<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Arról, hogy az Egyesült Királyságban és Amerikában milyen drága az oktatás, sokat hallani, de GDP-arányosan messze nem ott fizetnek a legtöbbet a szülők. Az Expert Market elemzéséből kiderül, hogy hol végzett Magyarország a listában, és hogy a fizetések hány százaléka fedi le az egyetemi költségeket.

A listában standard BA diplomáról van szó, a Business Insider és az EM közös gyűjtése:

1. Magyarország

Az átlagfizetés 92 százalékát költenénk a tandíjakra.

Rögtön kezdjük is itthon, a költségtérítéses oktatás összesen majdnem 10 millió forintba (34 200$) kerül, ezt csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, magas fizetés, spórolás, vagy kölcsönök finanszírozzák az oktatást. De persze a röghöz kötés opció marad, aki vállalja, hogy hajlandó itthon dolgozni miután végez, megússza fizetés nélkül.

2. Románia

Az átlagfizetés 86 százalékát költenék tandíjakra.

Romániában a tudományos területek, különösen az orvosképzés nagyon túlsúlyban van, ezért arányosan nem különösebben drága az oktatás, kb. 7 millió forintba kerül. Ugyanakkor mivel a fizetések alacsonyak (2563 lei=180 ezer forint), csak a leggazdagabbak engedhetik meg az egyetem finanszírozását.

3. Észtország

Az átlagfizetés 76 százalékát költenék tandíjakra.

Az észt kormány mostanában nagyon ráfeküdt a tudományos és a műszaki oktatás fejlesztésére, és bár a színvonala sokat javult, több mint 10 millió forintnak megfelelő összeget kell leperkálni egy diplomáért.

 

 

4. Chile

Az átlagfizetés 73 százalékát költenék tandíjakra.

A korábban erősen profitorientáltan működő rendszer sokat javult, ez a 2011-13 közt zajló tüntetéseknek is köszönhető. Bár a helyzet még így sincs teljesen megoldva, mivel a chilei átlagjövedelem alacsony, sok családnak még így is bénító adósságokat jelentene a felsőoktatás.

5. Malájzia

Az átlagfizetés 55 százalékát költenék tandíjakra.

Az ázsiai országban nem olyan rossz a helyzet, de az elképesztően alacsony átlagfizetések (kb. 131 ezer forint) miatt még így is nagyon sokan kiszorulnak a felsőoktatásból.

6. Egyesült Államok

Az átlagfizetések 53 százalékát költenék tandíjakra.

Azt talán senkinek sem kell bemutatni, hogy mennyire drága az oktatás Amerikában, de miután az országban óriási eltérések vannak az egyetemek és főiskolák árszínvonalaiban is, mindenki tud iskolát találni, de az Ivy League csak kevesek számára elérhető.

7. Ukrajna

Az átlagfizetés 52 százalékát költenék tandíjakra.

Volt egy pont a történelemben, mikor Ukrajnában több egyetem volt, mint Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban és Belgiumban együtt. Azóta ez már nincs így, a 900 egyetemből csak kétszázat tartottak meg, ezek egy része katonai kiképzést is nyújt, hogy a frissen végzettek mehessenek a hadseregbe.

8. Litvánia

Az átlagfizetés 48 százalékát költenék tandíjakra.

Vilniusban 2009-ben voltak tüntetések az oktatás költségét megemelő reformok ellen, nem sok sikerrel: ma a litván szülők fizetésének fele rámenne a felsőoktatás finanszírozására.

9. Nagy-Britannia

Az átlagfizetés 42 százalékát költenék tandíjakra.

A brit egyetemek olyan drágák, hogy elviszik egy háztartás bevételeinek felét, de a magas béreknek köszönhetően ezen a listán a 9. helyen vannak. Az országban egy év a felsőoktatásban 3-4 millió forintnak megfelelő fontba is kerülhet.

10. Szingapúr

Az átlagfizetés 36 százalékát költenék tandíjakra.

A világ harmadik leggazdagabb országának öt egyeteme van, amik természetesen méregdrágák, de az alapból magas fizetéseknek köszönhetően a szülők fizetésének csak a harmadát viszi el a felsőoktatás.

11. Japán

Az átlagfizetés 18 százalékát költenék tandíjakra.

A szigetország közel 500 egyetemének többsége a mérnöki, tudományos, és matematikai területekre fókuszál, ezért a társadalomtudományokat/bölcsésztárgyakat keresők sokszor más országban próbálnak szerencsét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Karrier "Tanárnak lenni egzisztenciálisan az öngyilkosságot közelíti" – A hét videója
Bíró Vilma - Izsó Márton Artúr | 2022. március 18. 16:31
Nem csak bérprobléma, hanem strukturális probléma van az oktatásban, és legjobban a diákok látják, hogy baj van. 
Karrier 5 kérdés, amelyet minden főnöknek meg kell kérdeznie, mielőtt túl késő
Kollár Dóra | 2022. február 20. 15:21
Abban a világban, ahol továbbra is nagyon sokan döntenek a felmondás mellett, gyakran felmerül a kérdés: mégis hogyan lehetne mindezt megelőzni? Ez lehet az egyik válasz.
Karrier Sztrájkolnának a mozdonyvezetők – a MÁV szerint jogszerűtlenül
Privátbankár.hu | 2022. február 2. 18:49
Március tizedikére hirdettek munkabeszüntetést. 
Karrier Több mint 400 új munkahelyet hozott létre a Lidl Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 28. 10:22
A Lidl 36 milliárd forintos projekt keretében nyitott új logisztikai központot Ecseren, a Budapesten és környékén lévő áruházai kiszolgálására.
Karrier Újabb rangos díjat vehet át Karikó Katalin
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 14:24
Ezúttal egy spanyol tudományos díjjal ismerik el Karikó Katalin és kutatótársai munkáját.
Karrier Jöhetnek vissza a magyar vendéglátósok?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:20
Németországban minden negyedik állás eltűnt a gasztronómiai ágazatban.
hírlevél
Ingatlantájoló