<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Csepreghy Nándor szerint az idén 1500 milliárd forintot szeretne kifizetni fejlesztési ügynökség.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2013-ban a tavalyi, eddigi rekordösszeg másfélszeresét, összesen 1500 milliárd forint európai uniós fejlesztési forrást szeretne kifizetni - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, hogy az eddigi intézkedéseknek köszönhetően az NFÜ az év első kilenc hónapjában mintegy 1000 milliárd forintot helyezett ki az Új Széchenyi Terv különböző pályázatai keretében, és mivel a nagyobb volumenű számlák az év utolsó negyedévében érkeznek be, jelentős növekedésre számít az év végéig.

Jönnek a kis kockázatú pályázatok

A kormány az idén november végére, december elejére készen lesz az operatív programokkal és a partnerségi megállapodással, s már a jövő év első hónapjaiban kiír kis kockázattal bíró pályázatokat a hazai költségvetés terhére. Ezek elsősorban az energetika területén jelennek majd meg, illetve a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) számára kiírt pályázatok egy része is ide tartozik - mondta kérdésre válaszolva Csepreghy Nándor.

Emlékeztetett: egyes szakértők szerint akár jövő tavasz végéig is elhúzódhat, míg az Európai Parlament elfogadja a pályázatok kiírásához szükséges, a 2014-2020-as időszakra vonatkozó jogszabálycsomagot. Minden tagállamnak joga van ahhoz, hogy saját felelősségi körében újabb pályázatokat írjon ki még azelőtt, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a partnerségi megállapodást és az operatív programokat, ám ha a bizottság nem azzal a műszaki tartalommal fogadja el az operatív programokat, amelyekkel benyújtották azokat, akkor kérdésessé válik a kiírt pályázatok elszámolhatósága. Mint mondta, a kormány ezért döntött kis kockázatú pályázatok kiírása mellett.

Tudják tartani az ütemet

Csepreghy Nándor kiemelte: 2007 és 2013 között Magyarország 8200 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrást használhat fel, a keret 99 százalékát már odaítélték, ennek köszönhetően valósul ma meg Magyarországon mintegy 60-65 ezer fejlesztés.

Emlékeztetett arra, hogy szeptember 9-én Lázár János, az NFÜ-t felügyelő kormánybiztos és Johannes Hahn, az EU regionális politikáért felelős biztosa megállapodott 10, korábban felfüggesztett operatív program újraindításában, ennek köszönhetően a múlt héten 350 milliárd forint érkezett Brüsszelből. Így sem elvi, sem gyakorlati akadálya nincs annak, hogy az NFÜ tartani tudja a kifizetések jelenlegi ütemét.

Munkahelyteremtés és közlekedésfejlesztés

A 2014-2020-as programokra való felkészülésről Csepreghy Nándor elmondta: a kormány célja, hogy egységes stratégia mentén használja fel Magyarország a forrásokat. Míg az előző, 2007-2013-as időszakban a fejletlen régiók felzárkózásának támogatása volt a fő cél, a következőben már az európai versenyképesség növelése - mondta. Hozzátette: 2014-2020-ban egy állampolgárra vetítve Magyarország 712 ezer forintnyi fejlesztési forrást hívhat le, 50 ezer forinttal többet, mint az előző ciklusban.

Elmondta, hogy a kormány hat területet helyez fókuszba a következő hétéves időszakban; ezek a munkahelyteremtés, a kkv-k és a közlekedésfejlesztése, az energiahatékonyság, az innováció és a kutatás-fejlesztési (k+f) beruházások támogatása, valamint a szegénység elleni küzdelem.

Csepreghy Nándor elmondta: az NFÜ az elmúlt hetekben átfogó szakmai és társadalmi konzultációt indított, és létrehozta a szamitaszavam.hu weboldalt. Az NFÜ azt szeretné, hogy átláthatóvá, egyértelművé, és a lakosság által támogathatóvá váljanak azok a célkitűzések, amelyeket a kormány kijelöl a következő hétéves ciklusra. A lakosság is rangsorolhatja a hat célkitűzést, és ezt a kormány az Európai Bizottsággal való, idén decemberben vagy jövő januárban esedékes végső egyeztetésen figyelembe fogja venni.

Vizsgálják a cégek hátterét

A helyettes államtitkár kérdésre elmondta: az alaptörvény szerint Magyarországon közpénzhez - ilyen az európai uniós forrás is - csak átlátható tulajdonosi szerkezetű gazdasági társaságok juthatnak. Szeptember elejétől az érintetteknek ugyanazt, a réginél részletesebb kérdőívet kell kitölteniük, amit az új pályázók már automatikusan megkapnak, és amely az alaptörvényi és abból következő törvényi átláthatósági feltételeknek való megfelelésre tartalmilag kérdez rá - ismertette.

Az utólagos ellenőrzésről elmondta: azt, akiről kiderül, hogy 2011 előtt átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű céggel jutott európai uniós forráshoz, azt nem lehet szankcionálni, de erről mérleg készül majd, amit az állampolgárok is megnézhetnek. Aki 2011. január 1. után kötött támogatási szerződést, és nem felel meg az utólagos ellenőrzés során támasztott elvárásoknak, büntetőjogi felelősségre vonásra számíthat, emellett a támogatást nyújtó NFÜ-nek joga van elállni a szerződéstől és kamatokkal visszakövetelni az így kiosztott forrásokat.

Ezek a szabályok érvényben maradnak a 2014-2020-as időszakban is - mondta Csepreghy Nándor. Kifejtette, hogy az ellenőrzés során több mint 46 ezer projekt esetében küldtek ki nyilatkozatokat, hétfőig csaknem 32 500 érkezett vissza; a vizsgálat jövő év tavaszán fejeződhet be. Egy másik kérdésre válaszolva elmondta: 2014-ben és 2015-ben 1700-1700 milliárd forintot kell kifizetnie az NFÜ-nek a 2007-2013-as előző ciklusból áthúzódott kifizetésként.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
KKV Sok cég fiókjából hiányzik ez a kulcsfontosságú dokumentum
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:55
Amellett, hogy a magyar cégek innovációs kedve minimum visszafogott, sok vállalatnak továbbra sincs a következő időszakban tervezett fejlesztéseket megalapozó írásos innovációs stratégiája - áll a K&H innovációs indexben.
KKV Új év, új élet - új céges bankszámla!
Gergely Péter | 2022. január 15. 18:15
Sokan újévi fogadalmakkal indították a 2022-es évet, melyben új célokat jelöltek ki, köztük pénzügyi célokat is. Vállalkozóként azonban nem gondolnak olyan lehetőségekre, melyek miatt esetleg végigbosszankodtuk az előző évet. Ilyen lehet egy rossz szerződés, egy felesleges biztosítás vagy egy jó drága céges bankszámla. Érdemes ezekhez is hozzányúlni. Igen, akár még a cég bankszámlájához is.
KKV Nagy dobás a Főtaxitól: elindult az új szolgáltatás
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 18:22
Belép a csomagszállítási piacra az egyik legnagyobb magyar taxicég.
KKV Ezentúl Orbán Viktor vejének friss szerzeményéhez kell utalni a kamarai hozzájárulásokat
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 14:26
Arról az 5 ezer forintról van szó, amelyet a vállalkozásoknak évente kell megfizetniük.
KKV Hogyan növekedhetnek sikeresen a cégek?
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 10:28
Egy vállalkozás indulásakor előnyt jelenthet, ha saját tőkéből indul és minden feladat egy kézben összpontosul, hiszen így a döntéshozatal is gyorsabb.
KKV Jócskán megdrágulhat a magyar cégek élete
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 13:40
Átlagosan a költségeik 15 százalékos emelkedésére számítanak 2022-től a kis- és közepes vállalkozások - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
KKV Nagy változások az adózásban: erre kell majd figyelni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 11:41
Eléri jövőre az 1500 milliárd forintot a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentési intézkedések összege.
KKV 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet
Privátbankár.hu | 2021. december 19. 14:01
Ismerje meg a feltörekvő magyar középvállalkozások sikerének titkait. A K&K Kis és Középvállalkozások magazinja és az Alinea Kiadó gondozásában megjelenő 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet című könyv december 6-án került a piacra.
KKV Melyik az Orbán-rendszer legsikeresebb üzletága?
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:05
„Ahol ilyen mértékű dominanciája van egy politikai erőnek, ott mindenki abban érdekelt, hogy a kormányon lévőkkel jóban legyen” – állítja Török Gábor a Piac & Profit legfrissebb számában. A politológus arról is beszélt a lapnak adott interjúban, mi befolyásolja azt, hogy az üzleti élet szereplői melyik párthoz húznak. De nem csak pénzről és profitról szól a decemberi magazin, amely már kapható az újságárusoknál.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló