Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
„Bizonyos vagyonelemek”, mint a közszolgáltató vállalatok kormány általi megvásárlása miatt átírták az éves állampapír-kibocsátási terveket. Most úgy tűnik, 300 milliárd forinttal több állampapírt kell kibocsátani, mint a januárban terezett mennyiség. Ám a lejáró devizaadósság egy részét is forintosítanák, így ennél jóval több állampapír áramlik a hazai piacra.

Az MNB április 24-én bejelentette, hogy kidolgozott egy programot, amelynek egyik része, hogy a piaci szereplőket nagyobb arányban ösztönözze a forint állampapírok vásárlására. (Mivel korlátozta a kéthetes jegybanki kötvény, illetve betét elérését – a szerk.) Az ÁKK feladata, hogy a lehető legnagyobb mértékben segítse ezt a programot, és ennek érdekében módosítsa az állampapír-kibocsátási tervet – mondta el Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatóján. A jegybank és az államadósság-menedzserek érdekei e téren azonosak.

Ez is egy jó év eddig az állampapír-piacon

Az év egészében 2,8-szeres volt az állampapír-aukciók lefedettsége, és jelentős többletértékesítés történt a tervekhez képest, 358 milliárd forint értékben, az előző évi 482 milliárdot megközelítő összegben – hangzott el. A hozamok egy rövidebb átmeneti emelkedéstől eltekintve szinte folyamatosan csökkentek az idén.

Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese

A külföldi befektetők állampapír-állománya csökkent ugyan ebben az évben, de részletesebben megnézve az év eleji nagyobb visszaesést később lassú emelkedés, stagnálás követte. Tavaly az év egészében egyébként szintén 30 milliárdos csökkenés volt, de a belföldi kereslet bőven fel tudta szívni a nettó állampapír-kibocsátást (a lejáratok és az új kibocsátások közötti különbséget, a friss állampapír-állományt).

Már eddig is változott a kibocsátási naptár

Közel két év alatt 707 milliárd forintról 1985 milliárd forintra emelkedett a hazai lakossági befektetők állampapír-állománya, arányuk pedig megduplázódott a forintos állampapírokon belül. A külföldiek aránya viszont a 2012 végi 40 százalékról 32 százalékra süllyedt, forintban lényegében stagnál papírjaik értéke.

Az MNB lépése miatt bejelentettek már egy változást az állampapír-kibocsátási naptárban, változó kamatozású (kincstárjegyek hozamához kötött) kötvényből nem négyhetente, hanem kéthetente rendeznek aukciót. A kéthetes betétek korlátozásának bejelentése nyomán ugyanis ezen kötvények iránt erősen megnőtt a kereslet, amint az április végi aukció eredménye is mutatta.

Változott a program

A kormány korábban azt tervezte, hogy 985 milliárd forint lesz az éves hiány, amit meg kell finanszírozni, ám később kiderült, hogy a finanszírozási igény nőhet, elsősorban azért, mert „bizonyos vagyonelemeket meg kívánnak vásárolni” – mondta el Borbély László András. A jelenlegi kalkuláció szerint 1192 milliárd forint lesz a teljes nettó finanszírozási igény, 207 milliárddal több, mint a korábbi tervben. Lehívnak majd 224 milliárd forintnyi EIB-hitelt is.

Az új tervben emiatt minden egy kissé magasabb összeggel szerepel, összesen 300 milliárd forinttal nagyobb nettó állampapír-értékesítést irányoztak elő. (Az úgynevezett bruttó kibocsátás többlete 1018 milliárd forint, de ennek nagy része éven belül többször újra és újra kibocsátott diszkont kincstárjegy.)

Forintba terelik át a devizaadósságot

Devizából erősen csökkenő nettó kibocsátást terveznek, a jelenlegi terv szerint mínusz 641 milliárd forint lesz a nettó kibocsátás, ami azt jelenti, hogy a lejáró devizaadósság jelentős részét inkább forintban szeretnék megújítani. Ennek megfelelően forintban 2126 milliárddal több állampapírt szeretnének kibocsátani, mint amennyi lejár, ennyi lesz a nettó forintkibocsátás.

Összesen 941 milliárddal több lett a forintos állampapírokból az eladandó mennyiség, mint az év elején gondolták. Ezen belül főleg a több éves papírokból, az államkötvényekből terveznek többet piacra dobni, mint a januári terv szerint, ezekből 729 milliárddal több az elképzelés jelenleg, mint akkor volt. De nagyobb értékesítést terveznek a többi állampapír-fajtából is.

Több államkötvény lesz a bankokban

Június 1-től a banki hálózatokban is értékesíteni fogják a Prémium (inflációkövető) és Bónusz (kincstárjegyhozamoktól függő) változó kamatozású, főként a lakosságnak szóló államkötvényeket. A Raiffeisennel, az OTP-el és az Erste-vel már van aláírt szerződésük, hozzájuk nemsokára többen is csatlakozhatnak. Tárgyalnak ezen kötvények értékesítéséről a Postával is. (A lakossági állampapírokról is sokat beszélgettünk nemrég interjúnkban Borbély László Andrással.)

Az idén erősen megugrott államadóssággal kapcsolatban a vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az év végéig csökkenni fog, mert várhatóan 3,5 milliárd eurónyi adósságot törlesztenek majd nagy lejáratokon keresztül devizában, és egyéb kötvénylejáratok, visszaváltások is lesznek. Ezek mind csökkentik az adósságot, így az év egészében várhatóan 650 milliárd forint értékben csökkenni is fog majd az adósságráta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Államkötvény-vásárláson gondolkodsz? Holnaptól változások jönnek
Eidenpenz József | 2021. január 18. 19:05
Miután tavaly az éves átlagos infláció kissé csökkent, az állam most új ötéves inflációkövető kötvényeket hoz forgalomba, amelyeknek a kamatprémiuma ma is alacsonyabb. Így a két hatás nyomán 4,8-ról 4,55 százalékra csökken a Prémium Magyar Állampapírral elérhető kamat. A kötvények futamideje viszonylag hosszú, öt és fél év.
Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Friss
hírlevél