BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. október 12. 20:04

Arról, hogy az Egyesült Királyságban és Amerikában milyen drága az oktatás, sokat hallani, de GDP-arányosan messze nem ott fizetnek a legtöbbet a szülők. Az Expert Market elemzéséből kiderül, hogy hol végzett Magyarország a listában, és hogy a fizetések hány százaléka fedi le az egyetemi költségeket.

A listában standard BA diplomáról van szó, a Business Insider és az EM közös gyűjtése:

1. Magyarország

Az átlagfizetés 92 százalékát költenénk a tandíjakra.

Rögtön kezdjük is itthon, a költségtérítéses oktatás összesen majdnem 10 millió forintba (34 200$) kerül, ezt csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, magas fizetés, spórolás, vagy kölcsönök finanszírozzák az oktatást. De persze a röghöz kötés opció marad, aki vállalja, hogy hajlandó itthon dolgozni miután végez, megússza fizetés nélkül.

2. Románia

Az átlagfizetés 86 százalékát költenék tandíjakra.

Romániában a tudományos területek, különösen az orvosképzés nagyon túlsúlyban van, ezért arányosan nem különösebben drága az oktatás, kb. 7 millió forintba kerül. Ugyanakkor mivel a fizetések alacsonyak (2563 lei=180 ezer forint), csak a leggazdagabbak engedhetik meg az egyetem finanszírozását.

3. Észtország

Az átlagfizetés 76 százalékát költenék tandíjakra.

Az észt kormány mostanában nagyon ráfeküdt a tudományos és a műszaki oktatás fejlesztésére, és bár a színvonala sokat javult, több mint 10 millió forintnak megfelelő összeget kell leperkálni egy diplomáért.

 

 

4. Chile

Az átlagfizetés 73 százalékát költenék tandíjakra.

A korábban erősen profitorientáltan működő rendszer sokat javult, ez a 2011-13 közt zajló tüntetéseknek is köszönhető. Bár a helyzet még így sincs teljesen megoldva, mivel a chilei átlagjövedelem alacsony, sok családnak még így is bénító adósságokat jelentene a felsőoktatás.

5. Malájzia

Az átlagfizetés 55 százalékát költenék tandíjakra.

Az ázsiai országban nem olyan rossz a helyzet, de az elképesztően alacsony átlagfizetések (kb. 131 ezer forint) miatt még így is nagyon sokan kiszorulnak a felsőoktatásból.

6. Egyesült Államok

Az átlagfizetések 53 százalékát költenék tandíjakra.

Azt talán senkinek sem kell bemutatni, hogy mennyire drága az oktatás Amerikában, de miután az országban óriási eltérések vannak az egyetemek és főiskolák árszínvonalaiban is, mindenki tud iskolát találni, de az Ivy League csak kevesek számára elérhető.

7. Ukrajna

Az átlagfizetés 52 százalékát költenék tandíjakra.

Volt egy pont a történelemben, mikor Ukrajnában több egyetem volt, mint Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban és Belgiumban együtt. Azóta ez már nincs így, a 900 egyetemből csak kétszázat tartottak meg, ezek egy része katonai kiképzést is nyújt, hogy a frissen végzettek mehessenek a hadseregbe.

8. Litvánia

Az átlagfizetés 48 százalékát költenék tandíjakra.

Vilniusban 2009-ben voltak tüntetések az oktatás költségét megemelő reformok ellen, nem sok sikerrel: ma a litván szülők fizetésének fele rámenne a felsőoktatás finanszírozására.

9. Nagy-Britannia

Az átlagfizetés 42 százalékát költenék tandíjakra.

A brit egyetemek olyan drágák, hogy elviszik egy háztartás bevételeinek felét, de a magas béreknek köszönhetően ezen a listán a 9. helyen vannak. Az országban egy év a felsőoktatásban 3-4 millió forintnak megfelelő fontba is kerülhet.

10. Szingapúr

Az átlagfizetés 36 százalékát költenék tandíjakra.

A világ harmadik leggazdagabb országának öt egyeteme van, amik természetesen méregdrágák, de az alapból magas fizetéseknek köszönhetően a szülők fizetésének csak a harmadát viszi el a felsőoktatás.

11. Japán

Az átlagfizetés 18 százalékát költenék tandíjakra.

A szigetország közel 500 egyetemének többsége a mérnöki, tudományos, és matematikai területekre fókuszál, ezért a társadalomtudományokat/bölcsésztárgyakat keresők sokszor más országban próbálnak szerencsét.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Karrier Kiosztották a Minőségi Újságírás Díjat - lapunk munkatársa is kiemelt lett
Privátbankár.hu | 2020. július 28. 17:27
Újra kiosztották egy éves szünet után a Minőségi Újságírás Díjat, közölte a Főszerkesztők Fóruma. Lapunk munkatársának írása is kiemelésre méltónak találtatott.
Karrier Orbán Viktor kormánybiztost csinált Wáberer Györgyből
Privátbankár.hu | 2020. július 21. 08:38
A 13. leggazdagabb magyar a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felel mostantól.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
Karrier Ez a kormánybiztos folytathatja a munkát
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 06:59
A péntek éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján régi-új kormánybiztosra ébredt ma Magyarország.
Karrier Palkovics menesztette az egyik helyettes államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 06:16
Már meg is van Szepesi Balázs utóda. 
Karrier Megvan, mikor kaphatják meg az emelt fizetést a tanárok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 23. 08:02
Legjobban az intézményvezetők és helyetteseik járnak majd. 
Karrier Orbán felmentett egy helyettes államtitkárt - már megvan az utódja
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 07:29
A Miniszterelnökségen történt a személycsere. 
Karrier A kihívásokról szólt a home office
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. június 21. 17:35
Az elhúzódó járványhelyzet miatt házi karanténba kényszerült munkavállalók élete nem volt egyszerű. A legszerencsésebb eset, ha valaki olyan szektorban dolgozik, ahol nem veszítette el a munkáját a járvány következtében, és adottak a feltételek az otthoni munkavégzéshez is. Egy hónap távmunka után ezek voltak a legfőbb tapasztalataink.  
Friss
hírlevél