Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Jövőre folytatódhatnak a pozitív tendenciák a hazai lakáspiacon. Az idei 30 százalékos növekedés után jövőre könnyen elérheti a 180 ezres adásvételi számot is a piac. Jövőre még inkább előtérbe kerülhetnek a saját célú vásárlások, a befektetők okozta keresleti nyomás valamelyest enyhülhet. Az év végére tartogatott szabályozói változások jelentősen felbolygatja az újépítésű lakások piacát.

Idén igazolódott, hogy a 2014-ben tapasztalt fellendülés nem csak rövid fellángolás volt a lakáspiacon, hanem egy stabil, több éves növekedési ciklus kezdete - derül ki az Otthon Centrum elemzéséből. Vagyis az adásvételek száma idén már elérheti a 2008-as év szintjét, 2016-ban pedig már jócskán meghaladva azt, a 180 ezer tranzakciót is átlépheti.

Használt lakóingatlanok átlagos négyzetméter árai település típusonként (ezer forintban)

 

"A lakáspiac egyensúlyi szintje, egy egészséges gazdasági és finanszírozási környezetet feltételezve 170-180 ezer tranzakció körül alakul. A következő években ezt a szintet nagy valószínűséggel meg fogja haladni a lakáspiac, a jelenlegi dinamikát figyelembe véve, ami 3-4 éves stabil növekedést vetít előre. Az egyensúlyi szintet valószínűleg a növekedés csillapodásával csak jó pár év múlva, felülről közelítve fogja elérni" – mondja Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Jó üzlet a lakás

Tavaly és idén is a befektetési vásárlások húzták piacot, a belső fővárosi kerületekben nem ritkán 50 százalék volt a befektetők aránya az összes vásárló közül, de vidéki nagyvárosokban is minimum 10 százalék volt a spekulatív célú vásárlások aránya. Jövőre nagyobb teret kaphatnak a saját célú vásárlások, hiszen a válság éveiben százezres nagyságrendben voltak elhalasztott vásárlások, amelyek megvalósulása az előttünk álló években várható. Ezt a növekedési bázist az olcsó lakáshitelek, az állami támogatások is erősíthetik, még akkor is, ha a befektetői hullám a következő évben alábbhagy.

A használtlakás árak országos szinten a mélypontot jelentő 2013 év végi szintről 15-20 százalékkal nőttek 2015 végére. A fővárosban az egy év alatt elért áremelkedés volt ekkora, 15-20 százalék, ami jól jelzi, hogy az egyes régiók, de még inkább az egyes településtípusok között jelentős eltérések láthatóak. Amíg a fővárosban az árszint már a 2007-es szinten áll, addig a községekben és kisebb városokban csak 5 százalék körüli a növekedés 2013 és 2015 között. A jövőben a fővárosi növekedési ütem csökkenhet, míg a kisebb településeken némileg emelkedhet az árak növekedési üteme, ezzel valamelyest zárva a településtípusok között kinyílt ollót.

Jönnek az új szabályok

A használtlakás szegmens organikus növekedése 2016-ban is folytatódik, de az idei év végén kihirdetett új ÁFA szabályoknak, illetve a támogatási rendszer tervezett változásának köszönhetően az újlakások piaci is berobbanhat jövőre. Az újlakások ÁFA kulcsának 5 százalékra történő csökkenése azt jelenti, hogy a jelenleginél jóval több lakóingatlan fejlesztés indulhat el, hiszen a beruházók megtérülési számításai a pozitív tartományba billenhetnek át. Mindez 2016-ban 5-8 százalékos árcsökkenést jelenthet az újlakások piacán, 2017-ben azonban ismét nőhetnek az árak. Az átadott lakások száma pedig megduplázódhat, az értékesítésre épített lakások száma a 8-9 ezret is elérheti, az újlakás eladások pedig a 10 ezres határt is átléphetik.

Bár a keresleti oldal már magára talált, az újlakások vásárlása esetén a CSOK keretein belül igényelhető támogatások összegét is jelentősen megemelné az új tervezet. Újlakás vásárlása esetén 10 milliós állami támogatást és 10 milliós kedvezményes hitelt a három vagy több gyereket nevelő szülők vagy családok vehetnek igénybe, ami óriási támogatást jelent. A CSOK támogatást egy és két gyerek esetén is lehet kérni, de akkor csak 600 ezer, illetve 2,6 millió forintot. Az új támogatási rendszerrel kapcsolatban nagyon sok a kérdés, nem ismertek az igénylés feltételei. Az újlakás piacnak akkor adhat jelentős lökést, ha a támogatási keret kellően nagy ahhoz, hogy sok ezer család újlakás vásárlását támogassa, és a támogatott vásárlások legalább 15-20 százalékát kitegyék a teljes újlakás tranzakciószámnak.

Az újlakás piac jelentős növekedés előtt áll, ami a használtlakás piacra is kihathat. Árcsökkenésre azonban nem kell ez utóbbiban számítani, hiszen ha több ezer újlakás is kerül a piacra jövőre, valamint talál gazdára, a teljes piaci adásvétel számnak így is csak töredékét fogja kitenni ez a mennyiség. Az ÁFA csökkenés inkább csak a növekedés ütemét mérsékelheti, a teljes használtlakás szegmensben érezhető árcsökkenésre nem kell számítani. A leginkább érintett szegmens az újszerű (5-10 éve épült) lakások lehetnek, innen szivároghat át a legtöbb vevő az újépítésű lakások piacára.

Fényes jövő

A lakáspiac fellendülése töretlen maradhat 2016-ban, de még az azt követő években is. A keresletbővülés jelentős tartalékokkal rendelkezik az elhalasztott vásárlások miatt. Az újlakás szegmens is magára talál, ami beindíthatja a költözési láncot, ahol a családok jobb minőségű lakásokba költöznek tovább, korábbi lakásukat is előrelépő vevőknek adva el. „A lakáspiacon önmagában is jelentős növekedési potenciál van. A lakáspiac egyik tradicionális motorja, a lakáshitelezés azonban még nem fut teljes gázon, a hitelből vásárlók aránya 20 százalék körüli, ami jócskán elmarad a válság előtti aránytól” – mondta el Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.

A hitelezés bővülése tehát tovább erősítheti a lakáspiaci fellendülést. A jelenlegi kamatkörnyezetben a lakáspiaci, 6-8 százalékos éves hozamok továbbra is nagyon versenyképesek, így a befektetői érdeklődés is fennmaradhat, ha nem is az elmúlt két évben látott szinten, de továbbra is tényező maradhat. A tendenciákat tekintve minden abba az irányba mutat, hogy a lakáspiac a következő 3-4 évben ezen a stabil növekedési pályán tud maradni - véli az Otthon Centrum.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan A zöld építkezés lesz az évtized biznisze, ha a magyar kormány is ráfordul
Mester Nándor | 2021. január 22. 05:39
Januártól az új épületek csak közel-nulla energiaigénnyel kapnak használatbavételi engedélyt. Sok ezer új lakásra fognak építési engedélyt kérni, több új vagy felújított középületet is átadnak és a lakásfelújítás is meglódulhat. Ám még nagyon messze vagyunk az épületállomány érezhető javulásától. A legnagyobb baj, hogy nincs átfogó Zöld Biznisz koncepció, pedig több ágazatot is megtolna, ha lenne végre egy sok évre kiterjedő kormányzati stratégia. Legalább 3000 milliárd forintról van szó, ekkora pénzt tudna megmozgatni és a lakosság mellett vállalkozások százainak tenne jót. Megnéztük, milyen állapotban van 2021 elején az ország ingatlanállománya és mik a legfontosabb teendők.
Ingatlan Gyorsabban kelnek el a családi házak, mint eddig bármikor
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 11:29
Ütemesen növekszik a családi házak ára a budapesti agglomerációban és egyes nagyvárosaink közvetlen környékén. A tavalyinál akár 5-8 százalékkal magasabb áron tudják eladni a tulajdonosok az ingatlanjaikat – emelte ki a lakáspiac ezen szegletének fejleményeit munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM műsorában. 
Ingatlan Gyorsabban szakad szét Magyarország, hiába erőlködik a kormány
Mester Nándor | 2021. január 18. 16:59
Magyarországon nem Pannónia és az Alföld között vannak a törésvonalak. Sokkal rosszabb a helyzet. Felerősödött az ország különféle térségeinek egymástól való elszakadása. Budapest és agglomerációja, a középdunántúli és az északnyugati körzetek kiemelkedtek, de az ipari erőközpontokban a város és a vonzáskörzet közötti különbség is nőtt. Mindez lenyomatot hagy a lakásárakban, a drágulás minden településtípust érintett, sok tízezer embert vándorlásra kényszerítve. Az ipari-szolgáltatási beruházások ráerősítettek ezekre a folyamatokra és a különbségek további növekedését vetítik előre továbbá azt is, hogy a belső vándorlás miatt a végképp leszakadó körzetekben egyre kevesebb lesz a forgalomképes ingatlan. A kormány megpróbál milliárdokat pumpálni a kisebb körzetekbe is, de a számok alapján látható: ezzel sem tudja megakadályozni az ország sok részre szakadását.
Ingatlan Most dől el milliónyi magyar élete, csak még nem tudnak róla
Mester Nándor | 2021. január 17. 15:34
Akkora pofont adott a járvány a cégeknek, hogy nem győzik kiheverni. Nehéz is eldönteni, hogy miből legyen több egy munkahelyen: kanapéból vagy íróasztalból. Életek múlhatnak ezen. Mármint cégek élete. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk: ez lesz 2021 legfontosabb dilemmája sokszáz magyar vállalat számára. És milliónyi honfitársunknak is. 
Ingatlan Költségek lakásvásárláskor - mi változott januártól?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 7. 18:08
Több könnyítést is hozott 2021. 
Ingatlan Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének exvezére belevágott az ingatlanbizniszbe
Csabai Károly | 2021. január 7. 05:39
Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető személyek bábáskodásával ingatlanos profilú vállalkozás jött létre, most pedig egy újabb ilyen fókuszú cég elindítására bukkantunk, amely alapítóinak egyike, Gál Miklós a Mészáros Csoportnál dolgozik.
Ingatlan A 2008-as válság óta nem látott lakásfelújítási kedv lett úrrá a magyarokon
MTI | 2021. január 5. 06:22
A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és -korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.
Ingatlan Az év kérdése: áldás vagy átok Donald Trump a floridai ingatlanpiacnak?
Mester Nándor | 2021. január 3. 06:07
Még pár nap és elhagyja hivatalát az amerikai elnökválasztást elveszítő Donald Trump. Érdemes megnézni, mi vár rá a korábban siker bizniszének számító ingatlanpiacon és főleg New Yorkban, ahol erős pozíciókat épített ki. Talán újjáéled, méghozzá kedvenc államában, Floridában.
Ingatlan Ez az egyetlen bevásárlóközpont-fajta, aminek tényleg bejött az idei év
Mester Nándor | 2020. december 27. 18:02
Idén a vesztes oldalon voltak a plázák, a tavalyinál is jobban muzsikáltak a diszkontláncok, de az igazi nyertes a földszintes bevásárlópark a kiskereskedelmi ingatlanok piacán. Annyira népszerű lett a befektetők körében, hogy már vadásznak rájuk Magyarországon is. Egy őrült év summája következik.
Ingatlan Most akkor van vagy nincs lakásáfa-hiány?
Mester Nándor | 2020. december 17. 06:34
Nehéz értelmezni Matolcsy György azon kijelentését, hogy az új lakásokra 2019-ig alkalmazott 5 százalékos áfa 27 százalékra emelése 0,5-0,6 százalékkal csökkentette a GDP-t. Valójában arról van szó, hogy az áfakiesést soha nem lehetett pontosan meghatározni.
Friss
hírlevél