<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Londonban céget gründoló magyarokról készített hosszabb riportot a Bloomberg, melyben nemcsak arra mutatnak rá, hogy a magas munkanélküliség miatt is vándorol egyre több magyar külföldre, hanem arra is, hogy mekkora a különbség a vállalkozói környezetben. Vajon Angliában vagy Magyarországon jegyeznek be egy kft.-t 2 nap alatt potom 5 ezer forintért?A korábban autószerelőnek tanuló Bozó István jelenleg Londonban működtet egy 6 - magyar - alkalmazottnak munkát adó palacsintázó bisztrót. Bozó azért vágott bele az üzletbe, mert nem talált kint olyan palacsintát, mely gyermekkora kedvenc ízeire emlékeztette volna. A 35 éves vállalkozó, aki csaposként kezdte pályafutását a brit fővárosban, ma már 70-100 palacsintát ad el a Victoria Station melletti Crepe Fun-Tastic nevű bisztrójában. Azt mondja, Magyarországon mindez nem jöhetett volna össze, Londonban 17,5 ezer fontos hitelt kapott az induláshoz két nap alatt (3500 fontos önrész mellé), míg Magyarországon csak a cégbejegyzés (minimum) 15 nap. Ráadásul már az elején rengeteget kellett volna ügyvédre költenie, amire Londonban egyáltalán nincs szükség. Bozó szerint Magyarországon a tehetség nem elég, barátok és kapcsolatok nélkül nehéz boldogulni.

A Bloomberg egy budapesti vállalkozást is megkeresett, hasonlót Bozóéhoz. Békefi Zsóka vegetáriánus bisztrót nyitott, a cég 45 nap után került bejegyzésre, aminek ügyvédi költsége 100 ezer forint volt, a regisztrációs díj pedig 50 ezer forint. Angliában ennek tizedébe kerül egy kft bejegyeztetése és az ügyintézés is sokkal gyorsabb. A NemSüti végül az alapítás után három hónappal tudott megnyitni a belvárosban tavaly év végén, ennyi idő kellett az ügyintézéshez. Békefinek még azt is egyeztetnie kellett a lakókkal, hogy az üzlethelyiség fölé kihelyezhesse egyáltalán a bisztró logóját.

A cikk felidézi, hogy a Világbank összeállítása szerint Nagy-Britanniában van az EU-n belül a második legkedvezőbb vállalkozói környezet (az első Dánia), míg Magyarország ezen a listán csupán a 18. helyen áll. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt közölte a lappal, hogy dolgoznak rajta, hogy az adminisztráció ne jelentsen ekkora terhet a magyar cégeknek.
Ez amúgy a 28 tagú unióban versenyhátrányt is jelent nekünk. Míg Békefi 45 nap után kapott engedélyt, addig Bozó ezt 2 nap alatt el tudta intézni, ráadásul a hatékonyabb ügyintézés egyáltalán nem drágább a szigetországban, mint idehaza, Bozó nagyjából 5000 forintnak megfelelő összeget fizetett be a brit államkasszába, ráadásul induló cégként még hitelt is kapott, ami a hasonló helyzetben lévő magyar vállalkozásoknak szinte elképzelhetetlen.

A kedvező környezet ráadásul "kineveli" az egészséges vállalkozó szellemet is, a cikk ugyanis azzal zárul, hogy az egykori csapos ma már nemzetközi franchise-hálózat alapításában gondolkozik, magyar palacsintákat akar vinni például Dubajba.

Az Egyesült Királyságban 2012-ben 47 ezer magyar élt, 10 évvel ezelőtt tized ennyien voltak csak kint (vagyis még az EU-csatlakozás előtt; a britek azonnal kinyitották munkaerőpiacukat 2004-ben, vagyis a csatlakozás után a kelet-európai új tagok előtt). Bár Bozó szerint az amerikaiak is nagyon szeretik a magyar palacsintát, a magyar közösség ma már akkora, hogy több üzleti vállalkozás is épül rájuk. A cikk felidézi, hogy ma már olyan zenekarok, mint a Tankcsapda is fellépnek Londonban, és kint már TúróRudit is lehet kapni.

A 37 éves Ceglédi Rita épp 2004-ben érkezett Londonba, Islington közelében 3 év múlva nyitott meg szépségszalonját, célközönsége pedig pont a kint tartózkodó magyarok voltak. Ma már két szalonja van Londonban és 7 honfitársának ad munkát. A 25 éves Bozsó Dóri 5 hónapja érkezett a szigetországba, Székesfehérváron dolgozott egy szalonban, de azt be kellett zárni a válság miatt. Ekkor indult útnak és ma már Ceglédinek dolgozik. Mint mondja, Magyarországon a válság miatt az emberek nem engedhetik meg maguknak a pedikűrt, inkább megcsinálják maguk, a fehérvári szalonból így elmaradoztak a vendégek. Londonban ötször annyi az ára, de az itteniek ezen nem spórolnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
KKV Sok cég fiókjából hiányzik ez a kulcsfontosságú dokumentum
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:55
Amellett, hogy a magyar cégek innovációs kedve minimum visszafogott, sok vállalatnak továbbra sincs a következő időszakban tervezett fejlesztéseket megalapozó írásos innovációs stratégiája - áll a K&H innovációs indexben.
KKV Új év, új élet - új céges bankszámla!
Gergely Péter | 2022. január 15. 18:15
Sokan újévi fogadalmakkal indították a 2022-es évet, melyben új célokat jelöltek ki, köztük pénzügyi célokat is. Vállalkozóként azonban nem gondolnak olyan lehetőségekre, melyek miatt esetleg végigbosszankodtuk az előző évet. Ilyen lehet egy rossz szerződés, egy felesleges biztosítás vagy egy jó drága céges bankszámla. Érdemes ezekhez is hozzányúlni. Igen, akár még a cég bankszámlájához is.
KKV Nagy dobás a Főtaxitól: elindult az új szolgáltatás
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 18:22
Belép a csomagszállítási piacra az egyik legnagyobb magyar taxicég.
KKV Ezentúl Orbán Viktor vejének friss szerzeményéhez kell utalni a kamarai hozzájárulásokat
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 14:26
Arról az 5 ezer forintról van szó, amelyet a vállalkozásoknak évente kell megfizetniük.
KKV Hogyan növekedhetnek sikeresen a cégek?
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 10:28
Egy vállalkozás indulásakor előnyt jelenthet, ha saját tőkéből indul és minden feladat egy kézben összpontosul, hiszen így a döntéshozatal is gyorsabb.
KKV Jócskán megdrágulhat a magyar cégek élete
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 13:40
Átlagosan a költségeik 15 százalékos emelkedésére számítanak 2022-től a kis- és közepes vállalkozások - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
KKV Nagy változások az adózásban: erre kell majd figyelni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 11:41
Eléri jövőre az 1500 milliárd forintot a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentési intézkedések összege.
KKV 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet
Privátbankár.hu | 2021. december 19. 14:01
Ismerje meg a feltörekvő magyar középvállalkozások sikerének titkait. A K&K Kis és Középvállalkozások magazinja és az Alinea Kiadó gondozásában megjelenő 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet című könyv december 6-án került a piacra.
KKV Melyik az Orbán-rendszer legsikeresebb üzletága?
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:05
„Ahol ilyen mértékű dominanciája van egy politikai erőnek, ott mindenki abban érdekelt, hogy a kormányon lévőkkel jóban legyen” – állítja Török Gábor a Piac & Profit legfrissebb számában. A politológus arról is beszélt a lapnak adott interjúban, mi befolyásolja azt, hogy az üzleti élet szereplői melyik párthoz húznak. De nem csak pénzről és profitról szól a decemberi magazin, amely már kapható az újságárusoknál.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló