<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének felmérése szerint a megkérdezett vállalatok 56,5 százaléka a minimálbér és a garantált bérminimum tervezett megemelését nem fogják tudni kigazdálkodni, ezért legtöbbjük, 30,4 százalékuk a létszámleépítéshez fog folyamodni, 30,3 százalékuk béreket fog csökkenteni.

A minimálbér bejelentett 78 ezer Ft-ról 92 ezer Ft-ra történő emelése, valamint a garantált bérminimum emelkedése valamennyi válaszadó cégre hatással lesz: a vállalatok körülbelül egyötödénél a létszám legalább 70 százalékánál szükséges a módosítás, s további 15-20 százaléknál az állomány 40 százalékának kell jelentősen bért emelni; átlagosan minden második dolgozó után többletköltséget jelent a vállalatok számára jövőre.

A legtöbb vállalat a megnövekedett költségek miatt létszámot fog leépíteni

A felméréseben megkérdezettek 56,5 százaléka jelezte, hogy a minimálbér és garantált bérminimum emelését egyáltalán nem tudja kigazdálkodni, nincsen rá kerete, ezért a következő lépéseket teszik majd: 30,4 százalék létszámot épít le, 30,3 százalék béreket csökkent, 15,2 százalék elhalasztja az esedékes létszámfelvételüket (létszámstoppot rendelnek el), 24,1 százalék aki nem csökkent létszámot és bért, azaz nem kell drasztikus intézkedést hoznia.

Az MMOSZ kutatásában 46 KKV és multinacionális cég vett részt,  amelyek összességében 38 393 főt foglalkoztatnak, ennek 32 százaléka,12 156 fő bérelt dolgozó.

A kötelező, pontosabban „elvárt” béremeléssel a válaszadók több, mint kétharmada egyáltalán nem ért egyet, durva beavatkozásnak tartják stratégiai döntéseikbe, költségeikbe. A cégek 2,7 százaléka ért egyet a kötelező emeléssel, ami elenyésző arány.

A vállalatok csak 5 százalékos béremelést terveztek

Az MMOSZ felméréseben megkérdezett munkaerő-kölcsönzést igénybe vevő vállalatok 11, 5 százaléka támogatja a minimálbér jelenlegi szinten tartását (78 000 forint), a vállalatok többsége, 58,7 százaléka tervezett béremelést, de csak 5 százalékos mértékben, azaz 82 ezer Ft-ot tartanak legfeljebb indokoltnak. 9 százalékos emelést a vállatok 8,7 százaléka, míg 13 százalékos emelést 13 százaléka tudna finanszírozni.

A kutatás szerint a garantált bérminimumnál (középfokú végzettségűeknél) a kölcsönvevő vállalatok 30 százalékban nem támogatják annak emelését, tehát a 94 ezer Ft-hoz ragaszkodnak. Ez több, mint a kétszerese a minimálbérnél jelzett hasonló aránynak. A vállalatok mindössze 4-6 százalékos béremelésekkel terveztek, nem pedig 18 százalékkal.

A béren kívüli juttatás kára valósulhat meg a béremelés

Amennyiben a fenti béremelések mégis megvalósulnának, úgy a béren kívüli juttatásokat a vállalatok fele átgondolja, a cégek 6,5 százaléka megszünteti a teljes béren kívüli juttatásokat, pl. a cafeteriát;  43,4 százalékuk csökkenti annak mértékét vagy korlátozza a jogosultak körét. Az elemzés szerint elgondolkodtató ez az arány, mert a béren kívüli juttatás a vállalatokhoz való kötődést, szociális törődést, motivációt testesíti meg, amelynek hiánya a lojalitás csökkenéséhez vezet majd.

További költségcsökkentéseket jelzett előre a cégek 67,4 százaléka, azaz a bérek, béren kívüli juttatások mellett biztosan csökkentik a tréningek, képzések költségét, a cégautókat korlátozzák vagy megszüntetik, a beruházásokat, fejlesztéseket elhalasztják vagy teljesen leállítják. Amennyiben létszámleépítés lesz, akkor a kölcsönvevő vállalatok 56,5 százaléka jelezte, hogy mindenképp a kölcsönzött dolgozót küldi el először, 30,4 százaléka pedig vegyesen, saját és bérelt dolgozót egyaránt elbocsát. Egyértelmű vesztesei tehát a bérelt dolgozók a leépítéseknek.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG