<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az aukciósház tagad és értetlenkedik, a professzor fotókkal akarja bizonyítani a tárgy ismeretlen, sötét eredetét.

A chicagói Hindman aukciósház 100 és 150 ezer dollár közöttire becsüli azt a római kori szobrot, amelyet május 26-án, csütörtökön bocsát aukcióra. Csakhogy eközben az elkobzott műkincsek azonosításával foglalkozó Christos Tsirogiannis professzor arra szólította fel a Hindmant, hogy vegye le a szobrot az eladási listáról. A professzor ezt azzal indokolta, hogy fényképes bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy a műtárgy közvetlen kapcsolatban áll egy illegális kereskedelemmel foglalkozó kereskedővel, tudósított a The Guardian.

A szobor Antiszthenész görög filozófust ábrázolja, 47 centiméter magas, és az első század végéről vagy a második század elejéről származik. Tsirogianis viszont azt állítja, ugyanez a szobor a hírhedt brit műkincs-kereskedő, Robin Symes és partnere, Christos Michaelides tulajdonában volt, azzal a különbséggel, hogy az orra hiányzott, vagyis azt azóta helyrehozták. Az említett fotók a görög és olasz hatóságok tulajdonában voltak.

Antiszthenész egy másik szobra a Puskin Múzeumban. Fotó: Wikipedia/shakkoAntiszthenész egy másik szobra a Puskin Múzeumban. Fotó: Wikipedia/shakko

Robin Symest 2005-ben börtönbüntetésre ítélték, mert figyelmen kívül hagyta a bírósági utasításokat egy 3 millió font értékű egyiptomi szobor eladásával kapcsolatban. Később, 2016-ban az olasz és a svájci rendőrség Olaszországból lopott műkincseket szerzett vissza tőle, amelyeket Symes a Genfben lévő szabadkikötőben tárolt. Symes soha nem szembesült a hatóságokkal a zsákmány kapcsán, és azóta is távol tartja magát a nyilvánosságtól. Partnere Michaelis halála óta azonban annak családjával is rossz kapcsolatba került a felhalmozott vagyon és műkincsek miatt, és számos gyanús történet keringett róla és az általa birtokolt pénz és műtárgyak eredetéről.

Egy közös fotó még semmit sem bizonyít

A Hindman aukciós ház a The Guardian megkeresésére elmondta, hogy "mint minden értékesítésünknél, itt is levezettük a szokásos eljárást, vagyis ezt a tételt is egyeztettük a Műkincsveszteség-nyilvántartással (Art Loss Register) és az Interpollal, mielőtt árverésre bocsátottuk volna... Ha hiteles információk merülnek fel, akkor természetesen újraértékeljük a darabot, és azon dolgozunk, hogy visszaadjuk a jogos tulajdonosainak". Azt is hozzátették továbbá, hogy olyan fotók megléte, amelyen a műalkotás Symes és Michaelides otthonában látható, „önmagában nem bizonyítja, hogy birtokolták volna vagy kereskedtek volna vele”.

Tsirogiannis az Aarhus Institute of Advanced Studies docense és az UNESCO kulturális örökséget fenyegető veszélyekkel és a kulturális örökséggel kapcsolatos tevékenységekkel foglalkozó tanszékének, a görögországi Ion Egyetem illegális régiségkereskedelemmel foglalkozó munkacsoportjának vezetője.

Lesz-e árverés? Fotó: PixabayLesz-e árverés? Fotó: Pixabay

Kutatásai révén hivatalos hozzáférést kapott több tízezer képhez és egyéb archív anyaghoz, amelyeket rendőrségi razziák során foglaltak le az illegális kereskedelemben részt vevő személyektől. Tizenöt év alatt közel 1600 elrabolt régiséget azonosított aukciós házakban, múzeumokban, galériákban és magángyűjteményekben, majd értesítette a hatóságokat. Jelentős szerepet játszott számos régiség származási országba történő hazaszállításának biztosításában.

A visszaszerzett műkincsek között szerepel egy ókori görög bronz ló, amelyet a Sotheby's New York 2018-ban akart eladni, amíg nem értesítette a hatóságokat a Symeshez fűződő kapcsolatáról. Görögország a lovat nemzeti tulajdonaként követelte, és 2020-ban a Sotheby's elvesztette az ügyet. Görögország kulturális minisztere a bíróság döntését a régiségeit visszakövetelni kívánó országok győzelmeként üdvözölte.

Bárhonnan a Római Birodalom területéről

Tsirogiannis többször felhívta a figyelmet arra, hogy az aukciós házak nem ellenőrzik megfelelően műtárgyaikat és a rájuk vonatkozó adatokat a görög és az olasz hatóságok archívumaiban, és úgy vélte, hogy a műtárgyak teljes történetét egyszerűen nem tárják fel. Ráadásul konkrétan erre a műkincsre vonatkozóan már részleteket is közölt ő maga a Journal of Art Crime-ban 2013-ban, ami szerinte azt jelenti, hogy egy egyszerű online kutatással megtalálható lett volna minden kétség és háttértörténet az Antiszthenész-fejjel kapcsolatban. A szövegből kiderül, hogy az Antiszthenész-fej először 1981-ben bukkant fel a Sotheby’s New Yorkban, orr nélkül, és ekkor sem a megbízót, sem a történetét sem közölték, majd 4840 dollárért kelt el. Bár a tudós ezügyben megkereste a Sotheby’s-t 2013-ban, az aukciós ház azt válaszolta, hogy sosem közlik sem a megbízó, sem pedig a vevő nevét.

A szobor később 2012-ben tűnt fel a Christie’s New Yorkban ismeretlen magángyűjtemény részeként, addigra az orr visszakerült a híres filozófusra, bár a Christie’s – Tsirogiannis szerint – nem közölte ezt az apróságot. A Christie’s 100-150 ezer dollárra becsülte a filozófusfejet, de nem sikerült eladni, elképzelhető, hogy egy utólagos eladás során szabadultak meg tőle.

Tsirogiannis felhívja a figyelmet, hogy sem a Sotheby’s, sem a Christie’s nem említi a Symes-Michalelides párost. 1981 előtti tulajdonlásról nincsenek adatok, így Tsirogiannis szerint

„bárhonnan, a volt Római Birodalom területéről jöhetett a szobor, tekintve azoknak a műkincseknek a mennyiségét és minőségét, amelytől Olaszországot egyszerűen megfosztották.”

A márványfejre vonatkozóan a Christie’s azt nyilatkozta, hogy "a kulturális javak értékelésének szigorú eljárásrendje van, amely követi a nemzetközi és nemzeti megállapodásokat, törvényeket és rendeleteket".

De ki is volt Antiszthenész?

Antiszthenész egyébként az időszámításunk előtti 5-4. században élt, Athénban született, és mivel anyja trák származású rabszolga volt, nem lehetett teljes jogú polgár. Gorgiásztól tanult, és Szókratész legismertebb tanítványa lett. Ekkor a saját maga által alapított iskolát feloszlatta, tanítványait elküldte, és legnagyobb vagyonának a lelki javakat tekintette, amelyeket a Szókratésszel folytatott közös beszélgetésekből merített. Később megalapította a cinikus iskolát, tanításainak középpontja a fennálló rend tagadása és az önmegtartóztatáson alapuló erény dicsérete áll. Elutasította a hírnevet és az arra törekvőket, azt vallotta, hogy az erény tanítható és tanulható.

Egy tőle fennmaradt idézet, amely szerint „Aki a pénzt szereti, jó ember nem lehet” különös fényt vet a márványszobra fölött folytatott vitákra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Viccesek, de komoly céljuk van: a reményt szeretnék látni az ukrán gyerekek szemében, nem a félelmet - videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. június 21. 14:49
A Bohócok Határok Nélkül csapata Belgiumból jött Magyarországra, hogy nevetéssel gyógyítsák az ukrán gyerekek túlzottan is friss traumáit. Nem nyugszanak, amíg meg nem történik a csoda. 
Kultúra Egy plakát ára néhány százezertől több millióig terjedhet – art deco a Nemzeti Galériában
Bendl Vera | 2022. június 11. 14:12
Egyre keresettebbek a magyar plakátok. De vajon a magyar művészet melyik korszaka a legértékesebb a műgyűjtők számára? Az art deco plakátkiállítás kapcsán szakértőkkel beszélgettünk.
Kultúra A királyi (királynői) platinabiznisz – Metróvonal, teadélután és trifle torta
Elek Lenke | 2022. június 4. 18:02
Ez a hétvége emlékezetes lesz minden brit számára – de már azok voltak a néhány héttel ezelőttiek is.
Kultúra Túl sokat tud rólunk
Jernei Gábor | 2022. május 15. 16:40
Könyvajánló Petőcz András Az öregasszony, aki valamikor kislány volt kötetéről.
Kultúra Két könyv, vér folyik bennük - könyvajánló
Bíró Vilma | 2022. március 14. 16:48
A közismert haditudósító, Jászberényi Sándor megírta, hogy milyen, ha valaki ott van, az egésznek a közepében. 
Kultúra Hamarosan elkezdik kutatni az univerzum eredetét
Privátbankár.hu | 2022. február 4. 19:27
A James Webb, a Hold mögött elhelyezkedő speciális űrteleszkóp hamarosan megkezdi az első csillag vizsgálatát. A következő tíz évben talán pontosabb tudásunk lesz arról, hogyan és miként jött létre a galaxisunk.
Kultúra Sok mindenben hasonlít a hajdani szamizdat és a mai online sajtó
Szarvas György | 2022. január 2. 13:15
Éppen negyven éve jelent meg a legrangosabb hazai szamizdat folyóirat, a Beszélő. Haraszti Miklós, a lap egyik korabeli szerkesztője ebből az alkalomból érdekes összevetést tett a nyolcvanas évek és a mostani nyilvánosság szerkezetével kapcsolatban. A nyilvánvaló különbségek mellett komoly hasonlóságok is tetten érhetők a két korszak között.
Kultúra 2 perc, és mehetsz a Budapest Borfesztiválra!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 9. 12:17
Szánj ránk 2 percet és nyerj páros belépőt a 30. Budapest Borfesztiválra!
Kultúra Jövőre visszatér a Sziget fesztivál
MTI | 2021. augusztus 3. 10:46
2022. augusztus 10-15. között rendezik meg.
Kultúra Magyar História: Ezerszáz év, puha kötésben
Szarvas György | 2021. május 16. 14:22
Már-már unalomig ismert toposz, hogy a magyar társadalom nem sokat tud saját történelméről, és hogy ebben a megismerési folyamatban maga a történettudomány sem igazán siet a segítségére. A Magyar História most megjelent hétkötetes változata mindennek élő cáfolata, úgynevezett bookazine, azaz tartalmában egy komoly, friss történelmi kutatásokat felvonultató könyv, viszont mindez felgyorsult korunk igényeinek megfelelően magazin formátumban. A kötetekről Medgyesy Zsófia sorozatszerkesztővel beszélgettünk. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG