<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Tovább csökkent a munkanélküliségi ráta, 2004-ben volt utoljára ilyen alacsony.

A mutató a márciusi 6 százalékról 5,8 százalékra mérséklődött. Egy évvel ezelőtt még 7,5 százalékon állt a ráta, ami 1,7 százalékpontos süllyedést jelent éves alapon. Részleteket ebben a korábbi cikkünkben talál >>>>

Barczel Vivien, az Erste Bank makrogazdasági elemzője az adatokra reagálva kifejtette: a munkaerőpiac szemmel láthatóan feszesebbé vált az elmúlt időszakban. Érdemes továbbá megjegyezni, hogy az aktivitási ráta 60,7 százalékra emelkedett áprilisban, amivel párhuzamosan a foglalkoztatottsági ráta 57,2 százalékra nőtt.

Barczel úgy látja, a munkanélküliségi ráta csökkenését több tényező is segítette. Egyrészről a közfoglalkoztatottak magas szintje hozzájárul az elmúlt időszakban látott kedvező folyamatokhoz. Másrészről a gazdasági növekedés, és így a versenyszféra bővülése is támogatta a csökkenést. Emellett érdemes még megjegyezni, hogy áprilisban már a szezonális hatások is éreztethetik hatásukat. A nyári idénymunkák megjelenésével párhuzamosan a munkanélküliségi ráta is csökkenést szokott mutatni.

Az Este Banknál úgy látják, hogy a csökkenő trend folytatódhat idén is a munkanélküliségi ráta esetében. A 2015-ben látott 6,8 százalékos rátát követően idei évben átlagosan 5,8 százalékra eshet a mutató.

Oszlay András, a Takarékbank elemzőjének kommentárjában kifejtette: a közfoglalkoztatásban 28 ezerrel többen (összességében 215 ezren), külföldi telephelyen 13 ezerrel többen (összességében 121 ezren) dolgoznak, mint egy évvel ezelőtt.

A 15-74 éves korosztályon belül ez 57,2 százalékos foglalkoztatási rátát jelent, ha azonban a 20-64 éves korcsoportra szűkítünk – erre vonatkozóan határozott meg ugyanis stratégiai célokat 2020-ra az Európai Unió -, ezen belül a foglalkoztatási ráta 70,6 százalékos, ami 2,8 százalékpontos növekedés az egy évvel ezelőttivel összehasonlítva.

hirdetés

2004-es adat dőlt meg

A munkanélküliek száma a 15-74 éves korcsoportban 265 ezerre süllyedt február-április időszak átlagában, így a munkanélküliségi ráta már csak 5,8 százalékos, ilyen alacsony értéket utoljára 2004 júniusában mérhettünk, de akkor még jóval alacsonyabb munkaerő-piaci aktivitás mellett.

Oszlay szerint a munkaerőpiac ennek megfelelően hosszú évek óta a legfeszesebbnek mondható, ami néhány ágazatban már effektív munkaerő-hiányt jelent.

A munkaerő iránti kereslet azonban más ágazatokban is növekvő a legutóbbi üzleti felmérések alapján, így nyár közepére (amikor a szezonális munkahelyek is megsokasodnak) a munkanélküliségi ráta 5,5 százalék alá csökkenhet, éves átlagban pedig akár több mint egy százalékponttal is mérséklődhet a tavalyi 6,8 százalékról.

A foglalkoztatás javulását magas béremelkedés kísér (márciusban a reálbérek éve növekedési üteme meghaladta a 8 százalékot), ami a háztartások vásárlóerejét komolyan javítja. Így továbbra is reális lehetőséget látunk arra, hogy éves átlagban a magyar gazdaság 2 százalékot elérő, azt esetleg enyhén meg is haladó ütemben bővülhet 2016-ban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Vezércsere a Magyar Bankholding Zrt. élén
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 13:33
Vida József a Takarék Jelzálogbank Nyrt. elnöki tisztségét tölti be a jövőben a holdingon belül.
Karrier Azonnali hatállyal kirúgták Dárdai Pált és segítőit
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 10:51
A Hertha BSC Tayfun Korkutot nevezte ki helyette - megköszönték Dárdai munkáját, és hogy bent tartotta a csapatot az első osztályban. 
Karrier Végre megérkezett a home office szabályozás?
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:38
A kedd este benyújtott „veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről” szóló salátatörvény-javaslat az élet szinte minden területét szabályozza, a választási szabályoktól a hulladékkezelésen át és több, eddig rendeleti úton bevezetett szabályt véglegesít. A Niveus Consulting Group ezek közül a legfontosabb munkaügyi és adózási kérdéseket vizsgálta.
Karrier Újabb rangos díjat kap Karikó Katalin
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 9. 17:34
Kutatótársával, Drew Weissmannal együtt Karikó Katalin magyar biokémikus is megkapja a New York-i Orvosi Akadémia (New York Academy of Medicine - NYAM) díját, amelyet - magyar idő szerint - kedden késő este adnak át egy virtuális eseményen.
Karrier Kiderült, hogyan érzik magukat a fiatalok a munkahelyükön
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 10:56
Kevésbé érzik jól magukat a munkahelyükön a fiatalok. Legalábbis az idei második negyedévben 39 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik megbecsültnek érzik magukat - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. 
Karrier Új értékesítési igazgatósági tanácsadó erősíti a Diófa Alapkezelőt
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:47
A Diófa Alapkezelő Pozsgai Gábort nevezte ki a vállalat új értékesítési igazgatósági tanácsadójának.
Karrier Minimálbér-tárgyalás: lezajlott egy újabb forduló
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:23
Újabb tárgyalási fordulóval folytatódtak a kötelező legkisebb bérekkel kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.  
Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló