1p
KKV
A világgazdasági válság okozója, az amerikai ingatlan- és jelzálogpiac jobban van: az egyik legnagyobb amerikai jelzáloghitel-intézet profitot jelentett
A világgazdasági válság okozója, az amerikai ingatlan- és jelzálogpiac jobban van: az egyik legnagyobb amerikai jelzáloghitel-intézet, a Freddie Mac a hét végén profitot jelentett a második negyedévről.

A Szövetségi Lakáskölcsön Részvénytársaság - Federal Home Loan Mortgage Corporation, avagy közkeletű, de hivatalosan is elfogadott nevén: Freddie Mac - 768 millió dolláros adózott eredményt ért el a második negyedévben egyszeri tételek nélkül, és ezt könyvelési változtatásokon kívül alapjában a lakáspiac javulásával, az ingatlanárak némi emelkedésével és az ebből elért, magasabb kamatokkal magyarázta. Az első negyedévben még majdnem 10 milliárd dollár volt a hiány adó után a Freddie Macnél. A beszámolóban úgy vélték, egyelőre nincs szükségük további állami támogatásra, bár a jövőben ezt nem lehet kizárni, mivelhogy a válság utóhatásaként még csak most nő igazán a munkanélküliség, és ez újabb fizetésképtelenségeket okozhat a jelzálogadósok körében.

Sokba kerül a kilábalás
Brutális az amerikai deficit
A Freddie Mac részvényesei azonban még nem járnak jól: egyszeri tételekkel együtt még mindig vesztesége volt a cégnek a második negyedben is, 374 millió dollár, miután a cég több mint 1,1 milliárd dollárt fizetett ki osztalékként az amerikai kormánynak, a múlt ősszel kapott tőkeinjekció miatt.

A Freddie Mac társintézményénél, a Fannie Mae-nél - Federal National Mortgage Association (Országos Szövetségi Jelzáloghitel Társulás) - még kevésbé bíztató a helyzet: ez a cég a múlt héten 14,8 milliárd dolláros veszteséget jelentett a második negyedévről, és azonnal bejelentette igényét további 10,7 milliárd dollárnyi támogatásra az amerikai pénzügyminisztériumnál. Igaz, a Fannie Mae 55 milliárd dollárt számolt el kockázati tartalékra a második negyedévben, míg a Freddie Mac csak 25 milliárdot.

A két cég úgynevezett kormány szponzorálta vállalkozás, vagyis magántőkével, magáncégként működnek, de törvényben rögzített alapokmánnyal és céllal, a Fannie Mae eredetileg 1938 óta, a Freddie Mac 1970 óta. Ketten az Egyesült Államokban kint lévő hitelállomány mintegy felét birtokolják saját követelés vagy garancia formájában, követeléseik és garanciáik egyszersmind az amerikai hazai össztermék (GDP) több mint egyharmadának felelnek meg. A másodlagos piacon felvásárolják az elsődleges hitelező pénzintézetektől a jelzálogköveteléseket, ezeket csoportosítják, és rájuk építve származékos termékeket - jelzáloghitellel fedezett értékpapírokat - terítenek a szabadpiacon, ily módon növelve és biztosítva az elsődleges jelzáloghitelezés tőkeforrását. A tavaly ősszel pusztítóvá vált amerikai hitelválság közepette az amerikai kormány állami felügyelet alá helyezte a Freddie Macet és a Fannie Mae-t, összeomlásukat megelőzendő, és tőkefeltöltés és rossz kintlevőségek felvásárlása formájában. 100 milliárd dollárt bocsátott rendelkezésükre, gyakorlatilag készfizető kezességet vállalva a tartozásaikra. Az állami támogatási keretet az új amerikai kormány februárban 200 milliárd dollárra emelte. Ebből a Freddie Mac eddig 51 milliárd dollárt, a Fannie Mae 46 milliárdot használt fel.

A washingtoni Fehér Házban már gondolkodnak a két intézmény további sorsán, de konkrét javaslatok jövő február előtt nem várhatók. Sok mindenről szó lehet, akár arról, hogy állami ügynökségbe szervezik a két céget, de akár arról is, hogy feldarabolják és privatizálják őket, mondták Obama elnök szóvivői.

Befektetési alapok: tisztán tejelt a részvény
USA: meglepően sokan vettek új lakást
Remény: az amerikaiak építkeznek!
Csökkent az amerikai külkereskedelmi hiány

MTI

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG