<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az MTI által megkérdezett elemzők szerint a jó foglalkoztatási adat döntő részben a közmunkának köszönhető.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idén május-júliusban 10,1 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, 0,4 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a foglalkoztatottak létszáma pedig 56 ezerrel nőtt egy év alatt.

De melyik program segített?

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott értékelése szerint tovább javultak a foglalkoztatottsági mutatók, 2010 második felében a romló foglalkoztatási trend megfordult, és ezt követően folyamatos növekedés figyelhető meg a foglalkoztatottak számának alakulásában az egy évvel korábbi szintekhez képest. Ezt a pozitív tendenciát a legfrissebb statisztikai adatok is alátámasztják.

Az NGM szerint a pozitív munkaerő-piaci adatok a kormány elmúlt években indított foglalkoztatási programjainak - mint a Munkahelyvédelmi Akcióterv, a szabad vállalkozási zónák vagy az Első Munkahely Garancia Program - eredményeit tükrözik. A növekedési fordulattal a munkahelyteremtés üteme gyorsulhat, és további foglalkoztatás-bővülés valószínűsíthető az elkövetkező időszakban - írta közleményében az NGM.

Tovább javulhat az adat

Suppan Gergely,
a TakarékBank
elemzője

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a munkanélküliségi ráta lendületes csökkenése a foglalkoztatottak számának jelentős, 32,1 ezres, az előző háromhavi átlaghoz képesti növekedését okozta, ugyanakkor a foglalkoztatás 55,9 ezerrel tízéves csúcsra, 3 millió 963 ezerre nőtt egy év alatt - mutatott rá.

Véleménye szerint a foglalkoztatás növekedését nagymértékben segíthette a közmunkaprogramok felfutása, azonban ilyen mértékű növekedést önmagában nem magyaráz meg, így a versenyszférában is emelkedhetett a foglalkoztatás. Az aktívak száma egy év alatt 42,9 ezerrel bővült, ezt a növekedést a szigorúbb nyugdíjba vonulási és segélyezési feltételek, valamint a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja. A közeljövőbben folytatódhat az aktívak számának növekedése - vélekedett.

A TakarékBank elemzője kifejti, hogy szezonális hatások miatt a következő hónapokban folytatódik a foglalkoztatás növekedése, ami a munkanélküliség csökkenésével együtt a munkanélküliségi rátát egyelőre csak átmenetileg, akár a lélektani 10 százalék alá csökkentheti. Az őszi hónapoktól szezonális hatások miatt újra emelkedhet a munkanélküliségi ráta, és az év második felétől javulhatnak a foglalkoztatási kilátások a versenyszférában is.

Suppan Gergely az idén összességében a tavalyinál kisebb, 10,6 százalékos átlagos munkanélküliségre számít, ami a jövő évben 10,4 százalékra csökkenhet. A kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása esetén a jövő év közepétől a foglalkoztatottak száma meghaladhatja a 4 milliót, amire a rendszerváltás óta nem volt példa, a munkanélküliségi ráta pedig huzamosabban 10 százalék alatt maradhat.

Döntő szerepe van a közmunkának

Nyeste Orsolya,
az Erste Bank elemzője

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője kifejtette: a munkaerő-piaci adatok a vártnak megfelelőek lettek a piaci konszenzussal összhangban. Egyértelműen pozitívnak nevezte, hogy a munkanélküliségi ráta csökkenésével együtt a foglalkoztatottak létszáma is emelkedett. Mivel a foglalkoztatottság szektoronkénti bővüléséről a KSH részletes adatokat nem közölt, az az egy hónappal korábban közölt második negyedéves adatból kitűnt, hogy a létszámnövekedés a közmunkaprogramok felfutásával hozható összefüggésbe - ismertette. Véleménye szerint ez egy hónap alatt nem változott számottevően, így a munkanélküliségi ráta csökkenésében továbbra is döntő szerepe van a közmunkaprogramoknak.

Az Erste elemzője az év egészére 10,5 százalékos átlagos munkanélküliségre számít, mert az őszi hónapokban szerinte is ismét emelkedni fog a ráta.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG