1p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Újabb 12 milliárd forint érkezhet a magyar piacra idén a Jeremie-forrásokból, a pályázatot ma írta ki az NFÜ, de csupán 10 nap van a beadására. Négy újabb alap kezdhet innovatív magyar cégek után kutatni.

Szakmai berkekben már régóta pletykáltak róla, hogy a tavaly év végén lezárult Jeremie II.-es pályázatok után hamarosan jöhet a program harmadik kiírása. Nos, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján megjelent a növekedési szakaszban lévő, innovatív cégeket támogató program legújabb kiírása, vagyis elstartolhat az EU visszatérítendő támogatásával a Jeremie III.-as program, a keretösszeg 12 milliárd forint (hogy mi is pontosan a Jeremie-program, arról lásd keretes írásunkat a lap alján).

10 nap van csak

Az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Közös Növekedési Alap Alprogramja keretében a most meghirdetett pályázaton 4 győztes közvetítőt, vagyis tőkealapot hirdetnek majd ki, ők egyenként 3 milliárd forintos keretösszeggel gazdálkodhatnak. A programot a magyar állam mellett az EU Regionális Fejlesztési Alapja támogatja. Az alapok vagyonának 70%-át adja a támogatás, a maradék 30%-ot nekik kell hozzáadni.A pályázati határidő azonban nagyon szűkös: április 19. a határidő, vagyis csupán 10 napja van a jelentkezőknek. Kérdéses, hogy ez elegendő lesz-e a dokumentációk beszerzéséhez, például a PSZÁF-engedélyhez.

98 milliárdra duzzad a keretösszeg

A Jeremie I.-es program kiírása keretében jelenleg 8 alapkezelő vadászik innovatív cégekre, melyekbe befektethet. A cél, hogy ezeknek a porfólió-társaságoknak az értékét többszörösére növeljék a befektetett összeghez képest, majd ezek értékesítéséből vagy tőzsdére viteléből (ez itthon nemigazán opció) tesznek szert haszonra. A támogatás visszafizetése mellett az így szerzett haszonból részesül a cég és az alapkezelő, aki a saját befektetőinek ezután hozamot fizet. A Jeremie I. alapkezelői év végéig fektethetnek még be, információink szerint a források fele azonban még nincs lekötve. A tavaly - néhány hónapos csúszással - lezárt II-es programban újabb 10 alapkezelő kezdte meg a működését, így idén a már működő 18 alapkezelő mellett újabb 4 kezdhet befektetésre érett cégek után keresgélni.


 

A Privátbankár.hu sorozata fiatal magyar vállalkozókról.A Jeremie-program keretében elkölthető támogatás az új kiírással 98 milliárdra duzzad, eddig 18 alapkezelő kezdte meg működését Magyarországon, ehhez most újabb 4 társulhat, összesen tehát 22-en lesznek. A pályázati kiírás szerint korábbi nyertes alapkezelők nem nyújthatnak be pályázatot (korábban győztes alapok tulajdonosai új csapattal azonban indulhatnak).

Ki vagy Jeremie? Kezdjük az alapoknál!
A 2007-2013-as időszakra az Európai Bizottság kezdeményezésére az Unió strukturális alapjainak egy részéből visszatérítendő jellegű finanszírozási támogatásokat hirdettek meg, aminek része a Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises-program, vagyis a Jeremie-program.

A források elosztására jött létre Magyarországon 2007-ben a Magyar Vállalkozásfinaszírozási (MV) Zrt, a 2 milliárd forint saját tőkével rendelkező cég az MFB-hez tartozik, de a forrásokkal kapcsolatos hatósági feladatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) végzi. A programra allokált teljes forrás 230 milliárd forint. Az MV Zrt. több programot is meghirdetett, ebből az  egyik a Kockázati Tőke-program. Ennek keretében az MV Zrt. 2009 végén írt alá közvetítői szerződést 8 hazai kockázati tőketársasággal, melyek összesen 45 milliárd forinttal gazdálkodó kockázati tőkealap kezelésével rajtoltak el (ez volt a Jeremie I. kiírása), ezt követte tavaly októberben a 41 milliárdos támogatási kerettel rajtoló Jeremie II., melynek keretében 10 új alap indult el.


El tudják-e költeni ezt a rengeteg pénzt?

A Privátbankárnak korábban név nélkül nyilatkozó szakemberek nem tartották reálisnak, hogy hamarosan kihirdetésre kerül a III-as kiírás (pár hónapja erről szóltak a pletykák). Főleg azért nem, mert a II-es pályázaton nyertes alapkezelők is csak nem rég állították fel csapataikat és kezdtek el a piacon nézelődni. Könnyen lehet, hogy hiába a rengeteg forrás (csak a II-es és III-as programból összesen 53 milliárd forint), nem biztos, hogy lesz befektetésre alkalmas cég idehaza. Az I-es kiírás alapjai mellett (akik már eszközöltek befektetést) újabb 12 alapnak kellene befektetésre érdemes cégeket találniuk - igaz, idejük nekik még van bőven. Szakértők szerint, ha nehezen is, de az I-es kiírás 45 milliárdját az alapkezelők le fogják tudni kötni az év végéig, a II-es és III-as alapok azonban erős versenyben lesznek majd a jó befektetésekért. A III-as kiírás keretfeltételei lazábbak azonban, így például az is lehet, hogy ezek az alapok másodikkörös befektetőként szállnak majd be olyan cégekbe, amelyek már kaptak tőkét Jeremie-s alapakezelőtől korábban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
hírlevél
depositphotos