TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Borbély László András, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgató-helyettese szerint biztonságos volt idén az állam pénzellátása, s a finanszírozási költségek is mérséklődtek. A lakosság szerepe nagyot nőtt a finanszírozásban - szabadulni kellene a devizakitettségtől.

Ebben a Magyar Hírlapnak adott interjú szerint meghatározó szerepe volt az alapvetően kedvező nemzetközi befektetői hangulatnak, ugyanakkor számos Magyarország-specifikus tényezőnek - így a túlzott deficiteljárás megszüntetésének - is.

A lakosság rávetette magát az állampapírokra

A lap hétfői cikkében közölt interjúban elmondta: a biztonságos finanszírozás másik meghatározó tényezője a belföldi befektetők aktív és meghatározó szerepe volt, akik összességében a nettó finanszírozási igényt meghaladó mértékben növelték állampapír- és hitelállományukat. Ennek hatására várhatóan csaknem 6 százalékponttal javul, azaz 38 százalék körüli szintre emelkedik részarányuk az adósság finanszírozásában.

Hogyan szabadulhatunk meg a devizahiteltől?

Borbély László András a lapnak beszélt arról is, hogy a devizakitettségtől az óvatosság elvét szem előtt tartva a legegyszerűbben és a legbiztonságosabban úgy lehet megszabadulni, ha első körben a devizaadósság aránya mérséklődik.

Ez a legkönnyebben úgy érhető el, hogy a lejáró devizaadósságot devizában, a lejáró forintadósságot forintban újítják meg, a nettó finanszírozási igényt (amennyivel adott évben megnő az adósság) pedig forintból finanszírozzák. A magyar adósságkezelő ezt az elvet alkalmazta 1997 és 2004 között, abban az időszakban 41-ről 25 százalékra csökkent a devizaadósság részaránya. Ha ennél gyorsabb forintosítás a cél, érdemes a belföldi befektetők megtakarítási lehetőségeit figyelembe véve meghatározni annak mértékét, hiszen a külföldiek kezében már így nagyon sok, 5000 milliárd forint körüli állampapír-állomány van - fejtette ki a vezérigazgató-helyettes.

Jó lenne, ha felminősítenének - de egy darabig nem fognak

Igazi áttörést - az ország megítélésében bekövetkező lényeges pozitív változást - a magyar államadósság minősítésének javítása tudna előidézni, ha ismét a befektetésre ajánlott kategóriába sorolnák Magyarország adósságát a legnagyobb hitelminősítő intézetek - mutatott rá.

Bár nemrég a jegybankelnök és a nemzetgazdasági miniszter is beszélt arról, hogy itt lenne az ideje egy felminősítésnek, a Fitch december elején megerősítette a hosszú távú magyar államadósság besorolását - egyelőre egyik hitelminősítőnél sem sikerült visszakerülni a bóvliból a befektetésre ajánlott kategóriába.

Pozitív minősítési lépést eredményezhet a közadósság-ráta jelentős csökkenését eredményező sikeres költségvetési konszolidáció, valamint a külső eladósodottság tartós csökkentése és az üzleti és a beruházási környezetet javító intézkedések - írta akkor elemzésében a Fitch.

A BNP Paribas nemrég kiadott elemzése szerint két éven belül, fokozatos hitelbesorolási felminősítésekkel, újra befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország - részletek >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Friss
hírlevél