1p
KKV
A magyar vállalatok versenyképességének növelését, az egyes piacok közötti szinergiák kihasználásának lehetőségét is nyújtja a vállalkozásoknak a külföldi beruházás
A magyar vállalatok versenyképességének növelését, az egyes piacok közötti szinergiák kihasználásának lehetőségét is nyújtja a vállalkozásoknak a külföldi beruházás, így az hozzájárul a magyar gazdaság stabilitásához - mondta Süveges-Szabó László, az ITD Hungary üzletfejlesztési igazgatója az MTI-nek Plovdivban, annak kapcsán, hogy Magyarország partnerország volt a legnagyobb délkelet-európai műszaki vásáron.

Az igazgató szerint a tapasztalatok a válság időszakában is igazolják ezt a tételt, mert azokat a cégeket, amelyek külföldi érdekeltséggel rendelkeznek, kevésbé viseli meg a válság. A magyar államnak ezért is támogatnia kell a tőkekivitelt, főként a kis és közepes cégekét, amelyek nem rendelkeznek elegendő anyagi hátérrel a piacra lépés extra költségeinek fedezésére.

Viszik a fejlesztési hiteleket a vállalkozók  
Az ITD Hungary rendelkezik az ehhez szükséges forrásokkal, hiszen uniós pénzeket is elnyert e tevékenysége fejlesztéséhez - tette hozzá az igazgató, aki szerint ebből a pénzből 2009-ben és 2010-ben szektoronként 10-15 rendezvényt (konferenciát, kiállítást, inkubátor programot tudnak finanszírozni. A rákövetkező év azonban már nehezebb lehet finanszírozási szempontból. Ezért kell ebben a két évben bizonyítanunk, hogy e tevékenység eredményes, és feltétlenül szükséges - mondta.

Az igazgató szerint a magyar cégek számára azért is elengedhetetlen a külpiaci megjelenés, mert ha már csak néhány száz kilométeres hatókörben szeretnék is kifejteni aktivitásukat, akkor is külföldön kel tevékenykedniük. Emellett a külpiaci megmérettetés fontos mutatója annak, hogy mennyire képesek teljesíteni a nemzetközi elvárásokat.

A versenyképesség e tekintetben a korábbiaknál is fontosabb, hiszen az uniós csatlakozással a magyar vállalkozások egy 500 milliós piac részeseivé váltak - jegyezte meg. Ez a helyzet egyrészt növelte a külpiaci lehetőségeket, másrészt azt is eredményezte, hogy az uniós piac 2 százalékát adó hazai piacon is egyre több uniós ország vállalkozásával kell felvenniük a versenyt a magyar cégeknek.

Az igazgató szerint a válság is növeli a tőkekivitel lehetőségeit és időszerűségét. Többszörös előnyre tehetnek szert ugyanis azok a cégek, amelyek a fellendülés előtt szereznek reményteljes pozíciókat olyan piacokon, ahol az átlagosnál gyorsabb fejlődés várható. Ez az alapja annak a stratégiának, hogy az ITD a leginkább az EU-hoz legutóbb csatlakozott országokban, illetve Cseh- és Lengyelországban, illetve az EU-n kívüli balkáni országokban, valamint a FÁK országok közül a Magyarországhoz közelebb esőkben fokozza aktivitását. "A túlélés eszköze a külpiaci megjelenés" - fogalmazott a szakember.

Az ITD számos eszközzel segíti a cégeket, nemcsak azzal, hogy egy kiállításon a költségek mintegy 80-85 százalékát nem a cégeknek kell viselniük, hanem azzal is, hogy segítik a partnerek fellelését már a kiállítások előtt is és, ugyancsak segítik a cégeket a külpiaci megjelenésre való felkészülésre. A legújabb eszköz a tervek szerint az úgy nevezett info pontok lennének, amelyekből eddig egy jött létre Podgoricában, s a tervek szerint 7-8 alakul még a közel jövőben - mondta az igazgató.

A magyar tőkekivitel dinamikusan alakult az elmúlt években. Miközben az eltelt mintegy 18 évben csaknem 70 milliárd euró érkezett Magyarországra, a magyar tőkekivitel állomány jelenleg mintegy 14 milliárd euró. Ennek nagy része 2004 óta valósult meg. E folyamatban eddig a "magyar multik", a regionális szerepre törő magyarországi központú cégek játszották a fő szerepet, e cégek adták a befektetések 80-85 százalékát. Az igazgató szerint a kis és közepes vállalkozások súlyának növelése bár nem könnyű feladat, mégis szükséges, már csak azért is, mert e cégek szerepe a foglalkoztatásban is hangsúlyos.

Tőzsdei cégek: mindenki elárulja a fizetéseket?
Közösen ösztönöznénk a kkv-ket Bulgáriával
Svájci támogatással fejlődhet az északi régió
Garanciaszervezetek segítették a kkv-kat 

MTI

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG