4p

A fővárosban már egyértelműen lefelé tartanak a lakásbérleti díjak. Egyes kerületekben 15-20 százalékos vagy még nagyobb mértékű a csökkenés a tavaly nyárihoz képest. A megyeszékhelyeken épphogy megkezdődött a folyamat, ám ősszel gyorsulás várható, vagyis még lejjebb mennek az árak.

Az elmúlt egy évben csökkentek a lakásbérleti díjak, persze nem mindenhol történt áresés. Még jócskán maradt olyan város, ahol az albérletek átlagárai nem akartak megindulni a lejtőn, de mellettük sok olyan megyeszékhelyet találunk, ahol már mutatkozott stagnálás vagy akár kisebb visszaesés. Több hirdetési portál és ingatlanközvetítő hálózat is megerősítette ezt. Pár napja pedig a KSH és az ingatlan.com elindította az első lakásbérleti indexét, amit ezentúl havonta módosít az adatok alapján, erről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Az ingatlannet.hu külön elemzést juttatott el lapunkhoz. Ebben azt írják: úgy tűnik, az albérletpiac kezdi beadni a derekát. Bizonyára a járványhelyzetnek nagy szerepe van abban, hogy megtört a korábbi éveket jellemző áremelkedési tendencia, de az az igazság, hogy a mérséklődés már a tavalyi évben elkezdődött – amikor a koronavírusnak híre-hamva sem volt.

A portál szerint Budapest kivételével nem sokat mozgolódtak az átlagos albérleti árak az ország régióközpontjaiban. Még az olyan egyetemi városokban is pangás volt jellemző, mint Pécs, Szeged vagy Debrecen. Az elmúlt egy évben Pécsen és Debrecenben mindössze 5-7 százalékot drágultak az albérletek, Szegeden pedig csak néhány százalékot csökkentek. A napfény városában így a lakásokat 2000 forint/négyzetméteres átlagáron, a pécsieket 2200, míg a debrecenieket 2400 forint/négyzetméteres átlagáron adták ki.

Székesfehérváron és Győrben is csupán 2 százalékkal változtak meg az albérletek ez év júliusi átlag bérleti díjai az ugyanezen időszak egy évvel ezelőtti állapotához képest. Viszont Székesfehérváron 2200 forint/négyzetméterre emelkedett, Győrben pedig 2100 forint/négyzetméterre csökkent az átlagár. Győrrel megegyezően Miskolcon is visszább léptek a bérleti díjak, csak itt már átlag 11 százalékkal, 1800 forint/négyzetméterre.

A vizsgált időszakban az összes régióközpont közül Budapesten estek vissza a legnagyobb mértékben az átlagárak, méghozzá 4600 forint/négyzetméterről 3700 forint/négyzetméterre. Ez a változás mintegy 24 százalékos csökkenést jelent - hívta fel a figyelmet az ingatlannet.hu.

Számos nem régióközpontnak számító megyeszékhelyen csökkentek még az átlagos albérletárak az elmúlt egy év távlatában. Az Ingatlannet.hu statisztikája alapján például ide tartozik Szolnok, Kaposvár, Veszprém, valamint Kecskemét is.

Veszprémben 6 százalékkal, 2100 forint/négyzetméterre estek az átlag bérleti díjak. A többi vizsgált megyeszékhelyen már 10 százalék feletti volt a csökkenés mértéke: Kaposváron 12, Kecskeméten 15, míg Szolnokon 20 százalék. Mindennek eredményeképpen idén júliusban a lakásbérleti díj Somogy megye székhelyén 1600, Bács-Kiskun megye székhelyén 2000, Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyén 1500 forint/négyzetméter volt.

2019-ben 21 127 lakás épült, viszont az idei évre már csak 16 650 új lakás felépítésére adnak becslést a szakértők. Ha tehát a várakozás beigazolódik, akkor a tavalyi adathoz képest az idei visszaesés több mint 25 százalékos lesz. A június végén frissített előrejelzés az építőipar teljesítményének már csak 6 százalékos csökkenését vetíti előre. A módosítást a koronavírus megjelenésére való tekintettel hajtották végre.

Az építőipar teljesítménye egyébként a járványhelyzet nélkül is alábbhagyott volna. A lakáspiac stabilizálása ugyanis a befektetői célú vásárlókra alapozva nem történhet meg, Ezt inkább a nem megfelelő lakásban élők, valamint a lakással még nem rendelkezők fizetőképességének helyreállításával lehetne kivitelezni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:14
Minden nagybefektető arra vár egész Európában, így a tágabb közép-európai térségben is, hogy tovább csökkenjenek az irányadó kamatlábak és folytatódjon a dezinfláció. Természetesen a kereslet számottevő növekedése is kell ahhoz, hogy újabb beruházások induljanak a kereskedelmi ingatlanpiacon, s mindezt persze hitelezni is kell. Mit mondanak minderről a bankok? - kérdezte a KPMG a főszereplőket. Jöjjenek a részletek!
Ingatlan Budapest belvárosa az ötödik legolcsóbb az EU-ban a lakáspiacon
Mester Nándor | 2024. február 29. 05:42
Átmenetinek bizonyult a 2022 közepétől 2023 tavaszáig tartó kisebb árcsökkenés az európai lakáspiacon. Tavaly nyártól sok uniós országban lelassult az olcsóbbodás, több államban stagnálásba váltott a trend, idén már több helyütt ismét elkezdtek felfelé kúszni az árak. Budapest a korábbi drágulás ellenére is az olcsóbb városok között van az EU-ban – derül ki a Privátbankár Európai Lakásmonitor februári összegzéséből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Most is a Covid alatt kialakult költsége van egy üzletnek a plázákban
Mester Nándor | 2024. február 28. 18:59
Stabilizálódtak az üzlethelyiségek összköltségei a bevásárlóközpontokban. A legjobb központokban szinte alig van kiadatlan ingatlan, de a bérlők egyelőre lanyha forgalomról számolnak be, ami hatással van az üzlethelyiségek értékére is - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Miskolc egy zsebbevágó mutatóban nagyot domborított
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:44
A Borsod-Abaúj-Zempléni megyeszékhelyen a legolcsóbbak az albérletek.
Ingatlan Mágnes az irodaháznak a jó étterem, a fitnesz központ és az élelmiszerbolt
Mester Nándor | 2024. február 25. 09:47
Még nyomott áron is érdemes kiadni az irodaházak földszintjét különféle szolgáltatóknak. Azok nélkül nehezebb lenne igazán vonzóvá tenni magát a házat a bérlők dolgozóinak szemében. Persze fontos, hogy milyen szektorokból sikerül bérlőket találni, a jelek szerint az étterem, az élelmiszerüzlet és a fitnesz központ jó választás.
Ingatlan Védeni kell a szigetet, amin Hernádi luxusszállodája áll? Új gát épül Esztergomban
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 06:38
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság megkezdte az Esztergomot védő új gátrendszer első ütemének megvalósítását, amelynek során másfél kilométernyi árvízvédelmi rendszer épül ki a Prímás-szigeten - közölte a szervezet szóvivője az MTI-vel.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Menő maradt Kádár János kedvenc kerülete
Mester Nándor | 2024. február 21. 19:41
Azt eddig is tudtuk, hogy az egykori pártfőtitkárnak oly kedves észak-pesti környéken sokan keresnek új otthont. Újdonság azonban, hogy a használt téglalakások is növelni tudták a népszerűségüket, újak és régiek gyakorlatilag egymást húzzák. Utóbbiak azonban csak akkor tudnak labdába rúgni, ha teljesen felújítottak és kiemelkedően jó közlekedéssel bírnak – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Lesújtó számokat közölt a KSH - kitalálja, melyik régióban nőtt egyedül az új lakások száma?
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 08:32
Mindenhol máshol csökkent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Budai panelt venni és eladni is érdemes
Mester Nándor | 2024. február 14. 18:58
Továbbra is népszerűek Buda több kerületének a panellakásai. Kisebb lett a kínálat, mint tavaly ősszel, de az árak csak elvétve csökkentek, 2-3 százalékkal, inkább stagnálnak. Nem ritka az egymillió forint feletti négyzetméterár, de a legjellemzőbb a 750-800 ezer forintos sáv – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Jó hírt kaptak a lakásfelújításra készülődők
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 08:15
A CSOK Plusz szabályai közt ugyan nincsen felújítási hitelcél, de például a Babaváróval vagy a Falusi CSOK-kal kombinálva már megoldható, hogy a kiszemelt és kamattámogatott hitel segítségével megvásárolt használt ingatlanon elvégezzünk néhány felújítási munkálatot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG