Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nem piaci alapon működik a hazai élvonalbeli labdarúgás: költségvetési pénzek, társasági adókedvezmény és önkormányzati támogatás nélkül becsődölne az NB I., mivel piaci alapon nem tudnak megélni az egyesületek a rossz szervezeti felépítés miatt. Még a játékostranszfereken sem tudnak keresni a klubok, ami összefügghet azzal, hogy az akadémiai rendszer sem jól működik.

A mérlegek és üzleti beszámolók alapján 4 milliárd forint veszteséget termeltek a labdarúgó OTP Bank Liga csapatai a 2013-as naptári évben - áll Muszbek Mihály Sportgazdasági Nagyító című elemzésében. A sportközgazdász közölte, hogy a 16 NB I-es klubot működtető gazdasági társaság kiadása összesen 17,8 milliárd forint volt, ezzel szemben csak 13,8 milliárdos bevételt könyveltek el. Muszbek szerint így a csapatok csak évi 2-300 millió forint tulajdonosi hozzájárulás mellett tudnak működni. A társasági adókedvezmény és az állami szponzori bevételek nélkül a liga teljes vesztesége megközelítette volna a nyolcmilliárd forintot – írja a Világgazdaság.

Költségvetési pénzek

Az elmúlt évben a központi költségvetésből 42 milliárd, a taóból 16,6 milliárd, míg az önkormányzatoktól 8-12 milliárd forint érkezett a magyar futballba. Muszbek szerint az NB I 2009 óta halmozott vesztesége meghaladta a 10 milliárd forintot, mert a bevételek lassabban nőnek, mint a kiadások, illetve a beérkezett pénzek egyre nagyobb hányada nem piaci, üzleti alapú, hanem valamilyen költségvetési forrás, illetve közpénz.

Nyertesek és vesztesek

A 2013-as mérlegek alapján csak az MTK (73 millió forint), a Mezőkövesd (51 millió), a Haladás (2 millió) a Lombard Pápa (11 millió) és a Ferencváros (139 millió) volt nyereséges – ám ez utóbbi csak azért, mert egy 1,9 milliárdos egyéb bevételt is elkönyvelt, amelynek forrását a mérleg kiegészítő melléklete nem részletezi.

A Videoton 811 millió forint veszteséggel, a Debrecen 382 milliós mínuszban, a Győr 520, a Diósgyőr 543 milliós veszteségben zárta a tavalyi esztendőt, csúcstartó az Újpest 1,642 milliárdos mínusszal.

Még a játékosokon sem tudunk keresni

A liga játékoskereskedelmi mérlege a tavalyi évben 750 ezer euró veszteséget mutat, pedig a környező országok - Románia, Horvátország és Szerbia - ugyanezen a területen egyenként 2-3 millió euró nyereséget értek el. Mindez azt jelenti, hogy a drágán vesszük külföldről a játékosokat, míg a saját tehetségek eladása nem igazán sikerül. Ez összefügghet azzal, hogy a jó példaként emlegetett akadémiai képzés a jelek szerint nem hozta meg a várt sikert: a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) megbízásából 15 magyarországi futballakadémia működéséről készített felmérésében a belga Double Pass cég számos problémát felvetett. A belga cég szerint több helyen "az edzői módszerek és alapelvek formalizálása nem elterjedt", "konkrét edzéscélok ritkán világosak, meghatározottak". Kevés akadémia alkalmaz kifejezetten a kiemelt tehetségekkel (talent pool) dolgozó speciális edzőket s a részletes funkcionális, technikai-taktikai és pszichológiai felmérések nem elterjedtek. Komoly bírálatot fogalmaz meg a juelentés a szervezeti struktúrákról: a jelenlegi működési modellben - amelyben a döntések általában informálisak, személyfüggőek vagy egy kézben összpontosulnak - lehetetlen hosszú távú koncepciókat megvalósítani. Amiben egyedül dicsérte az akadémiákat a Double Pass összegzése, az az infrastruktúra-fejlesztés - az akadémiák nagy részén már kulturált körülmények között zajlik a munka.

Mi lesz ennek a vége?

A sportközgazdász szerint a magyar élvonal kétszer annyit költ, mint amennyit piaci alapon költhetne, sem az MLSZ gazdasági liszensze, sem az UEFA fair play előírásai nem érvényesülnek a gazdálkodásukban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Két államtitkár távozik, kettő új feladatot kapott a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:53
Államtitkári keringőt hozott a csütörtök éjszaka megjelent Magyar Közlöny, hiszen két felmentett államtitkár is új pozícióban folytatja.
Karrier Visszatérés a hétköznapi munkanapokba - mit tanulhatunk Kínától?
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 17:38
Már látszik a fény az alagút végén, ha a járványhelyzetről van szó, így egyre inkább felmerül az a kérdés is, hogy mi lesz, ha ténylegesen eljön az irodákba történő visszatérés ideje a több hónapnyi távmunka után.   
Karrier Új vezére lesz a Telenor Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 16:56
Két és fél év után távozik a Telenor Magyarország vezére, az O2-től igazolják le utódját.
Karrier Őrizetbe vették Bige Lászlót
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 08:15
Magyarország egyik leggazdagabb emberét kedden tartóztatták le.
Karrier Habsburg György lehet Magyarország nagykövete Párizsban
Privátbankár.hu | 2020. december 13. 16:03
Az Index információi szerint az utolsó magyar trónörökös fia, Habsburg György diplomata, újságíró lesz Magyarország következő párizsi nagykövete. 
Karrier Orbán Viktor elmondta, mit gondol a Szájer-ügyről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 2. 18:34
Amit Szájer József tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele - nyilatkozta a miniszterelnök.
Karrier Lemondott EP-képviselői tisztségéről Szájer József
MTI | 2020. november 29. 12:12
Azt közölte, hogy a döntésének nincs köze a mostani uniós, jogállamisági csörtéhez.
Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Friss
hírlevél