<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Nincsenek igazán hiteles információk arról, hogy mi lehet a helyzet pontosan a hazai büntetésvégrehajtási intézetekben a járvány idején, mivel a börtönmegfigyelő programot a kormányzat 2017 őszén megszüntette. 

A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban folyamatosan érkeznek panaszok a Magyar Helsinki Bizottsághoz, ám a szervezet ezek valódiságát nem tudja ellenőrizni, mivel 2017 októberében a civilek elleni kormányzati össztűz miatt a börtönmegfigyelő program megszűnt, és így nincs bejárása a büntetésvégrehajtási intézményekbe – mondta el Kádár András Kristóf, a szervezet társelnöke.

Fotó: depositphotos.com
Fotó: depositphotos.com

Érkeztek olyan hozzátartozói beszámolók és fogvatartotti levelek, amelyek szerint a büntetésvégrehajtási intézményekbe újonnan érkezőket a bevonulás után nem különítik el, vagy legalábbis a járvány korábbi időszakában nem különítették el megfelelően, csupán a lázukat mérték meg és azután érdeklődtek, hogy merre jártak, kivel találkoztak még a szabad életben. Sok panasz van arról, hogy a zárkákban kevés a szappan és a fertőtlenítő, és hogy ez utóbbit néhol csupán egy lavór hipós víz helyettesíti.

A panaszok között szerepel még, hogy ugyan ki vannak helyezve a kézfertőtlenítő eszközök, de egyes helyeken nincs bennük folyadék. A börtönmegfigyelő program megszűnésével nem tudni vajon ténylegesen megalapozottak-e ezek a panaszok - mondja Kádár András Kristóf -, azt pedig végképp nem tudják a civil szervezetek ellenőrizni, vajon vannak-e fertőzöttek az intézményekben. Ezzel kapcsolatban az operatív törzs április 2-án megtartott tájékoztatóján az hangzott el, hogy a börtönökben még egy fertőzött sincs - ezt később az április 9-i tájékoztatón is megerősítették.

A hozzátartozók sokszor elmondják, hogy a fogvatartottak általános egészségi állapota nem kifejezetten jó (és ez nem csak erre a különleges időszakra vonatkozik), és félő, hogy emiatt a börtönlakókat könnyebben megtámadja a koronavírus. Ráadásul ez egy zárt közösség, sok zárka túlzsúfolt, így a social distancing szabályait gyakorlatilag lehetetlenség betartani. Ugyanakkor az állomány is naponta jön be az intézményekbe kintről, ami újabb veszélyforrást jelent. 

Mindezek miatt lenne fontos követni számos fejlett demokrácia – így Németország, Írország és az Egyesült Államok több tagállama – példáját, és megfontolni egyes, csekély súlyú cselekmények miatt elítélt, jó magaviseletű és a büntetésük végén járó fogvatartottak szabadlábra helyezését, a reintegrációs őrizet alkalmazásának kiterjesztését, a szabálysértési elzárások végrehajtásának elhalasztását, és más olyan intézkedéseket, amelyek a zsúfoltság mértékét csökkentik. Ez nemcsak a fogvatartottak, hanem a létszámhiánnyal küzdő büntetés-végrehajtási állomány egészségének megóvását és a munkavégzési körülményeik javítását is szolgálná. 

Kádár András Kristóf beszámolt néhány előremutató intézkedésről is. A BVOP elkészített egy intézkedési tervet, amelynek egyes elemei – részben a BVOP honlapjáról, részben a fogvatartottak és hozzátartozóik leveleiből – megismerhetők. Ebben szerepel, hogy a látogatási korlátozások ellensúlyozására a fogvatartottaknak lehetőségük van 3x5 percnyi ingyenes telefonbeszélgetésre a hozzátartozókkal, és kiépítik a skype-os kommunikáció lehetőségét is. 

Hogy ezek a gyakorlatban hogyan működnek, arról azonban a Helsinki Bizottság egyelőre nem sok mindent tud, a cikk elején említett börtönmegfigyelő program megszűnésével ugyanis jelentősen megnehezült a börtönviszonyok civil monitorozásának lehetősége.

Közérdekű A nap képe: nagyot pacsizott Karácsony Gergely és Navracsics Tibor
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 14:31
Közös öröm a metrófelújítás. 
Közérdekű "Az iskola egy közösség. Ezt mindenhol meg kellene adni a gyerekeknek" – videóinterjú tanárokkal
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. március 19. 11:52
Egy év sztrájkokkal és tüntetésekkel. És nem adták föl. Hogyan értékelik a tanárok az eddigi eredményeket, és mit várnak a jövőtől? Egyáltalán: miért tanítanak még? Erről kérdeztük őket.
Közérdekű Kérdőre vonta a WHO Washingtont a kínai labor ügyében
Privátbankár.hu | 2023. március 4. 08:25
Bizonyítékokat kért az ENSZ fontos szervezete. 
Közérdekű Itt vannak a számok, nem csökken a nyomás a magyar határon
Privátbankár.hu | 2023. február 24. 07:44
Az ukrán-magyar határszakaszon 5795-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5340-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.
Közérdekű Egyre kevesebb a koronavírus fertőzött, igaz az új oltott is
Privátbankár.hu | 2023. február 15. 08:47
830 új koronavírus fertőzöttet igazoltak, miközben az aktív fertőzöttek száma 3600 körül van. Úgy tűnik a Covidtól már nem igazán kell tartani.
Közérdekű Koronavírus: nincs többé oltási igazolvány
Privátbankár.hu | 2023. február 10. 18:21
A kormány szerint már nincs miért megtartani.
Közérdekű A koronavírustól aligha kell már félni
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 09:33
Nagyon kevés új koronavírusos fertőzöttet azonosítanak. Nem véletlen, hogy oltást sem kér gyakorlatilag senki.
Közérdekű Biztató számokkal rukkoltak elő Müller Cecíliáék
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 10:59
Az elmúlt heti adatok a koronavírus-járvány látványos visszaszorulásáról tanúskodnak.
Közérdekű Az MNB új szabályozást vezet be az ATM-ekre
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 09:25
Új előírások lépnek érvénybe Magyarországon annak érdekében, hogy a digitális megoldások térnyerése mellett szinte garantáltan hozzá lehessen jutni a készpénzhez. A jegybank most megjelent szabályozása - többek között - az ATM-ek számát is meghatározza.
Közérdekű Fény derült a legújabb hazai Covid-számokra
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 10:42
Egy hét alatt 866-an fertőzödtek meg, 51-en haltak meg, 523 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 61-en vannak lélegeztetőgépen, az elvégzett oltások száma pedig 189-cel nőtt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG