6p
KKV

Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.

Miért született meg ez a társasjáték?

Úgy gondolom, hogy mi hitelesen tudunk kommunikálni, mert én is, és a tulajdonostársam is felépítettünk már céget, és a magyar valóságból vett tudást tudunk átadni. Így lett Cégépítők podcast, a Jövőkép könyv, és most a Cégépítők társasjáték; és ez egy újszerű, valós, gyakorlatias dolog – ráadásul az elmúlt időszakban én is megtanultam, hogy élményszerűen is lehet edukálni. Az egésznek az a célja, hogy oktassuk a piacot, fontos a struktúrában, folyamatban, rendszerben gondolkodás.

Mennyire egyéni a piacon a Cégépítők társasjáték?

Volt egy olyan hipotézisünk, hogy nem nagyon van általános üzleti társasjáték Magyarországon. A műfaj önmagában egyébként létezik itthon is, de ezek jellemzően nagyon réteg termékek, vagy pedig olyan játékokról van szó, mint a Gazdálkodj okosan! vagy a Monopoly. Ezért hiányérzetem volt, hogy valahogy úgy kéne átadnunk azt, hogy mi kell egy sikeres vállalkozáshoz, hogy újszerű, élményszerű és meghökkentő legyen. Mi ezt nem a pénzért csináljuk, ez egy nullás projekt, ugyanúgy, mint a Jövőkép könyv esetében, a cél az, hogy próbáljunk minél több embert elérni, és nemcsak a cégvezetőket, hanem a társasjátékos közösséget is.

Hogyan foglalható össze a játékmenetet? Milyen jellegű társasjáték a Cégépítők?

Bár a játéknak Cégépítők a neve, nem egy vállalkozást kell a nulláról felépíteni, mert az egy sokkal komplexebb, hosszabb folyamat lenne, hanem a játékmenet során egy üzleti évet játszunk le. Ideálisan 2-4 játékossal, a táblán egyszer körbe haladva megy a játék, és csakúgy, mint a való életben, az üzleti év végén beszámolót, mérleget kell készíteni. Az elszámolás után kiderül, melyik játékos mennyi pontot gyűjtött, pontosan úgy, mint ahogy a cégeknél az üzleti év végén megtudható az eredmény. A lényeg az, hogy a játékmenet pontosan olyan, mint egy vállalkozó élete: erőforrásokat kell gyűjteni, abból vehetők fel dolgozók, akikkel munkákat lehet megvalósítani – végén ennek alapján számolod el, hogy a csapat mennyi munkával, mennyi győzelmi pontot termelt.

Szintén fontos, hogy az erőforrás a hagyományos értelemben a győzelemhez nem számít, a pénz a játékmenet során fontos, a végső elszámolásban azonban semmilyen jelentősége sincsen – mint ahogy a céges beszámolókban sem a tárolt készpénz jelenti az értéket.

Az, hogy milyen teljesítményre, milyen eredményre képes a céged a kulcskérdés, mindez pedig attól függ, hogy milyen csapat van mögötte, és milyen módszerrel és stratégiával, pontosan milyen eredményre jutottál.

Milyen újdonságokat kínál a Cégépítők?

Az mindenképpen egy csavar, hogy a játékban nem döntő tényező, hogy ki dob hatost, vagy pontosan hová lép, mert ez a harmadik játék után unalmassá válna. A csavar pont az, hogy bár összesen három darab kockánk van, ebből kettő olyan, amin egytől hármasig vannak értékek, ezekkel dobunk. A harmadik kockát pedig mindig úgy kell beállítani, hogy az összérték mindig hét legyen, ez pedig kiküszöböli a szerencsefaktort. Az élet is ilyen egyébként, bár sok minden múlik szerencsén, a vállalkozásban azért vannak keretek, amelyek behatárolják az egészet.

A Cégépítők társasjáték sok újdonságot tartogat.
A Cégépítők társasjáték sok újdonságot tartogat.

Az egyik kocka arról dönt, hogy mennyit lépsz, a másik arról, hogy mennyi erőforrást kapsz, a harmadik pedig arról, hogy mennyi fókuszod van – ez utóbbi dönt például arról, hogy az adott körben mennyire tudsz fókuszálni a munkavégzésre, vagy egy ember felvételére.

A dobás után át kell gondolni és meg kell tervezni, mit csinálsz, hiszen nem mindegy, hogy melyik kocka melyik helyre kerül. Ez pontosan olyan, mint a mindennapokban, hiszen tervezve sokkal eredményesebben megy a vállalkozás, mintha a vakszerencsére bízzuk azt.

A játékot egy profi csapat tervezte, fontos volt az élvezhetőség, és az, hogy teljesen ki legyen balanszolva. Nincsenek büntetőmezők, sőt olyan szuperkártya sem létezik, amely kihúzásával be lenne biztosítva a győzelem. Az volt a célunk, hogy a Cégépítők a tizedik újrajátszásnál is élvezhető legyen.

A játékkal az is nem titkolt szándékunk volt, hogy akár egy nyaralás közben, a strandon ülve, a gyerekkel is játszható legyen, ezért is könnyen kirakható, tábla nélküli formában született meg. Nem csak praktikus és kisebb helyen is elfér emiatt, hanem így minden játékban más a játéktér, emiatt sincs két egyforma játék.

Ahogy lépegetünk, vannak olyan speciális mezők, ahol CRM vehető, ez volt az én leginkább hozzáadott szellemi termékem, hogy a hatékony CRM használat tulajdonképpen szuperképességet jelent. Csakúgy, mint a való életben, a CRM bevetése jelentősen növeli a hatékonyságot, előnyöket jelent, azonban nem mindegyik kártya ugyanolyan. A CRM kártyák nélkül nehéz nyerni, úgyhogy kifejezetten jól jár, aki megszerzi őket, ezzel kapcsolatban egyébként nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a tesztjátékosoktól is.

Egyébként nem egy céges játékos volt, hanem egy társasjátékos, aki azt mondta, nem tudja, mi a CRM pontos célja, de ha valaha vállalkozást csinál, biztosan kell majd neki, mert a játékban is rájött, hogy szuperképességet jelent. A játék egyik mondanivalója pont ez, hogy nem árt, ha van valami rendszer, ami hatékonyságot visz az életedbe.

A MiniCRM Cégépítők podcastjának legújabb részében Balogh Petya startup befektető is kipróbálta a Cégépítők társasjátékot – az epizódot itt hallgathatja meg! 

Mit jelent ez a társjáték a MiniCRM-nek?

Fontos leszögezni, hogy a MiniCRM nem ebből a játékból él, ez inkább egy edukációs tartalom, úgy beárazva, hogy plusz nullás projekt legyen, ezért 7 ezer forintra lőttük be az ajánlott fogyasztói kiskereskedelmi árát, jóval a piacon megtalálható 10-15 ezres versenytársak alá, pont azért, hogy ne legyen korlát, és aki meg akarja venni, megtudja venni. 

Mikor először bemutattuk a kereskedőknek, előtte izgultunk, azonban az érdeklődés hatalmas volt, lecsaptak rá, mindenki rárobbant, mert ilyen jellegű játék tényleg hiányzott a piacról; sikerült egy résbe beletalálnunk.

A játékot megértették, intuitív, könnyen megtanulható, ha a játékszabályt párszor elolvassuk, menetközben már adja magát – és ez is be is jött, hiszen ezer darabot gyártottunk le, ebből október 25-i bejelentéssel már kevesebb mint egy hónap alatt elment 600 darab.

A játékot egyébként a MiniCRM-es kollégák is nagyon szeretik, játszanak vele, amikor megjelent, pénteken ötkor bementünk, vettünk pizzát, és játszottunk; imádták. Jó csapatépítő.

Mivel a MiniCRM-nél rájöttünk, hogy nem csak egy szoftvert, hanem igazából cégépítést adunk ügyfeleinknek, a játék célja is az, hogy élményszerűen edukáljon és ráébressze a játékosokat, hogy a vállalkozást folyamatokba szervezve, rendszerben építve könnyen kiemelkedhetünk a piaci átlagból.

A társasjátékról további információk itt találhatóak: https://www.minicrm.hu/tarsasjatek/

Címkék: KKV MiniCRM
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG