1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ünnepi időszak a barátok és rokonok mellett sok esetben hoz olyan váratlan vendégeket is, mint a stressz és a kimerültség. Az ajándékok beszerzése, a főzés-sütés és az év végi hajtás mindannyiunk számára nagy megpróbáltatást jelent
Az ünnepi időszak a barátok és rokonok mellett sok esetben hoz olyan váratlan vendégeket is, mint a stressz és a kimerültség. Az ajándékok beszerzése, a főzés-sütés és az év végi hajtás mindannyiunk számára nagy megpróbáltatást jelent - olvasható az Orvostkeresek.hu közleményében.

A családi konfliktusok,
a hosszú ideje lappangó nézeteltérések a szabadságok ideje alatt, a több napos összezártság következtében rendszerint szép lassan felszínre kerülnek, s minden igyekezetünk ellenére épp a legmeghittebb pillanatokban robbanhat a bomba.-magyarázza dr. Kocsi Anikó, az Oxygen Medical pszichoterapeutája.

Jó eséllyel indulunk, ha nem csak a szabadság ideje alatt, de a mindennapok során is időben rendezzük a konfliktusokat, így magunkat és családunkat is megóvhatjuk egy kiadós ünnepi veszekedéstől.

Az ajándékok vásárlása és az ünnepi étkek összeállítása jelentős megterhelést jelent pénztárcánkra nézve. A kölcsönök visszafizetése miatti aggódás is jelentős stresszforrás. Ne rontsuk el a kikapcsolódásra szánt napokat azzal, hogy a túlköltekezés következményein rágódunk! Gondoljuk át, mennyi plusz kiadást engedhetünk meg magunknak, s valóban addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér.

A kimerült szervezetet könnyebben támadják meg különböző fertőzések. Nem érdemes tehát túlhajszolnunk magunkat, mert így lehet, hogy az ünnepeket a betegágyban tölthetjük el. Tervezzünk előre mindent, kezdjük meg a készülődést akár hetekkel korábban. Ha úgy érezzük, nem jut mindenre időnk, kérjünk rokonoktól, barátoktól segítséget.

Ünnepek és újinfluenza: mit szabad és mit nem?
Sok esetben túlzott elvárásaink teszik tönkre a tökéletesre tervezett napokat. Legyünk realisták, kezeljük rugalmasan a tőlünk független körülményeket. Törekedjünk arra, hogy környezetünk is jól érezze magát az ünnepek alatt. A kikapcsolódás mindenki számára mást jelent, így nem érdemes saját elvárásainkat másokra erőltetnünk, hiszen ez csak újabb problémák forrása lehet.

Az ünnepek alatt szánjunk időt magunkra is. Ha csak és kizárólag mások igényeire koncentrálunk, könnyen kimerülhetünk. Szakítsunk időt egy sétára, vegyünk forró fürdőt, vagy hallgassunk számunkra kedves zenét. Egy-egy ellopott óra alatt is jelentősen feltöltődhetünk, frissebbnek, kipihentebbnek érezhetjük magunkat.
Megoldások

Az ünnepi készülődés alatt és után érdemes masszőrt felkeresnünk, ha erre nincs lehetőségünk, kérjük meg párunkat, hogy lazítsa el fáradt izmainkat. A nyak és váll izmainak átmasszírozásával jó eséllyel elkerülhetünk egy, a merev izomzat miatt jelentkező  kellemetlen fejfájást is.

A jól ismert karácsonyi fahéj, alma, narancs és szegfűszeg illatok mellett a stressz csökkentésére is alkalmazhatunk különböző illóolajokat. Pár csepp rozmaring, citrom és borsmenta olaj energiával tölt fel, a narancsvirág, kamilla és levendula pedig kiválóan oldja a feszültséget.

A boldogságot tanulni kell

Erre figyelmeztettek német pszichológusok a karácsony közeledtével. Tekintélyes szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy miközben az ünnep előestéjén az emberek egy része tele van reménnyel a boldogságra, a szeretetre és a harmóniára, mások valósággal belebetegszenek a stresszbe, illetve az elvárásokba. Nem véletlen, hogy - legalábbis Németországban - ezekben a hetekben rendszerint erőteljesen növekszik az öngyilkosságok száma. Az ünnep előtti napokban még erőteljesebben vetődnek fel a kérdések arra vonatkozóan, hogy mit is jelent a boldogság, illetve mi az élet értelme.

Mindennek kapcsán az idézett pszichológus-szakértők elsősorban a pozitív gondolkodást ajánlották. Ugyanakkor elismerték, hogy a pszichológia az elmúlt évtizedekben mindenekelőtt a depressziót, a félelmeket és az úgynevezett burn-out szindrómát - azaz a sajátos kiégést, elfáradást - vizsgálta, elhanyagolta az élet pozitív aspektusait, így a növekedést, a boldogságot vagy épp a kreativitást, amelyek élvezetére - mint hangsúlyozták - tanítani kell.

Ezzel összefüggésben utaltak arra, hogy a pozitív gondolkodás nem csupán a pszichikai betegségek ellen nyújt erősebb védelmet, de az általános "életelégedettség" javítja az emberi jellemvonásokat is. Azaz - mint tanulmányok bizonyították - minél erősebben érzi bárki is az emberi kötődést, a hálát, a kíváncsiságot, a barátságot és a lelkesedést, annál inkább elégedett az élettel.

A pszichológusok szerint a boldogság egyik legfőbb eszköze a humor. Ráadásul az ugyanúgy fejleszthető, mint például az izom. Ebből kiindulva több német egészségügyi intézetben úgynevezett humortanfolyamokat vezettek be, garanciát vállalva arra: aki elvégez egy három hónapos tanfolyamot, az jóval több humorral, derűlátással és életörömmel tekint a jövőbe, mint a program előtt.

A karácsony előtti felhívás három olyan fő tényezőt említett, amelyek nélkülözhetetlenek az általános megelégedettséghez. Ezek közül az első az élet tudatos élvezetére való törekvés, a második a saját potenciálok kihasználása - azaz a sokat emlegetett önmegvalósítás -, a harmadik pedig az értelmes élet. A már említett tanulmányok szerint azok az emberek a legboldogabbak, akik mindhárom tényezővel rendelkeznek.

A bankszámlával kapcsolatban a német szakértők úgy vélekedtek, hogy a pénz hosszabb távon nem boldogít, hacsak az ember nem él tényleges szegénységben. Ha viszont nem az a gond, hogy mi is legyen a betevő falat holnap, a boldogságérzet szempontjából a bankszámla másodlagos. Azaz a boldogság szempontjából nem az a fontos, hogy egy vagy három hűtőszekrény áll-e a konyhában - utaltak rá a német pszichológusok, hangsúlyozva: mindez talán megkönnyíti a karácsony előtti ajándékhajhászást, illetve általánosságban segít az ünnep élvezetében.

Jövő karácsonykor talán majd jobban állunk
Karácsonykor meghúzzuk a borosüveget
Sztrájk miatt bukhatjuk a karácsonyi utazást

Mesés karácsonyfadíszek - árkörkép fotókkal

MTI, Privátbankár

Címkék: Karrier

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG