<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?

Az önkiszolgáló kasszák noha már jó néhány éve a mindennapjaink részévé váltak, igazán csak a pandémia időszakában tanultuk meg értékelni őket – valószínűleg így van azzal az a brit nő is, akivel a Financial Times szerzője néhány éve találkozott, és aki hevesen tiltakozva jelentette ki:

én nem fogok hozzászólni egy géphez!

A korábban sokszor személytelennek tűnő automata kasszák a járvány alatt a gyorsaság, tisztaság és a biztonság jelképévé váltak, és a szakemberek arra számítanak, hogy a fizetési módhoz hozzászokó lakosság a koronavírus leküzdése után sem fog a gépek ellen fordulni.

A személyes találkozások elkerülése iránti vágy tényleg újdonság – mondta Mark Muro, a Brookings Intézet fogyasztói attitűdökkel foglalkozó kutatója, hozzátéve, hogy akár az is előfordulhat, hogy a személyes kiszolgálás luxussá válhat a járvány által átformált világban.

Megváltozott a világ

A megváltozott igényekhez a cégek is gyorsan alkalmazkodtak, szeptemberben az amerikai boltóriás, a Walmart új áruházterveket mutatott be, amelyek célja, hogy csökkentse a találkozások számát a fogyasztók és az alkalmazottak közt. A vállalat emellett az átvételi pontokon olyan robotizált rendszerekkel is kísérletezik, amelyek képesek arra, hogy a megvásárolt árucikkeket egyenesen a polcokról gyűjtsék be.

A vendéglátóiparban is tapasztalható a változás. A Chipotle átalakította egységeit, valamint befektetett egy önvezető autókkal kiszállító startupba, míg a Taco Bell megnyitotta első személyzetmentes éttermét az Egyesült Államokban, ahol előre rendeléssel, illetve önkiszolgáló kioszkokon keresztül bonyolítható az ételrendelés, ezzel is csökkentve a kanyargó sorok kialakulását.

Sok esetben azonban a pandémia a kereskedelemben felhasznált humánerőforrás csökkentését megcélzó, korábban már létező tervek végrehajtását gyorsította fel, ennek legjobb példája talán az Amazon esete. A vállalat Amazon Go (illetve az Egyesült Királyságban Amazon Fresh) nevű boltjaiban kamerák és nyomásérzékelős polcok segítségével automatikusan levonja a felemelt áru értékét a felhasználó számlájáról, lényegében kiszűrve a fizetési folyamatot a vásárlási élményből.

Az Amazont robotizációs törekvései miatt egyre komolyabb kritikák érik, a cég ugyanakkor munkaerőfelvételi számaival védekezik, hiszen az elmúlt évben például közel 500 ezer új dolgozót vettek fel. A techóriás emellett olyan „új munkák” képzését is támogatja, mint például a computer vision mérnök, vagy a felhőprogramozó.

Kiszoruló munkavállalók

Annak ellenére, hogy az újítások jelentős része továbbra is az emberi munkaerőre támaszkodik ahhoz, hogy zökkenőmentesen működjön rendszer, mégis nehéz nem észrevenni azt, hogy a munkavállalók mintha a partvonalra szorultak volna – hiszen például egyre nagyobb a szükség az ételkiszállításra szakosodott éttermek konyháiban a szakácsokra, vagy az olyan felügyelőkre, akik a robotok meghibásodása esetére állnak készenlétben.

A legjobb érv az automatizáció mellett talán az, hogy azok a munkák, amelyeket a robotok „elvesznek”, monotonak, fárasztóak és alacsonyabb szintűek,

tulajdonképpen hálásnak kéne lennünk azért, hogy a gépekre hárul a feladat

 – írja a Financial Times.

A hasonló innovációk emellett valamilyen szinten új állásokat is teremtenek, ennek legjobb példája az önvezető villástargoncákat gyártó Seegrid, amely arról számolt be, hogy a pandémia alatt megduplázódtak bevételei – a cég így több mint 200 főt tervez felvenni 2021-ben, 350-re növelve dolgozóinak számát. Az persze megint más kérdés, hogy a Seegridhez hasonló cégek sikere mit jelent az ilyen járműveket foglalkozás szintjén vezető emberek számára.

Gyorsuló automatizáció, lépéskényszerben a kormányzatok

A mostani ipari forradalom egyebek mellett sebességében is különbözik történelmi társaitól – a McKinsey februárban közzétett előrejelzésében például arról számolt be, hogy 2030-ra közel 17 millió amerikainak kell majd új állás után néznie. A cég egyébként így negyedével növelte a korábbi előrejelzésben szereplő dolgozók számát.

A Philadelphia FED szakértői arra jutottak, hogy a kialakult munkaerőhiány arra ösztönözheti a cégeket, hogy a munkavállalók becsábítását célzó béremelések helyett inkább olyan, járványbiztos gépekbe fektessenek, amelyekkel pótolható a pandémia alatt kiesett munkaerő. Ha ez valóban így lesz, fenyegető fellegként tornyosulhat majd a munkaerőpiac felett az úgynevezett „állásmentes felépülés”, ahol a cégek erőforrásigényeit már nem az emberek, hanem a gépek fogják kielégíteni. A szakemberek így azt tanácsolják a kormányzatoknak, hogy avatkozzanak be, biztosítsanak védőhálót és átképzési lehetőséget azon munkavállalók számára, akiket a robotok miatt tehetnek majd az utcára.

(FT)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Kiderült, hogyan érzik magukat a fiatalok a munkahelyükön
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 10:56
Kevésbé érzik jól magukat a munkahelyükön a fiatalok. Legalábbis az idei második negyedévben 39 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik megbecsültnek érzik magukat - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. 
Karrier Új értékesítési igazgatósági tanácsadó erősíti a Diófa Alapkezelőt
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:47
A Diófa Alapkezelő Pozsgai Gábort nevezte ki a vállalat új értékesítési igazgatósági tanácsadójának.
Karrier Minimálbér-tárgyalás: lezajlott egy újabb forduló
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:23
Újabb tárgyalási fordulóval folytatódtak a kötelező legkisebb bérekkel kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.  
Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos