<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A fővárosban már egyértelműen lefelé tartanak a lakásbérleti díjak. Egyes kerületekben 15-20 százalékos vagy még nagyobb mértékű a csökkenés a tavaly nyárihoz képest. A megyeszékhelyeken épphogy megkezdődött a folyamat, ám ősszel gyorsulás várható, vagyis még lejjebb mennek az árak.

Az elmúlt egy évben csökkentek a lakásbérleti díjak, persze nem mindenhol történt áresés. Még jócskán maradt olyan város, ahol az albérletek átlagárai nem akartak megindulni a lejtőn, de mellettük sok olyan megyeszékhelyet találunk, ahol már mutatkozott stagnálás vagy akár kisebb visszaesés. Több hirdetési portál és ingatlanközvetítő hálózat is megerősítette ezt. Pár napja pedig a KSH és az ingatlan.com elindította az első lakásbérleti indexét, amit ezentúl havonta módosít az adatok alapján, erről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Az ingatlannet.hu külön elemzést juttatott el lapunkhoz. Ebben azt írják: úgy tűnik, az albérletpiac kezdi beadni a derekát. Bizonyára a járványhelyzetnek nagy szerepe van abban, hogy megtört a korábbi éveket jellemző áremelkedési tendencia, de az az igazság, hogy a mérséklődés már a tavalyi évben elkezdődött – amikor a koronavírusnak híre-hamva sem volt.

A portál szerint Budapest kivételével nem sokat mozgolódtak az átlagos albérleti árak az ország régióközpontjaiban. Még az olyan egyetemi városokban is pangás volt jellemző, mint Pécs, Szeged vagy Debrecen. Az elmúlt egy évben Pécsen és Debrecenben mindössze 5-7 százalékot drágultak az albérletek, Szegeden pedig csak néhány százalékot csökkentek. A napfény városában így a lakásokat 2000 forint/négyzetméteres átlagáron, a pécsieket 2200, míg a debrecenieket 2400 forint/négyzetméteres átlagáron adták ki.

Székesfehérváron és Győrben is csupán 2 százalékkal változtak meg az albérletek ez év júliusi átlag bérleti díjai az ugyanezen időszak egy évvel ezelőtti állapotához képest. Viszont Székesfehérváron 2200 forint/négyzetméterre emelkedett, Győrben pedig 2100 forint/négyzetméterre csökkent az átlagár. Győrrel megegyezően Miskolcon is visszább léptek a bérleti díjak, csak itt már átlag 11 százalékkal, 1800 forint/négyzetméterre.

A vizsgált időszakban az összes régióközpont közül Budapesten estek vissza a legnagyobb mértékben az átlagárak, méghozzá 4600 forint/négyzetméterről 3700 forint/négyzetméterre. Ez a változás mintegy 24 százalékos csökkenést jelent - hívta fel a figyelmet az ingatlannet.hu.

Számos nem régióközpontnak számító megyeszékhelyen csökkentek még az átlagos albérletárak az elmúlt egy év távlatában. Az Ingatlannet.hu statisztikája alapján például ide tartozik Szolnok, Kaposvár, Veszprém, valamint Kecskemét is.

Veszprémben 6 százalékkal, 2100 forint/négyzetméterre estek az átlag bérleti díjak. A többi vizsgált megyeszékhelyen már 10 százalék feletti volt a csökkenés mértéke: Kaposváron 12, Kecskeméten 15, míg Szolnokon 20 százalék. Mindennek eredményeképpen idén júliusban a lakásbérleti díj Somogy megye székhelyén 1600, Bács-Kiskun megye székhelyén 2000, Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyén 1500 forint/négyzetméter volt.

2019-ben 21 127 lakás épült, viszont az idei évre már csak 16 650 új lakás felépítésére adnak becslést a szakértők. Ha tehát a várakozás beigazolódik, akkor a tavalyi adathoz képest az idei visszaesés több mint 25 százalékos lesz. A június végén frissített előrejelzés az építőipar teljesítményének már csak 6 százalékos csökkenését vetíti előre. A módosítást a koronavírus megjelenésére való tekintettel hajtották végre.

Az építőipar teljesítménye egyébként a járványhelyzet nélkül is alábbhagyott volna. A lakáspiac stabilizálása ugyanis a befektetői célú vásárlókra alapozva nem történhet meg, Ezt inkább a nem megfelelő lakásban élők, valamint a lakással még nem rendelkezők fizetőképességének helyreállításával lehetne kivitelezni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Ingatlanba menekítették pénzüket a magyarok - aztán jött a rezsiemelés
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 11:17
Az ingatlanbefektetések felértékelődése szinte megállíthatatlannak tűnt, de a jelenlegi gazdasági környezetben hamarosan vége lehet a menetelésnek. A központi bankok kamatemelési ciklusa, az itthoni rezsicsökkentés korlátozása, valamint a magas építőanyagárak csökkenthetik, de legjobb esetben is stagnálásra kényszeríthetik a lakásárakat az Equilor Alapkezelő friss ingatlanpiaci elemzése szerint. Mindezek ellenére bizonyos ingatlanszegmensek továbbra is jól teljesíthetnek.
Ingatlan Meseszép, energiatakarékos házakat mutatunk az agglomerációból
Márkázott tartalom | 2022. július 31. 15:12
Az agglomeráció továbbra is vonzó a Budapestről kiköltözők számára, hiszen a főváros környéki településeken egy budapesti lakás árán akár családi házat is lehet vásárolni. A nagyobb alapterületű otthonnak azonban a fenntartása is drágább, így most kifejezetten olyan családi házakat válogattunk össze, amelyek energiatakarékosak, gazdaságosan fenntarthatók.
Ingatlan Recseg-ropog az orosz lakáspiac, ott is kilőttek az építőanyagárak
Mester Nándor | 2022. július 31. 05:48
Egyre kevesebben tudják vagy akarják megfizetni az új ingatlanokat.
Ingatlan Érdemes inkább euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. július 26. 09:05
Az Ingatlantájoló összeszedte, hogy mikor, miként érdemes euróban hirdetni egy eladó vagy kiadó házat, lakást. És hogyan árazzunk, hogyan számoljunk, illetve milyen előnyei-hátrányai vannak annak, ha eurós árat adunk meg egy hirdetésnél.
Ingatlan Minden tizedik négyzetméter üres az irodapiacon
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 15:25
De ez még nem okoz végveszélyt.
Ingatlan Jelentősen csökkenhet a belvárosi ingatlanok értéke
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 09:29
Ez is lehet a következménye a rezsicsökkentés csökkentésének.
Ingatlan Rezsinövelés helyett az ablakcserét és a napelemeket kellene támogatnia a kormánynak
Privátbankár.hu | 2022. július 18. 16:27
Több százezer lakás fog gyorsan leértékelődni a piacon.
Ingatlan Hitelminősítéssel indulhatnak útnak a lakásvásárlók
Privátbankár.hu | 2022. július 18. 08:06
A lakásvásárlást tervezők számára új digitális megoldást vezet be a K&H. Az együttműködésnek köszönhetően a vevőjelöltek – ha igénylik - már úgy mehetnek megnézni a kiszemelt ingatlant, hogy rendelkezhetnek hitelelőminősítéssel.
Ingatlan Ez nem átverés, ez igazi rezsicsökkentés: egyszerre iroda, üzlet, hotel és lakás
Mester Nándor | 2022. július 17. 05:41
Megszületett az új generációs épületmodell, ami hozzánk is elérhet.
Ingatlan Lakások egyetemistáknak, 45 millió alatt: mit vehetünk ennyi pénzért?
Natív tartalom | 2022. július 16. 13:32
Alig több, mint egy hét van hátra az egyetemi felvételi ponthatárok húzásáig, és ilyenkor szülőként, ha van egy kis befektetni való pénzünk, így is, úgy is elgondolkozunk azon, hogy egy lakás vásárlásának talán több értelme lenne, mint albérletet fizetni. Különösen most, hogy a pandémia után idén nyáron újra berobbant az Airbnb piac, így hosszú távra kiadó lakást találni szinte lehetetlen. Az Ingatlantájoló összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG