TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A fővárosban már egyértelműen lefelé tartanak a lakásbérleti díjak. Egyes kerületekben 15-20 százalékos vagy még nagyobb mértékű a csökkenés a tavaly nyárihoz képest. A megyeszékhelyeken épphogy megkezdődött a folyamat, ám ősszel gyorsulás várható, vagyis még lejjebb mennek az árak.

Az elmúlt egy évben csökkentek a lakásbérleti díjak, persze nem mindenhol történt áresés. Még jócskán maradt olyan város, ahol az albérletek átlagárai nem akartak megindulni a lejtőn, de mellettük sok olyan megyeszékhelyet találunk, ahol már mutatkozott stagnálás vagy akár kisebb visszaesés. Több hirdetési portál és ingatlanközvetítő hálózat is megerősítette ezt. Pár napja pedig a KSH és az ingatlan.com elindította az első lakásbérleti indexét, amit ezentúl havonta módosít az adatok alapján, erről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Az ingatlannet.hu külön elemzést juttatott el lapunkhoz. Ebben azt írják: úgy tűnik, az albérletpiac kezdi beadni a derekát. Bizonyára a járványhelyzetnek nagy szerepe van abban, hogy megtört a korábbi éveket jellemző áremelkedési tendencia, de az az igazság, hogy a mérséklődés már a tavalyi évben elkezdődött – amikor a koronavírusnak híre-hamva sem volt.

A portál szerint Budapest kivételével nem sokat mozgolódtak az átlagos albérleti árak az ország régióközpontjaiban. Még az olyan egyetemi városokban is pangás volt jellemző, mint Pécs, Szeged vagy Debrecen. Az elmúlt egy évben Pécsen és Debrecenben mindössze 5-7 százalékot drágultak az albérletek, Szegeden pedig csak néhány százalékot csökkentek. A napfény városában így a lakásokat 2000 forint/négyzetméteres átlagáron, a pécsieket 2200, míg a debrecenieket 2400 forint/négyzetméteres átlagáron adták ki.

Székesfehérváron és Győrben is csupán 2 százalékkal változtak meg az albérletek ez év júliusi átlag bérleti díjai az ugyanezen időszak egy évvel ezelőtti állapotához képest. Viszont Székesfehérváron 2200 forint/négyzetméterre emelkedett, Győrben pedig 2100 forint/négyzetméterre csökkent az átlagár. Győrrel megegyezően Miskolcon is visszább léptek a bérleti díjak, csak itt már átlag 11 százalékkal, 1800 forint/négyzetméterre.

A vizsgált időszakban az összes régióközpont közül Budapesten estek vissza a legnagyobb mértékben az átlagárak, méghozzá 4600 forint/négyzetméterről 3700 forint/négyzetméterre. Ez a változás mintegy 24 százalékos csökkenést jelent - hívta fel a figyelmet az ingatlannet.hu.

Számos nem régióközpontnak számító megyeszékhelyen csökkentek még az átlagos albérletárak az elmúlt egy év távlatában. Az Ingatlannet.hu statisztikája alapján például ide tartozik Szolnok, Kaposvár, Veszprém, valamint Kecskemét is.

Veszprémben 6 százalékkal, 2100 forint/négyzetméterre estek az átlag bérleti díjak. A többi vizsgált megyeszékhelyen már 10 százalék feletti volt a csökkenés mértéke: Kaposváron 12, Kecskeméten 15, míg Szolnokon 20 százalék. Mindennek eredményeképpen idén júliusban a lakásbérleti díj Somogy megye székhelyén 1600, Bács-Kiskun megye székhelyén 2000, Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyén 1500 forint/négyzetméter volt.

2019-ben 21 127 lakás épült, viszont az idei évre már csak 16 650 új lakás felépítésére adnak becslést a szakértők. Ha tehát a várakozás beigazolódik, akkor a tavalyi adathoz képest az idei visszaesés több mint 25 százalékos lesz. A június végén frissített előrejelzés az építőipar teljesítményének már csak 6 százalékos csökkenését vetíti előre. A módosítást a koronavírus megjelenésére való tekintettel hajtották végre.

Az építőipar teljesítménye egyébként a járványhelyzet nélkül is alábbhagyott volna. A lakáspiac stabilizálása ugyanis a befektetői célú vásárlókra alapozva nem történhet meg, Ezt inkább a nem megfelelő lakásban élők, valamint a lakással még nem rendelkezők fizetőképességének helyreállításával lehetne kivitelezni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Felújítási cunami indulhat, ha Joe Biden nyeri az elnökválasztást
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 06:07
Négymillió épület felújítása kezdődhet meg, és több tízezer új munkahely is létrejön ha Joe Biden legyőzi a hivatalban lévő elnököt. Donald Trump ugyanis sokkal kevésbé a fenntartható fejlődés bajnoka és másra összpontosít – írta a Bisnow üzleti portál a két jelölt környezetvédelmi és gazdasági elképzeléseit elemezve.
Ingatlan Itthon a következő 10 év legbiztosabb biznisze lehet a lakásfelújítás
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 06:07
Az Európai Bizottság épületkorszerűsítési stratégiát tett közzé, mely az épületek energia-hatékonyságát kívánja javítani az üvegházhatásúgáz-kibocsátások csökkentéséért és az energia-szegénység mérsékléséért. Magyarországon inkább a lakóingatlanok korszerűsítése van napirenden, és kevésbé a kereskedelmi és középületeké. Nálunk a következő tíz évben több mint egymillió családi házat lehetne felújítani.
Ingatlan Ingyenpénz lesz a lakásfelújításra, de drágul majd a végszámla
Mester Nándor | 2020. október 15. 15:31
A kormány a lakásfelújítás felét, legfeljebb 3 millió forintot visszafizet a legalább egy gyermeket nevelő családoknak. A keresleti oldal támogatása azonban várhatóan nem mérsékli, inkább növeli majd az építőanyagok és szolgáltatások árát. Jót tehet viszont az építőipari cégeknek és fehérítheti az elszámolást, mert számlához köti a támogatást, továbbá javulhat a lakásállomány. Jövőre akár 400-500 ezer lakást is korszerűsíthetnek.
Ingatlan Hosszú távra akarja az ingatlanos szakma az 5 százalékos lakásáfát
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 17:44
A különféle kormányzati, jegybanki és ingatlanszakmai pontokon készült javaslatok összefésülésén túl átlátható, egyértelmű, hosszú távú intézkedéseket várnak az építésgazdasági szereplők – hangsúlyozta a Trend FM hétfői adásában kollégánk, Mester Nándor.
Ingatlan Süppedős fotel és logisztikai központ - ezek lesznek a plázákban
Mester Nándor | 2020. október 11. 17:54
A járvány okozta válság, az e-kereskedelem rohamos térnyerése és az új készletezési igények miatt egyre több pláza átalakulása várható. Magyarországon egyelőre nem csuknak be ilyen bevásárlóközpontokat, bár egyre több bérlő kerül nehéz helyzetbe. Nagy a nyomás a kereskedőkön, mert egyre több üzlethelyiségben jelennek meg az online vásárlók, akik csak átvételi pontként használják a területet. Viszont már feltűnnek a süppedős fotelek egyes éttermekben és ez akár jó is lehet.
Ingatlan Friss bejelentés: milliós ajándék a kormánytól azoknak, akik csokból vesznek új lakást
MTI | 2020. október 11. 10:04
A csokkal vásárolt új építésű lakások áfája visszaigényelhető lesz jövőre.
Ingatlan Zuhantak a lakáshozamok és van, aki már inkább eladná ingatlanát
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 12:57
Nagyot csökkentek a lakásbefektetések hozamai országszerte. A leginkább a budapesti belvárosban, ahol már kisebb ez az érték a hivatalos inflációnál. Még nem tömeges, de már vannak olyanok, akik a mostani, még mindig viszonylag magas áron inkább eladnák ingatlanukat és más befektetési formát választanának.
Ingatlan A legnagyobb ingatlanfejlesztők üdvözlik a kedvezményes áfa folytatását
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 19:24
Üdvözli a 2016-ban bevezetett 5 százalékos áfakulcs megtartását, folytatását az újlakás-építéseknél a legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztőket tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK), amelynek alelnöke Kiss Gábor úgy véli, hogy a tegnap bejelentett kormánydöntés lehetőséget biztosít az ingatlanpiacon a kínálati oldal megerősödésére, és a kedvezményes áfának köszönhetően „lélegzetvételhez jut a piac”. Az IFK alelnöke hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a megfelelő kínálat kellő mértékű felépülése éveket vesz igénybe. Leszögezte, hogy a hosszú távú, kiszámítható szabályozás a piac számára nélkülözhetetlen, ezért az IFK a kedvezményes áfa további, több cikluson átívelő meghosszabbítását támogatja.
Ingatlan Rövid távon sokat veszítenek a befektetési lakásvásárlók
Mester Nándor | 2020. október 6. 10:38
Budapesten tovább zuhannak a lakásbérleti díjak, miközben az értékesítési piacon a tulajdonosok nem nagyon engednek az árakból. A bérleti díjak már majdnem egy éve csökkennek, s a jelek szerint nincs megállás. Mindez azt eredményezi, hogy rövid távra tervezve nem érdemes kiadási céllal lakást vásárolni. A befektetőknek jól jönne, ha végre beindulhatna a rozsdaövezeti lakásépítési program.
Ingatlan A cégeknek és a magánépítkezőknek is kedvezni akar az MNB
Mester Nándor | 2020. október 2. 06:07
Egyszerre tolná meg a vállalati és magáncélú építkezéseket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a most közölt 50 pontos program lakásépítési része szerint. Ha megfogadja a kormány, akkor a barnamezős területeken fejlesztők külön jól járnának és több ezer új lakás épülhetne viszonylag rövid időn belül.
hírlevél