TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Állampapírból legalább annyiféle van, mint ahány féle befektetői csoport és megtakarítási elképzelés: rövid futamidejű, hosszú futamidejű, fix vagy változó kamatozású, intézményi befektetőknek vagy lakosságnak szóló, forintos vagy devizás. A pénzzavarban levő kormányok általában igyekeznek, hogy minden vevő megtalálja a maga számítását. Így van ez nálunk is.

Az állampapírok és más kötvények legegyszerűbb esete talán az egy éves, fix kamatozású papír. Ilyen nálunk például a Kamatozó Kincstárjegy, amelynek népszerűsége jelenleg a lakossági eladási statisztikák alapján folyamatosan nő, valószínűleg a banki akciós ajánlatokkal versenyképes, évi nyolc százalékos kamat miatt. A papírból hetente újabb és újabb sorozatot lehet jegyezni.

Fél év, egy év, két év

Egy praktikus összefoglaló a lakossági államapírokról itt látható, >>>>>

Másodlagos piacát elsősorban az árfolyamjegyzés adja, azaz Államkincstár és a forgalmazó bankok fiókjaiban visszavásárolják. Nemrég vezették be a Féléves Kincstárjegyet, amely szintén fix kamatozású, nagyon hasonlít a Kamatozó Kincstárjegyre, annak rövidebb verziója. A Kamatozó Kincstárjegyet az Államkincstár irodáiban és egyes kereskedelmi bankoknál forgalmazzák, elsősorban a lakosságnak, de cégeknek, intézményeknek is. Tízmillió forint alatt a magánszemélyek elsőbbséget élveznek a vásárlásnál. A Féléves Kincstárjegyet csak az Államkincstárnál kínálják.

A Kincstári Takarékjegy a postákon kapható, és folyamatos értékesítésű, azaz ha valaki bemegy a postára, személyre szabottan állítják ki neki, mindig az adott naptól. Egyben ez az egyetlen olyan állampapír, amely még nyomtatott formában létezik. Van egy éves és két éves verziója is. Fix, lépcsős kamatozású, vagyis az elérhető kamat mértéke a beváltási idővel arányosan emelkedik. Lejárat előtt ugyanúgy a postákon veszik vissza, de alacsonyabb kamattal, mint ha valaki a futamidő végéig megtartja .

Nemcsak fix, változó is

Csak a lakosságnak kínálják az inflációkövető Prémium államkötvényeket is, amelyek már a változó kamatozású kötvények kategóriájába tartoznak. (Kincstárjegynek nálunk az egy évnél nem hosszabb, államkötvénynek a hosszabb eredeti futamidejű állampapírokat hívják.) Ezek 3-5 évesek, és a fogyasztói árak emelkedése felett 3-5 százalékos kamatprémiumot fizetnek. Csak a Kincstár fiókjaiban vásárolhatók.

Ezek voltak eddig a lakossági államapírok. A normál, szélesebb vállalati és intézményi befektetői körnek kínált állampapírok a diszkont kincstárjegyek és a fix kamatozású államkötvények, illetve egy specális változó kamatozású államkötvény. Ezeket magánszemélyek is vehetik, vannak is a vásárlóik között, de a nagyobb részüket a nagybefektetők vásárolják meg. Az Államkincstár ezekre az értékpapírokra is jegyez vételi és eladási árat, ezen kívül sok bank, brókercég is foglalkozik velük.

Kupon vagy nem kupon, ez itt a kérdés

Elsősorban nem a kisbefektetőknek találták ki, de ők is vásárolhatják a diszkont kincstárjegyeket. Hívják ezeket nullkupon-kötvényeknek is, ami azt jelenti, hogy nincsen kamatozásuk (nulla a kamatszelvényük, azaz kuponjuk). Az állam vállalja, hogy egy bizonyos időpontban visszaváltja a papírokat a tízezer forintos névértéken, előtte pedig ennél alacsonyabb áron forognak. Lényegét tekintve nincs eltérés a többi fix kamatozású papírral szemben, csak itt kamat helyett árfolyamnyereségként keletkezik a bevétel. Ha a kettő adózása megegyezik, akkor a vevőnek mindegy, melyik variáció érvényes rá.

Jellemzően inkább intézmények, bankok, vállalatok, befektetési alapok, biztosítók kedvencei a több (3-15) éves futamidejű, fix kamatozású, forintban kibocsátott államkötvények is, de magánszemélyek is vásárolhatják. Ezek általában évente, kivételes esetben félévente fizetnek egy bizonyos összeget kamatként, és a nálunk elterjedt gyakorlat szerint a futamidő végén egy összegben fizetik vissza a tőkét.

Devizában nehezebb

Változó kamatozású államkötvényből létezik még egy három éves futamidejű, a három hónapos kincstárjegyek aukciós átlaghozamához igazított kamatú sorozat is - a 2015/B - amit jellemzően inkább nagybefektetők veszik. De ez is kapható a Kincstár lakossági hálózatában, ráadásul jóval névérték alatti árfolyamon.

A forintban kibocsátott állampapírokon túl az állam időről időre külföldi befeketőknek devizakötvényeket is bocsát ki, jellemzően euróban vagy dollárban, melyek futamideje 5-30 év, és külföldi tőzsdéken, értékpapír-piacokon forognak. Az utóbbi pár évben sok befektetési szakember felfedezte a magyar állam által külföldön, devizában kibocsátott állampapírokat is azok időről időre eléggé magas hozama miatt, ezeket azonban elsősorban befektetési alapokon keresztül, vagy privátbanki részlegeken lehet megvásárolni.

A diszkont kincstárjegyek és a – nem lakossági – államkötvények kibocsátását aukciókon keresztül végzik, amelyekre elsődleges forgalmazó bankok és brókercégek adhatnak be ajánlatot, de nekik bárki más adhat megbízást a részvételre. A kibocsátás után pedig egy speciális kereskedési platformon és azon kívüli kereskedelemben adják-veszik az állampapírokat. Az aukciók előre meghatározott rendszerben követik egymást, amit a kibocsátási naptárban lehet nyomon követni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Friss
hírlevél