3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.

Elhagyja posztját Dick Benschop. Az amszterdami reptér vezérigazgatója azt követően nyújtotta be lemondását, hogy az általa irányított Schiphol a nyáron képtelen volt megbirkózni a megnövekedett utasforgalommal. Már a július-augusztusi csúcsforgalom előtt is sejthető volt, hogy a reptér képtelen kezelni a robbanásszerűen megnövekedett forgalmat. Az első félév statisztikái szerint az amszterdami légikikötő személyforgalma 324 százalékkal múlta felül a 2021 ugyanazon időszakában mért értéket. Ez már annak ellenére is kezelhetetlen volt számukra, hogy az utasszám “csak” 23,8 millióra nőtt - ugyanez a COVID előtti utolsó évben, azaz 2019-ben még 34,5 milliót tett ki. A világ egyik legforgalmasabb reptere a krónikus munkaerő hiányt jelölte meg a bajok fő okaként - sem rakodószemélyzetből, sem a biztonsági ellenőrzésre hivatott alkalmazottakból nem volt, és nincs elegendő. Ennek következtében mindennapossá váltak a járatkésések és törlések.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

Nem Amszterdam az éllovas

A hollandiai áldatlan állapotok szinte minden nagyobb reptéren megfigyelhetők voltak. A “késés világbajnoki címet” a torontói Pearson tartja, ahol június 1. és július 12-között a járatok 52,9 százaléka késett, de rekordot döntöttek az európai csúcsrepterek is: a frankfurti esetében 46,4, a párizsi Charles De Gaulle esetében 42,8, a Hearthrow-nál pedig 40,2 százalék volt ez az érték. Nem véletlen tehát hogy a nagy forgalmú repterek kénytelenek voltak limitálni a járatok és utasok számát. A Schiphol például szeptember végéig tartó korlátozást jelentett be - évi 440 ezer le-és felszállásban rögzítette a reptér forgalmát. ( Ez korábban évi 540 ezer volt, a vágás tehát mintegy 20 százalékos volt…)

Az amszterdami reptér ráadásul nyáron olyan példátlan lépésre szánta el magát, amelyet mások nem: kártérítést ígért azon utasoknak, akiknek pluszköltséget jelentett a járatkésés - beleértve a közlekedésre fordított és szállás kiadásokat is. A reptéri korlátozásokat a légitársaságok is követték. A KLM például a nyári csúcsforgalomban napi 10-20 járattal csökkentette a menetrendet, a British Airways pedig 10 300 járattal ritkította meg az októberig tartó nyári menetrendet. De ugyanerre a lépésre kényszerült a Lufthansa és az Easyjet is. Kérdés, hogy a jóval kisebb forgalmat jelentő téli menetrendben milyen megszorításokra kényszerülnek a légifuvarozók és repterek a munkaerő feszültségek ugyanis úgy tűnik nem enyhülnek…

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG