TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Megroppanthatja a nemzetközi könnyűzenei koncertipart, ha továbbra is a hetvenes korosztály dominálja a világkörüli turnékat. Többségük már most is komoly egészségügyi problémával küzd, egyre több a lemondott vagy elhalasztott fellépés.
Fotó: depositphotos

Utolsó tangó, nemcsak Párizsban

Martin Scorsese dokumentumfilmen örökítette meg, amikor a The Band zenekar egyik tagja, Robbie Robertson 16 évnyi, folyamatos turné után az együttes 1976-os búcsúkoncertjén egyenesen belenéz a kamerába, majd baljóslatúan belesúgja: „Az út megöl téged”.

A San Franciscóban lévő The Winterland Theatre-ben megtartott esemény azóta a rocktörténelem egyik ikonikus pillanatává vált, talán az sem véletlen, hogy a fellépésről készült album címe is igen sokatmondó: The Last Waltz, vagyis Az utolsó valcer.

Robbie Robertson, amikor ezzel az igencsak eltúlzott gesztussal örökre letette a gitárt, mindössze még csak 34 éves volt, kortársai viszont a mai napig megpróbálnak a színpadon maradni, idős koruk és megroggyant egészségi állapotuk ellenére is - írja a The Guardian.

A 71 éves Ozzy Osbourne-nak a Parkinson-kór miatt le kellett mondania összes 2020-as koncertjét, a 72 éves Elton Johnnak pedig el kell döntenie, hogy a számtalan meghirdetett búcsúkoncertje közül melyiket is tartja meg, mivel saját bevallása szerint is igen rosszul érzi magát. A 61 éves Madonna nem sokkal annak kezdete előtt mondta le legutóbbi, vasárnap esti párizsi fellépését, és az elmúlt hetekben világ körüli turnéja több koncertjét is törölni kényszerült. A Le Parisien című lap információi szerint az énekesnő térdszalag-szakadást szenvedett, és a francia fővárosban csütörtökön megtartott koncertjén is csak nagy nehézségek árán tudott fellépni, rajongói előtt pedig könnyekben tört ki.

A múlt héten pedig, a Metallica frontembere, James Hetfield, aki mindössze 56 éves, kényszerült arra, hogy félbeszakítsa a koncertjét, ahol is bejelentette: fizikai és mentális egészsége megóvását – most – előrébb valónak tartja, minthogy a közönséget szórakoztassa.

És a sor még hosszan folytatható:  Paul Simon 78 éves korában, Bob Seger 74 éves korában, a Kiss együttes tagjai 68 és 70 éves koruk között, Neil Diamond 79 éves korában, Eric Clapton pedig 74 éves korában kezd lassan kiszállni a koncertezésből.

Ez egy igen, igen, igen nehéz világ

Jem Aswad, a Variety vezető zenei szerkesztője szerint az emberek azt gondolják, hogy könnyű rocksztárnak lenni. De próbálja csak meg valaki több tízezer ember figyelmét felkelteni, és a maximumot adni, minden második nap, alkalmanként két és fél órán keresztül. Ez mentálisan és fizikálisan is nagyon megterhelő.

Márpedig ha ez a mostani tendencia tovább folytatódik, az azzal fenyeget, hogy a könnyűzenei ipar koncert ágazata komolyan meggyengülhet; az egészségügyi problémák miatt egyre több koncertet mondanak le, vagy halasztanak el.

A Pollstar elmúlt évi statisztikai adatai szerint tíz (jelentősebb) koncert közöl ötben 50 évesnél idősebb zenekari tagok léptek fel, háromban 60 és 80 közöttiek, az észak-amerikai turnék első három legjobban kereső koncertfellépője pedig mind 70 év feletti volt, beleértve Eltont Johnt, Bob Segert és a Rolling Stonest.  Ötből négy együttes (azok, melyek gyakorlatilag dominálják a világ koncertiparát) átlagos életkora 70 év körül van, ez a tény pedig Jem Aswad szerint komoly nehézségek elé állítja majd a világ koncertiparát az elkövetkező 10 évben.

Mint mondja, egyre több lemondott koncerttel kell majd számolni, ami az egész iparágat megroppanthatja. Az öregebb sztárok koncertjeit, már csak a nosztalgia miatt is, saját korosztálya látogatja, a felmérések szerint pedig éppen ez a réteg az, amely a fizetőképes kereslet zömét adja. Ők azok, akik bármikor mélyen a zsebükbe nyúlnak, ha fiatalkoruk bálványai lépnek a színpadra, így ők lesznek az elsők is, akik kivonulnak erről a piacról, ha elmaradnak az idolok.

Ez szimplán egy demográfiai probléma

Mindennek pedig komoly következményei lehetnek a zenei iparra, de a gazdaság egészére nézve is: a régi sztárok jövedelmük jelentős részét, akár 80, vagy 90 százalékát is  a koncertek bevételeiből, jegyeladásokból, pólók és poszterek értékesítéséből realizálják, (csak összehasonlításképp, egy-egy turné teljes bevétele vetekedhet egy kisebb nemzetgazdaság éves GDP-jével is) a fennmaradó 10-20 százalék pedig a promoterek zsebébe vándorol.

A turisztikai iparág bevételeit is megdobja egy-egy világméretűre tervezett éves turnésorozat, a szállodák ilyenkor full-ra megtelnek és a vendéglátóhelyek sem maradnak látogatók nélkül. Becslések szerint éves szinten mintegy 50-60 milliárd dollár többlet bevételt is generálhat a koncertipar a vendéglátóipar számára.

Ray Waddell, aki több mint 30 éve foglalkozik a koncertüzlettel, ugyanakkor nem aggódik a kifakult sztárok lelépésétől, szerinte az üzletág regenerálódó képessége egészen hihetetlen, új sztárok bármikor felbukkanhatnak, akikből hamar lehet világ brand-et építeni; példa erre Billie Eilish, Ariana Grande, vagy éppen Ed Sheeran.

Jem Aswad, a Variety szaklap zenei szerkesztője arra hívja fel a figyelmet, hogy amikor a koncert turnékról beszélünk, ne csak az egyre inkább kiöregedő rock sztárok fellépésére gondoljunk, hanem a pop-ipar feltörekvő csillagaira is. Tíz éven belül ők, vagyis Taylor Swift, Lady Gaga és Ed Sheeran lesznek a nagy koncert fellépők.

Az elmúlt évben a 40 éves Pink volt az az előadó, aki világkörüli turnéjával a legnagyobb bevételt érte el, összesen 1,8 millió jegyet értékesítettek a pop díva koncertjére, és bruttó 215,2 millió dollárt realizált fellépéseivel. Tavaly jó évet zárt még Shawn Mendes és a Post-Malone, valamint a tini K-pop jelenség, a BTS; vagyis az új pop csillagok már ott vannak az öreg sztárok mögött, közvetlenül.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Taxissztrájk - 30 éve bénult meg az ország a sebtében bejelentett benzináremelés miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 14:39
Vasárnap van pont harminc éve, hogy a mindenféle előkészítés nélkül, egy hirtelenjében bejelentett benzináremelés miatt a hazai fuvarozótársadalom blokád alá vonta az ország közútjait, napokig megbénítva az életet. A tiltakozás végül a tárgyalóasztalhoz ültette a kormány képviselőit, és kompromisszumos megállapodás született az ügyben.  
Kultúra "Mindig a valóságról írok, de szürreális módon" - videóinterjú Kiss Tibor Noé íróval
Szarvas György | 2020. október 24. 16:38
Az idei Margó fesztiválon mutatták be Kiss Tibor Noé harmadik, Beláthatatlan táj című regényét. Ahogy azt a fülszövegben is olvashatjuk, a Beláthatatlan táj elemelt költőiségével és szürreális kompozícióival radikális és felszabadító olvasmány. 
Kultúra Szeretnénk, ha minden városban lenne egy helyi csoport - videóinterjú Nagy Emesével, a Heti Betevő alapító tagjával
Szarvas György | 2020. október 24. 06:37
A Világélelmezési Programnak ítélte oda 2020-ban a Nobel-békedíjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) a norvég Nobel Bizottság. A világszintű kezdeményezések általában akkor tudnak hatékonyan működni, ha helyi szinten vannak erős segítőik. Nagy Emesével, a Heti Betevő Egyesület alapító tagjával beszélgettünk.
Kultúra Másfél évtizede '56 teljesen hamisan összemosódik a jobboldali követelésekkel - videóinterjú Eörsi László történésszel
Szarvas György | 2020. október 23. 06:48
Eörsi László harminc év alatt gyakorlatilag feltérképezte az összes budapesti felkelőcsoport működését; a pesti és budai srácok történetének megírása után pedig záródarabként most jelenteti meg, "Külpesti srácok" címmel a külvárosok felkelőinek hősi történetét. A könyv októberben kerül a boltokba. 
Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Friss
hírlevél