1p
KKV
A jelenlegi kasszák négyötödét tudják lecserélni. Szeptemberig van idő.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal zöld jelzést adott az első online kommunikációra alkalmas pénztárgépre, amely a rendeletnek megfelelően képes a kereskedők és a NAV közötti mobil-adatkommunikációra. A rendszert a Laurel Cégcsoport engedélyeztette.

Az új „kiskassza” azoknak a kiskereskedőknek készült, akik nem feltétlenül igényelnek cikkelemes forgalmi adatokat, nincs szükségük, hogy összetett rendszerekhez, összetett alkalmazásokhoz csatlakozzanak. Ezek a pénztárgépek jelentik a jelenleg üzemelő pénztárgépek mindegy négyötödét.

 

 

Semmi extra

A gépek tömeges gyártását és értékesítését hamarosan megkezdik. A boltosoknak nem kell számítani nagy meglepetésre, hiszen az újdonság nem is a kassza kezelésében rejlik, hanem inkább a hozzáépített AEE működésében, amit nem is kell mélyebben megismerni az üzemeltetőknek. A gépet a helyszínen telepítik, kipróbálják és üzembe helyezik, valamint 0-24 órás ügyfélszolgálat áll rendelkezésre, ha bármilyen probléma adódna.

Pénztárgépenként 50 ezer forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek december 15-ig az üzemeltetők gépeik Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz való bekötéséhez. Részletek

Az engedély kiadásával az elsődleges technikai akadályok elhárultak a kasszák cseréje elől, de a kereskedőknek így is kevés idejük maradt. Az onlinekassza-rendeletben az egyszer már módosított határidő augusztus 31. Eddig az időpontig le kell cserélni a kasszákat olyan pénztárgépre, amely képes az adóhatóság szerverével kommunikálni. A nagy érdeklődés miatt csak az lehet biztos benne, hogy határidőre hozzájut a pénztárgépéhez, aki időben leadja a megrendelését és megbízható forgalmazót választ.

A bőség zavara helyett

A szűkös pénztárgépválasztékból nehéz válogatni, az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint. A hagyományos online pénztárgépek árai 150-200 ezer forint körül lehetnek majd, ami a kereskedelmi kisvállalkozások számára igencsak tetemes teher. Könnyen előfordulhat, hogy a kereskedelmi kisvállalkozások pénz hiányában nem lesznek képesek rövid időn belül új pénztárgépet venni. Ajánlatot mindenesetre az is kérjen a pénztárgép forgalmazótól, akinek szűkösek a pénzügyi lehetőségei, figyelmeztet a Szövetség. Nem célszerű olyan ajánlatnak bedőlni (már vannak ilyenek), amikor nem engedélyezett (vagy nem is létező) pénztárgépet kínálnak némi előleg ellenében (ilyenkor persze igen kedvező a pénztárgép ára, csak éppen működni nem fog).

Hogyan működik az új pénztárgép?

A pénztárgép vevőkijelzője a vásárló számára látható módon mutatja a rögzített vásárlási adatokat. A pénztárgép minden műveletét rögzíti az adóügyi ellenőrző egység, nyugtát csak ezt követően nyomtat a pénztárgép. Az adóhatóság szerveres utasítására a pénztárgép adóügyi ellenőrző egysége minden, az előző adatlekérés óta összegyűjtött adatot továbbít részére. Az adóhatóság ezeket úgy is ellenőrzi, hogy kiszűri a kereskedelmi szokványoktól eltérő értékesítési adatokat (például ha sok a törlés, vagy csúcsidőben alacsony a forgalom). A begyűjtött értékesítési adatok alapján gyanús értékesítőhelyeket ellenőrzi az adóhatóság (az eddigi próbavásárlások során egyébként az ellenőrzések negyedénél talált bizonylatolási problémát az adóhatóság). Próbavásárlás ezután is lesz, ráadásul az adóhatóság folyamatosan is figyelemmel tudja kísérni egy-egy pénztárgép működését, az online kapcsolaton keresztül. A visszaélések visszaszorítása az adóhatóság rámenősségétől függ.

Az adóhatóság több száz milliárd forint adóelkerülést tár fel évente (tavaly 470 milliárd forintot), ezek 80%-a áfa-csalás. A pénztárgépek online bekötése nyomán többletbevételhez jut a költségvetés, a szigorúbb rend következtében, ennek mértéke azonban az átállás gyorsaságától és az új ellenőrzési rend élétől, visszatartó, riasztó erejétől függ: mennyire tart majd a hatóságtól az, aki nem szokott nyugtát adni.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG