1p
KKV
Csak tévhit, hogy egy alma elrágásával helyettesíthető a fogmosás - egy banánnal azonban még rosszabbul járhatunk
Csak tévhit, hogy egy alma elrágásával helyettesíthető a fogmosás - egy banánnal azonban még rosszabbul járhatunk

Sajnálatos módon az emberek többségére a hiányos vagy szuvas fogazat a jellemző - állapítja meg dr.Tóth György fogszakorvos. A legtöbben természetesnek tartják, hogy az évek múlása együtt jár a fogak ritkulásával, pedig a fogápolás és a fogászat mai lehetőségei között optimális esetben a fogak életünk végéig kitarthatnának. Természetesen azért létezik egy öröklött hajlam, de a kutatások azt bizonyítják, hogy a fokozott szájhigiéne és a rendszeres ellenőrzés és szükség esetén kezelések végrehajtása évtizedekkel képes meghosszabbítani fogaink életét - olvasható az Orvostkeresek.hu szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A fogápolásnak már gyerekkorban el kell kezdődnie. Az egészséges fogazat ugyanis meghatározó a gyermek beszédfejlődésében, táplálkozásában és az arc harmóniájának kialakításában is. A közlemény szerint a tejfogak ápolása döntő jelentőséggel bír a maradó fogak és a megfelelő szájhigiéne szempontjából is.

Amelyik gyermek nem sajátította el és nem szokta meg a helyes fog- és szájápolást (alaposság, rendszeresség), attól nehezen elvárható, hogy a fogváltáskor ez a szokás varázsütésre megváltozik - figyelmeztet dr.Tóth György . Másrészt a szuvas tejfogak táptalajt jelentenek a fogszuvasodásért felelős baktériumok szaporodásának, így a fogváltáskor az akkor még ép maradó fogak fokozottan ki vannak téve a kórokozóknak.

A fogszuvasodás elsősorban a hiányos szájhigiéne következménye, azonban törekedjünk az étkezések között mellőzni a szénhidrát tartalmú ételeket és italokat, ide értve az akár 100%-os gyümölcsleveket, cukorkákat, kakaót, szénsavas üdítőket, kekszeket, ropit, egyebet. Ezeket inkább étkezések után fogyasszuk, majd alapos fogmosás, fogselymezés, nyelvtisztítás és szájzuhany javasolt.

A gyerekek mellett a mamáknak is körültekintéssel kell eljárniuk, terhesség alatt ugyanis szintén nem törvényszerű a fogak fokozott romlása, az ínygyulladás kialakulása. A terhességre történő felkészülésnél érdemes a fogazatot is teljesen rendbe hozatni, begyakorolni a kiváló szájhigiénét és annak fenntartását, így a változatos, egészséges táplálkozás és a fokozott szájhigiéne - melyet rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel egészítünk ki - biztosítja a fogak, íny és fogágy egészségét a terhesség alatt is - hívják fel rá a figyelmet.

A terhesség hormonális változásai miatt kialakulhat ún. terhességi ínygyulladás, ez azonban a baba megszületésével magától rendeződik, és nem tévesztendő össze a nem megfelelő szájhigiéne miatt jelentkező problémákkal - áll a közleményben.

Sokaknál még tartja magát az a régi, ám helytelen elmélet, mely az almát ajánlja, mint fogtisztítási eljárást. Ez azonban csak az almába harapáskor jelentkező mechanikai tisztító hatást vette figyelembe, míg a szájüregben zajló biokémiai reakciókat és azok hosszútávú károsító hatásait figyelmen kívül hagyta - állítja dr.Tóth György fogszakorvos. Az almaevés nem helyettesíti a fogmosást, ráadásul komoly fogszuvasodást okozó hatása van, hiszen egyaránt tartalmaz savat és cukrot, melyek együttes jelenléte a szájban nagyon veszélyes.

Az almánál is károsabb azonban a kutatások szerint a fogakra a banán. Ennek oka, hogy a banánban lévő -fogra tapadó, nehezen eltávolítható- összetevők filmszerű rétegében sokszorosára szaporodnak a fogszuvasodást előidéző kórokozók - áll az Orvostkeresek.hu közleményében.

Óvodáskori félelmek miatt is rosszak a fogaink
Gumimacikkal lépre csalhatók a bacilusok
Igazságos egészség - kinek és mire fáj a foga?
A sógorokat csak az olcsó magyar fogorvos érdekli

Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG