5p
Megroppanthatja a nemzetközi könnyűzenei koncertipart, ha továbbra is a hetvenes korosztály dominálja a világkörüli turnékat. Többségük már most is komoly egészségügyi problémával küzd, egyre több a lemondott vagy elhalasztott fellépés.
Fotó: depositphotos

Utolsó tangó, nemcsak Párizsban

Martin Scorsese dokumentumfilmen örökítette meg, amikor a The Band zenekar egyik tagja, Robbie Robertson 16 évnyi, folyamatos turné után az együttes 1976-os búcsúkoncertjén egyenesen belenéz a kamerába, majd baljóslatúan belesúgja: „Az út megöl téged”.

A San Franciscóban lévő The Winterland Theatre-ben megtartott esemény azóta a rocktörténelem egyik ikonikus pillanatává vált, talán az sem véletlen, hogy a fellépésről készült album címe is igen sokatmondó: The Last Waltz, vagyis Az utolsó valcer.

Robbie Robertson, amikor ezzel az igencsak eltúlzott gesztussal örökre letette a gitárt, mindössze még csak 34 éves volt, kortársai viszont a mai napig megpróbálnak a színpadon maradni, idős koruk és megroggyant egészségi állapotuk ellenére is - írja a The Guardian.

A 71 éves Ozzy Osbourne-nak a Parkinson-kór miatt le kellett mondania összes 2020-as koncertjét, a 72 éves Elton Johnnak pedig el kell döntenie, hogy a számtalan meghirdetett búcsúkoncertje közül melyiket is tartja meg, mivel saját bevallása szerint is igen rosszul érzi magát. A 61 éves Madonna nem sokkal annak kezdete előtt mondta le legutóbbi, vasárnap esti párizsi fellépését, és az elmúlt hetekben világ körüli turnéja több koncertjét is törölni kényszerült. A Le Parisien című lap információi szerint az énekesnő térdszalag-szakadást szenvedett, és a francia fővárosban csütörtökön megtartott koncertjén is csak nagy nehézségek árán tudott fellépni, rajongói előtt pedig könnyekben tört ki.

A múlt héten pedig, a Metallica frontembere, James Hetfield, aki mindössze 56 éves, kényszerült arra, hogy félbeszakítsa a koncertjét, ahol is bejelentette: fizikai és mentális egészsége megóvását – most – előrébb valónak tartja, minthogy a közönséget szórakoztassa.

És a sor még hosszan folytatható:  Paul Simon 78 éves korában, Bob Seger 74 éves korában, a Kiss együttes tagjai 68 és 70 éves koruk között, Neil Diamond 79 éves korában, Eric Clapton pedig 74 éves korában kezd lassan kiszállni a koncertezésből.

Ez egy igen, igen, igen nehéz világ

Jem Aswad, a Variety vezető zenei szerkesztője szerint az emberek azt gondolják, hogy könnyű rocksztárnak lenni. De próbálja csak meg valaki több tízezer ember figyelmét felkelteni, és a maximumot adni, minden második nap, alkalmanként két és fél órán keresztül. Ez mentálisan és fizikálisan is nagyon megterhelő.

Márpedig ha ez a mostani tendencia tovább folytatódik, az azzal fenyeget, hogy a könnyűzenei ipar koncert ágazata komolyan meggyengülhet; az egészségügyi problémák miatt egyre több koncertet mondanak le, vagy halasztanak el.

A Pollstar elmúlt évi statisztikai adatai szerint tíz (jelentősebb) koncert közöl ötben 50 évesnél idősebb zenekari tagok léptek fel, háromban 60 és 80 közöttiek, az észak-amerikai turnék első három legjobban kereső koncertfellépője pedig mind 70 év feletti volt, beleértve Eltont Johnt, Bob Segert és a Rolling Stonest.  Ötből négy együttes (azok, melyek gyakorlatilag dominálják a világ koncertiparát) átlagos életkora 70 év körül van, ez a tény pedig Jem Aswad szerint komoly nehézségek elé állítja majd a világ koncertiparát az elkövetkező 10 évben.

Mint mondja, egyre több lemondott koncerttel kell majd számolni, ami az egész iparágat megroppanthatja. Az öregebb sztárok koncertjeit, már csak a nosztalgia miatt is, saját korosztálya látogatja, a felmérések szerint pedig éppen ez a réteg az, amely a fizetőképes kereslet zömét adja. Ők azok, akik bármikor mélyen a zsebükbe nyúlnak, ha fiatalkoruk bálványai lépnek a színpadra, így ők lesznek az elsők is, akik kivonulnak erről a piacról, ha elmaradnak az idolok.

Ez szimplán egy demográfiai probléma

Mindennek pedig komoly következményei lehetnek a zenei iparra, de a gazdaság egészére nézve is: a régi sztárok jövedelmük jelentős részét, akár 80, vagy 90 százalékát is  a koncertek bevételeiből, jegyeladásokból, pólók és poszterek értékesítéséből realizálják, (csak összehasonlításképp, egy-egy turné teljes bevétele vetekedhet egy kisebb nemzetgazdaság éves GDP-jével is) a fennmaradó 10-20 százalék pedig a promoterek zsebébe vándorol.

A turisztikai iparág bevételeit is megdobja egy-egy világméretűre tervezett éves turnésorozat, a szállodák ilyenkor full-ra megtelnek és a vendéglátóhelyek sem maradnak látogatók nélkül. Becslések szerint éves szinten mintegy 50-60 milliárd dollár többlet bevételt is generálhat a koncertipar a vendéglátóipar számára.

Ray Waddell, aki több mint 30 éve foglalkozik a koncertüzlettel, ugyanakkor nem aggódik a kifakult sztárok lelépésétől, szerinte az üzletág regenerálódó képessége egészen hihetetlen, új sztárok bármikor felbukkanhatnak, akikből hamar lehet világ brand-et építeni; példa erre Billie Eilish, Ariana Grande, vagy éppen Ed Sheeran.

Jem Aswad, a Variety szaklap zenei szerkesztője arra hívja fel a figyelmet, hogy amikor a koncert turnékról beszélünk, ne csak az egyre inkább kiöregedő rock sztárok fellépésére gondoljunk, hanem a pop-ipar feltörekvő csillagaira is. Tíz éven belül ők, vagyis Taylor Swift, Lady Gaga és Ed Sheeran lesznek a nagy koncert fellépők.

Az elmúlt évben a 40 éves Pink volt az az előadó, aki világkörüli turnéjával a legnagyobb bevételt érte el, összesen 1,8 millió jegyet értékesítettek a pop díva koncertjére, és bruttó 215,2 millió dollárt realizált fellépéseivel. Tavaly jó évet zárt még Shawn Mendes és a Post-Malone, valamint a tini K-pop jelenség, a BTS; vagyis az új pop csillagok már ott vannak az öreg sztárok mögött, közvetlenül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
Kultúra Végetért Hollywood eddigi leghosszabb színészsztrájkja
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:29
A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
Kultúra Komoly dilemma előtt Silvio Berlusconi örökösei
Kormos Olga | 2023. október 23. 17:52
A volt olasz miniszterelnök élete utolsó éveiben becslések szerint 20 millió eurót költött műalkotásokra. Gyakran televíziós aukciókon keresztül vásárolt álmatlan éjszakáin, ám ezek a művek nem feltétlenül képviseltek nagy értéket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG