BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
KKV
2020. május 5. 18:21

Megjelent a 2020-2024-es időszakra vonatkozó hazai konvergenciaprogram, amely részletesen foglalkozik az adócsalók, -elkerülők elleni küzdelemmel is.
 

Az elmúlt évek egyik jelentős eredménye az áfarés csökkenése Magyarországon (azaz csökkent az adócsalások száma és több adót sikerült beszedni) , ezt a CASE szociális és gazdasági intézet által, az Európai Bizottság megrendelésére készített, legújabb tanulmánya is megerősíti. Az adatok szerint míg 2013-ban 21 százalékos volt a kötelezettségi mutató, ez 2017-re 13,9 százalékra, míg 2018-ra az előzetes becslések szerint 9 százalék körülre csökkent.

Ezekről az intézkedésekről szólt az elmúlt években az adózás

A dokumentum emlékeztet rá, hogy 2014-ben vezették be az online pénztárgépeket, majd 2015-ben ezt az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer követte. 2016-ban elindult a POS-terminálok telepítése, és 2018. július elsejétől kötelezővé vált az online számla adatszolgáltatás, mely további két lépésben kiterjesztésre kerül majd 2020 júliusától és 2021 januárjától.

Az online számlázási rendszer lényege, hogy az adóalanyok közti legalább 100 ezer forint áfa tartalmú kibocsátott számlák adatairól valós idejű adatokat szolgáltat az adóhatóság részére, ami által lehetővé válik a hatékonyabb kockázatelemzés és ellenőrzés.

A 2019 őszén elfogadott adócsomag értelmében két lépcsőben bővül az online számla adatszolgáltatás: – 2020. július 1-jétől: az adatszolgáltatási kötelezettség értékhatára 0 forintra csökken, és kiterjed valamennyi belföldi áfaalany-vállalkozások közötti számlaforgalomra, míg 2021. január 1-jétől: az adatszolgáltatás teljes körűvé válik, kiterjed a nem adóalanyok részére kibocsátott számlákra is.

Nemzetközi kezdeményezések, javuló morál

Az Európai Unió adóelkerülés elleni irányelve előírja a tagállamok számára, hogy védőintézkedéseket vezessenek be a cégek nemzetközi adóelkerülésének visszaszorítása érdekében. Magyarország ezért még 2018-ban módosította az ellenőrzött külföldi társaság szabályait, 2019. január 1- től pedig bevezette az irányelvben előírt kamatlevonhatósági korlát szabályokat. A szintén az uniós irányelv részét képző, tőkekivonás kezelésére vonatkozó szabályok, és a hibrid eszközök (az eltérő jogi szabályozásokból adódó adóelkerülés megoldására szolgáló rendelkezések) pedig 2020-ban kerültek be a hazai törvényekbe.

A nemzetközi szabályozások átültetése mellett az adócsalás elleni harc másik fontos alapelve az adófizetési kedv erősítése és az adózók NAV-val tartott kapcsolatának javítása, ezért az elmúlt években jellemzőek voltak az olyan intézkedések, amelyek ezt szolgálták – legyen szó akár a szervezeti átalakításról az adóhivatalban, akár a szolgáltató jelleg erősítéséről. Ilyen könnyítés például:

  • eSzja-rendszer: magánszemélyek széles körének elkészíti a jövedelemadó-bevallás tervezetét a NAV
  • integrált elektronikus kapcsolattartási és a kötelezettségeket nyomonkövető felületet működtet a hivatal
  • adónaptárak, kalkulátorok, mobilalkalmazás biztosítása

A 2019-es év egyik nagy újdonsága volt az, hogy az adóhatóság az egyéni vállalkozók részére első alkalommal elkészítette a bevallási tervezetet, és a jövedéki adó kapcsán is elérhetővé váltak kiajánlások. A dokumentum szerint az elkövetkező évek célja az, hogy a vállalkozások minél szélesebb köre számára, a legnagyobb adminisztrációs terheket jelentő bevallások (pl. áfa), illetve a munkáltatók különféle bejelentési kötelezettségeinél is lehetővé váljon az előre kitöltött tervezetek adóhatóság általi elkészítése.

Fő a digitalizáció

Nemzetközi tapasztalatok alapján az adminisztrációs terhek hatásos csökkentése az adóbevallások elektronizálásával, az adóhatóság által előre kitöltött bevallások körének bővítésével, a bevallási gyakoriság csökkentésével, a bevallások egyszerűsítésével, egyes adónemek megszüntetésével vagy összevonásával lehetséges. Ugyanakkor az adóadminisztráció elektronizálása abban az esetben érhet csak el teljes eredményt, amennyiben az adóhatósági szolgáltatás minél szélesebb körben épít a digitalizáció előnyeinek kihasználására.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


KKV Az online jelenlét fontossága minden vállalati szektorban
Márkázott tartalom | 2020. július 5. 19:26
20 évvel ezelőtt, ha valaki nem szerepelt a telefonkönyvben, akkor őt nem lehetett megkeresni, elérhetetlennek számított. Ahogy a 21. század telefonkönyve egyre inkább az internet lett, úgy tolódott át a fókusz a telefonkönyvről (és úgy általánosságban véve a nyomtatott megjelenésről) az online jelenlét felé.  
KKV Adószám keresés egyszerűen!
Márkázott tartalom | 2020. június 26. 10:09
Nem tudja a partnere adószámát? Az alábbiakban 3+1 lehetőséget ismertetünk, amellyel gyorsan és egyszerűen hozzájuthat a megfelelő információkhoz.
KKV Nincs mese, a kkv-knak fel kell gyorsítaniuk a digitális átállást
Csabai Károly | 2020. június 18. 19:31
A március közepe előtt digitális eszközöket nem használt, vagy ilyen irányú fejlesztésekbe nem fogott kis- és középvállalkozások 40 százaléka szüneteltette vagy korlátozta jelentősen a tevékenységét. Ez is kiderült a Magyar Telekom megbízásából az eNET által végzett felmérésből.
KKV A koronavírus felforgatta a cégek életét
Kollár Dóra | 2020. június 11. 17:48
Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológia Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a Piac & Profit „Pénz a túléléshez” videókonferenciáján beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány után mire készülhetnek a magyar cégek. 
KKV Szuperkedvezményes reklámfelületekkel támogatják a kkv-kat
PR | 2020. június 11. 10:18
Közösen, egymást segítve törhetnek ki a járvány-krízisből a vállalkozások a Ringier Axel Springer Magyarország kiadó üzletélénkítő akciójával. A koncepció társadalmi és iparági összefogáson alapszik: segíts magadon vállalkozóként és tedd ugyanezt egy másik vállalkozással is! Ehhez a kiadó óriási elérésű reklámfelületekkel járul hozzá.
KKV 500 milliárd forintot fordítanának beruházásra a versenyszférában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 5. 07:51
Átlag feletti az aktivitás az autóiparban.
KKV Jócskán több hitelt adott a CIB a kkv-knak
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 15:43
Húsz százalékkal növelte a kis- és közepes vállalkozások részére folyósított hiteleinek összegét a CIB Bank 2019 és 2020 márciusa között. A pénzintézet adatai szerint az első negyedév végén közel 13 százalékkal több kkv-t finanszírozott, mint az előző év azonos időszakában. 
KKV Ennek az iparűzési adót fizetők is örülni fognak
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 11:31
Több olyan intézkedés is formálódik, amely megkönnyíti a vállalkozók és a cégek életét is.  
KKV Csak az üzletek fele nyitott ki a fővárosi bevásárlóutcákban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:34
Sokan nem tudtak azonnal reagálni a korlátozások feloldására, mások úgy látták, hogy a nyitással csak a meglévő veszteségeiket növelnék. Kevés vendéggel, 20-30 százalékos bevétellel zajlott a kijárási korlátozások utáni első hét, bértámogatásra, áfacsökkentésre és vissza nem térítendő támogatásokra volna szükség a túléléshez.
KKV Újabb magyar cégek vállalták, hogy megtartják a munkahelyeket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 21:33
A mai napon a Nanushka, a Filati Maclodio KFT és a thyssenkrupp is átvehette a versenyképességi program keretében osztott támogatási okiratokat.
hírlevél