<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
Londonban céget gründoló magyarokról készített hosszabb riportot a Bloomberg, melyben nemcsak arra mutatnak rá, hogy a magas munkanélküliség miatt is vándorol egyre több magyar külföldre, hanem arra is, hogy mekkora a különbség a vállalkozói környezetben. Vajon Angliában vagy Magyarországon jegyeznek be egy kft.-t 2 nap alatt potom 5 ezer forintért?A korábban autószerelőnek tanuló Bozó István jelenleg Londonban működtet egy 6 - magyar - alkalmazottnak munkát adó palacsintázó bisztrót. Bozó azért vágott bele az üzletbe, mert nem talált kint olyan palacsintát, mely gyermekkora kedvenc ízeire emlékeztette volna. A 35 éves vállalkozó, aki csaposként kezdte pályafutását a brit fővárosban, ma már 70-100 palacsintát ad el a Victoria Station melletti Crepe Fun-Tastic nevű bisztrójában. Azt mondja, Magyarországon mindez nem jöhetett volna össze, Londonban 17,5 ezer fontos hitelt kapott az induláshoz két nap alatt (3500 fontos önrész mellé), míg Magyarországon csak a cégbejegyzés (minimum) 15 nap. Ráadásul már az elején rengeteget kellett volna ügyvédre költenie, amire Londonban egyáltalán nincs szükség. Bozó szerint Magyarországon a tehetség nem elég, barátok és kapcsolatok nélkül nehéz boldogulni.
hirdetés

A Bloomberg egy budapesti vállalkozást is megkeresett, hasonlót Bozóéhoz. Békefi Zsóka vegetáriánus bisztrót nyitott, a cég 45 nap után került bejegyzésre, aminek ügyvédi költsége 100 ezer forint volt, a regisztrációs díj pedig 50 ezer forint. Angliában ennek tizedébe kerül egy kft bejegyeztetése és az ügyintézés is sokkal gyorsabb. A NemSüti végül az alapítás után három hónappal tudott megnyitni a belvárosban tavaly év végén, ennyi idő kellett az ügyintézéshez. Békefinek még azt is egyeztetnie kellett a lakókkal, hogy az üzlethelyiség fölé kihelyezhesse egyáltalán a bisztró logóját.

A cikk felidézi, hogy a Világbank összeállítása szerint Nagy-Britanniában van az EU-n belül a második legkedvezőbb vállalkozói környezet (az első Dánia), míg Magyarország ezen a listán csupán a 18. helyen áll. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt közölte a lappal, hogy dolgoznak rajta, hogy az adminisztráció ne jelentsen ekkora terhet a magyar cégeknek.
Ez amúgy a 28 tagú unióban versenyhátrányt is jelent nekünk. Míg Békefi 45 nap után kapott engedélyt, addig Bozó ezt 2 nap alatt el tudta intézni, ráadásul a hatékonyabb ügyintézés egyáltalán nem drágább a szigetországban, mint idehaza, Bozó nagyjából 5000 forintnak megfelelő összeget fizetett be a brit államkasszába, ráadásul induló cégként még hitelt is kapott, ami a hasonló helyzetben lévő magyar vállalkozásoknak szinte elképzelhetetlen.

A kedvező környezet ráadásul "kineveli" az egészséges vállalkozó szellemet is, a cikk ugyanis azzal zárul, hogy az egykori csapos ma már nemzetközi franchise-hálózat alapításában gondolkozik, magyar palacsintákat akar vinni például Dubajba.

Az Egyesült Királyságban 2012-ben 47 ezer magyar élt, 10 évvel ezelőtt tized ennyien voltak csak kint (vagyis még az EU-csatlakozás előtt; a britek azonnal kinyitották munkaerőpiacukat 2004-ben, vagyis a csatlakozás után a kelet-európai új tagok előtt). Bár Bozó szerint az amerikaiak is nagyon szeretik a magyar palacsintát, a magyar közösség ma már akkora, hogy több üzleti vállalkozás is épül rájuk. A cikk felidézi, hogy ma már olyan zenekarok, mint a Tankcsapda is fellépnek Londonban, és kint már TúróRudit is lehet kapni.

A 37 éves Ceglédi Rita épp 2004-ben érkezett Londonba, Islington közelében 3 év múlva nyitott meg szépségszalonját, célközönsége pedig pont a kint tartózkodó magyarok voltak. Ma már két szalonja van Londonban és 7 honfitársának ad munkát. A 25 éves Bozsó Dóri 5 hónapja érkezett a szigetországba, Székesfehérváron dolgozott egy szalonban, de azt be kellett zárni a válság miatt. Ekkor indult útnak és ma már Ceglédinek dolgozik. Mint mondja, Magyarországon a válság miatt az emberek nem engedhetik meg maguknak a pedikűrt, inkább megcsinálják maguk, a fehérvári szalonból így elmaradoztak a vendégek. Londonban ötször annyi az ára, de az itteniek ezen nem spórolnak.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Honnan lesz pénze a hazai startupoknak?
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 14:19
Rohamléptekben növekszik a budapesti startup ökoszisztéma, az induló cégek pedig egyre több finanszírozási lehetőség közül választhatnak.
KKV Bérmegállapodás: mit kapnak a cégek?
Privátbankár.hu | 2021. november 3. 18:57
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint jelentős előrehaladást értek el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában.  
KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló