<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.

Elhagyja posztját Dick Benschop. Az amszterdami reptér vezérigazgatója azt követően nyújtotta be lemondását, hogy az általa irányított Schiphol a nyáron képtelen volt megbirkózni a megnövekedett utasforgalommal. Már a július-augusztusi csúcsforgalom előtt is sejthető volt, hogy a reptér képtelen kezelni a robbanásszerűen megnövekedett forgalmat. Az első félév statisztikái szerint az amszterdami légikikötő személyforgalma 324 százalékkal múlta felül a 2021 ugyanazon időszakában mért értéket. Ez már annak ellenére is kezelhetetlen volt számukra, hogy az utasszám “csak” 23,8 millióra nőtt - ugyanez a COVID előtti utolsó évben, azaz 2019-ben még 34,5 milliót tett ki. A világ egyik legforgalmasabb reptere a krónikus munkaerő hiányt jelölte meg a bajok fő okaként - sem rakodószemélyzetből, sem a biztonsági ellenőrzésre hivatott alkalmazottakból nem volt, és nincs elegendő. Ennek következtében mindennapossá váltak a járatkésések és törlések.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

Nem Amszterdam az éllovas

A hollandiai áldatlan állapotok szinte minden nagyobb reptéren megfigyelhetők voltak. A “késés világbajnoki címet” a torontói Pearson tartja, ahol június 1. és július 12-között a járatok 52,9 százaléka késett, de rekordot döntöttek az európai csúcsrepterek is: a frankfurti esetében 46,4, a párizsi Charles De Gaulle esetében 42,8, a Hearthrow-nál pedig 40,2 százalék volt ez az érték. Nem véletlen tehát hogy a nagy forgalmú repterek kénytelenek voltak limitálni a járatok és utasok számát. A Schiphol például szeptember végéig tartó korlátozást jelentett be - évi 440 ezer le-és felszállásban rögzítette a reptér forgalmát. ( Ez korábban évi 540 ezer volt, a vágás tehát mintegy 20 százalékos volt…)

Az amszterdami reptér ráadásul nyáron olyan példátlan lépésre szánta el magát, amelyet mások nem: kártérítést ígért azon utasoknak, akiknek pluszköltséget jelentett a járatkésés - beleértve a közlekedésre fordított és szállás kiadásokat is. A reptéri korlátozásokat a légitársaságok is követték. A KLM például a nyári csúcsforgalomban napi 10-20 járattal csökkentette a menetrendet, a British Airways pedig 10 300 járattal ritkította meg az októberig tartó nyári menetrendet. De ugyanerre a lépésre kényszerült a Lufthansa és az Easyjet is. Kérdés, hogy a jóval kisebb forgalmat jelentő téli menetrendben milyen megszorításokra kényszerülnek a légifuvarozók és repterek a munkaerő feszültségek ugyanis úgy tűnik nem enyhülnek…

Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG