2p

Mi a legnagyobb probléma a hazai felsőoktatásban?
És a gazdaságban? Mennyit ér egy magyar egyetemi diploma?
Online Klasszis Klub élőben Ádám Zoltánnal, a Corvinusról elbocsátott egyetemi oktatóval

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. október 9. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ki tudja, hány remekmű nem született meg azért, mert a művész utcát takarított vagy hamburgert csomagolt alkotás helyett? Az internet és a közösség most lehetővé teszi, hogy az igazán tehetséges emberek abból éljenek meg, amihez a legjobban értenek.

Alexis Ohanian, a reddit társalapítója szerint van lehetőség arra, hogy otthagyjuk a munkánkat, és inkább valami olyasmivel keressünk egy rakás pénzt, amit imádunk csinálni - írja a BBC összeállítása.

Smooth McGroove régi videójátékok dallamait énekli fel, és ezzel igen jól keres - keress csak rá a Mario 64, a Minecraft és Sonic the Hedgehog dallamaihoz írt műveire.  Rajongótábora jobbára olyan középkorú gamerekből áll, akik egy kis nosztalgiára vágynak és hajlandók pénzt áldozni arra, hogy hallhassák az énekes új műveit. A Patreon weboldalon kb. 800 ember dobja össze a 2600 dolláros klipenkénti díjat. Jelenleg heti egy videót készít, ezzel pedig bőven megkeresi korábbi zenetanári fizetését.

Legyél te is Medici!

A BBC összeállítása Ohaniant idézi, aki szerint ez remek példa egy új jelenségre: egy művész az internet népétől  kapja meg azt az anyagi támogatást, amivel kibontakoztathatja kreativitását. Közösségi mecenatúrának  nevezi a jelenséget, ami szerinte egy ugyanolyan kulturális robbanást idézhet elő, mint amit a Medici család bőkezű művészetpártolása tett lehetővé a 16. században. A reneszánsz korban azonban a világnak csak egy kis részén, csak a leggazdagabbak számára vált lehetővé a feltörekvő művészek támogatása. A közösségi mecenatúra ezeket a földrajzi és anyagi korlátokat viszont nem ismeri.

Kulimunka helyett csináld, amihez igazán értesz!

Az új lehetőségnek köszönhetően a művész kizárólag az alkotásra koncentrálhat, és nem kell a nap nagy részét például éttermi mosogatással töltenie. A modell persze működött már korábban is: a BBC Harper Lee példáját említi, aki reptéri pultosként vesztegette idejét, mire két ismerőse egy évnyi fizetését kínálta fel neki, hogy írja meg élete művét. Kapott a lehetőségen, és megírta a „Ne bántsátok a feketerigót” című könyvet, ami sokak szerint az amerikai irodalom egyik legnagyszerűbb műve, és nagy valószínűséggel sosem született volna meg a gazdag mecénás nélkül.

A "crowd patronage"-nek köszönhetően pedig a jövőben még több remekmű születhet meg.

A rovat támogatója:
A rovat támogatója a Vegas.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG