<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A Siemens és a Mitsubishi is javított az Alstomnak tett ajánlatán. Most már a francia vállalat igazgatótanácsán a sor.

Az Alstom francia nagyvállalat pénteken bejelentette, hogy az igazgatótanácsa hétfőig összeül, hogy kialakítsa álláspontját az amerikai Genereal Electric (GE), illetve a német Siemens és a japán Mitsubishi Heavy Industries (MHI) közös ajánlatáról.

"Addig az Alstomnak már nem áll szándékában a folyamatban lévő eljárásról több tájékoztatást adni" - olvasható az alig egy órával azután kiadott közleményben, hogy a Siemens/MHI tovább javított ajánlatán. 

A francia konglomerátum energetikai ágazatáért az amerikai GE-vel vívott harcban a német-japán páros most már 8,2 milliárd euró készpénzt tenne lenne az asztalra, míg a korábbi ajánlatban csak 7 milliárd szerepelt.

Ezenkívül a Siemens a vasúti jelzőrendszereket érintő tevékenységét is felajánlja egy közös vállalat létrehozására.

A két cég közös ajánlatát összesen 400 millió euróval 14,6 milliárd euróra növelte.

Az elnök is véleményt mondhat

A két vállalat elnöke, Joe Kaeser a Siemens és Shunichi Miyanaga az MHI részéről pénteken személyesen ismerteti az új ajánlatot Francois Hollande francia elnökkel, aki Jeff Immelt-t, a GE elnökét is fogadni fogja újra. 

A francia államnak ugyan már nincs részesedése a magáncégben, de annak nemzetstratégiai fontosságára való hivatkozással és a franciaországi munkahelyek megvédése érdekében véleményezheti az ajánlatokat. A végső szót azonban az Alstom igazgatótanácsa mondja ki.

A GE is feljebb tornázta az ajánlatot

Időközben a GE is javított a vételi ajánlatán: három közös vállalat létrehozását szeretné az Alstommal a gázturbinák, az energiahálózatok, valamint a megújuló energiák divíziójában, megtartva az eredeti 12,35 milliárd eurós értékű ajánlatát.

Az új változat lényeges eleme, hogy garanciákat biztosít a nagyon kényesnek számító nukleáris ágazatban: az 50-50 százalékos tulajdonú gázturbina szövetségben a garancia államnak vétójogot biztosítana a biztonsági, valamint a "specifikusan kormányzati jogok" kérdéseiben. Az Alstom látja el ugyanis a francia nukleáris erőműveket gázturbinákkal, ezért Párizs nem venné jó néven, ha az ország szuverenitását érintő szektor amerikai ellenőrzés alá kerülne.

A GE korábban arra is ígéretet tett, hogy a négy energetikai divíziójának székhelyét áthelyezi Franciaországba.

Az amerikai ajánlat, amely a legjelentősebb a GE történetében, hétfőig van érvényben. A Siemens és az MHI csak a hét elején tette meg a hivatalos ajánlatát (amely jövő péntekig van érvényben), azóta a francia kormány a két vállalat szembeállításával próbálja tovább emelni a licitet.

Holdingban gondolkodnak

A német-japán ajánlatban egyszerre szerepel felvásárlás és közös cégek létrehozása. Ennek szerkezete péntekre egyszerűsödött. Az MHI egy közös holdingot hozna létre az Alstommal a gázturbinák, a vízierőművek és az energiahálózatok divíziójában, amelynek hatvan százaléka francia kézben maradna, nem pedig három közös céget, ahogy az eredeti elképzelésben szerepelt. A japánok 10 százalékos részesedést is vásárolnának az Alstomban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
KKV Mit tegyenek azok, akiket kihagytak a kamatstopból?
Csabai Károly | 2022. március 15. 12:16
A gyorsuló infláció miatt tavaly november óta drasztikusan emelkednek a kamatok. Utánajártunk, hogy ebben a helyzetben milyen ajánlatokkal várják a cégeket a bankok, milyen kedvezményes és milyen piaci kamatozású forrásokat kínálnak, milyen célra és kinek. S megnéztük azt is, mit tehet az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely a kamatemelkedések miatt nehéz helyzetbe került, illetve kerülhet.
KKV Megnyitották a pénzcsapot: közel 100 milliárd forintot akasztottak le a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2022. február 14. 10:02
Lassan már 98 milliárd forintnyi gyorskölcsön jutott a cégeknek.
KKV Holnap lejár egy fontos határidő – több céget is érinthet
Privátbankár.hu | 2022. január 30. 17:53
Ha az érintettek nem kapnak észbe, akkor könnyen bírság lehet a történet vége.
KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
hírlevél
Ingatlantájoló