A B-vitamin hiánya vérszegénységben nyilvánul meg, amely fáradtsággal, keringési problémákkal és koncentrációzavarral jár. Sok élelmiszer tartalmaz B-vitamint, például a banán, az avokadó, a káposzta, a szárnyasok és a tejtermékek, de a búzasörben különösen magas koncentrációban van jelen. Ez a komlóból származó, xantohumol nevű vegyületnek köszönhető, amely gyulladáscsökkentőként hat a szervezetben - gátolja a reuma, az érszűkület és talán még egyes daganatok kialakulását is. Ezen kívül a sör, magas folsavtartalmának köszönhetően, a vér homociszteinkoncentrációját is csökkenti. Ez az aminosav különösen károsítja a véredényeket és növeli a szívinfarktus kialakulásának veszélyét.
Egy olasz kutatócsoport közlése szerint a sör néhány növényi összetevője megnöveli a vér antioxidánskapacitását, azaz egy sör elfogyasztása után a szervezet jobban ki tudja védeni a káros gyököket, így a sejtek lassabban öregednek. A rossz hír az, hogy a hatás csak alkohollal együtt érvényesül: a római Nemzeti Táplálkozástudományi Intézet kutatója, Andrea Ghiselli és kollégái a kontrollcsoporttal alkoholmentes sört itattak és a pozitív hatás ott elmaradt.
Nem muszáj otthon, egyedül szurkolni
Iszákos cickányok miatt borul a sörös sztori
MTI