<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Két újabb embert hallgattak ki gyanúsítottként szerdán a Buda-Cash üggyel összefüggésben, a hírek szerint egyikük Pintér Zoltán alapító, korábbi elnök - őt őrizetbe is vették.
Pintér Zoltán
Fotó: privátbankár.hu

Újabb gyanúsítottak

A Nemzeti Nyomozó Iroda csalás megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a két gyanúsítottat. Egyiküket őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását, társa szabadlábon védekezik.

A nol.hu információi szerint az őrizetbe vett gyanúsított Pintér Zoltán, a Buda-Cash alapítója.

Részlet a Privátbankár.hu 2013. júniusában készített interjújából:– Szakértők szerint az alacsony bevételek, a rossz piac miatt a brókercégek jelentős része eltűnhet a következő pár évben.

P. Z.: Vannak banki brókercégek és vannak a magánhátterű brókercégek. A bankok nagy része saját értékpapír-osztályt hozott létre és oda helyezte ezt az üzletágat, talán az egy Erste kivételével, ahol önálló cégben maradt. A bankok inkább ellenérdekeltek, mert míg az egyik részlegük betétet gyűjt, a másik megpróbál olyan hozamlehetőséget felvillantani az ügyfélnek, amely a betétek felett hoz.

Ami a magánbrókercégeket illeti, hát, túlságosan sokan már nem maradtunk. De amelyik brókercég, mint a Buda-Cash is a retail-re (a magánügyfelekre – a szerk.) építette a bázisát, az mindig kedvező helyzetben van. Ha el is megy 30 ügyfél vagy befejezi a tőzsdei pályafutását, jön azért helyette másik 30-40. Aki viszont nagybefektetőkre alapozta a tevékenységét, annak nehéz dolga van, mert egy nagybefektető, komolyabb vagyonkezelő távozása jelentős bevételkiesést okoz.

Egy retail-cég talán kevesebbet keres, mint a nagybefektetőkre alapozó vállalkozás, de stabilabb a piaca. Röviden összefoglalva: a Buda-Cash megmarad.

– Melyik volt élete legjobb és legrosszabb üzlete?

P. Z.: A legrosszabb üzletem egy kínai pálinkagyár volt, egy Peking melletti iparterületen építettünk német technológiával egy üzemet. Harminc százalékban egy kínai befektető volt a tulajdonos, de már az első évben húszezer liter pálinkát lopott el. És akkor mi gyakorlatilag elmenekültünk Kínából. Pedig jó üzlet lett volna, rendkívül olcsó volt a gyümölcs Szecsuán tartományban, az itteninek durván a tizede.

Két nagyobb üzlet volt, amelyeken sok pénzt kerestünk. Az egyik az Egyesült Vegyiművek megvásárlása és később az értékesítése. A másik a Dunacenter Therm, a paksi atomerőmű egyik legnagyobb beszállítójának megvétele és értékesítése. De a vevő sem járt rosszul egyik esetben sem.

62 milliárdra tippelik a kárt

A Magyar Nemzeti Bank február 24-én jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélésgyanús esetek miatt. A jegybank feljelentést is tett a rendőrségen. Az MNB a Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál korlátozta a betétkifizetést és felügyeleti biztosokat rendelt ki.

A rendőrség csalás és a számvitel rendje megsértésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. A gyanú szerint a brókerek négy bankot és rajtuk keresztül kisbefektetők ezreit károsítottak meg összesen 62 milliárd forinttal.

Négyen már előzetesben

Március 9-én több helyszínen egy időben tartottak házkutatásokat. Tíz embert állítottak elő, egyet tanúként, kilencet gyanúsítottként hallgattak ki. A rendőrség négy ember előzetes letartóztatását kezdeményezte, közülük a Fővárosi Törvényszék március 18-án V. Péternek, Gy. Jánosnak és T. Péter Árpádnak, a Buda-Cash vezérigazgatójának és két vezérigazgató-helyettesének előzetes letartóztatását rendelte el jogerősen, ezt később meghosszabbították.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Karrier "Tanárnak lenni egzisztenciálisan az öngyilkosságot közelíti" – A hét videója
Bíró Vilma - Izsó Márton Artúr | 2022. március 18. 16:31
Nem csak bérprobléma, hanem strukturális probléma van az oktatásban, és legjobban a diákok látják, hogy baj van. 
Karrier 5 kérdés, amelyet minden főnöknek meg kell kérdeznie, mielőtt túl késő
Kollár Dóra | 2022. február 20. 15:21
Abban a világban, ahol továbbra is nagyon sokan döntenek a felmondás mellett, gyakran felmerül a kérdés: mégis hogyan lehetne mindezt megelőzni? Ez lehet az egyik válasz.
Karrier Sztrájkolnának a mozdonyvezetők – a MÁV szerint jogszerűtlenül
Privátbankár.hu | 2022. február 2. 18:49
Március tizedikére hirdettek munkabeszüntetést. 
Karrier Több mint 400 új munkahelyet hozott létre a Lidl Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 28. 10:22
A Lidl 36 milliárd forintos projekt keretében nyitott új logisztikai központot Ecseren, a Budapesten és környékén lévő áruházai kiszolgálására.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG