4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Arról, hogy az Egyesült Királyságban és Amerikában milyen drága az oktatás, sokat hallani, de GDP-arányosan messze nem ott fizetnek a legtöbbet a szülők. Az Expert Market elemzéséből kiderül, hogy hol végzett Magyarország a listában, és hogy a fizetések hány százaléka fedi le az egyetemi költségeket.

A listában standard BA diplomáról van szó, a Business Insider és az EM közös gyűjtése:

1. Magyarország

Az átlagfizetés 92 százalékát költenénk a tandíjakra.

Rögtön kezdjük is itthon, a költségtérítéses oktatás összesen majdnem 10 millió forintba (34 200$) kerül, ezt csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, magas fizetés, spórolás, vagy kölcsönök finanszírozzák az oktatást. De persze a röghöz kötés opció marad, aki vállalja, hogy hajlandó itthon dolgozni miután végez, megússza fizetés nélkül.

2. Románia

Az átlagfizetés 86 százalékát költenék tandíjakra.

Romániában a tudományos területek, különösen az orvosképzés nagyon túlsúlyban van, ezért arányosan nem különösebben drága az oktatás, kb. 7 millió forintba kerül. Ugyanakkor mivel a fizetések alacsonyak (2563 lei=180 ezer forint), csak a leggazdagabbak engedhetik meg az egyetem finanszírozását.

3. Észtország

Az átlagfizetés 76 százalékát költenék tandíjakra.

Az észt kormány mostanában nagyon ráfeküdt a tudományos és a műszaki oktatás fejlesztésére, és bár a színvonala sokat javult, több mint 10 millió forintnak megfelelő összeget kell leperkálni egy diplomáért.

 

 

4. Chile

Az átlagfizetés 73 százalékát költenék tandíjakra.

A korábban erősen profitorientáltan működő rendszer sokat javult, ez a 2011-13 közt zajló tüntetéseknek is köszönhető. Bár a helyzet még így sincs teljesen megoldva, mivel a chilei átlagjövedelem alacsony, sok családnak még így is bénító adósságokat jelentene a felsőoktatás.

5. Malájzia

Az átlagfizetés 55 százalékát költenék tandíjakra.

Az ázsiai országban nem olyan rossz a helyzet, de az elképesztően alacsony átlagfizetések (kb. 131 ezer forint) miatt még így is nagyon sokan kiszorulnak a felsőoktatásból.

6. Egyesült Államok

Az átlagfizetések 53 százalékát költenék tandíjakra.

Azt talán senkinek sem kell bemutatni, hogy mennyire drága az oktatás Amerikában, de miután az országban óriási eltérések vannak az egyetemek és főiskolák árszínvonalaiban is, mindenki tud iskolát találni, de az Ivy League csak kevesek számára elérhető.

7. Ukrajna

Az átlagfizetés 52 százalékát költenék tandíjakra.

Volt egy pont a történelemben, mikor Ukrajnában több egyetem volt, mint Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban és Belgiumban együtt. Azóta ez már nincs így, a 900 egyetemből csak kétszázat tartottak meg, ezek egy része katonai kiképzést is nyújt, hogy a frissen végzettek mehessenek a hadseregbe.

8. Litvánia

Az átlagfizetés 48 százalékát költenék tandíjakra.

Vilniusban 2009-ben voltak tüntetések az oktatás költségét megemelő reformok ellen, nem sok sikerrel: ma a litván szülők fizetésének fele rámenne a felsőoktatás finanszírozására.

9. Nagy-Britannia

Az átlagfizetés 42 százalékát költenék tandíjakra.

A brit egyetemek olyan drágák, hogy elviszik egy háztartás bevételeinek felét, de a magas béreknek köszönhetően ezen a listán a 9. helyen vannak. Az országban egy év a felsőoktatásban 3-4 millió forintnak megfelelő fontba is kerülhet.

10. Szingapúr

Az átlagfizetés 36 százalékát költenék tandíjakra.

A világ harmadik leggazdagabb országának öt egyeteme van, amik természetesen méregdrágák, de az alapból magas fizetéseknek köszönhetően a szülők fizetésének csak a harmadát viszi el a felsőoktatás.

11. Japán

Az átlagfizetés 18 százalékát költenék tandíjakra.

A szigetország közel 500 egyetemének többsége a mérnöki, tudományos, és matematikai területekre fókuszál, ezért a társadalomtudományokat/bölcsésztárgyakat keresők sokszor más országban próbálnak szerencsét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG