Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Elemzők szerint biztatóak az építőipar adatai. Az idei lehet az első olyan 2005 óta, amikor összességében pluszban zárja az ágazat az egész évet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hozta nyilvánosságra, hogy az építőipar termelése 9,8 százalékkal nőtt áprilisban az egy évvel korábbihoz képest a márciusi 9,9 százalékos emelkedést követően. Ahogy azt a Privátbankár is megírta, az épületszerkezet-építés és a vasútépítés húzta az ágazatot. További részleteket itt olvashat.

Koji László/Forrás: BKIK.hu

Koji László, az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke elmondta: örülnek annak, hogy az elmúlt 6,5 évben először fordul elő, hogy egymást követő két hónapban emelkedett az építőipari termelés értéke valamennyi építmény főcsoportnál.

Kétségtelen, hogy alacsony bázishoz történik a viszonyítás, de óvatosan kell kezelni, hogy ezt a növekedést tartós folyamatnak lehet-e tekinteni, mert a megkötött új szerződések, és a szerződésállomány volumenének alakulása kedvezőtlen képet mutat. 2013 áprilisában a megkötött új szerződések volumene 13 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, ez minden főcsoportnál alacsonyabb - mondta.

Óvatos a szövetség

Koji László rámutatott, hogy az építőipari vállalkozások 2013. április végi szerződésállományának teljes volumene 13,5 százalékkal meghaladja az előző évit, de tapasztalok szerint a megkötött szerződések 10-15 százaléka nem teljesül.

Az ÉVOSZ arra számít, hogy 2013 első felében összességében a tavalyi szinten alakul az építőipar teljesítménye. Ezt a becslést a KSH-adatai nem támasztják ugyan alá, mert az év első négy hónapjában 6,6 százalékos bővülésről adtak számot.

A szövetség gyengébb prognózisa abból adódik, hogy a tagvállalatok többsége az épületek építése, a szerkezetépítés, a magasépítés területén tevékenykednek, többnyire mikro- és kisvállalkozások, és ők a hétköznapok gyakorlatában még nem érzékelnek javulást - mondta Koji László.

Pluszban zárhat az ágazat

Árokszállási Zoltán

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője szerint kedvező képet mutat az építőipari teljesítmény az áprilisi adatok alapján, mivel a havi, 1,4 százalékos bővülés is érdeminek mondható. A jobb teljesítmény egyrészt annak köszönhető, hogy márciusban még rossz volt az időjárás, míg áprilisra már elindultak a beruházások, másrészt mert - főként az állami megrendelések miatt - nőtt az út- és a vasútépítés, valamint az épületek szerkezetépítése.

A szakértő elmondta: bár az új szerződések volumene éves összevetésben csökkent áprilisban, a teljes szerződésállomány meghaladja az egy évvel korábbit. Árokszállási Zoltán kiemelte: az eddigi adatok alapján idén pluszba kerülhet az építőipari teljesítmény volumene, amire 2005 óta nem volt példa.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
hírlevél
depositphotos