3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Egy felmérés szerint egyre optimistábbak a magyarországi munkaadók: a harmadik negyedévben a munkáltatók 16 százaléka tervez létszámbővítést, miután az első negyedévre 11 százalékuk, a második negyedévre pedig 15 százalékuk kalkulált felvétellel.
A  felmérés reprezentatív minta alapján, 750 magyarországi munkaadó megkérdezésével készült. A válaszadóktól azt kérdezték, hogyan látják vállalatuknál a létszám alakulását a következő három hónapban a mostani negyedévhez képest.

A Manpower munkaerő-piaci szolgáltató cég felmérése szerint a munkáltatók 6 százaléka számol elbocsátásokkal, 74 százalékuk pedig nem tervez változtatást a dolgozók létszámában a harmadik negyedévben.

Négy éve volt utoljára ilyen

"Jó hír, hogy minden hatodik munkáltató tervez felvételt" - mondta el Kiss Judit, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója. Kiemelte: a felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből számított munkaerő-piaci mutató értéke plusz 10 százalékon áll, ami a legerősebb érték, amióta 2009 harmadik negyedévében megkezdődött a felmérés.

A felvételi és elbocsátási szándékokat előrejelző felmérés eredményei meglehetősen jól követik a tényleges Magyarországi foglalkoztatási adatokat - tette hozzá az ügyvezető.

Folyamatosan csökkent

Kiss Judit elmondta, hogy a nyugati országok gazdaságának talpra állása következtében Magyarországon is nőnek a megrendelések, optimistább a hangulat a magyar üzleti életben.

Megjegyezte, hogy a második és harmadik negyedévre mért meglepően pozitív foglalkoztatási kilátások annak is köszönhetők, hogy a magyar cégek hat éven keresztül folyamatosan csökkentették a dolgozói létszámot, és azt a vártnál hosszabb ideig alacsony szinten tartották.

Hol vesznek fel embert és hol nem?

A felmérésből kiderült, hogy a kilenc vizsgált szektorból hét tervez létszámbővítést július és szeptember között: a legnagyobb bővülés az építőiparban várható,a szektor munkaerő-piaci mutatója plusz 19 százalék.

Növekedést várnak a gyártási szektorban és a vendéglátóiparban is, mindkét ágazat mutatója plusz 18 százalék. Biztató a helyzet a munkakeresők számára a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén, valamint a nagy- és kiskereskedelemben, ahol a mutató plusz 8 és plusz 7 százalék.

Ugyanakkor nem várható változás a mezőgazdaságban és a köz- és szociális szférában sem - olvasható a kimutatásban.

Éves összehasonlításban kilencből hét szektor munkaadói terveznek bővítést, amelyek közül az építőiparból kiemelkedően magas, 31 százalékpontos növekedést jelentettek, de a vendéglátóiparban is 20 százalékpontos az erősödés.

Csak a bolgárok köröznek le minket

A felmérés nem csak Magyarországon készült el, világszerte 42 országban tették fel a kérdést mintegy 65 000 munkáltatónak. Az eredményekből kiderült, hogy Európában csak Bulgária előzi meg Magyarországot plusz 14 százalékos munkaerő-piaci mutatóval, több nyugat-európai ország pedig negatív értékeket mutatott: sereghajtó Olaszország mínusz 8 százalékos mutatóval, Franciaországban, Hollandiában és Belgiumban is negatív az előrejelzés a következő negyedévre.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG