<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Arról, hogy az Egyesült Királyságban és Amerikában milyen drága az oktatás, sokat hallani, de GDP-arányosan messze nem ott fizetnek a legtöbbet a szülők. Az Expert Market elemzéséből kiderül, hogy hol végzett Magyarország a listában, és hogy a fizetések hány százaléka fedi le az egyetemi költségeket.

A listában standard BA diplomáról van szó, a Business Insider és az EM közös gyűjtése:

1. Magyarország

Az átlagfizetés 92 százalékát költenénk a tandíjakra.

Rögtön kezdjük is itthon, a költségtérítéses oktatás összesen majdnem 10 millió forintba (34 200$) kerül, ezt csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, magas fizetés, spórolás, vagy kölcsönök finanszírozzák az oktatást. De persze a röghöz kötés opció marad, aki vállalja, hogy hajlandó itthon dolgozni miután végez, megússza fizetés nélkül.

2. Románia

Az átlagfizetés 86 százalékát költenék tandíjakra.

Romániában a tudományos területek, különösen az orvosképzés nagyon túlsúlyban van, ezért arányosan nem különösebben drága az oktatás, kb. 7 millió forintba kerül. Ugyanakkor mivel a fizetések alacsonyak (2563 lei=180 ezer forint), csak a leggazdagabbak engedhetik meg az egyetem finanszírozását.

3. Észtország

Az átlagfizetés 76 százalékát költenék tandíjakra.

Az észt kormány mostanában nagyon ráfeküdt a tudományos és a műszaki oktatás fejlesztésére, és bár a színvonala sokat javult, több mint 10 millió forintnak megfelelő összeget kell leperkálni egy diplomáért.

 

 

4. Chile

Az átlagfizetés 73 százalékát költenék tandíjakra.

A korábban erősen profitorientáltan működő rendszer sokat javult, ez a 2011-13 közt zajló tüntetéseknek is köszönhető. Bár a helyzet még így sincs teljesen megoldva, mivel a chilei átlagjövedelem alacsony, sok családnak még így is bénító adósságokat jelentene a felsőoktatás.

5. Malájzia

Az átlagfizetés 55 százalékát költenék tandíjakra.

Az ázsiai országban nem olyan rossz a helyzet, de az elképesztően alacsony átlagfizetések (kb. 131 ezer forint) miatt még így is nagyon sokan kiszorulnak a felsőoktatásból.

6. Egyesült Államok

Az átlagfizetések 53 százalékát költenék tandíjakra.

Azt talán senkinek sem kell bemutatni, hogy mennyire drága az oktatás Amerikában, de miután az országban óriási eltérések vannak az egyetemek és főiskolák árszínvonalaiban is, mindenki tud iskolát találni, de az Ivy League csak kevesek számára elérhető.

7. Ukrajna

Az átlagfizetés 52 százalékát költenék tandíjakra.

Volt egy pont a történelemben, mikor Ukrajnában több egyetem volt, mint Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban és Belgiumban együtt. Azóta ez már nincs így, a 900 egyetemből csak kétszázat tartottak meg, ezek egy része katonai kiképzést is nyújt, hogy a frissen végzettek mehessenek a hadseregbe.

8. Litvánia

Az átlagfizetés 48 százalékát költenék tandíjakra.

Vilniusban 2009-ben voltak tüntetések az oktatás költségét megemelő reformok ellen, nem sok sikerrel: ma a litván szülők fizetésének fele rámenne a felsőoktatás finanszírozására.

9. Nagy-Britannia

Az átlagfizetés 42 százalékát költenék tandíjakra.

A brit egyetemek olyan drágák, hogy elviszik egy háztartás bevételeinek felét, de a magas béreknek köszönhetően ezen a listán a 9. helyen vannak. Az országban egy év a felsőoktatásban 3-4 millió forintnak megfelelő fontba is kerülhet.

10. Szingapúr

Az átlagfizetés 36 százalékát költenék tandíjakra.

A világ harmadik leggazdagabb országának öt egyeteme van, amik természetesen méregdrágák, de az alapból magas fizetéseknek köszönhetően a szülők fizetésének csak a harmadát viszi el a felsőoktatás.

11. Japán

Az átlagfizetés 18 százalékát költenék tandíjakra.

A szigetország közel 500 egyetemének többsége a mérnöki, tudományos, és matematikai területekre fókuszál, ezért a társadalomtudományokat/bölcsésztárgyakat keresők sokszor más országban próbálnak szerencsét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Kiderült, hogyan érzik magukat a fiatalok a munkahelyükön
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 10:56
Kevésbé érzik jól magukat a munkahelyükön a fiatalok. Legalábbis az idei második negyedévben 39 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik megbecsültnek érzik magukat - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. 
Karrier Új értékesítési igazgatósági tanácsadó erősíti a Diófa Alapkezelőt
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:47
A Diófa Alapkezelő Pozsgai Gábort nevezte ki a vállalat új értékesítési igazgatósági tanácsadójának.
Karrier Minimálbér-tárgyalás: lezajlott egy újabb forduló
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:23
Újabb tárgyalási fordulóval folytatódtak a kötelező legkisebb bérekkel kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.  
Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos