<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Budapesten tovább zuhannak a lakásbérleti díjak, miközben az értékesítési piacon a tulajdonosok nem nagyon engednek az árakból. A bérleti díjak már majdnem egy éve csökkennek, s a jelek szerint nincs megállás. Mindez azt eredményezi, hogy rövid távra tervezve nem érdemes kiadási céllal lakást vásárolni. A befektetőknek jól jönne, ha végre beindulhatna a rozsdaövezeti lakásépítési program.

Budapesten augusztusban 10,2 százalékkal alacsonyabb volt az átlagos lakásbérleti díj, mint 2019 azonos időszakában. Országosan pedig 6,4 százalékos volt a csökkenés – állapította meg a KSH és az ingatlan.com havi összegzése. A páros egy hónappal ezelőtt indította el az úgynevezett lakbérindex közlését.

Pest megyében 3,7 százalékkal, a dél-alföldi régióban 3,6 százalékkal, a Nyugat-Dunántúlon pedig 3 százalékkal mérséklődtek a bérleti díjak, a dél-dunántúli térségben pedig 0,8 százalékos volt a visszaesés. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a Közép-Dunántúl kiadó lakásainál 0,2 százalékos emelkedés történt, az észak-magyarországi albérletekért pedig 2,4 százalékkal többet kellett adni.

A KSH és az ingatlan.com lakbérindexe (forrás: KSH, ingatlan.com)A KSH és az ingatlan.com lakbérindexe (forrás: KSH, ingatlan.com)

Az elmúlt három-öt évben a lakásvásárlók körülbelül 30 százaléka befektetési céllal vett lakást, ők még sikerrel használták ki a drágulási hullámot és 7-9 százalékos hozamot tehettek zsebre. Budapesten 40-45 százalék volt a befektetők aránya és a becslések szerint mintegy harmad részük hitelből vásárolt. Ám aki most szeretne kiadási céllal lakást venni, annak sokkal kisebb nettó hozammal kell számolnia, a sáv 3,5-5 százalék között van. Egyelőre ugyanis még mindig magasak a kínálati árak, csak a nagyon megszorult eladók engednek 4-5 százalékot, nincs általános árcsökkenés.

A befektetők arra számítanak, hogy a kormány által beígért rozsdaövezeti lakásépítési programban több nagy ingatlanfejlesztő is részt vesz és bérházakat fog építeni. Ebben a programban öt százalékos áfával lehet értékesíteni az ingatlanokat, s ez vonzó lehet a befektetőknek, akik hosszú távon az inflációt meghaladó hozamot tudnának elérni. Az MNB 50 pontos programjában ugyancsak sürgette a rozsdaövezet kijelölését.

Egyelőre nem kell attól tartani, hogy tömegesen jelennek meg a kifejezetten bérbeadásra épített nagy társasházak, de a szakma üdvözölné, ha befektetési termék lehetne egy bérház-portfólió, mint a fejlett nyugati piacokon. Néhány napja a legnagyobb hazai lakásépítő cég, a Cordia International vezetője lapunknak adott interjújában azt is hozzáfűzte: nem elég az öt százalékos áfa, ösztönző lenne, ha a kereskedelmi bankok saját hitel-konstrukciókkal állnának elő, amikkel serkenthetnék a fejlesztőket ilyen bérház-beruházások elindítására.

A korábban hitelből vásárlók egy része arra számított, hogy majd a hitelmoratórium rájuk is vonatkozik, de ez nem következett be. Egyes szakértők ezért azt jósolják, hogy sokan inkább kiszállnának a bérleti piacról és eladnák ingatlanukat, amíg még viszonylag jó áron megtehetik ezt.

A magyar lakásbérleti piacon továbbra is a bérlők vannak kedvezőbb helyzetben, a bérleti díjak pedig folyamatosan csökkennek. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője úgy véli: tartósnak látszik a bérleti díjak csökkenése, ám pont a nehezen prognosztizálható kilátások miatt egyelőre nem tudni, meddig tart ez a folyamat.

Budapesten már tavaly ősszel megkezdődött a bérleti díjak mérséklődése, majd ez fokozatosan erősödővé vált. A külföldiek által dominált pesti belvárosban estek a legnagyobb mértékben a bérleti díjak, 12,7 százalékkal kerültek lejjebb éves szinten. Volt honnan esniük, hiszen az átlagnál 30-50 százalékkal is magasabban tartották ezeket a bérbeadók. Az Airbnb megregulázásával aztán több ezer lakást öntöttek a hosszú távú bérleti piacra, s ez látványos túlkínálathoz vezetett, ami immár a bérleti díjak zuhanását eredményezte. A kínálatot az is hízlalta, hogy a járvány miatt sok ezer külföldi és hazai diák nem jelent meg a keresleti oldalon.

A lakbérindex az országszerte elérhető kiadó lakások bérleti díjának augusztusi változását mutatja, de az ingatlan.com adataiból kiderül az is, hogy szeptember végén átlagosan 140 ezer forintért lehetett használt lakást bérelni Budapesten. Legutóbb 2017-ben és korábban lehetett ennyiért lakást bérelni a fővárosban.

Szeptember végén a legdrágább városrészek közé tartozó V. kerületben 180 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, a XIII. kerületben 140 ezer forintot kérnek a tulajdonosok. A legolcsóbb a viszonylag szűk kínálattal rendelkező XXIII. kerület, ahol az átlagos díj 100 ezer forint. Érdekes járványhatás, hogy aki tehette, idén nyáron több hónapra leköltözött a Balatonhoz vagy a Velencei-tóhoz, illetve más nyaralóövezetbe, s ott bérlőként volt jelen.

Mindig érdemes megnézni, hogy a magyar lakásbérleti feltételek milyen helyet foglalnak el a globális platformon. Nos, azt tudjuk, hogy például Zürich belső kerületeiben egy kétszobás lakást átlagosan havi 1950 svájci frankért (mintegy 650 ezer forint/hó) lehet bérelni a Numbeo lakbér statisztikája szerint. Budapest belső kerületeiben az Otthon Centrum által a megkötött lakásbérletek alapján készített idei II. negyedéves statisztika szerint ennek harmadáért lehetett jó minőségű kétszobás bérlakást találni.

A központtól távolabb Zürichben is jelentősen csökkennek az árak, havi 1200 franktól (mintegy 400 ezer forint) lehet már találni egy hálószobás lakást. New York vagy London bérleti díjai viszont még svájci listavezetőt is lekörözik: az amerikai nagyvárosban egymillió forint körül járnak a bérleti díjak, míg Londonban valamivel kevesebből (700 ezer forint/hó) megúszható az egyhónapos lakásbérlés. Párizs belső kerületei ennél olcsóbbak (410 ezer forint/hó), míg Tokióban még ennél is kisebb (376 ezer forint/hó) az átlagár.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Kész, vége! Az újbudai pláza az utolsó mohikán – mondja Radványi Gábor főépítész
Mester Nándor | 2021. október 15. 05:33
Hőtérkép, optikai tuning és mérnöki trükkök – ezek is jellemzik a napokban átadott újbudai plázát. A Futureal főépítészét azonban arról is kérdeztük, hogy kit engedne még be az épületbe a kereskedőkön kívül. Meglepő válaszokat is kaptunk.
Ingatlan Már nem sokáig lesz viszonylag olcsó az agglomerációs családi ház
Privátbankár.hu | 2021. október 11. 17:50
Növekszik a kereslet és ez felhajtja az árakat - mondta munkatársunk a Trend fm hétfői adásában.
Ingatlan Hotel lesz Breuer Marcell világhírű irodaházából és ez csak a kezdet
Mester Nándor | 2021. október 9. 18:11
Felgyorsult az ingatlanok funkcióváltása, mivel az Egyesült Államokban is pang az irodapiac. Iskolákból és raktárakból is rengeteg új otthont alakítanak ki. Nálunk még gyerekcipőben jár ez az átalakítási biznisz, irodaházból viszont már itt is lett egy hotel.
Ingatlan Egyes fővárosi és vidéki körzetekben kiváló befektetés lehet a garázs
Privátbankár.hu | 2021. október 9. 14:45
A szárnyaló benzinárak várhatóan visszafogják az autóforgalmat, sok autónak kell majd biztonságos tárolási lehetőséget keresni. Budapest egyes körzeteiben ma csillagászati árakon lehet garázst venni, de ha valaki jól választ, kellemes hozamot érhet el egy ilyen ingatlan megvételével.
Ingatlan Brutálisan drágul Debrecen, Győr és Fehérvár agglomerációja is
Mester Nándor | 2021. október 6. 18:16
A két évvel ezelőtti árszinthez képest most ősszel már 30-60 százalékkal kell többet fizetni a vezető iparvárosok környékén egy lakásért vagy házért.
Ingatlan Negyedével kerülhet többe az új ház, ha közel nulla energiaigényű
Mester Nándor | 2021. október 4. 05:33
Egyelőre kevesen áldoznak arra, hogy új családi házukban az építés után részben megújuló forrásból fedezzék az energiaellátást. A társasházi beruházásokat indító cégek sem jeleskednek ebben. Nem feltétlenül a legmodernebb műszaki tartalommal dobták piacra a lakásokat és csak mostanában kezdenek megfelelni a szigorodó követelményeknek. A plusz költségeket természetesen igyekeznek beépíteni az árakba.
Ingatlan Nyugaton menő biznisz, nálunk még sehol sincs a befektetők fejében az idősotthon
Mester Nándor | 2021. szeptember 28. 19:16
Az elérhető hozamok terén egyre jobb helyre kerülnek Nyugat-Európában az idősotthonok – derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Jó kiegészítői egy befektetési portfóliónak ezek az ingatlanok. Nálunk alig épülnek ilyenek, a magánbefektetők szerint a biznisz egészségügyi ellátási része a leginkább kockázatos, ezért egyelőre nincs ilyen termék, noha a demográfiai folyamatok és a fizetőképes kereslet megléte akár több tucat ilyen ingatlant is indokolna.
Ingatlan Ki mondta, hogy uszoda nem lehet egy parkolóház tetején?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 26. 14:34
Senki. Pontosabban Amerikában senki. Ezért lesz Miamiban egy ilyen építkezés.
Ingatlan Enyhültek a China Evergrande esetleges csődje miatti félelmek
MTI | 2021. szeptember 23. 19:07
De a hitelezők még nem nyugodtak meg.
Ingatlan Még egy felső kategóriás hotel épül Debrecenben
MTI | 2021. szeptember 23. 17:29
Új, négycsillagos, 101 szobás szálloda épül Debrecen belvárosában nettó 4,83 milliárd forint beruházással. 
hírlevél
depositphotos