Kormányinfón. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A kormány jövő februártól durva illetéket szabna ki a belterületbe sorolt ingatlanok után. Gulyás Gergely miniszter jegyzi a javaslatot, aki elárult néhány érdekes részletet lapunknak a brutális közteherről a legutóbbi Kormányinfón.

A javaslat lényege, hogy azon külterületi ingatlanok után, amelyeket belterületbe sorolnak át, egy új adót - pontosabban illetéket - vetnek ki 2020. február elsejétől. Brutális jelzővel illettük a mértéket, és nem túloztunk: az illeték mértéke az illeték alapjának 90 százaléka.

A törvényjavaslat indoklása szerint ezen ügyletek kizárólag spekulációs célokat szolgálnak, ezért kell a kétféle érték különbözete után kivetni az említett mértékű közterhet. Nyilvánvaló, hogy az adott ingatlan értéke a belterületbe vonás után felértékelődik, ezt a profitot pedig be lehet zsebelni, ha a tulajdonos az átsorolás után értékesíti a területet. Annyi könnyebbséget engedne a szabályozás, hogy csak azon ingatlanok kerülnének az illetéket szabályozó törvény hatálya alá, amelyeket az értékesítés megelőző 10 éven belül vontak belterületbe. Továbbá értelemszerűen csak azok az ingatlanok, amelyeknél a belterületbe vonás jövő január után kerül sor.

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón az elmúlt évek elképesztő értéknövekedésével magyarázta a szabályozás szükségességét. Mint mondta, ötvenszeres az árkülönbség a szántóföldek és a 2018-as építési telek eladási árat nézve. A kormány ennek kíván gátat vetni az új adó bevezetésével.Hozzátette, hogy 2002 és 2019 között 3169 hektárral nőtt a belterületbe vont földterületek nagysága.

Adódik azonban a kérdés, hogy miért pont most, 2019 novemberében jött el az ideje a nyereséget szinte teljesen lefölöző illeték kiszabásának? Miért nem évekkel ezelőtt, amikor ugyanígy szárnyalt az ingatlanpiac?

A miniszter válasza erre az volt, hogy a kormányfő, Orbán Viktor már nagyon régen szerette volna bevezetni, de "valami mindig közbejött".

"Jobb később, mint soha. Miniszterelnök úr azt említette az egyik kormányülésen, ami az ilyen jellegű visszaélések megakadályozásával foglalkozott, hogy neki ez régi terve volt, és különböző okokból mindig akadályokba ütközött. Elsősorban azért, mert az adó mértékével kapcsolatos vita majd most ki ki fog nyílni, tehát, hogy ez büntetőadó vagy nem. De az igazságügyi miniszter asszony kidolgoztatta ezt a módosítást, a kormány pedig vállalja az ezzel kapcsolatos vitákat - mondta érdeklődésünkre a miniszter."

Azt nem részletezte, hogy milyen akadályokba ütközött eddig az illeték kiszabása ezekre az ügyletekre, de talán nem lényegtelen megemlíteni, hogy az önkormányzati vagyongazdálkodás egyik fontos eleme a földterületek kezelése. Adott esetben egy üzem létesítése múlhat azon, hogy milyen kondíciókkal lehet ingatlanhoz juttatni a befektetőt. Az elmúlt években számos példa volt arra, hogy az adott önkormányzat ilyen ügylet révén tudta biztosítani a befektetés megszületését.

Most viszont annyiban új helyzet van, hogy megszűnt a Fidesz hegemóniája az önkormányzatoknál, mintegy hárommillió magyar olyan településen él, ahol nem a kormánypártok adják a városvezetést.

Azt is megkérdeztük Gulyás Gergelytől, hogy amennyiben az árkülönbség már nem tenné indokolttá az illeték kiszabását, mert úgy alakul a piac, akkor visszacsinálja-e a kormány jogszabályt. Erre azt válaszolta a miniszter, hogy ma ötezerszeres a különbség az árakban, és ez nem fog alapvetően megváltozni. Az elmúlt években nőtt ez a különbség, az építési telkek ára többszörösére emelkedett.

"Legyünk őszinték, a külterületből belterületbe vonás szerintem a mi életünkben - legyen az bármilyen hosszú - hatalmas értéknövekedést fog eredményezni minden esetben - közölte."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Totális fékezés: csak egy új irodaház lett kész a második negyedévben
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 14:04
2021 második negyedévében mindössze egy új épülettel bővült a budapesti modern irodaállomány. Nagyon sok bérlő nem költözik, inkább hosszabbít - derül ki a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyesületének (BRF) összefoglalójából.
Ingatlan A lakásépítés víz fölött tartja az építőipart
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 10:07
Egy év alatt 18,7, az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene. Az épületeken kívül minden más építménynél csökkenés volt.
Ingatlan Mutatjuk, hova kell tenni a pénzt: például irodaparkba
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 07:13
Vannak olyan termékek, amire nem sajnálják a pénzt. Itt a friss példa: az M7 CEREF II befektető cég megvásárolta a Terrapark Next A&B irodaház-komplexumot Budaörsön.
Ingatlan Túl drága lett az új lakás, ide menekülnek a tömegek
Privátbankár.hu | 2021. július 12. 14:21
Annyira elszaladtak a lakásárak az új társasházaknál, hogy egyre többen kénytelenek a pár éve épült, korszerű, úgynevezett újszerű otthonokat választani – emelte ki munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM hétfő reggeli adásában az első féléves lakáspiaci fejleményeket összegezve.
Ingatlan Licitrendszert indított az Ingatlantájoló
Privátbankár.hu | 2021. június 24. 15:43
Nehéz ma kitűnni a sok tízezer ingatlanhirdetési ajánlat közül. Ezért az Ingatlantájoló most hirdetés-kiemelési licitrendszert indított.
Ingatlan Itt a fordulat? Megugrott a hotelbe és bérlakásba fektetők aránya
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 10:57
Raktárhiány lehet hamarosan, ami tovább drágítja az ipari ingatlanok ezen csoportját. Pedig befektető lenne bőven. Újabban a hoteleket és a bérlakásokat is keresik, előbbinél ez fordulópont lehet azután, hogy tavaly és idén is tovább szenved a turizmus.
Ingatlan Rengeteg ötletet használhatna a kormány a fiatalok lakáshoz jutásának további segítésére
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 16:41
A demográfiai fordulatot a fiatalok lakáshoz jutásának sokkal hatékonyabb támogatásával is elérhetnénk. Rengeteg ötlet van, meg kellene hallgatnia a kormánynak - derült ki a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szerdai online konferenciáján. 
Ingatlan Ennyit érnek most a Jóbarátok lakásai
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 09:55
A Jóbarátok forgatásai 2004-ben véget értek, de a vígjátéksorozat népszerűsége azóta sem hagyott alább. A mai napig milliók nézik újra az egyes epizódokat, és ezt tovább ösztönzi, hogy a hat ikonikus karaktert megformáló színész egy show kedvéért nemrég újra összeállt. A Friends: The Reunion a Duna House szakértőit is megihlette, ezért utána néztek, mennyiért is lehetne ma hozzájutni például Monica New York-i lakásához.
Ingatlan Kriptopénzzel fizettek egy luxus apartmanért - rekordösszegű adásvétel
Privátbankár.hu | 2021. június 9. 15:34
Egy teljes emeletet elfoglal az a luxus penthouse lakás, amiért 22,5 millió dollárnak megfelelő összegt fizettek a héten. Még soha nem költöttek ilyen adásvételre ennyi kriptodevizát.
Ingatlan Megugrott a nyaralók ára, nem csak a Balatonnál
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 18:51
Megtorpanást hozott az országos lakáspiaci áraknál a koronavírus-járvány tavaly tavaszi megjelenése, a nyaralókra ugyanakkor ez nem igaz, a legnépszerűbb térségekben kétszámjegyű volt a drágulás - közölte az ingatlan.com kedden.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos