TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nem piaci alapon működik a hazai élvonalbeli labdarúgás: költségvetési pénzek, társasági adókedvezmény és önkormányzati támogatás nélkül becsődölne az NB I., mivel piaci alapon nem tudnak megélni az egyesületek a rossz szervezeti felépítés miatt. Még a játékostranszfereken sem tudnak keresni a klubok, ami összefügghet azzal, hogy az akadémiai rendszer sem jól működik.

A mérlegek és üzleti beszámolók alapján 4 milliárd forint veszteséget termeltek a labdarúgó OTP Bank Liga csapatai a 2013-as naptári évben - áll Muszbek Mihály Sportgazdasági Nagyító című elemzésében. A sportközgazdász közölte, hogy a 16 NB I-es klubot működtető gazdasági társaság kiadása összesen 17,8 milliárd forint volt, ezzel szemben csak 13,8 milliárdos bevételt könyveltek el. Muszbek szerint így a csapatok csak évi 2-300 millió forint tulajdonosi hozzájárulás mellett tudnak működni. A társasági adókedvezmény és az állami szponzori bevételek nélkül a liga teljes vesztesége megközelítette volna a nyolcmilliárd forintot – írja a Világgazdaság.

Költségvetési pénzek

Az elmúlt évben a központi költségvetésből 42 milliárd, a taóból 16,6 milliárd, míg az önkormányzatoktól 8-12 milliárd forint érkezett a magyar futballba. Muszbek szerint az NB I 2009 óta halmozott vesztesége meghaladta a 10 milliárd forintot, mert a bevételek lassabban nőnek, mint a kiadások, illetve a beérkezett pénzek egyre nagyobb hányada nem piaci, üzleti alapú, hanem valamilyen költségvetési forrás, illetve közpénz.

Nyertesek és vesztesek

A 2013-as mérlegek alapján csak az MTK (73 millió forint), a Mezőkövesd (51 millió), a Haladás (2 millió) a Lombard Pápa (11 millió) és a Ferencváros (139 millió) volt nyereséges – ám ez utóbbi csak azért, mert egy 1,9 milliárdos egyéb bevételt is elkönyvelt, amelynek forrását a mérleg kiegészítő melléklete nem részletezi.

A Videoton 811 millió forint veszteséggel, a Debrecen 382 milliós mínuszban, a Győr 520, a Diósgyőr 543 milliós veszteségben zárta a tavalyi esztendőt, csúcstartó az Újpest 1,642 milliárdos mínusszal.

Még a játékosokon sem tudunk keresni

A liga játékoskereskedelmi mérlege a tavalyi évben 750 ezer euró veszteséget mutat, pedig a környező országok - Románia, Horvátország és Szerbia - ugyanezen a területen egyenként 2-3 millió euró nyereséget értek el. Mindez azt jelenti, hogy a drágán vesszük külföldről a játékosokat, míg a saját tehetségek eladása nem igazán sikerül. Ez összefügghet azzal, hogy a jó példaként emlegetett akadémiai képzés a jelek szerint nem hozta meg a várt sikert: a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) megbízásából 15 magyarországi futballakadémia működéséről készített felmérésében a belga Double Pass cég számos problémát felvetett. A belga cég szerint több helyen "az edzői módszerek és alapelvek formalizálása nem elterjedt", "konkrét edzéscélok ritkán világosak, meghatározottak". Kevés akadémia alkalmaz kifejezetten a kiemelt tehetségekkel (talent pool) dolgozó speciális edzőket s a részletes funkcionális, technikai-taktikai és pszichológiai felmérések nem elterjedtek. Komoly bírálatot fogalmaz meg a juelentés a szervezeti struktúrákról: a jelenlegi működési modellben - amelyben a döntések általában informálisak, személyfüggőek vagy egy kézben összpontosulnak - lehetetlen hosszú távú koncepciókat megvalósítani. Amiben egyedül dicsérte az akadémiákat a Double Pass összegzése, az az infrastruktúra-fejlesztés - az akadémiák nagy részén már kulturált körülmények között zajlik a munka.

Mi lesz ennek a vége?

A sportközgazdász szerint a magyar élvonal kétszer annyit költ, mint amennyit piaci alapon költhetne, sem az MLSZ gazdasági liszensze, sem az UEFA fair play előírásai nem érvényesülnek a gazdálkodásukban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Karrier 9 év után cserélt le Orbán Viktor egy kormánymegbízottat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 10. 06:23
Demeter Ervin 2011 óta volt Borsod megyei kormánymegbízott, csütörtöktől a miskolci polgármesterválasztás vesztese veszi át a helyét.
Karrier Még toborozzák az iskolaőröket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 07:23
Már lejárt a határidő, de több megyében is várják a jelentkezőket. 
Karrier Soros György 90 éves lett - elmondta, kik a belső és külső ellenségek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 10:07
Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.
Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
hírlevél