BUX
31 985.33
-0.25%
-80.00
OTP
9 335.00
-0.59%
-55.00
MOL
1 849.00
-1.91%
-36.00
RICHTER
5 865.00
+1.12%
+65.00
MTELEKOM
358.00
+2.14%
+7.00
 
2020. március 3. 20:01

Megroppanthatja a nemzetközi könnyűzenei koncertipart, ha továbbra is a hetvenes korosztály dominálja a világkörüli turnékat. Többségük már most is komoly egészségügyi problémával küzd, egyre több a lemondott vagy elhalasztott fellépés.

Fotó: depositphotos

Utolsó tangó, nemcsak Párizsban

Martin Scorsese dokumentumfilmen örökítette meg, amikor a The Band zenekar egyik tagja, Robbie Robertson 16 évnyi, folyamatos turné után az együttes 1976-os búcsúkoncertjén egyenesen belenéz a kamerába, majd baljóslatúan belesúgja: „Az út megöl téged”.

A San Franciscóban lévő The Winterland Theatre-ben megtartott esemény azóta a rocktörténelem egyik ikonikus pillanatává vált, talán az sem véletlen, hogy a fellépésről készült album címe is igen sokatmondó: The Last Waltz, vagyis Az utolsó valcer.

Robbie Robertson, amikor ezzel az igencsak eltúlzott gesztussal örökre letette a gitárt, mindössze még csak 34 éves volt, kortársai viszont a mai napig megpróbálnak a színpadon maradni, idős koruk és megroggyant egészségi állapotuk ellenére is - írja a The Guardian.

A 71 éves Ozzy Osbourne-nak a Parkinson-kór miatt le kellett mondania összes 2020-as koncertjét, a 72 éves Elton Johnnak pedig el kell döntenie, hogy a számtalan meghirdetett búcsúkoncertje közül melyiket is tartja meg, mivel saját bevallása szerint is igen rosszul érzi magát. A 61 éves Madonna nem sokkal annak kezdete előtt mondta le legutóbbi, vasárnap esti párizsi fellépését, és az elmúlt hetekben világ körüli turnéja több koncertjét is törölni kényszerült. A Le Parisien című lap információi szerint az énekesnő térdszalag-szakadást szenvedett, és a francia fővárosban csütörtökön megtartott koncertjén is csak nagy nehézségek árán tudott fellépni, rajongói előtt pedig könnyekben tört ki.

A múlt héten pedig, a Metallica frontembere, James Hetfield, aki mindössze 56 éves, kényszerült arra, hogy félbeszakítsa a koncertjét, ahol is bejelentette: fizikai és mentális egészsége megóvását – most – előrébb valónak tartja, minthogy a közönséget szórakoztassa.

És a sor még hosszan folytatható:  Paul Simon 78 éves korában, Bob Seger 74 éves korában, a Kiss együttes tagjai 68 és 70 éves koruk között, Neil Diamond 79 éves korában, Eric Clapton pedig 74 éves korában kezd lassan kiszállni a koncertezésből.

Ez egy igen, igen, igen nehéz világ

Jem Aswad, a Variety vezető zenei szerkesztője szerint az emberek azt gondolják, hogy könnyű rocksztárnak lenni. De próbálja csak meg valaki több tízezer ember figyelmét felkelteni, és a maximumot adni, minden második nap, alkalmanként két és fél órán keresztül. Ez mentálisan és fizikálisan is nagyon megterhelő.

Márpedig ha ez a mostani tendencia tovább folytatódik, az azzal fenyeget, hogy a könnyűzenei ipar koncert ágazata komolyan meggyengülhet; az egészségügyi problémák miatt egyre több koncertet mondanak le, vagy halasztanak el.

A Pollstar elmúlt évi statisztikai adatai szerint tíz (jelentősebb) koncert közöl ötben 50 évesnél idősebb zenekari tagok léptek fel, háromban 60 és 80 közöttiek, az észak-amerikai turnék első három legjobban kereső koncertfellépője pedig mind 70 év feletti volt, beleértve Eltont Johnt, Bob Segert és a Rolling Stonest.  Ötből négy együttes (azok, melyek gyakorlatilag dominálják a világ koncertiparát) átlagos életkora 70 év körül van, ez a tény pedig Jem Aswad szerint komoly nehézségek elé állítja majd a világ koncertiparát az elkövetkező 10 évben.

Mint mondja, egyre több lemondott koncerttel kell majd számolni, ami az egész iparágat megroppanthatja. Az öregebb sztárok koncertjeit, már csak a nosztalgia miatt is, saját korosztálya látogatja, a felmérések szerint pedig éppen ez a réteg az, amely a fizetőképes kereslet zömét adja. Ők azok, akik bármikor mélyen a zsebükbe nyúlnak, ha fiatalkoruk bálványai lépnek a színpadra, így ők lesznek az elsők is, akik kivonulnak erről a piacról, ha elmaradnak az idolok.

Ez szimplán egy demográfiai probléma

Mindennek pedig komoly következményei lehetnek a zenei iparra, de a gazdaság egészére nézve is: a régi sztárok jövedelmük jelentős részét, akár 80, vagy 90 százalékát is  a koncertek bevételeiből, jegyeladásokból, pólók és poszterek értékesítéséből realizálják, (csak összehasonlításképp, egy-egy turné teljes bevétele vetekedhet egy kisebb nemzetgazdaság éves GDP-jével is) a fennmaradó 10-20 százalék pedig a promoterek zsebébe vándorol.

A turisztikai iparág bevételeit is megdobja egy-egy világméretűre tervezett éves turnésorozat, a szállodák ilyenkor full-ra megtelnek és a vendéglátóhelyek sem maradnak látogatók nélkül. Becslések szerint éves szinten mintegy 50-60 milliárd dollár többlet bevételt is generálhat a koncertipar a vendéglátóipar számára.

Ray Waddell, aki több mint 30 éve foglalkozik a koncertüzlettel, ugyanakkor nem aggódik a kifakult sztárok lelépésétől, szerinte az üzletág regenerálódó képessége egészen hihetetlen, új sztárok bármikor felbukkanhatnak, akikből hamar lehet világ brand-et építeni; példa erre Billie Eilish, Ariana Grande, vagy éppen Ed Sheeran.

Jem Aswad, a Variety szaklap zenei szerkesztője arra hívja fel a figyelmet, hogy amikor a koncert turnékról beszélünk, ne csak az egyre inkább kiöregedő rock sztárok fellépésére gondoljunk, hanem a pop-ipar feltörekvő csillagaira is. Tíz éven belül ők, vagyis Taylor Swift, Lady Gaga és Ed Sheeran lesznek a nagy koncert fellépők.

Az elmúlt évben a 40 éves Pink volt az az előadó, aki világkörüli turnéjával a legnagyobb bevételt érte el, összesen 1,8 millió jegyet értékesítettek a pop díva koncertjére, és bruttó 215,2 millió dollárt realizált fellépéseivel. Tavaly jó évet zárt még Shawn Mendes és a Post-Malone, valamint a tini K-pop jelenség, a BTS; vagyis az új pop csillagok már ott vannak az öreg sztárok mögött, közvetlenül.

Kultúra Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 28. 18:00
Nem tartják meg az április és 3. és 19. közötti időszakra tervezett 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) a koronavírus okozta nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet miatt.
Kultúra Gangon élni világnézet
Szarvas György | 2020. március 27. 20:01
Olaszországban a balkonon koncerteznek, Magyarországon pedig a gangélet kezd újraéledni a koronavírus-járvány alatt. Munkatársunk egy tárcanovellában örökítette meg tapasztalatait.
Kultúra Koronavírus: Facebook-csoport segíti a tájékoztatást egy somogyi településen
Szarvas György | 2020. március 22. 11:29
Vidéken is helyzet van koronavírus ügyben, bár erről kevesebb szó esik. Karádon, egy kis somogyi településen már nyolcan vannak önkéntes karanténban, nem tudni, hogy a hétfőn megérkezett német és svájci háztulajdonosok érintettek-e, és hogy az iskolabezárással hogyan oldják meg a rászoruló gyerekek étkeztetését. Egy civil Facebook-csoport talán segít majd.
Kultúra Mi lesz a színészekkel?
Privátbankár.hu | 2020. március 21. 18:35
Köztudott, hogy a koronavírus-járvány következtében az elmúlt napokban bezártak a színházak, elmaradnak az előadások, fellépések. Kíváncsiak voltunk, hogy a színházaknak van-e elképzelése arról, hogy hogyan, miből fizetik a művészeiket.
Kultúra Ömlik ránk az ingyen kultúra – mi az, amit tényleg nem szabad kihagyni?
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 20:27
A CoViD-19 okozta pánik és a streaming szolgáltatók uborkaszezonja elhozta a színházi közvetítések idejét. A sok lehetőség közül ajánlunk pár olyan programot, melyeknek a megtekintéséért a koronavírus nélkül egyébként sokat kellene fizetünk.
Kultúra Mielőtt bekattanunk – a karanténból jelentjük
Gáspár András | 2020. március 17. 20:10
A koronavírus terjedése miatt szerkesztőségünk számos munkatársa is önkéntes karanténba vonult. Miként élik meg a mindennapokat? Hogyan bírják a bezártságot, a személyes találkozások hiányát? Működik-e a digitális munkarend? És hogy csinálják, hogy nem kattannak be?
Kultúra Legyek angyal, ha ördög vagyok? – Vészhelyzeti beszélgetés Szűcs Gabi énekesnővel
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 17:31
Interjú Szűcs Gabi EMeRTon- és Fonogram díjas énekesnővel, a Cotton Club Singers alapító tagjával a szabadúszó-lét kiszolgáltatottságáról, jubileumokról, életre szóló döntésekről, fentről és lentről, csücsörítésről és munkáról.
Kultúra A koronavírus minden előtt? Ez maradt március 15-éből
Gáspár András | 2020. március 15. 18:22
Kígyózó sorok helyett zárt kapuk és kerítések várták azokat, akik a nemzeti ünnepeken ingyenesen szerették volna meglátogatni a nagyobb múzeumokat. Napsütéses tavaszi időben kellett rádöbbennünk: kultúra már csak otthon vár ránk.
Kultúra Összművészeti jubileum - 40 éves a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Privátbankár.hu | 2020. március 11. 10:46
Beethoven és Liszt munkái városszerte, vibrálóan pozitív energiájú soul-funk előadók, köteleken álmodozó akrobaták és barokk színház egy ódon templomtérben – és ez csak néhány program az április 3-19. között megrendezésre kerülő 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményáradatából.
Kultúra A nap képe: Mona Lisa maszkban, mobillal
Wéber Balázs | 2020. március 9. 16:24
A koronavírus (vagy az azt övező pánik) megihletett egy olasz street art művészt, aki csavart egyet a történeten.
Friss
hírlevél