<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
KKV

Megjelent a 2020-2024-es időszakra vonatkozó hazai konvergenciaprogram, amely részletesen foglalkozik az adócsalók, -elkerülők elleni küzdelemmel is.
 

Az elmúlt évek egyik jelentős eredménye az áfarés csökkenése Magyarországon (azaz csökkent az adócsalások száma és több adót sikerült beszedni) , ezt a CASE szociális és gazdasági intézet által, az Európai Bizottság megrendelésére készített, legújabb tanulmánya is megerősíti. Az adatok szerint míg 2013-ban 21 százalékos volt a kötelezettségi mutató, ez 2017-re 13,9 százalékra, míg 2018-ra az előzetes becslések szerint 9 százalék körülre csökkent.

Ezekről az intézkedésekről szólt az elmúlt években az adózás

A dokumentum emlékeztet rá, hogy 2014-ben vezették be az online pénztárgépeket, majd 2015-ben ezt az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer követte. 2016-ban elindult a POS-terminálok telepítése, és 2018. július elsejétől kötelezővé vált az online számla adatszolgáltatás, mely további két lépésben kiterjesztésre kerül majd 2020 júliusától és 2021 januárjától.

Az online számlázási rendszer lényege, hogy az adóalanyok közti legalább 100 ezer forint áfa tartalmú kibocsátott számlák adatairól valós idejű adatokat szolgáltat az adóhatóság részére, ami által lehetővé válik a hatékonyabb kockázatelemzés és ellenőrzés.

A 2019 őszén elfogadott adócsomag értelmében két lépcsőben bővül az online számla adatszolgáltatás: – 2020. július 1-jétől: az adatszolgáltatási kötelezettség értékhatára 0 forintra csökken, és kiterjed valamennyi belföldi áfaalany-vállalkozások közötti számlaforgalomra, míg 2021. január 1-jétől: az adatszolgáltatás teljes körűvé válik, kiterjed a nem adóalanyok részére kibocsátott számlákra is.

Nemzetközi kezdeményezések, javuló morál

Az Európai Unió adóelkerülés elleni irányelve előírja a tagállamok számára, hogy védőintézkedéseket vezessenek be a cégek nemzetközi adóelkerülésének visszaszorítása érdekében. Magyarország ezért még 2018-ban módosította az ellenőrzött külföldi társaság szabályait, 2019. január 1- től pedig bevezette az irányelvben előírt kamatlevonhatósági korlát szabályokat. A szintén az uniós irányelv részét képző, tőkekivonás kezelésére vonatkozó szabályok, és a hibrid eszközök (az eltérő jogi szabályozásokból adódó adóelkerülés megoldására szolgáló rendelkezések) pedig 2020-ban kerültek be a hazai törvényekbe.

A nemzetközi szabályozások átültetése mellett az adócsalás elleni harc másik fontos alapelve az adófizetési kedv erősítése és az adózók NAV-val tartott kapcsolatának javítása, ezért az elmúlt években jellemzőek voltak az olyan intézkedések, amelyek ezt szolgálták – legyen szó akár a szervezeti átalakításról az adóhivatalban, akár a szolgáltató jelleg erősítéséről. Ilyen könnyítés például:

  • eSzja-rendszer: magánszemélyek széles körének elkészíti a jövedelemadó-bevallás tervezetét a NAV
  • integrált elektronikus kapcsolattartási és a kötelezettségeket nyomonkövető felületet működtet a hivatal
  • adónaptárak, kalkulátorok, mobilalkalmazás biztosítása

A 2019-es év egyik nagy újdonsága volt az, hogy az adóhatóság az egyéni vállalkozók részére első alkalommal elkészítette a bevallási tervezetet, és a jövedéki adó kapcsán is elérhetővé váltak kiajánlások. A dokumentum szerint az elkövetkező évek célja az, hogy a vállalkozások minél szélesebb köre számára, a legnagyobb adminisztrációs terheket jelentő bevallások (pl. áfa), illetve a munkáltatók különféle bejelentési kötelezettségeinél is lehetővé váljon az előre kitöltött tervezetek adóhatóság általi elkészítése.

Fő a digitalizáció

Nemzetközi tapasztalatok alapján az adminisztrációs terhek hatásos csökkentése az adóbevallások elektronizálásával, az adóhatóság által előre kitöltött bevallások körének bővítésével, a bevallási gyakoriság csökkentésével, a bevallások egyszerűsítésével, egyes adónemek megszüntetésével vagy összevonásával lehetséges. Ugyanakkor az adóadminisztráció elektronizálása abban az esetben érhet csak el teljes eredményt, amennyiben az adóhatósági szolgáltatás minél szélesebb körben épít a digitalizáció előnyeinek kihasználására.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Bérmegállapodás: mit kapnak a cégek?
Privátbankár.hu | 2021. november 3. 18:57
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint jelentős előrehaladást értek el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában.  
KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló