3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A Siemens és a Mitsubishi is javított az Alstomnak tett ajánlatán. Most már a francia vállalat igazgatótanácsán a sor.

Az Alstom francia nagyvállalat pénteken bejelentette, hogy az igazgatótanácsa hétfőig összeül, hogy kialakítsa álláspontját az amerikai Genereal Electric (GE), illetve a német Siemens és a japán Mitsubishi Heavy Industries (MHI) közös ajánlatáról.

"Addig az Alstomnak már nem áll szándékában a folyamatban lévő eljárásról több tájékoztatást adni" - olvasható az alig egy órával azután kiadott közleményben, hogy a Siemens/MHI tovább javított ajánlatán. 

A francia konglomerátum energetikai ágazatáért az amerikai GE-vel vívott harcban a német-japán páros most már 8,2 milliárd euró készpénzt tenne lenne az asztalra, míg a korábbi ajánlatban csak 7 milliárd szerepelt.

Ezenkívül a Siemens a vasúti jelzőrendszereket érintő tevékenységét is felajánlja egy közös vállalat létrehozására.

A két cég közös ajánlatát összesen 400 millió euróval 14,6 milliárd euróra növelte.

Az elnök is véleményt mondhat

A két vállalat elnöke, Joe Kaeser a Siemens és Shunichi Miyanaga az MHI részéről pénteken személyesen ismerteti az új ajánlatot Francois Hollande francia elnökkel, aki Jeff Immelt-t, a GE elnökét is fogadni fogja újra. 

A francia államnak ugyan már nincs részesedése a magáncégben, de annak nemzetstratégiai fontosságára való hivatkozással és a franciaországi munkahelyek megvédése érdekében véleményezheti az ajánlatokat. A végső szót azonban az Alstom igazgatótanácsa mondja ki.

A GE is feljebb tornázta az ajánlatot

Időközben a GE is javított a vételi ajánlatán: három közös vállalat létrehozását szeretné az Alstommal a gázturbinák, az energiahálózatok, valamint a megújuló energiák divíziójában, megtartva az eredeti 12,35 milliárd eurós értékű ajánlatát.

Az új változat lényeges eleme, hogy garanciákat biztosít a nagyon kényesnek számító nukleáris ágazatban: az 50-50 százalékos tulajdonú gázturbina szövetségben a garancia államnak vétójogot biztosítana a biztonsági, valamint a "specifikusan kormányzati jogok" kérdéseiben. Az Alstom látja el ugyanis a francia nukleáris erőműveket gázturbinákkal, ezért Párizs nem venné jó néven, ha az ország szuverenitását érintő szektor amerikai ellenőrzés alá kerülne.

A GE korábban arra is ígéretet tett, hogy a négy energetikai divíziójának székhelyét áthelyezi Franciaországba.

Az amerikai ajánlat, amely a legjelentősebb a GE történetében, hétfőig van érvényben. A Siemens és az MHI csak a hét elején tette meg a hivatalos ajánlatát (amely jövő péntekig van érvényben), azóta a francia kormány a két vállalat szembeállításával próbálja tovább emelni a licitet.

Holdingban gondolkodnak

A német-japán ajánlatban egyszerre szerepel felvásárlás és közös cégek létrehozása. Ennek szerkezete péntekre egyszerűsödött. Az MHI egy közös holdingot hozna létre az Alstommal a gázturbinák, a vízierőművek és az energiahálózatok divíziójában, amelynek hatvan százaléka francia kézben maradna, nem pedig három közös céget, ahogy az eredeti elképzelésben szerepelt. A japánok 10 százalékos részesedést is vásárolnának az Alstomban.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG