3p
KKV
Japánban a mogorva boltosnénit barátságos androidok váltják le, kávéfőzőket és tartozékokat árulnak majd a Nestle üzletekben. Ha megmondjuk, milyen jellegű kávét szeretnénk, segít választani a kínálatból - egy év múlva már ezer üzletben vár minket Pepper.

Nem akarunk vészmadárkodni, de a Terminátor-filmek is valahogy úgy kezdődtek, hogy az emberi munkaerőt gyorsabb, tűrőképesebb humanoid robotokra cserélték. Azért reméljük, hogy a Nestlé irányítás alatt tudja majd tartani a robotjait, akiket elsősorban egy új marketingstratégia részeként vetnek majd be.

A derékig érő, amúgy francia fejlesztésű és tajvani gyártású android képes tanulni, tud érzelmeket kifejezni, illetve hatékonyan dolgozik. Japán egyike azoknak az országoknak, ahol kóros munkaerőhiány a jellemző, ezen próbál most segíteni a világ legnagyobb élelmiszeripari cége.

Decemberben húsz, Pepper névre keresztelt robot áll majd munkába a vállalat boltjaiban, ahol a vásárlókkal fognak beszélgetni, illetve az új termékeket reklámozni. De a Nestlé itt még nem áll meg, egy év múlva már ezer üzletben dolgoztatnának androidokat.

Arról egyelőre nincs szó, hogy az óriáscég mennyit fizetett Pepperért, de hamarosan már bárki megveheti a robotot otthonra, kereskedelmi forgalomban 1800 dollár körüli összegért fog futni majd.

Nem éri meg az emberi munkás?

Már mi is írtunk arról korábban, hogy egyre inkább előtérbe kerül a robotmunkások iránti igény, mivel nem tudnak panaszkodni, nem fáradnak el, pontosabbak és sosem sztrájkolnak. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb országban az ipari irányelvek alapvetően már támogatóan viszonyulnak az emberi munkaerő szerepének csökkentéséhez.

A robotika 3 törvénye Isaac Asimov szerint:

 

1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.

2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.

3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

Elszabadult a Nestlé Japánban?

A Nestlé japán ága mindig innovatív volt, például a „nagyköveti” rendszer is itt fut a legsikeresebben. Ez nagyjából azt takarja, hogy a kiválasztottak árulják a cég kávéfiltereit az irodákban, amiért cserébe juttatásokat kapnak a Nestlétől, legyen itt akár szó ingyen géphasználatról, vagy ajándékutalványokról is. Jelenleg körülbelül 120 ezer ilyen nagykövet dolgozik, a vállalat ezt a számot 2020-ra megnégyszerezné és árusítási területüket is kiszélesítené.

A sokszínű KitKat csokik képe is bejárta a világot, az élelmiszergyártó helyi ága jött ki 25-30 új ízzel, köztük az extrémcsípős wasabissal is. De létezik „nyers” KitKat is, ami csak kisütés után válik ehetővé.

 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG