Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Elemzők szerint biztatóak az építőipar adatai. Az idei lehet az első olyan 2005 óta, amikor összességében pluszban zárja az ágazat az egész évet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hozta nyilvánosságra, hogy az építőipar termelése 9,8 százalékkal nőtt áprilisban az egy évvel korábbihoz képest a márciusi 9,9 százalékos emelkedést követően. Ahogy azt a Privátbankár is megírta, az épületszerkezet-építés és a vasútépítés húzta az ágazatot. További részleteket itt olvashat.

Koji László/Forrás: BKIK.hu

Koji László, az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke elmondta: örülnek annak, hogy az elmúlt 6,5 évben először fordul elő, hogy egymást követő két hónapban emelkedett az építőipari termelés értéke valamennyi építmény főcsoportnál.

Kétségtelen, hogy alacsony bázishoz történik a viszonyítás, de óvatosan kell kezelni, hogy ezt a növekedést tartós folyamatnak lehet-e tekinteni, mert a megkötött új szerződések, és a szerződésállomány volumenének alakulása kedvezőtlen képet mutat. 2013 áprilisában a megkötött új szerződések volumene 13 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, ez minden főcsoportnál alacsonyabb - mondta.

Óvatos a szövetség

Koji László rámutatott, hogy az építőipari vállalkozások 2013. április végi szerződésállományának teljes volumene 13,5 százalékkal meghaladja az előző évit, de tapasztalok szerint a megkötött szerződések 10-15 százaléka nem teljesül.

Az ÉVOSZ arra számít, hogy 2013 első felében összességében a tavalyi szinten alakul az építőipar teljesítménye. Ezt a becslést a KSH-adatai nem támasztják ugyan alá, mert az év első négy hónapjában 6,6 százalékos bővülésről adtak számot.

A szövetség gyengébb prognózisa abból adódik, hogy a tagvállalatok többsége az épületek építése, a szerkezetépítés, a magasépítés területén tevékenykednek, többnyire mikro- és kisvállalkozások, és ők a hétköznapok gyakorlatában még nem érzékelnek javulást - mondta Koji László.

Pluszban zárhat az ágazat

Árokszállási Zoltán

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője szerint kedvező képet mutat az építőipari teljesítmény az áprilisi adatok alapján, mivel a havi, 1,4 százalékos bővülés is érdeminek mondható. A jobb teljesítmény egyrészt annak köszönhető, hogy márciusban még rossz volt az időjárás, míg áprilisra már elindultak a beruházások, másrészt mert - főként az állami megrendelések miatt - nőtt az út- és a vasútépítés, valamint az épületek szerkezetépítése.

A szakértő elmondta: bár az új szerződések volumene éves összevetésben csökkent áprilisban, a teljes szerződésállomány meghaladja az egy évvel korábbit. Árokszállási Zoltán kiemelte: az eddigi adatok alapján idén pluszba kerülhet az építőipari teljesítmény volumene, amire 2005 óta nem volt példa.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
hírlevél