<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
KKV
A Paksi Atomerőmű beadta a 2. blokk üzemidő-hosszabbítási engedélykérelmét.

A paksi atomerőmű négy reaktorát 1982-87 között helyezték üzembe. A hazai szabályok szerint a tovább üzemeltetéshez szükséges engedélyért a hatályos engedély lejárta előtt egy évvel kell folyamodni. A 2. blokkra vonatkozó kérelem dokumentációja mintegy háromezer oldalt tesz ki. A hatósági döntés a 2. blokk továbbüzemeléséről 2014 utolsó negyedévében várható.

"A 2. blokk kitűnő műszaki és biztonsági színvonalát alapul véve az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. meggyőződése, hogy a most beadott üzemidő-hosszabbítási engedélykérelmünk kapcsán a hatóság pozitív döntést fog hozni, így az 1. blokk után a 2. blokk is további 20 évig lehet a hazai villamosenergia-termelés bázisa" – fogalmazott Hamvas István.

Saját forrásból finanszírozzák a munkákat

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója arra is kitért, hogy az engedélykérelem benyújtására való felkészülés összeállítása több éves munkát igényel. Jelenleg épp a 3. blokkon, a szokásos éves főjavítással egyidejűleg, annak időtartamát megnövelve zajlik ilyen korszerűsítés, illetve a biztonságot tovább növelő beruházás. Várhatóan a jövő év elején áll újra üzembe a 3. blokk.

A Paksi Atomerőmű minden fejlesztést a saját forrásaiból finanszíroz, az üzemidő-hosszabbításhoz sem használ állami támogatást, központi költségvetési forrásokat. A közlemény hangsúlyozza, hogy a működő blokkok biztonságos továbbüzemeltetése rendkívül költséghatékony beruházás, ennyi pénzből egyetlen más megoldással sem lehetne 2000 megawatt termelő kapacitást létesíteni, és húsz évre szavatolni a folyamatos villamosenergia-termelést.

Közben a bontásra is készülnek

A hazai villamosenergia-termelés több mint 45 százalékát adó atomerőmű az elmúlt három évtized során stabilan, az összes magyarországi erőmű közül a legolcsóbban termel. Közel húsz éve kezdődött az első átfogó biztonságnövelő program, így a paksi blokkok ma már jóval modernebbek nyolcvanas évekbeli, vadonatúj állapotuknál. Ez a tény és a lakosság folyamatos, jelenleg több mint 75 százalékos támogatása teheti lehetővé, hogy a tervezettnél húsz évvel tovább üzemeljenek az atomerőművi blokkok, mutat rá a társaság.

Ahogy arról a Privátbankár beszámolt, már a bontási tervek is elkészültek, igaz csak 2030 után kezdenék az atomerőmű leállítását. A bontás egyébként több százmillió forintba kerül majd, legalábbis a mostani becslések szerint.

A rovat támogatója a 4iG

KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG