Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az állampapírokkal gyakorlatilag rizikómentesen, az inflációt több százalékponttal meghaladó állampapírhozamot lehet elérni, s nem csak az öt évre optimalizált futamidő végén.

A cikk a Piac & Profit magazin december-januári számában jelent meg.

A következő lapszám február 18-án jelenik meg. Keresse az Inmedio és Relay újságárusoknál, vagy fizessen elő a magazinra. Megrendelését itt adhatja le>>>

Varga Mihály pénzügyminiszter nyomtatott Magyar Állampapír Pluszt vásárol a belvárosi 5-ös számú postán 2019. november 28-án. MTI/Balogh Zoltán

A 2019. június elején felbukkant új lehetőség megdobbanthatta azok szívét, akik részvényben tartották megtakarításukat, ami esetleg több év alatt sem termelt jelentősebb hasznot, vagy csak már nem bírják a kockázatokkal járó idegeskedést. A nyár elejétől kibocsátott állampapírokkal elért nyereséget nem terheli kamatadó, ráadásul azok tisztes hozamokkal kecsegtetnek. Különösen a Magyar Állampapír (MÁP) Plusz, amellyel – megtartva a papírt annak ötéves lejáratáig – éves átlagban közel öt százalékot lehet bezsákolni. Méghozzá holtbiztosan, azaz nem kell attól tartani, hogy egy-egy piaci fuvallat vagy akár nagyobb vihar elmosná a beígért nyereséget.

A mai zéró, illetve a fejlett piacokon már az alatti kamatozású piaci környezetben kétségtelenül páratlan a magyar állampapírokkal gyakorlatilag kockázatmentesen elérhető nyereség. Ezért megérheti az egyéb, bizonytalan kimenetelű befektetésekben rizikózott pénzeket ilyen eszközökbe pakolni.

Kifizetődő a procedúra

A legkézenfekvőbb, ha megbízást adunk a brókerünknek, befektetési, illetve privát bankárunknak, vagy egyszerűen csak a pénzintézetünk ügyfélszolgálatán intézkedünk, hogy adják el az egyéb befektetésünket – részben vagy egészben –, és az azért kapott pénzt tegyék állampapírba. Akinek netes hozzáférése van a számlájához, nem is kell személyesen fáradnia, egy laptoppal a kezében, kényelmesen átcsoportosíthatja a megtakarításait.

Aki úgy gondolja, hogy a kockázatosabb, magasabb hozam lehetősége talán egyszer újra megdobogtatja a szívét – akár most a szuperállampapírok megjelenése –, esetleg arra számít, hogy ez a Kánaán sem tart örökké, annak ésszerű, ha ekképp csoportosítja át a tőkéjét. Ám aki úgy véli, ezután már nem hatnak rá effajta hozamingerek, és valamennyi mostani megtakarítását átáramoltatja állampapírba, annak érdemes a Magyar Államkincstárnál értékpapírszámlát nyitni, és ott elhelyezni az egyéb befektetéseiért kapott pénzt vagy az állampapírjait – ha már ilyen instrumentuma is volt –, s megszüntetni a pénzintézeti szolgáltatójánál addig tartott számláját.

Még annak árán is, hogy ez a folyamat akár napokba telhet. Bármilyen furcsa a mai, rohamosan digitalizálódó világban, e transzferműveletet csak személyesen lehet intézni, s legalább három, de lehet, hogy négy ügyfélszolgálati időpontra is szükségünk lesz. Négyszer fáradhat az, aki először a kincstárnál nyit számlát, majd utána megy a pénzintézeti szolgáltatójához, hogy aztán az ott kapott papírral ismét felkeresse a kincstárat, ahol érkezteti a transzfert. Ezzel az igazolással újból el kell mennie a pénzintézethez, hogy végre elindíthassa a műveletet, és egyúttal megszüntesse a számláját. Egy utat megspórol, aki egyből a pénzintézeti szolgáltatójánál kezd, s csak utána nyit számlát a kincstárban, hogy aztán a procedúra a pénzintézeti szolgáltatójánál befejeződjék.

Érzékeny különbségek

Ám a türelem kifizetődő lehet, hiszen a kálvária következményeként akár jelentősebb költségeket is meg lehet takarítani, lévén, hogy a kincstár ingyen vezeti az ügyfelek számláit, ezzel szemben a bankok és a befektetési szolgáltatók különböző díjakat számítanak fel ezért. Előnye még a kincstári számláknak, hogy az azokra való, illetve az onnan történő utalást nem terheli tranzakciós illeték, nem úgy, mint azt az esetet, ha a tőkénket az egyik pénzintézettől a másikba áramoltatjuk. Ez alól kivétel, ha a kincstári és egy banki, befektetési szolgáltatói számla között vándorolnak az összegek: ezekre is vonatkozik az illetékmentesség.

Mint ahogy nincs számlanyitási költség, úgy zárási, állampapír-jegyzési és -tranzakciós díj sincs a pénzintézeti szolgáltatóknál, hasonlóan a kincstárhoz, a postához vagy a kincstár ügynökeként tevékenykedő Fundamenta Lakáskasszához. Ám míg az utóbbi triónál számlavezetési díjat sem kell fizetni, addig a bankoknál, befektetési szolgáltatóknál igen. Ennek mértékét általában az ügyfél típusa befolyásolja. A magánszemélyek, valamint a kiemelt – privát banki és prémium – ügyfelek általában díjkedvezményben részesülnek.

Visszavásárlási nüanszok

A pénzintézetek közül az elsődleges forgalmazóknál (CIB, Erste, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen, Takarékbank, Unicredit) az összes nyilvánosan kibocsátott állampapírt lehet adni és venni, a többieknél viszont csak azokat, amelyekre a kincstár nem kötött ki kizárólagosságot. Ezek: MÁP Plusz, Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) és Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP). E papírokat személyesen, a bankfiókokban, az internetbankon és mobilbankon, míg a Gránit Banknál videobankon keresztül is meg lehet vásárolni. Annyiban a posta kilóg a sorból, hogy egyedüliként az ő fiókjaiban lehet nyomtatott MÁP Pluszt venni hatféle – 10 ezer, 50 ezer, 100 ezer, 500 ezer, 1 millió, 2 millió – forintos címletekben. A lehetőség kizárólag devizabelföldinek minősülő természetes személyek számára adott, míg az elektronikus, azaz dematerializált MÁP Plusz sorozatokat devizakülföldiek is jegyezhetik.

Az állampapírok vásárlásához értékpapír-számlát kell nyitni, folyószámlát azonban nem kötelező, kivéve a Gránit Bankban. A Budapest Banktól megtudtuk, ügyfeleik nagy része a teljes körű bankolás érdekében fizetési számlát is nyit, így ők kedvezőbb kondíciókat tudnak elérni.

Abban nincs eltérés, hogy a MÁP Pluszt akár a kincstár, Fundamenta, posta hármasnál, akár máshol tartjuk, azt az annak kamatkifizetését követő öt munkanapon belül valamennyi forgalmazó köteles nettó 100 százalékos árfolyamon, azaz tőkeveszteség nélkül, a visszavásárlás értéknapja szerinti felhalmozott kamattal megfejelve visszavásárolni. Abban azonban már vannak különbségek, hogy a többi munkanapon mi az ár. A pénzintézeti szolgáltatók – már csak a jól felfogott üzleti érdekükből – igyekeznek a kincstárihoz közeli visszaváltási árfolyamot alkalmazni. Magyarul, nem járunk sokkal rosszabbul, ha náluk tesszük pénzzé lejárat előtt az állampapírjainkat.

A pénzintézeteknél felmerülő pluszköltségek

Budapest Bank (BB): a nála vezetett értékpapírszámlákon tartott állampapírok után állományi díjat számít fel, amely a szegmens/számlacsomag/vagyonsáv függvényében éves szinten 0,25–0,6 százalék között mozog.

CIB Bank: a névértékre vetítve 0,15 százalék az éves állományi díj, a folyószámlás ügyfeleknek más költségük nincs. A befektetési számlás ügyfeleknél ehhez még havi 330 forintos számlavezetési díj adódik.

Concorde Értékpapír Zrt.: a havi számlavezetési díj 799 forint, erre jön még letétkezelési díj, ami 0–30 millió forint között évi 0,09, 30–100 millió forint között 0,06, 100 millió fölött 0,03 százalék, továbbá a Befektetővédelmi Alap (beva) díja, ez havonta havi 30 millió forintig évi 0,11 százalék, csak 30 millió forint felett nulla.

Erste: a lakossági ügyfeleknek havonta 350 forintba kerül az értékpapírszámla-vezetés, az állományi díj 50 millió forint piaci értékű havi átlagos állományig havonta 0,01 százalék, az 50 millió feletti rész díjmentes. Az év végéig számlát nyitó lakossági ügyfeleknek 2022. december 31-ig az állományi díjat teljes egészében elengedik.

Equilor Befektetési Zrt.: negyedévente 30 millió forintig 0,0225, 30 millió forint felett pedig 0,015 százalékos letéti őrzési díjat kér, míg a számlavezetésért negyedévenként háromezer forintot.

K&H: az értékpapírszámla-vezetés díja (a negyedéves átlagállomány névértékére vetítve) 500 millió forintos állomány alatt 0,025 százalék, minimum 500, maximum 10 ezer forint, 500 millió forintos állomány felett 0,025 százalék. Az értékpapírszámla féléven belüli zárása esetén 6092 forintot kell leszurkolni, az állampapír-transzfer költsége bankon kívül 800 forint, bankon belül díjmentes. A lejárt vagy értékesített értékpapírok esetén az ellenérték átutalásakor pedig még átutalási díj is felmerül.

MKB: a havi állományi díj mértéke a standard kondíciók esetében – amennyiben csak állampapír kerül a számlára – évi 0,2 százalék, de minimum havonta 330 forint. Ha az állampapírt nem jegyzéssel, hanem másodpiaci tranzakcióban veszik meg, akkor tranzakciós díjat is kell fizetni, ennek mértéke is a számlatípustól függ.

OTP Bank: a számlavezetés díját befolyásolja az értékpapírszámla-kivonat küldési módja, amennyiben ez elektronikus, jóval kedvezőbb árazásban részesül az ügyfél.

Takarékbank: havi számlavezetési díjjal kell számolni, amely postai kivonatküldés esetén az évi 0,18 százalékos díj időarányos része, a kezelt állományra vonatkozóan, de minimum havi 400 forint. További havi 200 forint kivonatküldési díj is felmerül, amennyiben az ügyfél nem elektronikus kiszolgálást igényel, ennek esetén a havi díj 0,12 százalékra mérséklődik.

UniCredit Bank: az értékpapírszámlán elhelyezett értékpapírok után a befektetőnek letéti díjat kell fizetnie, amelynek összege több tényezőtől (a kezelt vagyon nagyságától, ügyfélbesorolástól stb.) is függhet. A standard letéti díj 100 ezer euró értékű értékpapír-állományig évi 0,25 százalék, minimum negyedévente 600 forint, az értékpapír-állomány 100 ezer euró feletti részére évi 0,1 százalék.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 14600 14360 14600 +1,39% 0 0 9 832 926 125 Ft 2021-05-14 17:06:36
MOL 2284 2244 2290 +1,06% 0 0 2 533 188 552 Ft 2021-05-14 17:14:19
MTELEKOM 413 411 417 -0,36% 0 0 90 204 549 Ft 2021-05-14 17:05:05
RICHTER 8445 8330 8545 +0,72% 0 0 1 268 887 120 Ft 2021-05-14 17:06:19
OPUS 243 240 244 +1,25% 0 0 20 797 148 Ft 2021-05-14 17:05:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Melyik állampapír vásárlása éri meg jobban? Lesz-e hat százalék felett a PMÁP kamata?
Eidenpenz József | 2021. április 13. 18:26
Állampapír vásárlásakor a MÁP Pluszt, az inflációkövető PMÁP-ot vagy az eurós PEMÁP-ot érdemes választani? Kemény dió, mivel az infláció alakulásában és a forintárfolyam jövőjében is sok a kérdőjel. Kiszámoltuk, hogy különböző forgatókönyvek esetén melyik papír lesz kedvezőbb. Az is lehet, hogy a kötvények kombinálása a legjobb megoldás.
Állampapír / Kötvény Díjazták a magyar szamurájkötvényt
MTI | 2021. április 10. 13:53
Újabb elismerést kapott a magyar adósságkezelés: a Capital Eye portál különdíjban részesítette a magyar állam tavalyi sikeres zöld szamuráj-kötvény kibocsátását - közölte a pénzügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Állampapír / Kötvény Habzsolja a vállalati kötvényeket az MNB - vajon kiktől vesz megint?
Mester Nándor | 2021. március 27. 05:38
Megint újabb vállalati kötvények kerülhetnek az MNB-hez az általa indított Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében. Az egyik legnagyobb hazai építőipari és ingatlanfejlesztő cégcsoport, a KÉSZ ugyanis bejelentette, hogy májusban 20 milliárd forint értékben szeretne kötvényeket kibocsátani, ennek egy részét az MNB fogja megvásárolni. Előzőleg több jelentősebb ingatlanos és építőipari cég, valamint nagy vagyonkezelő vállalat is hasonló módon jutott friss forráshoz, azok egy részét felvásárlásra és kapacitás bővítésre fordították.   
Állampapír / Kötvény Csavart egyet a Növekedési Kötvényprogramon az MNB
Privátbankár.hu | 2021. március 9. 17:58
Hamarosan közvállalatok kötvényeit is elkezdik vásárolni, szigorúan a másodpiacon - a többi vállalat esetében pedig az eddigiekkel ellentétben akár egy adott kötvénysorozat 50 százalékánál nagyobb állományt is megvásárolhtnak.
Állampapír / Kötvény Államkötvény-vásárláson gondolkodsz? Holnaptól változások jönnek
Eidenpenz József | 2021. január 18. 19:05
Miután tavaly az éves átlagos infláció kissé csökkent, az állam most új ötéves inflációkövető kötvényeket hoz forgalomba, amelyeknek a kamatprémiuma ma is alacsonyabb. Így a két hatás nyomán 4,8-ról 4,55 százalékra csökken a Prémium Magyar Állampapírral elérhető kamat. A kötvények futamideje viszonylag hosszú, öt és fél év.
Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.