<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
KKV
Egy új vállalkozás számára kétségtelenül a legrázósabb kérdés, honnan szerezzenek forrást ötleteik, elképzeléseik megvalósításához. Jó iránymutatást adhat ebben a hazai technológiai szektor egyik legaktívabb befektetője, az OXO Csoport, hiszen portfóliócégeik csak idén már közel négymilliárd forintnyi külső forrást tudtak bevonni.

Az interjú a Piac & Profit magazin október-novemberi számában jelent meg.

A Piac & Profit magazint keresse az újságárusoknál, ha lépést akar tartani a legfrissebb üzleti és társasági trendekkel! Az aktuális számot online is megrendelheti, vagy válassza az éves előfizetést! Megrendelés és előfizetés >>

Az Oszkó Péter egykori pénzügyminiszter által 2014-ben alapított OXO Csoport 2015-től vált aktív befektetővé. A társasághoz azóta számos további befektető is csatlakozott, és együtt eddig mintegy 30 kezdeti és korai szakaszban lévő cégbe fektettek be saját forrásból, összesen több mint egymilliárd forint értékben. Döntően olyan feltörekvő technológiai, innovatív projektekbe fektettek, amelyekben láttak fantáziát.

– Nagyjából 400–500 projektből választjuk ki évente azt a 10–15-öt, amelyet aztán finanszírozásra érdemesnek ítélünk – érzékelteti a volument Oszkó Péter.

Több lehetőség

Portfóliócégeik a kezdő finanszírozás után, ha már teljesítették az első céljaikat, jellemzően további befektetéseket is keresnek. Hiszen akár a fejlesztések befejezéséhez, akár a piacra lépéshez, akár a nemzetközi terjeszkedéshez is szükség lehet újabb forrásokra. Ilyen újabb befektetési körökben nemcsak maga az OXO Csoport vesz részt, hanem aktívan segítik a projektjeiket más befektetők bevonásában is. Ennek eredményeként csak 2019-ben majdnem négymilliárd forintnyi újabb befektetési forrás jutott a portfóliócégeiknek.

Oszkó Péter (Fotó: Bánkuti András)

Bármennyire is sikeres egy piacra lépő startup, ebben a fázisban a banki finanszírozás nem jellemző.

– Az ennyire fiatal vállalkozások túl kockázatosnak minősülnek a banki finanszírozáshoz. Így tapasztalataik szerint a portfóliójukban lévő társaságok háromféle megoldást keresnek. A legígéretesebbnek számító cégek, amelyek már a nemzetközi piacokon terjeszkednek, külföldi befektetőkhöz fordulnak. A hozzájuk képest eggyel alacsonyabb fejlettségi szinten lévők részben hazai, részben nemzetközi forrásokból oldják meg a finanszírozásukat, a még ennél is koraibb fejlesztési, piacra lépési szakaszban járók pedig nem kizárt, hogy az állami alapokból elnyerhető pénzeket veszik igénybe. Utóbbiak a hazai piacon jelenleg számos formában és bőségesen elérhetők, és adott fejlettségi fázisban kifejezetten jól kiegészíthetik a magánforrásokat – mondja az OXO Csoport alapítója, amely társaság maga is több állami tőkealappal alakított ki aktív együttműködést.

Színes paletta

Az induló vállalkozások közös magán- és állami tőkefinanszírozására Oszkó Péter több konkrét pozitív példát is említ. A bigdata és személyre szabott marketing- és kampánykezelési megoldásokat fejlesztő SpringTab azt követően, hogy 90 millió forintot kapott az OXO-tól, további 240 milliót már az állami tulajdonú Széchenyi Tőkealaptól vett fel. Az Agroninja nevű vállalkozásba – amelynek mobilalkalmazása egy fotó alapján meghatározza a testtömeget, ami különösen az állattenyésztők számára hasznos – az OXO két lépésben összesen 75 millió forintot fektetett, emellé rakott a cégbe az állami Hiventures Zrt. három lépésben 189 milliót. A tudományos szakirodalom tömeges feldolgozását lehetővé tevő Hubscience pedig az OXO-tól 40 milliót, a Hiventures-től két lépésben 133 milliót vett igénybe. Ezek a vállalkozások egytől egyig ötletfázisból indultak útjukra, kezdtek közös munkát a befektetési csoporttal, majd nyertek forrásokat részben tőlük, részben állami szereplőktől.

Más hozzáállást igényel viszont az érettebb, már nagyobb árbevételű vagy nagyobb mértékű finanszírozást kereső startup. Ebben az esetben sokszor a magánpiaci szereplők bevonása tűnhet célravezetőbbnek. Az OXO Csoport portfóliójába alig egy éve bekerült, 3D képi megjelenítéseket orvostechnológiai célra fejlesztő zMed Zrt.-be például egy magyar–amerikai magánbefektetői csoport tesz 250 millió forintot, állami szerepvállalás nélkül. A résztulajdonukban lévő, egyedi megrendelések alapján kézzel készült, designbeton-megoldásokat gyártó Ivanka Factory Zrt. átstrukturálására pedig a SET Group Nyrt.-t vonták be, melynek keretében egyúttal a Budapesti Értéktőzsdén szereplő cég jogot szerzett arra, hogy a sikeres átszervezést követően tulajdoni részesedést szerezzen az Ivanka Factoryban.

Az intenzív tárgyalási folyamatok eredményeként 11 millió dollár tőkét bevonó okosváros-rendszerekhez is kapcsolódó jármű-kommunikációs technológiákat fejlesztő Commsignia pedig jó példa arra, hogy stabil pénzügyi teljesítmények és folyamatos nemzetközi terjeszkedés mellett akár lényegesen nagyobb tőkebevonást is meg lehet valósítani, ha nem is csak a hazai, hanem a még bőségesebb források fölött rendelkező nemzetközi piaci szereplőktől. A 11 millió dollárt nagy nemzetközi tőkealapok és hazai kockázatitőke-társaságok adták össze: a Karma Ventures, a Samsung Catalyst Fund, a Partech, az Inventure, a Credo Ventures és a cégbe már korábban is befektetett magyar társaság, a Day One Capital.

Csalóka forrásbőség

– A hazai piac ma nem panaszkodhat, meglehetősen jól ellátott forrással. Akár már az ötlet szintjén is lehet pénzhez jutni, érettebb szakaszban pedig, ahol már százmillió forintos bevétele van egy cégnek, magánpiaci befektetők is hajlandóak akár dollárban nyolc számjegyű tőkeemelésre – összegezte Oszkó Péter.

Minél korábbi életszakaszban van egy vállalkozás, annál jobban szüksége lehet a hazai állami vagy korai fázisú befektetők szerepvállalására. Az érett szakaszban felmerülő 10–20 millió dolláros forrás bevonásához viszont már a menedzsmentnek kell felkészültnek lennie, hiszen csak ő lesz képes meggyőzni az újabb befektetőket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
KKV Ez az a hét döntés, amitől most bedörrenhet a magyar gazdaság
MTI | 2021. július 8. 14:08
Szijjártó Péter Belgrádban beszélt bővebben azokról a kilábalást segítő jogszabályokról, melyeket most fogadott el a kormány.
KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos