<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Kevesebb a munkanélküli, mint várni lehetett, de az iparban egyre nagyobb a szakemberhiány.

A várakozásoknál alacsonyabb szintre, 6,4 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta július-szeptember között az előző háromhavi átlagos 6,7 százalékról. A szezonális hatásoknak megfelelő mértékben, 13,8 ezer fővel nőtt a foglalkoztatás a június-augusztusi átlaghoz képest.

11 ezerrel kevesebb munkanélküli

Egy év alatt 116,2 ezerrel, 4,265 millióra növekedett a foglalkoztatás, ami a rendszerváltás óta nem látott szintet mutat. A foglalkoztatottak számának növekedése részben a közfoglalkoztatottak számának 52,3 ezer fős növekedésének köszönhető, azonban a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözi, hogy az elsődleges munkaerőpiacon is mintegy 49 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, a külföldön dolgozók létszáma pedig 14,8 ezer fővel bővült. A munkanélküliek száma 11 ezer fővel csökkent a június-augusztus közötti átlaghoz képest, míg 38,8 ezer fővel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest, így a munkanélküliségi ráta 6,4 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 7,4 százalékról. A teljes foglalkoztatási és munkanélküli adatokat ebben a cikkünkben találja >>>>

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárjában kiemelte, kedvező, hogy a 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma 77,4 ezer fővel növekedett, így a nem aktívak száma 3 millió alá, 2,979 millióra csökkent.

hirdetés

Egyre nagyobb a szakemberhiány

Az elemző szerint a szakemberhiány fokozódására utal, hogy az iparban jelentősen, 3,5 ezer főre csökkent a létszám növekedésének üteme, míg az építőiparban 6,4 ezer főre lassult a növekedési ütem a korábbi 20 ezres szintről. Ezzel szemben kiugróan, 101,1 ezer fővel bővült a foglalkoztatás a szolgáltatások területén, ezen belül a piaci szolgáltatóknál 37,3 ezer fővel emelkedett a létszám.

Biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik – jegyzi meg Suppan Gergely. Szezonális hatások és a javuló munkapiaci kilátások miatt 2015 második felében 6 százalék közelébe mérséklődhet a munkanélküliségi ráta. Így idén 6,9 százalékra, jövőre 6,5 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 7,7 százalékról.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Vezércsere a Magyar Bankholding Zrt. élén
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 13:33
Vida József a Takarék Jelzálogbank Nyrt. elnöki tisztségét tölti be a jövőben a holdingon belül.
Karrier Azonnali hatállyal kirúgták Dárdai Pált és segítőit
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 10:51
A Hertha BSC Tayfun Korkutot nevezte ki helyette - megköszönték Dárdai munkáját, és hogy bent tartotta a csapatot az első osztályban. 
Karrier Végre megérkezett a home office szabályozás?
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:38
A kedd este benyújtott „veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről” szóló salátatörvény-javaslat az élet szinte minden területét szabályozza, a választási szabályoktól a hulladékkezelésen át és több, eddig rendeleti úton bevezetett szabályt véglegesít. A Niveus Consulting Group ezek közül a legfontosabb munkaügyi és adózási kérdéseket vizsgálta.
Karrier Újabb rangos díjat kap Karikó Katalin
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 9. 17:34
Kutatótársával, Drew Weissmannal együtt Karikó Katalin magyar biokémikus is megkapja a New York-i Orvosi Akadémia (New York Academy of Medicine - NYAM) díját, amelyet - magyar idő szerint - kedden késő este adnak át egy virtuális eseményen.
Karrier Kiderült, hogyan érzik magukat a fiatalok a munkahelyükön
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 10:56
Kevésbé érzik jól magukat a munkahelyükön a fiatalok. Legalábbis az idei második negyedévben 39 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik megbecsültnek érzik magukat - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. 
Karrier Új értékesítési igazgatósági tanácsadó erősíti a Diófa Alapkezelőt
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:47
A Diófa Alapkezelő Pozsgai Gábort nevezte ki a vállalat új értékesítési igazgatósági tanácsadójának.
Karrier Minimálbér-tárgyalás: lezajlott egy újabb forduló
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:23
Újabb tárgyalási fordulóval folytatódtak a kötelező legkisebb bérekkel kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.  
Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló