<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
Újabb 12 milliárd forint érkezhet a magyar piacra idén a Jeremie-forrásokból, a pályázatot ma írta ki az NFÜ, de csupán 10 nap van a beadására. Négy újabb alap kezdhet innovatív magyar cégek után kutatni.

Szakmai berkekben már régóta pletykáltak róla, hogy a tavaly év végén lezárult Jeremie II.-es pályázatok után hamarosan jöhet a program harmadik kiírása. Nos, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján megjelent a növekedési szakaszban lévő, innovatív cégeket támogató program legújabb kiírása, vagyis elstartolhat az EU visszatérítendő támogatásával a Jeremie III.-as program, a keretösszeg 12 milliárd forint (hogy mi is pontosan a Jeremie-program, arról lásd keretes írásunkat a lap alján).

10 nap van csak

Az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Közös Növekedési Alap Alprogramja keretében a most meghirdetett pályázaton 4 győztes közvetítőt, vagyis tőkealapot hirdetnek majd ki, ők egyenként 3 milliárd forintos keretösszeggel gazdálkodhatnak. A programot a magyar állam mellett az EU Regionális Fejlesztési Alapja támogatja. Az alapok vagyonának 70%-át adja a támogatás, a maradék 30%-ot nekik kell hozzáadni.A pályázati határidő azonban nagyon szűkös: április 19. a határidő, vagyis csupán 10 napja van a jelentkezőknek. Kérdéses, hogy ez elegendő lesz-e a dokumentációk beszerzéséhez, például a PSZÁF-engedélyhez.

98 milliárdra duzzad a keretösszeg

A Jeremie I.-es program kiírása keretében jelenleg 8 alapkezelő vadászik innovatív cégekre, melyekbe befektethet. A cél, hogy ezeknek a porfólió-társaságoknak az értékét többszörösére növeljék a befektetett összeghez képest, majd ezek értékesítéséből vagy tőzsdére viteléből (ez itthon nemigazán opció) tesznek szert haszonra. A támogatás visszafizetése mellett az így szerzett haszonból részesül a cég és az alapkezelő, aki a saját befektetőinek ezután hozamot fizet. A Jeremie I. alapkezelői év végéig fektethetnek még be, információink szerint a források fele azonban még nincs lekötve. A tavaly - néhány hónapos csúszással - lezárt II-es programban újabb 10 alapkezelő kezdte meg a működését, így idén a már működő 18 alapkezelő mellett újabb 4 kezdhet befektetésre érett cégek után keresgélni.


 

A Privátbankár.hu sorozata fiatal magyar vállalkozókról.A Jeremie-program keretében elkölthető támogatás az új kiírással 98 milliárdra duzzad, eddig 18 alapkezelő kezdte meg működését Magyarországon, ehhez most újabb 4 társulhat, összesen tehát 22-en lesznek. A pályázati kiírás szerint korábbi nyertes alapkezelők nem nyújthatnak be pályázatot (korábban győztes alapok tulajdonosai új csapattal azonban indulhatnak).

Ki vagy Jeremie? Kezdjük az alapoknál!
A 2007-2013-as időszakra az Európai Bizottság kezdeményezésére az Unió strukturális alapjainak egy részéből visszatérítendő jellegű finanszírozási támogatásokat hirdettek meg, aminek része a Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises-program, vagyis a Jeremie-program.

A források elosztására jött létre Magyarországon 2007-ben a Magyar Vállalkozásfinaszírozási (MV) Zrt, a 2 milliárd forint saját tőkével rendelkező cég az MFB-hez tartozik, de a forrásokkal kapcsolatos hatósági feladatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) végzi. A programra allokált teljes forrás 230 milliárd forint. Az MV Zrt. több programot is meghirdetett, ebből az  egyik a Kockázati Tőke-program. Ennek keretében az MV Zrt. 2009 végén írt alá közvetítői szerződést 8 hazai kockázati tőketársasággal, melyek összesen 45 milliárd forinttal gazdálkodó kockázati tőkealap kezelésével rajtoltak el (ez volt a Jeremie I. kiírása), ezt követte tavaly októberben a 41 milliárdos támogatási kerettel rajtoló Jeremie II., melynek keretében 10 új alap indult el.


El tudják-e költeni ezt a rengeteg pénzt?

A Privátbankárnak korábban név nélkül nyilatkozó szakemberek nem tartották reálisnak, hogy hamarosan kihirdetésre kerül a III-as kiírás (pár hónapja erről szóltak a pletykák). Főleg azért nem, mert a II-es pályázaton nyertes alapkezelők is csak nem rég állították fel csapataikat és kezdtek el a piacon nézelődni. Könnyen lehet, hogy hiába a rengeteg forrás (csak a II-es és III-as programból összesen 53 milliárd forint), nem biztos, hogy lesz befektetésre alkalmas cég idehaza. Az I-es kiírás alapjai mellett (akik már eszközöltek befektetést) újabb 12 alapnak kellene befektetésre érdemes cégeket találniuk - igaz, idejük nekik még van bőven. Szakértők szerint, ha nehezen is, de az I-es kiírás 45 milliárdját az alapkezelők le fogják tudni kötni az év végéig, a II-es és III-as alapok azonban erős versenyben lesznek majd a jó befektetésekért. A III-as kiírás keretfeltételei lazábbak azonban, így például az is lehet, hogy ezek az alapok másodikkörös befektetőként szállnak majd be olyan cégekbe, amelyek már kaptak tőkét Jeremie-s alapakezelőtől korábban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
KKV Ez az a hét döntés, amitől most bedörrenhet a magyar gazdaság
MTI | 2021. július 8. 14:08
Szijjártó Péter Belgrádban beszélt bővebben azokról a kilábalást segítő jogszabályokról, melyeket most fogadott el a kormány.
KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos