1p
KKV
A nők piacot jelentenek, tehetséget képviselnek, jelenlétük a vezetésben növelheti a profitabilitást - azonban nincs önbizalmuk, ezért gyakran túlképzik magukat
A nők piacot jelentenek, tehetséget képviselnek, jelenlétük a vezetésben növelheti a profitabilitást; azonban nincs önbizalmuk, ezért gyakran túlképzik magukat; érvényesülésüket pedig sokszor előítéletek gátolják - fogalmazták meg a résztvevők azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet kedden "Mit tudnak a nők - amitől eredményesebben működhetnek a vállalatok?" címmel, civil kezdeményezésre rendeztek a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Koncz Katalin, a Budapesti Corvinus Egyetem emberi erőforrás tanszékének tanára elmondta: a nőkkel kapcsolatos sztereotípiák alapja a családon és a foglalkoztatáson belüli munkamegosztás, ha ezen változtatni akarunk, a munkamegosztási gyakorlatot kell megváltoztatni. Hiába szerepel ugyanis a tananyagban - hoz svéd példát -, hogy a papa főz, ha a gyerek azt látja a gyakorlatban, hogy az anyuka cekkert cipel, az apuka pedig otthon tévét néz, és újságot olvas.

Fodor István, az Ericsson Magyarország volt elnök-vezérigazgatója, a Bölcsek tanácsának tagja úgy vélekedett, ezen elsősorban az érintettek tudnak változtatni. A nők sokkal többet tehetnek magukért azzal, ha saját posztjaikon jó teljesítményt nyújtanak, mint bármilyen szabályozó. Ha jó a teljesítmény, a sztereotípiák eltűnnek - mondta.  

Az esélyegyenlőségi politika szerint ugyan nem lehet figyelembe venni, hogy valaki férfi, nő, kövér vagy például mozgássérült, a tudatalattit azonban nem lehet otthon hagyni, amit az otthoni munkamegosztásban tapasztalt, magával viszi az ember a munkahelyére is - mutatott rá Pogány Éda, a Coca-Cola Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban: nagyon fontos, hogy a vállalati kultúra befogadó és az esélyegyenlőségre érzékeny legyen.

Mennyit tudsz az Európai Unióról? Mérd fel tudásod és nyerj!

Koncz Katalin szerint a vezetői posztra való kiválasztási procedúra során diszkriminálják a nőket. Két tényezőt, az alkalmasságot és a megbízhatóságot vizsgálnak. Az alkalmassággal nincs gond, a megbízhatóság terén azonban a rendelkezésre állásban eltérés van, ugyanis a jövedelemkülönbségek miatt többnyire a nők maradnak otthon, ha például megbetegszik a gyerek, ami családi döntés.

Nem mindenki akar azonban vezető lenni, egy felmérés szerint a nők 70 százaléka nem akar karriert csinálni. Arra a kérdésre pedig, hogy a család vagy a kereső munka a fontosabb, a megkérdezettek háromnegyede az elsőt jelölte meg. Ezen persze nem lehet csodálkozni, tekintve, hogy a család, az óvoda, az iskola, sőt még a Barbie baba is ezt programozza a lányokba - mutatott rá az egyetemi tanár.     

Vida Ágnes pszichológus, író egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők hajlamosak túlképezni magukat, mert nincs önbizalmuk, pedig ez nem oldja meg a problémákat. A nőkben sokkal erősebb a megfelelési vágy, sok kvalitást azért nem tudnak kiteljesíteni, mert az elvárásoknak akarnak megfelelni - erősítették meg a közönség soraiból.

Pogány Éda szerint a nőkkel kapcsolatos egyik sztereotípia, hogy a nő kedves, melegszívű, halk, szerény és befogadó. Ha valaki tudatosan úgy dönt, hogy eltér ettől a sztereotípiától, nem lesz népszerű; nem kell azonban mindig a népszerűségre törekedni, elég, ha az ember hatásosan dolgozik és jól kommunikál - vélekedett.

S hogy miért jó, ha női vezetők vannak? Az egyik válasz erre az lehet, amit Fodor István fogalmazott meg: "A legnagyobb segítséget női vezetőktől kaptam, mert azokat a dolgokat látták, amit mi nem látunk".

Élet a főnöki székben: tényleg más
Szigorú szabályok: honnan tudjuk, mit eszünk?
Az üzletben nincsenek barátok: menjen biztosra!
Hasznos tippek, hogy ne kerüljön Szibériába
Fusson a pénze után, megéri!

MTI

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG