<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?

Az önkiszolgáló kasszák noha már jó néhány éve a mindennapjaink részévé váltak, igazán csak a pandémia időszakában tanultuk meg értékelni őket – valószínűleg így van azzal az a brit nő is, akivel a Financial Times szerzője néhány éve találkozott, és aki hevesen tiltakozva jelentette ki:

én nem fogok hozzászólni egy géphez!

A korábban sokszor személytelennek tűnő automata kasszák a járvány alatt a gyorsaság, tisztaság és a biztonság jelképévé váltak, és a szakemberek arra számítanak, hogy a fizetési módhoz hozzászokó lakosság a koronavírus leküzdése után sem fog a gépek ellen fordulni.

A személyes találkozások elkerülése iránti vágy tényleg újdonság – mondta Mark Muro, a Brookings Intézet fogyasztói attitűdökkel foglalkozó kutatója, hozzátéve, hogy akár az is előfordulhat, hogy a személyes kiszolgálás luxussá válhat a járvány által átformált világban.

Megváltozott a világ

A megváltozott igényekhez a cégek is gyorsan alkalmazkodtak, szeptemberben az amerikai boltóriás, a Walmart új áruházterveket mutatott be, amelyek célja, hogy csökkentse a találkozások számát a fogyasztók és az alkalmazottak közt. A vállalat emellett az átvételi pontokon olyan robotizált rendszerekkel is kísérletezik, amelyek képesek arra, hogy a megvásárolt árucikkeket egyenesen a polcokról gyűjtsék be.

A vendéglátóiparban is tapasztalható a változás. A Chipotle átalakította egységeit, valamint befektetett egy önvezető autókkal kiszállító startupba, míg a Taco Bell megnyitotta első személyzetmentes éttermét az Egyesült Államokban, ahol előre rendeléssel, illetve önkiszolgáló kioszkokon keresztül bonyolítható az ételrendelés, ezzel is csökkentve a kanyargó sorok kialakulását.

Sok esetben azonban a pandémia a kereskedelemben felhasznált humánerőforrás csökkentését megcélzó, korábban már létező tervek végrehajtását gyorsította fel, ennek legjobb példája talán az Amazon esete. A vállalat Amazon Go (illetve az Egyesült Királyságban Amazon Fresh) nevű boltjaiban kamerák és nyomásérzékelős polcok segítségével automatikusan levonja a felemelt áru értékét a felhasználó számlájáról, lényegében kiszűrve a fizetési folyamatot a vásárlási élményből.

Az Amazont robotizációs törekvései miatt egyre komolyabb kritikák érik, a cég ugyanakkor munkaerőfelvételi számaival védekezik, hiszen az elmúlt évben például közel 500 ezer új dolgozót vettek fel. A techóriás emellett olyan „új munkák” képzését is támogatja, mint például a computer vision mérnök, vagy a felhőprogramozó.

Kiszoruló munkavállalók

Annak ellenére, hogy az újítások jelentős része továbbra is az emberi munkaerőre támaszkodik ahhoz, hogy zökkenőmentesen működjön rendszer, mégis nehéz nem észrevenni azt, hogy a munkavállalók mintha a partvonalra szorultak volna – hiszen például egyre nagyobb a szükség az ételkiszállításra szakosodott éttermek konyháiban a szakácsokra, vagy az olyan felügyelőkre, akik a robotok meghibásodása esetére állnak készenlétben.

A legjobb érv az automatizáció mellett talán az, hogy azok a munkák, amelyeket a robotok „elvesznek”, monotonak, fárasztóak és alacsonyabb szintűek,

tulajdonképpen hálásnak kéne lennünk azért, hogy a gépekre hárul a feladat

 – írja a Financial Times.

A hasonló innovációk emellett valamilyen szinten új állásokat is teremtenek, ennek legjobb példája az önvezető villástargoncákat gyártó Seegrid, amely arról számolt be, hogy a pandémia alatt megduplázódtak bevételei – a cég így több mint 200 főt tervez felvenni 2021-ben, 350-re növelve dolgozóinak számát. Az persze megint más kérdés, hogy a Seegridhez hasonló cégek sikere mit jelent az ilyen járműveket foglalkozás szintjén vezető emberek számára.

Gyorsuló automatizáció, lépéskényszerben a kormányzatok

A mostani ipari forradalom egyebek mellett sebességében is különbözik történelmi társaitól – a McKinsey februárban közzétett előrejelzésében például arról számolt be, hogy 2030-ra közel 17 millió amerikainak kell majd új állás után néznie. A cég egyébként így negyedével növelte a korábbi előrejelzésben szereplő dolgozók számát.

A Philadelphia FED szakértői arra jutottak, hogy a kialakult munkaerőhiány arra ösztönözheti a cégeket, hogy a munkavállalók becsábítását célzó béremelések helyett inkább olyan, járványbiztos gépekbe fektessenek, amelyekkel pótolható a pandémia alatt kiesett munkaerő. Ha ez valóban így lesz, fenyegető fellegként tornyosulhat majd a munkaerőpiac felett az úgynevezett „állásmentes felépülés”, ahol a cégek erőforrásigényeit már nem az emberek, hanem a gépek fogják kielégíteni. A szakemberek így azt tanácsolják a kormányzatoknak, hogy avatkozzanak be, biztosítsanak védőhálót és átképzési lehetőséget azon munkavállalók számára, akiket a robotok miatt tehetnek majd az utcára.

(FT)

Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG